Przejdź do treści

7 warzyw, które warto jeść zimą

kobieta myje warzywa w zlewie
źródło: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?
Top 10 produktów chroniących przed rakiem
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Jedzenie dobre dla mózgu

Warzywa powinno się jeść cały rok. Wzmacniają odporność organizmu i zawierają liczne wartości odżywcze, a do tego nie straszą kalorycznością. Na szczęście większość jest dostępna przez cały rok. Sprawdź, po które z nich warto sięgać szczególnie zimą.

Czerwona kapusta

Czerwona kapusta jest częstym gościem talerzy obiadowych. Już jedna jej szklanka zawiera 85 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C, zawiera też dużą ilość witaminy A oraz witaminy K. Czerwona kapusta jest również doskonałym źródłem witamin z grupy B i potasu. Za sprawą zawartych w niej antocyjanów, chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu we krwi, wspiera organizm w zwalczaniu anemii, działa antyalergicznie, a zawarta w kapuście siarka wpływa pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie.

Buraki

Buraki są doskonałym sposobem na wzmocnienie odporności i kości, jak również dają dużo energii. Energia ta potrzebne jest szczególnie zimą, gdy temperatura nie rozpieszcza, a wstawanie po ciemku sprawia, że czujemy się zmęczeni, nim tak naprawdę rozpoczniemy dzień. Sok z kiszonych buraków jest zalecany dla osób z niedoborem żelaza, nazywany jest naturalnym lekiem na anemię. Buraki doskonale odkwaszają organizm oraz wypłukują z organizmu szkodliwy kwas moczowy. Dodatkowo zawierają również cez i rubid, które są odpowiedzialne za hamowanie rozwoju komórek rakowych.

Marchewka

Marchewka jesienią i zimą osiąga szczyt swojej słodyczy, ponieważ chłodne warunki powodują, że zamienia ona skrobię w cukry. Jest bogata w beta-karoten, który w organizmie przekształca się witaminę A, która wspomaga wzrok oraz odporność. To warzywo jest także źródłem przeciwutleniaczy karotenoidowych, które należą do silnych pigmentów roślinnych, zmniejszających ryzyko zachorowania na choroby przewlekłe.

Cytrusy - owoce pełne witamin, bogate są w minerały i związki odżywcze.

Czosnek

Naturalny antybiotyk, mistrz w walce z infekcjami, przeziębieniami, wysoką gorączką. Zalecany profilaktycznie przy chorobach sercowo-naczyniowych, przy wysokim cholesterolu, nadciśnieniu. Warto dodawać go regularnie do potraw, bo oprócz właściwości zdrowotnych, jego ostrość idealnie podkręca smak potraw.

Rzodkiewka

Jest znana ze swojego pikantnego smaku i chrupiącej tekstury, ale to małe niepozorne warzywo idealnie chroni organizm przed powstawaniem stanów zapalnych – działa bakteriostatycznie oraz grzybobójczo. Zalecana jest osobom z nadciśnieniem, astmą, problemami z trawieniem oraz tym, które mają problem z wypadaniem włosów i łamliwymi paznokciami.

 

Pizza, frytki i pierogi w wersji dietetycznej? To możliwe! Odchudzamy tradycyjne dania

Cebula

Cebula jest idealna na wypędzenie przeziębienia z organizmu. Znakomicie wzmacnia odporność na choroby, szczególnie te, które czają się w okresie zimowym. Wpływa na obniżenie cholesterolu oraz cukru w krwi, także poprawia pracę jelit i przeciwdziała zaparciom. Syrop z cebuli jest doskonałym lekarstwem na uciążliwy kaszel.

Ziemniak

Ziemniaki to klasyczny składnik polskiego obiadu. Gotowane, puree, w postaci frytek. W każdej formie smakują wybornie i do tego są jednym z podstawowych źródeł witaminy C. Mają jej nawet więcej niż cebule, czy jabłka. Przy okazji wzbogacają nasz organizm o witaminy z grupy B, potas, magnez oraz żelazo.

 

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Zielenina w środku zimy. Jak ją wprowadzić do diety?

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Dlaczego jesienią i zimą tyjemy ? Odpowiedź jest bardziej skomplikowana, niż myślisz

Pij wodę, gdy jest zimno!

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Prof. Jacek M. Witkowski: Nasza odporność wcale nie pochodzi tylko z jelit

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Kobieta pije koktajl

Prosty i skuteczny przepis na koktajl na odporność

Superfoods na wzmocnienie odporności. Tę dziesiątkę wprowadź do swojej diety

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

Pierwszy urlop bez problemów żołądkowych, czyli moje wakacje z GUUT. Przetestowałam, bo każda z nas ma dobro w sobie!

Dzika róża – bogate w witaminę C remedium na infekcje. O jej właściwościach opowiada naturoterapeutka

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

Jak wspierać układ odpornościowy? Dietetyczka Emilia Cesarek ma kilka rad

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

„Odporność zaczyna się od jedzenia”. Magdalena Bajtlik radzi, jak wzmocnić swój organizm

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

12 przepisów na sałatki wigilijne

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?