Przejdź do treści

7 pomysłów na wykorzystanie ryżu według Sylwii Majcher. Sprawdź patenty na tzw. „kuchnię kryzysową”

Ryż - jak go wykorzystać? / istock
Ryż - jak go wykorzystać? / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Zespół cieśni nadgarstka. Rozmowa z osteopatką Eweliną Tyszko-Bury
Zespół cieśni nadgarstka. Jak może pomóc osteopatia? Wyjaśnia Ewelina Tyszko-Bury
Andrzej Duda / prezydent.pl
Prezydent Andrzej Duda nominowany do Biologicznej Bzdury Roku 2020. Podczas debaty mówił o szczepionce, która nie istnieje
Oczyszczanie twarzy - jak to robić dobrze? Największe błędy i sposoby na prawidłowe mycie twarzy wylicza dermatolożka
Oczyszczanie twarzy – jak to robić dobrze? Dermatolożka wymienia największe błędy i sposoby na prawidłowe mycie skóry
Dieta jajeczna – bezpieczna i skuteczna, czy szkodliwa i monotonna?
Kalorie a miesiączka / rawpixel
W drugiej połowie cyklu miesiączkowego można jeść więcej? Dietetyk Jakub Chwiłkowski odpowiada

„Powtarzane przez media i znajomych historie o masowym wykupywaniu tego rodzaju produktów nagle stały się faktem…” – tak o ryżu kupowanym w ostatnim czasie kilogramami pisze Sylwia Majcher, popularna blogerka zajmująca się tematyką zero waste. W jaki sposób można wykorzystać ryż? Podpowiadamy. 

Ryż – jak go przechowywać?

„Zobaczyłam, uwierzyłam. Kilka dni temu spotkałam mężczyznę, który wypakowywał z samochodu 50-kilogramowy worek ryżu. Powtarzane przez media i znajomych historie o masowym wykupywaniu tego rodzaju produktów nagle stały się faktem.

Potwierdzenie dają też analizy zakupów. W ostatnim czasie sprzedaż ryżu w Polsce wzrosła o 95 proc. Ryż może długo poleżeć i to jest nadzieja dla niego. Żeby przetrwał bez szwanku, warto się jednak o te ziarna zatroszczyć” – pisze na swoim profilu na Instagramie Sylwia Majcher.

I wyjaśnia jak przechowywać ryż.

„Ziarna najlepiej przesypać do słoika i dobrze go zakręcić. Ryż lubi suche, ciemne miejsca, także szafka kuchenna ulokowana z dala od piekarnika będzie dla niego najlepsza” – pisze Sylwia Majcher.

Sylwia Majcher / Arch. prywatne S. Majcher

Ryż – jak go gotować?

Z postu blogerki dowiadujemy się także, jak gotować ryż.

