Przejdź do treści

7 pomysłów na wykorzystanie ryżu według Sylwii Majcher. Sprawdź patenty na tzw. „kuchnię kryzysową”

Ryż - jak go wykorzystać? / istock
Ryż - jak go wykorzystać? / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
grzyby
Przez kilka godzin trzymałaś grzyby w foliowej reklamówce? Dietetyczka odpowiada, czy nadają się do spożycia
kobieta z długimi włosami
Skrzyp na włosy – efekty. A może pokrzywa na włosy?
Ruth Bader Ginsburg
Sędzia Ruth Bader Ginsburg nie żyje. Ikona feminizmu i jedna z najbardziej wpływowych kobiet miała 87 lat
Maffashion pokazuje brzuch po porodzie
Maffasion o swoim brzuchu tydzień po porodzie: Nie mam kompleksu swojego ciała. To ciało urodziło małego człowieka. To jest moc!
szczupła dziewczyna
Chudnięcie – ile można zdrowo chudnąć? Jem i chudnę – przyczyny

„Powtarzane przez media i znajomych historie o masowym wykupywaniu tego rodzaju produktów nagle stały się faktem…” – tak o ryżu kupowanym w ostatnim czasie kilogramami pisze Sylwia Majcher, popularna blogerka zajmująca się tematyką zero waste. W jaki sposób można wykorzystać ryż? Podpowiadamy. 

Ryż – jak go przechowywać?

„Zobaczyłam, uwierzyłam. Kilka dni temu spotkałam mężczyznę, który wypakowywał z samochodu 50-kilogramowy worek ryżu. Powtarzane przez media i znajomych historie o masowym wykupywaniu tego rodzaju produktów nagle stały się faktem.

Potwierdzenie dają też analizy zakupów. W ostatnim czasie sprzedaż ryżu w Polsce wzrosła o 95 proc. Ryż może długo poleżeć i to jest nadzieja dla niego. Żeby przetrwał bez szwanku, warto się jednak o te ziarna zatroszczyć” – pisze na swoim profilu na Instagramie Sylwia Majcher.

I wyjaśnia jak przechowywać ryż.

„Ziarna najlepiej przesypać do słoika i dobrze go zakręcić. Ryż lubi suche, ciemne miejsca, także szafka kuchenna ulokowana z dala od piekarnika będzie dla niego najlepsza” – pisze Sylwia Majcher.

Sylwia Majcher / Arch. prywatne S. Majcher

Ryż – jak go gotować?

Z postu blogerki dowiadujemy się także, jak gotować ryż.

„Ryż przed gotowaniem dobrze opłucz. Przelej go wodą nawet kilka razy, aż zobaczysz, że woda wypływająca z sitka jest czysta. Umyty ryż wsyp do wrzącej, osolonej delikatnie wody. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu 12-15 minut (to czas gotowania białego ryżu, ryż brązowy potrzebuje nawet dwa razy więcej czasu). Po ugotowaniu zdejmij pokrywkę i zostaw ryż na kilka minut. Możesz go przykryć ściereczką, by nie tracił ciepła. Potem wymieszaj ryż widelcem – będzie pulchniejszy” – wyjaśnia Sylwia Majcher.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Zobaczyłam,uwierzyłam. Kilka dni temu spotkałam mężczyznę,który wypakowywał z samochodu 50 kilogramowy worek ryżu. Powtarzane przez media i znajomych historie o masowym wykupywaniu tego rodzaju produktów, nagle stały się faktem. Potwierdzenie dają też analizy zakupów. W ostatnim czasie sprzedaż ryżu w Polsce wzrosła o 95%. Ryż może długo poleżeć i to jest nadzieja dla niego. Żeby przetrwał bez szwanku, warto się jednak o te ziarna zatroszczyć. KUCHNIA KRYZYSOWA: RYŻ Jak przechowywać ryż. Ziarna najlepiej przesypać do słoika i dobrze go zakręcić. Ryż lubi suche, ciemne miejsca, także szafka kuchenna ulokowana z dala od piekarnika będzie dla niego najlepsza. Jak gotować ryż. Ryż przed gotowaniem dobrze opłucz. Przelej go wodą nawet kilka razy, aż zobaczysz, że woda wypływająca z sitka jest czysta. Umyty ryż wsyp do wrzącej osolonej delikatnie wody. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu 12-15 minut. (to czas gotowania białego ryżu, ryż brązowy potrzebuje nawet dwa razy więcej czasu) Po ugotowaniu zdejmij pokrywkę i zostaw ryż na kilka minut. Możesz go przykryć ściereczką, by nie tracił ciepła.Potem wymieszaj ryż widelcem – będzie pulchniejszy. Tip: Do sałatek użyj 2 szklanki wody na szklankę ryżu – będzie bardziej sypki. Do burgerów, zapiekanek, smażonych dań użyj 1,5 szklanki wody na szklankę ryżu. PRZEPISY NA RYŻ Na swojej stronie zostawiam 7 pomysłów na dania z ryżem. Link do przepisów jest w BIO. Znajdziecie tam wszystkie te,które wymieniam w grafice. A jakie są Wasze ryżowe hity?Napiszcie. #kuchniakryzysowa #ryż #nowaste #gotujeniemarnuje #lovefoodhatewaste #mynowastekitchen #wykorzystujeniemarnuje #ryż #pomysłnaryż #ricerecipes #kornawirus #zostajewdomu #przepisy #kuchniazerowaste #resztkinastół

