Przejdź do treści

7 rzeczy, których nie powinnaś jeść po 30-tce

7 rzeczy, których nie powinnaś jeść po 30-tce
7 rzeczy, których nie powinnaś jeść po 30-tce Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Bóle podżebrowe w ciąży - jak może pomóc osteopatia?
Bóle podżebrowe w ciąży – jak może pomóc osteopatia? Rozmowa z Eweliną Tyszko-Bury
dziewczyna z lodem - wakacje a koronawirus
Wakacje z koronawirusem. Jak bezpiecznie wyjechać na wczasy? Radzi Ola Dufour
Ciągłe uczucie głodu – przyczyny. Jak się go pozbyć?
Małgorzata Rozenek-Majdan po porodzie, z synem Henrykiem
„Jestem grubaską”. Małgorzata Rozenek-Majdan pokazała, jak naprawdę wygląda jej ciało po urodzeniu syna
kobieta i mężczyzna, aseksualność
Aseksualność to nowa orientacja seksualna? Tłumaczy Alicja Długołęcka

Po przekroczeniu 30-tki twój organizm zmienia się. Możesz jednak łagodnie powitać wiele z tych zmian, dostosowując się i wprowadzając kilka modyfikacji w codziennym jadłospisie.

Jedną z różnic, które dużo kobiet odczuwa po 30. urodzinach, to zwolnienie tempa metabolizmu. Jeszcze nie tak dawno wystarczyło, że odstawiłaś słodycze i waga spadała? Teraz będzie coraz ciężej – po 30-tce trzeba się trochę bardziej napracować, żeby utrzymać sylwetkę i obwody, z którymi się najlepiej czujesz.

Po przekroczeniu 30. roku życia jesteś też bardziej narażona na różne choroby, jak osteoporoza czy choroby układu krążenia. Do tego dochodzą zmiany hormonalne i starzenie się tkanek i narządów. Poza prowadzeniem zdrowego trybu życia (będziemy powtarzać do znudzenia: ważna jest regularna aktywność fizyczna i wysypianie się oraz ograniczenie używek i alkoholu), warto przyjrzeć się temu, co jesz. Jest kilka produktów, których lepiej unikać po 30-tce.

Cukier

Ten produkt akurat nie powinien cię dziwić, ani fakt, że umieściliśmy go na szczycie zestawienia. Wraz ze spowolnieniem metabolizmu rośnie zdolność przetwarzania cukru. Twoje ciało więc pięknie i sprawnie odkłada wszystkie nadwyżki kaloryczne w biodrach i brzuchu. Nadmiar cukru w diecie może doprowadzić do powstania odporności na insulinę. Zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób układu krążenia. Cukier wpływa również negatywnie na skórę – przyspiesza powstawanie zmarszczek i wiotczenie skóry.

Światowa Organizacja Zdrowia WHO zaleca, aby cukier dodany do żywności nie wynosił więcej niż 10% energii codziennego menu. Oznacza to, że przeciętny mężczyzna nie powinien przekraczać ilości 9 łyżeczek cukru, a kobieta 6. Tymczasem wg danych GUS Polacy przekraczają te zalecenia nawet 2-3 krotnie. Zmieszczenie się w normach WHO może być ciężkie, biorąc pod uwagę, że 2/3 pakowanego jedzenia zawiera cukier.

Nie wystarczy więc, że przestaniesz jeść słodycze i odstawisz cukier do tej pory dodawany do kawy i herbaty. Jest mnóstwo produktów (większość przetworzonego jedzenia) zawierających w sobie cukier i to je warto ograniczyć. Na czarnej liście znajdują się między innymi:

płatki śniadaniowe,

– napoje gazowane,

– energetyki,

– soki owocowe,

– owocowe jogurty,

– ketchup,

– gotowe sosy,

– batony zbożowe i białkowe.

Nie wyobrażasz sobie życia bez słodkiego smaku, więc myślisz, że ratunkiem w takim razie dla ciebie będą słodziki? Nie do końca… Zobacz następny punkt.

Skończyłaś 30 lat? Sprawdź, jakie badania powinnaś robić

Słodziki

Dlaczego są złe? Oszukują organizm i wprowadzają go w błąd. Sztuczne słodziki nie dostarczają kalorii, ale wpływają znacząco na apetyt. Efekt –  ciało nie jest w stanie regulować głodu. W badaniu przeprowadzonym na zwierzętach przez badaczy z Purdue University wyszło, że osobniki, które były karmione słodzikami jadły o jedną trzecią więcej niż te jedzące cukier. Naukowcy tłumaczą mechanizm oszukiwania mózgu – słodziki wpływają pobudzająco na neurony, pojawia się informacja o jedzeniu. Organizm więc spodziewa się kalorii, z tej okazji wytwarza insulinę, apetyt zostaje pobudzony.