„Ryż przed gotowaniem dobrze opłucz. Przelej go wodą nawet kilka razy, aż zobaczysz, że woda wypływająca z sitka jest czysta. Umyty ryż wsyp do wrzącej, osolonej delikatnie wody. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu 12-15 minut (to czas gotowania białego ryżu, ryż brązowy potrzebuje nawet dwa razy więcej czasu). Po ugotowaniu zdejmij pokrywkę i zostaw ryż na kilka minut. Możesz go przykryć ściereczką, by nie tracił ciepła. Potem wymieszaj ryż widelcem – będzie pulchniejszy” – wyjaśnia Sylwia Majcher.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Zobaczyłam,uwierzyłam. Kilka dni temu spotkałam mężczyznę,który wypakowywał z samochodu 50 kilogramowy worek ryżu. Powtarzane przez media i znajomych historie o masowym wykupywaniu tego rodzaju produktów, nagle stały się faktem. Potwierdzenie dają też analizy zakupów. W ostatnim czasie sprzedaż ryżu w Polsce wzrosła o 95%. Ryż może długo poleżeć i to jest nadzieja dla niego. Żeby przetrwał bez szwanku, warto się jednak o te ziarna zatroszczyć. KUCHNIA KRYZYSOWA: RYŻ Jak przechowywać ryż. Ziarna najlepiej przesypać do słoika i dobrze go zakręcić. Ryż lubi suche, ciemne miejsca, także szafka kuchenna ulokowana z dala od piekarnika będzie dla niego najlepsza. Jak gotować ryż. Ryż przed gotowaniem dobrze opłucz. Przelej go wodą nawet kilka razy, aż zobaczysz, że woda wypływająca z sitka jest czysta. Umyty ryż wsyp do wrzącej osolonej delikatnie wody. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu 12-15 minut. (to czas gotowania białego ryżu, ryż brązowy potrzebuje nawet dwa razy więcej czasu) Po ugotowaniu zdejmij pokrywkę i zostaw ryż na kilka minut. Możesz go przykryć ściereczką, by nie tracił ciepła.Potem wymieszaj ryż widelcem – będzie pulchniejszy. Tip: Do sałatek użyj 2 szklanki wody na szklankę ryżu – będzie bardziej sypki. Do burgerów, zapiekanek, smażonych dań użyj 1,5 szklanki wody na szklankę ryżu. PRZEPISY NA RYŻ Na swojej stronie zostawiam 7 pomysłów na dania z ryżem. Link do przepisów jest w BIO. Znajdziecie tam wszystkie te,które wymieniam w grafice. A jakie są Wasze ryżowe hity?Napiszcie. #kuchniakryzysowa #ryż #nowaste #gotujeniemarnuje #lovefoodhatewaste #mynowastekitchen #wykorzystujeniemarnuje #ryż #pomysłnaryż #ricerecipes #kornawirus #zostajewdomu #przepisy #kuchniazerowaste #resztkinastół

Post udostępniony przez Sylwia Majcher (@sw.majcher)

Masz w szafce kilka paczek ryżu i nie wiesz, co z nimi zrobić? Użyj jednego z patentów Sylwii Majcher. Nie marnuj, wykorzystuj!

Sylwia Majcher

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 15 tys. osób. Popularność przyniosła blogerce nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

domowe mleko ryżowe w szkalnce

Mleko ryżowe – czy jest zdrowe? Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?

Ryż to podstawa twojej kuchni? Sprawdź, czy podczas gotowania nie popełniasz tych błędów

Jesz ryż? Uważaj na arsen

Jesz ryż? Uważaj na arsen

GIS wycofał kolejną partię popularnego oleju z ryżu. Jego spożywanie jest niebezpieczne dla zdrowia

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Kobieta w sklepie wybiera produkty

GIS wycofuje partie oleju z ryżu naturalnego. Produkt nie spełnia wymagań

Azjatyckie smaki na talerzu. Przepis na bibimbap – ryż po koreańsku

Ryż - rodzaje, zalety, właściwości. Przepisy na bezglutenowe dania

Ryż – rodzaje, zalety, właściwości. Przepisy na bezglutenowe dania

Szybkie i smaczne przepisy na mleko roślinne. Dla tych, którym zależy na czasie i dla tych bardziej wymagających

Aquafaba -płyn z ciecierzycy / istock

Wegańskie bezy ubijesz z cukru i… ? Sprawdź, czym jest aquafaba, o którą pytano w „Milionerach”?

Chciałabyś, ale nie potrafisz być na diecie wegetariańskiej? Oto możliwe przyczyny

Możemy pić herbatę, gdy mamy cukrzycę? Na co trzeba zwrócić uwagę?

Dlaczego warto jeść migdały? Nie chodzi tylko o ich smak

Przyczyny wzdęć i zaparć / istock

Wzdęcia i zaparcia. Masz z nimi problem? Naturoterapeutka wyjaśnia możliwe przyczyny ich występowania

7 sygnałów, że pijesz za dużo wody

Bób. 7 powodów, dla których warto go jeść

Sok z selera cieszy się coraz większa popularnością. Warto przekonać się do jego smaku?

Ciągłe uczucie głodu – przyczyny. Jak się go pozbyć?

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Przetrząsać sklepowe półki w poszukiwaniu greckiego jogurtu? A może nie różni się od tego zwykłego?

Dieta przed kolonoskopią – co jeść, by wyniki badania były wiarygodne?

Mąka gryczana – zdrowie bez glutenu. Wartości odżywcze, przepisy

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Rak kości – objawy i przyczyny

Rak kości – przyczyny i objawy. Jak je szybko rozpoznać?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?