Post udostępniony przez Sylwia Majcher (@sw.majcher)

Masz w szafce kilka paczek ryżu i nie wiesz, co z nimi zrobić? Użyj jednego z patentów Sylwii Majcher. Nie marnuj, wykorzystuj!

Sylwia Majcher

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 15 tys. osób. Popularność przyniosła blogerce nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Często jesz biały ryż? Zobacz, jak wpływa na twoje zdrowie

Ryż to podstawa twojej kuchni? Sprawdź, czy podczas gotowania nie popełniasz tych błędów

Ciągle gotujesz za dużo ryżu? Sprawdź, czy możesz go zamrozić

Przepis na bibimbap

Bibimbap – kuchnia koreańska i przepisy na dania z ryżu

domowe mleko ryżowe w szkalnce

Mleko ryżowe – czy jest zdrowe? Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?

Jesz ryż? Uważaj na arsen

Jesz ryż? Uważaj na arsen

GIS wycofał kolejną partię popularnego oleju z ryżu. Jego spożywanie jest niebezpieczne dla zdrowia

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Kobieta w sklepie wybiera produkty

GIS wycofuje partie oleju z ryżu naturalnego. Produkt nie spełnia wymagań

Ryż - rodzaje, zalety, właściwości. Przepisy na bezglutenowe dania

Ryż – rodzaje, zalety, właściwości. Przepisy na bezglutenowe dania

Szybkie i smaczne przepisy na mleko roślinne. Dla tych, którym zależy na czasie i dla tych bardziej wymagających

Kolacja - jeść, czy nie?/iStock

Co z tą kolacją? Jeść, czy nie jeść? A jeśli jeść, to o której?

Cukier trzcinowy zamiast białego?/iStockphoto

Cukier trzcinowy zamiast białego – to na pewno dobra zmiana? Odpowiada dietetyczka

masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

Czym jest odruch kąsania? Dlaczego się pojawia przy karmieniu? Wyjaśnia lekarska Agnieszka Browarska

Czym jest odruch kąsania? Dlaczego się pojawia przy karmieniu? Wyjaśnia lekarka Agnieszka Browarska

7 pomysłów na dynię. Sprawdź smakowite przepisy

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

3 kluczowe zmiany, które możesz wprowadzić w diecie, jeśli masz PCOS. Podpowiada dietetyczka Zofia Pomes

3 kluczowe zmiany, które możesz wprowadzić w diecie, jeśli masz PCOS. Podpowiada dietetyczka Zofia Pomes

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien, czyli mały „atlas” najpopularniejszych grzybów

Kobieta w ciąży siedzi na kanapie

Suplementacja w ciąży. Rekomendacje na 2020 rok. Po które suplementy należy sięgnąć? Wyjaśnia farmaceutka

Jak jeść poza domem? Poznaj 5 prostych zasad

Cebula dymka – sadzenie i uprawa. Przepis na zupę z dymką

Jak wspierać układ odpornościowy? Dietetyczka Emilia Cesarek ma kilka rad

Zjedz komosę na śniadanie!

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?