Stosowanie słodzików może też prowadzić do podwyższenia poziomu glukozy i problemów z insuliną. Przyczyniają się one do magazynowania tłuszczu, rozwoju zespołu metabolicznego, cukrzycy typu 2 i chorób sercowo-naczyniowych. I nawet gdy niektóre z nich są oparte na naturalnych substancjach, mechanizm wpływu na organizm pozostaje podobny.

Pewnie po tym, co właśnie przeczytałaś, możesz chcieć strzelić sobie drinka. Tak? To czytaj dalej.

Alkohol

Mocne trunki – zwłaszcza w nadmiarze – zdecydowanie nie służą nam po 30-tce. Z jednej strony chodzi o kaloryczność – kieliszek wina to 100-120 kalorii, duże piwo to ok. 250 kcal, a słodki drink nawet 300 kcal. Wspominaliśmy o zwolnionym metabolizmie – z tymi dodatkowymi kaloriami organizm może sobie nie poradzić. Mało tego – u większości osób alkohol zaostrza apetyt. Po 2-3 kieliszkach wina przestajemy się kontrolować, wjeżdża talerz przekąsek i z nadwyżki 250-300 kalorii, robi się zaraz 800.

Nie możemy też nie wspomnieć, że alkohol pity regularnie lub w nadmiarze obciąża wątrobę i trzustkę, uszkadzając je. Do tego odwadnia, co znacząco odbija się na wyglądzie i kondycji skóry.

Mało argumentów? Alkohol u wielu kobiet po 30-tce obniża libido, utrudnia przepływ krwi do genitaliów, zakłóca naturalną wilgotność pochwy. To nie wszystko. Jeśli dużo i regularnie pijesz, może to też negatywnie wpłynąć na twoją płodność.

Biała mąka

Latami na śniadanie jadłaś pszenne kajzerki lub biały chleb? Po 30-tce twoje ciało zasługuje na coś lepszego. Biała mąka musiała znaleźć się na tej liście. Twoje ciało przekształca ją w glukozę, a ta jest łatwo magazynowana w postaci tłuszczu.

W badaniu opublikowanym na łamach „The American Journal of Clinical Nutrtion” sprawdzono, jak jedzenie białej, rafinowanej mąki, pozbawionej mikro- i makroelementów, wpływa na poziom tkanki tłuszczowej. W próbie wzięło udział 3000 osób. Wyniki potwierdziły – spożywanie białej mąki wiąże się ze wzrostem podskórnej tkanki tłuszczowej brzucha. Z czasem wśród uczestników badania podnosił się też poziom cholesterolu.

Poza tym biała mąka jest pozbawiona takich dobrych składników, jak choćby błonnik. Jego niedobór może zwiększać stany zapalne w organizmie i osłabiać florę bakteryjną jelit. Biała mąka spożywana regularnie wpływa też na zakwaszenie organizmu. Zaburza pH, co w przyszłości może odbić się na zdrowiu kości.

Utwardzone oleje i tłuszcze trans

Jeśli nie jest ci obojętne zdrowie twojego 30-letniego serca, następnym razem zamiast hamburgera i frytek, zamów sałatkę w macu, a zamiast dodawać gotowy sosu do makaronu, zrób sama swój. Tłuszcze trans to częściowo utwardzone i utwardzone oleje roślinne. Znajdziesz je w fast foodach, chipsach i innych słonych przekąskach, gotowych zupach i sosach oraz wielu wyrobach cukierniczych.

Tłuszcze trans powodują przewlekłe zapalenie i są obciążeniem dla serca. Poza zawałem, miażdżycą i udarem mózgu, zakłócają gospodarkę hormonalną, obniżają płodność i mogą wywoływać kłopoty z pamięcią.

Naukowcy z Mayo Clinic przestrzegają, że tłuszcze trans podnoszą poziom „złego” cholesterolu (LDL), a obniżają „dobry” (HDL).

Według rekomendacji Instytutu Żywności i Żywienia w każdym przypadku spożycie tłuszczów trans powinno być tak niskie, jak to tylko możliwe. WHO zaleca, aby maksymalna ich zawartość w całodziennej diecie nie przekraczała 1% energii dostarczanej z pożywieniem.

Jak się uchronić przed utwardzonymi tłuszczami dodawanymi do żywności? Czytać etykiety. Choć w Polsce nie ma prawa, które zmuszałoby producentów żywności do ograniczenia tłuszczów trans w produktach, wielu z nich robi to z własnej inicjatywy. Ty szerokim łukiem omijaj produkty, które na etykiecie mają w składzie „częściowo uwodornione/częściowo utwardzone oleje roślinne”. Dotyczy to tłuszczu palmowego, oleju rzepakowego, słonecznikowego, kokosowego.

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

Sól

Instytut Żywności i Żywienia alarmuje – nadmiar soli podnosi ciśnienie krwi i zwiększa ryzyko udaru mózgu, zawału i chorób serca. A dobrze nie jest: żaden kraj aktualnie nie osiąga rekomendowanej przez WHO zawartości soli w diecie (poniżej 5 g na dobę). Szacuje się, że średnio dziennie na świecie człowiek przyjmuje codziennie 8-15 g soli. W większości (nawet 80%) pochodzi ona z gotowych dań, przekąsek, pieczywa oraz dań jedzonych na mieście w restauracjach czy kawiarniach.

