Przejdź do treści

7 produktów, które warto spożywać w insulinooporności

Owsianka w insulinooporności / istock
Owsianka w insulinooporności / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Insulinooporność, jeżeli jest nieleczona, to prosta droga do cukrzycy. Jakie daje objawy? Niezbyt charakterystyczne. To m.in. senność, napady „wilczego głodu”, rozdrażnienie czy wzrost masy ciała (szczególnie widoczny w okolicach brzucha). Właśnie zdiagnozowano u ciebie insulinooporność? Wraz z dietetyczką Zofią Suszką przygotowałyśmy listę 7 produktów spożywczych, po które warto sięgać. 

Insulinooporność – czym jest?

Insulinooporność jest bardziej stanem występującym w wielu chorobach niż osobną dolegliwością. Nieleczona, jest prostą drogą do stanu przedcukrzycowego, a potem do cukrzycy. Skąd się bierze? Jej najczęstszą przyczyną jest otyłość, szczególnie brzuszna.

– Insulina jest hormonem wytwarzanym przez trzustkę. Daje sygnał tkankom do wchłonięcia cukru i jego „przerobienia” (spalenia lub zmagazynowania), co powoduje obniżenie poziomu we krwi. W przypadku oporności tkanek na insulinę, cukier we krwi nie jest wystarczająco obniżany, co powoduje konieczność większego wydzielania insuliny.

Takie wzmożone wydzielanie insuliny (hiperinsulinizm) może początkowo przełamać insulinooporność i zmusić tkanki do wchłonięcia glukozy, ale po pierwsze: czasem tkanki reagują zbyt gwałtownie i cukier spada po posiłku za mocno (dając objawy reaktywnej hipoglikemii – osłabienie, drażliwość, poty), po drugie: trzustka działa na „wysokich obrotach”, co ostatecznie może prowadzić do jej wyczerpania – wyjaśniał dla Hello Zdrowie w tekście „Insulinooporność. Jak możesz pomóc koleżance z tą dolegliwością?” lek. med. Maciej Kamiński, diabetolog.

Stwierdzono u ciebie insulinooporność? Poznaj produkty, które warto spożywać.

Jogurt skyr, typu islandzkiego

Na liście zakupów kobiety z insulinoopornością nie powinno zabraknąć nabiału. Polecamy jogurt typu islandzkiego.

– W insulinooporności bardzo ważne jest bilansowanie posiłku pod kątem odpowiednich proporcji makroskładników: białka, tłuszczów i węglowodanów. Właśnie dlatego warto sięgać po jogurt typu islandzkiego, czyli skyr. Jest szczególnie bogaty w białko (w standardowym, 150-gramowym kubeczku 150 g jest go około 18 gramów). Białko obniża indeks glikemiczny posiłku – wyjaśnia dietetyczka Zofia Suszka z Poradni Online „Holistycznie Zdrowi”.

Siemię lniane

Kolejny produkt? Siemię lniane.

– To świetne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega3, które wykazują działanie redukujące stan zapalny towarzyszący insulinooporności. Dodatkowo kwasy tłuszczowe mogą pomagać w regulacji poziomu cholesterolu we krwi, a tym samym redukować ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, które jest podwyższone przy insulinooporności – dodaje dietetyczka.

insulinooporność

Makaron strączkowy

Ekspertka zaleca także przygotowywanie dań z makaronem strączkowym.

– Np. makaron z ciecierzycy. Makarony tego typu mają około 22 gramów białka na 100 gramów produktu przed ugotowaniem, więc prawie o połowę więcej niż makaron pszenny (który w wersji pełnoziarnistej nadal jest dobrym wyborem przy insulinooporności) – tłumaczy Zofia Suszka.

Owoce leśne

Wydaje ci się, że przy insulinooporności nie powinnaś jeść owoców? Nie do końca!

– Chociaż przy insulinooporności, wbrew obiegowej opinii, owoce nie są zakazane, należy jeść je w kontrolowanej ilości. Szczególnie przyjazne osobom z insulinoopornością są: jagody, maliny, porzeczki czy jeżyny. Cechują się one bowiem niższą zawartością węglowodanów i mają niski indeks glikemiczny – wyjaśnia ekspertka.

Płatki owsiane

Nie masz pomysłu na śniadanie? Dietetyczka proponuje płatki owsiane.

– Płatki owsiane górskie są mniej przetworzone od płatków błyskawicznych, więc mają niższy indeks glikemiczny. Najlepiej zalać je jogurtem lub ciepłym mlekiem, bo gotowanie podwyższa indeks glikemiczny owsianki – dodaje Zofia Suszka.

kobieta pijąca koktajl

Imbir

Często pijesz herbatę? Dodawaj do niej świeżo krojony imbir!

– Regularne stosowanie imbiru już po kilku tygodniach pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi i poprawić wrażliwość insulinową tkanek. Może to być imbir surowy, suszony a nawet gotowany – wymienia ekspertka.

Pestki dyni i nasiona słonecznika

Dlaczego znalazły się na naszej liście?

– Są bogate w błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe, co pomaga zmniejszyć wyrzut insuliny po posiłku. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do każdego posiłku: do sałatek, dań obiadowych, owsianek, czy koktajli. Dodatkowo są one stosunkowo niedrogie w porównaniu do orzechów – dodaje Zosia Suszka.

Zofia Suszka / Holistycznie Zdrowi

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Zofia Suszka

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.