Przejdź do treści

7 warzyw, które warto jeść zimą

kobieta myje warzywa w zlewie
źródło: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta stoi i trzyma się ręką za głowę
Spójrz na zdjęcie i sprawdź, czy twoja postawa ciała jest prawidłowa. Jak ją poprawić i na co zwrócić uwagę? Wyjaśnia fizjoterapeutka
lekarz myjący dłonie przed operacją
Lekarka wyjawia, jak doszło do tak szybkiego rozprzestrzeniania się koronawirusa we Włoszech. I podpowiada, co robić, jeśli podejrzewasz u siebie chorobę
ćwiczenia za biurkiem - kobieta w biurze
Ćwiczenia w pracy. Męczy cię ból karku? Sprawdź, jak sobie pomóc
Paweł Królikowski
Paweł Królikowski nie żyje. Aktor zmarł po długiej walce z chorobą
Duffy
Duffy wyjaśnia swoje zniknięcie ze sceny muzycznej. Wyznaje, że została zgwałcona, odurzona narkotykami i więziona

Warzywa powinno się jeść cały rok. Wzmacniają odporność organizmu i zawierają liczne wartości odżywcze, a do tego nie straszą kalorycznością. Na szczęście większość jest dostępna przez cały rok. Sprawdź, po które z nich warto sięgać szczególnie zimą.

Czerwona kapusta

Czerwona kapusta jest częstym gościem talerzy obiadowych. Już jedna jej szklanka zawiera 85 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C, zawiera też dużą ilość witaminy A oraz witaminy K. Czerwona kapusta jest również doskonałym źródłem witamin z grupy B i potasu. Za sprawą zawartych w niej antocyjanów, chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu we krwi, wspiera organizm w zwalczaniu anemii, działa antyalergicznie, a zawarta w kapuście siarka wpływa pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie.

Buraki

Buraki są doskonałym sposobem na wzmocnienie odporności i kości, jak również dają dużo energii. Energia ta potrzebne jest szczególnie zimą, gdy temperatura nie rozpieszcza, a wstawanie po ciemku sprawia, że czujemy się zmęczeni, nim tak naprawdę rozpoczniemy dzień. Sok z kiszonych buraków jest zalecany dla osób z niedoborem żelaza, nazywany jest naturalnym lekiem na anemię. Buraki doskonale odkwaszają organizm oraz wypłukują z organizmu szkodliwy kwas moczowy. Dodatkowo zawierają również cez i rubid, które są odpowiedzialne za hamowanie rozwoju komórek rakowych.

Marchewka

Marchewka jesienią i zimą osiąga szczyt swojej słodyczy, ponieważ chłodne warunki powodują, że zamienia ona skrobię w cukry. Jest bogata w beta-karoten, który w organizmie przekształca się witaminę A, która wspomaga wzrok oraz odporność. To warzywo jest także źródłem przeciwutleniaczy karotenoidowych, które należą do silnych pigmentów roślinnych, zmniejszających ryzyko zachorowania na choroby przewlekłe.

Cytrusy - owoce pełne witamin, bogate są w minerały i związki odżywcze.

Czosnek

Naturalny antybiotyk, mistrz w walce z infekcjami, przeziębieniami, wysoką gorączką. Zalecany profilaktycznie przy chorobach sercowo-naczyniowych, przy wysokim cholesterolu, nadciśnieniu. Warto dodawać go regularnie do potraw, bo oprócz właściwości zdrowotnych, jego ostrość idealnie podkręca smak potraw.

Rzodkiewka

Jest znana ze swojego pikantnego smaku i chrupiącej tekstury, ale to małe niepozorne warzywo idealnie chroni organizm przed powstawaniem stanów zapalnych – działa bakteriostatycznie oraz grzybobójczo. Zalecana jest osobom z nadciśnieniem, astmą, problemami z trawieniem oraz tym, które mają problem z wypadaniem włosów i łamliwymi paznokciami.

 

Cebula

Cebula jest idealna na wypędzenie przeziębienia z organizmu. Znakomicie wzmacnia odporność na choroby, szczególnie te, które czają się w okresie zimowym. Wpływa na obniżenie cholesterolu oraz cukru w krwi, także poprawia pracę jelit i przeciwdziała zaparciom. Syrop z cebuli jest doskonałym lekarstwem na uciążliwy kaszel.

Ziemniak

Ziemniaki to klasyczny składnik polskiego obiadu. Gotowane, puree, w postaci frytek. W każdej formie smakują wybornie i do tego są jednym z podstawowych źródeł witaminy C. Mają jej nawet więcej niż cebule, czy jabłka. Przy okazji wzbogacają nasz organizm o witaminy z grupy B, potas, magnez oraz żelazo.

 

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

kobieta na łące

Żelazo – dlaczego może go brakować? Poznaj 9 oznak niedoboru żelaza

Dziewczynka w kurtce i czapce

Odporność dzieci. Jak dobrze hartować dziecko? Jakie błędy najczęściej popełniają rodzice?

Żelki – pyszne, zdrowe, bo domowe! I tak niewiele potrzeba, żeby je zrobić

Jak bez wyrzeczeń zwiększyć ilość jedzonych warzyw? Zdradza dietetyczka Iza Dejda ze Zdrowo w Biegu

7 codziennych nawyków osłabiających odporność. Może któryś z nich ciebie dotyczy?

chrzan

Chrzan – co warto o nim wiedzieć? Jak kupować?

zima

Zima pachnie inaczej niż lato. Czym się różni?

marchewka

Warzywa – gotowane czy surowe?

masło czosnkowe

Przebojowe masło czosnkowe. Robi się je bardzo łatwo, a jak smakuje!

Co jeść, żeby nie zachorować zimą? Jak wesprzeć swoją dietę, tłumaczy dietetyczka Katarzyna Stachurska

Gruszki na stole

Szukasz zimą witamin, dzięki którym będziesz mieć zdrową skórę? Znajdziesz je w gruszce i pietruszce!

kobiety na nartach

Planujesz wyjazd na narty? Trener Marcjan Piotrowski radzi, jak się przygotować do zimowych sportów

figi

Nalewki – dobre przez cały rok! Idealne na ból gardła i trawienie!

owsianka

5 produktów, których lepiej unikać zimą

„Osoba, która nie ma sezonowych zaburzeń nastroju, zimą ma prawo mieć obniżony nastrój i chandrę”. O tym, czym jest fototerapia, mówi psychiatra Anna Antosik-Wójcińska

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Autorka książki "Nawracające infekcje"

„Układ odpornościowy to skomplikowany mechanizm. Nie «naprawimy» go jednym suplementem stosowanym przez kilka dni”. Dr Mirosława Gałęcka o tajemnicach ludzkiej odporności

Syrop z cebuli

Syrop z cebuli – domowy sposób na infekcje. Łagodzi ból gardła i kaszel

Biegasz także zimą? Oto kilka wskazówek, jak się właściwie ubierać

Aloes

Zadbaj o odporność. Poznaj 6 składników, które mogą uratować cię przez infekcją

Seks zimą – jak go uprawiać, by było nam miło

Krem na zimę - jaki wybrać?

Krem na zimę – jaki wybrać, by nasza skóra była zadowolona?

Kobieta stoi na dworze w grubym swetrze. W rękach trzyma kubek

Zimą też trzeba pić! Wodę oczywiście!

Przepis na rozgrzewający napój imbirowy dla poprawy odporności

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

8 sposobów na podniesienie libido

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

Strzykawki i fiolki do badania IGG przy boreliozie

Borelioza IgG – jak interpretować wyniki?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?