Poza wspomnianymi chorobami dieta obfitująca w sól zaostrza objawy cukrzycy i astmy. Nadmiar soli może też prowadzić do uszkodzeń w mózgu, które często kończą się otępieniem. Ten stan grozi udarem.

Przekraczając 30-tkę i tak zwiększa się ryzyko zachorowania na różne choroby, po co dodatkowo je zwiększać, nadużywając sól?

Soja

W zasadzie nie chodzi o całe, gotowane, organiczne ziarna soi, tylko przetworzone produkty sojowe, które zawierają oleje sojowe i niezdrowe wypełniacze. Utarło się, że soja należy do superfoods, jednak wyniki wielu badań zasiały wątpliwości. Soja może stymulować komórki raka piersi i u niektórych osób wywoływać bóle głowy i problemy z koncentracją.

Pogłębione badania na temat soi wykazały, że zawiera związki estrogenopodobne, zwane izoflawonami. Naukowcy uważają, że związki te mogą pobudzać wzrost niektórych komórek rakowych, obniżać płodność i zaburzać pracę tarczycy.

Warto podkreślić, że powiązanie soi z ryzykiem rozwoju raka ma związek z przetworzonymi, sojowymi produktami spożywczymi. I tak izolaty białka sojowego, wysoko przetworzona forma soi stosowana w zbożach, batonach proteinowych i przekąskach, może zawierać więcej izoflawonów sojowych. Ich podwyższony poziom prowadzi do zaburzenia poziomu hormonów, co właśnie odgrywa rolę w ryzyku zachorowania na raka.

Dla przeciwwagi – najnowsze badania wykazują, że z kolei nieprzetworzona soja nie dość, że nie zwiększa ryzyka zachorowania na raka piersi, to nawet może przed nim ochronić. Jednak żeby dobre właściwości soi faktycznie przełożyły się na zdrowie, należy jeść ją w postaci jak najmniej przetworzonej.

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta z koktajlem owocowym

Chcesz schudnąć? Te produkty pomogą ci stłumić apetyt

Jak przyśpieszyć metabolizm?

Chcesz przyśpieszyć metabolizm? Dołącz do swojej diety ten produkt

Dieta Dukana

Dieta Dukana – zasady, etapy i skutki uboczne diety „protal”

Dieta SIRT to popularna dieta Adele – na czym polega jej fenomen?

Dieta SIRT to popularna dieta Adele – na czym polega jej fenomen?

Kobieta trzyma się na szyję, bo ma niedoczynność tarczycy

Niedoczynność tarczycy – jakie są objawy, jak wygląda diagnoza i leczenie

Otyłość / rawpixel

Prawie połowa Polaków nie wie, ile powinna ważyć. Porozmawiajmy szczerze o otyłości

Ananasy

Wolny metabolizm. Dietetyczka Anna Reguła: „To wypadkowa twoich decyzji, zawsze”

Co daje wolniejsze jedzenie?

mięso

Dieta karniwora – jakie daje efekty? Co mówi o niej ekspert?

Sadzone jajka na patelni

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej

Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash

1,3 kg pomidorów ma tyle sodu co jedna łyżka ketchupu. Sól szkodzi twojemu zdrowiu. Czy wiesz, jak bardzo?

dieta

5 najczęstszych błędów przy odchudzaniu

Kobieta / freepik.com

5 największych mitów o metabolizmie

Dieta

Dieta Dukana okiem dietetyczki Elizy Szyszko. Jak wyglądają zasady? Dla kogo jest wskazana, a kto nie może?

zimowy spacer

Wychodź sobie zdrowie. O czym warto pamiętać w ciągu dnia?

Jak uleczyć sylwestrowego kaca? Lekarka zdradza sprawdzone patenty

10 niezdrowych wieczornych nawyków

kobiety jedzące marchewki

10 zagrożeń drastycznych diet

Kobieta trzyma chleb

Dla kogo lepsze jest białe, a dla kogo ciemne pieczywo? Wyjaśnia trener

jedzenie nocą

Jedzenie na noc – fatalny nawyk

Zimowe tycie – jak sobie z nim poradzić?

trypsyna

Trypsyna – charakterystyka i rola enzymu trzustki

Zespół metaboliczny — sprawdź, czym jest “Epidemia XXI wieku”, jakie są jej obawy, powody i jak ją leczyć!

Zespół metaboliczny – czym jest? Przyczyny, objawy, leczenie

7 suplementów stworzonych z myślą o kobietach

Suplementy dla kobiet – sprawdź, czy twój organizm ich nie potrzebuje

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Rak kości – objawy i przyczyny

Rak kości – przyczyny i objawy. Jak je szybko rozpoznać?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?