Przejdź do treści

Cudze chwalicie, swego nie znacie! Sprawdź 8 najzdrowszych polskich warzyw i zacznij korzystać z ich zalet

Unsplash
Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Pacjentka w łóżku / istockphoto.com
Ginekologowi warto mówić o tym, że podczas seksu cię boli, że nie masz ochoty na czułości albo, że w ostatnim czasie spałaś z kilkoma facetami
Błędy pielęgnacyjne. Jakie popełniamy najczęściej? Wymieniają „Modne Farmaceutki”
Kobieta w kapeluszu i kręconych włosach stoi na targu,patrzy się na nas,, w jednej ręce ma kubek z pomidorami, w drugiej trzyma jednego pomidora zakrywając sobie nim oko
Dieta na lepszą pamięć i koncentrację. Co powinno znaleźć się w naszym menu? Wymieniają dietetycy
Ćwiczenia na plecy – wzmacniaj je!
Bruschetta z pieczoną dynią
Bruschetta z pieczoną dynią. Lekka, ale sycąca przekąska

Nie tylko awokado, bataty czy hummus. Przy modzie na egzotyczne wynalazki, nie zapominajmy też o naszych, polskich warzywach. One również dostarczą wielu doznań smakowych, witamin i składników mineralnych. Oto ranking 8 najzdrowszych warzyw prosto z Polski. To co, zaraz po pracy idziemy na targ?

Brokuł

Ranking zaczniemy od brokuła. Najwięcej zdrowotnych (i smakowych) walorów ma ten ugotowany na parze. Sięgaj po niego nawet na diecie. To tylko 31 kcal w 100 g.

– Śmiało mogę określić je jako jedno z najzdrowszych warzyw świata. To źródło potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku. Co ciekawe, warzywo to bogate jest również w wapń!

Sulforafan zawarty w brokułach to cenna substancja, na którą warto zwrócić szczególną uwagę – walczy z wrzodami i rakiem żołądka – wyjaśnia Joanna Skałecka, dietetyczka.

I dodaje, że warzywo to ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego powinno obowiązkowo znaleźć się w diecie przyszłych mam. Ale nie tylko. Brokuł to też warzywo doskonałe dla osób z podwyższonym poziomem cukru. Dlaczego? Zawarty w nim chrom pozytywnie wpływa na poziom glukozy we krwi.

Cebula

Jednym z najzdrowszych warzyw jest też cebula. Jedzmy ją na surowo w sałatkach albo smażmy na oleju. Nie tylko nada potrawom charakterystycznego smaku, ale i wpłynie na nasz organizm.

– To warzywo od dawna kojarzone z przeziębieniami. Pozytywnie wpływa na naszą odporność, gdyż jest skutecznym środkiem bakteriobójczym, porównywanym nawet do antybiotyków. Zawarty w cebuli fosfor, magnez, siarka i cynk świetnie wzmacniają nasz organizm. Spożywanie cebuli zmniejsza również zagrożenie zachorowania na raka jelita grubego, raka nerek i jajników – mówi dietetyczka.

Kto szczególnie powinien jeść cebulę? Osoby z wysokim ciśnieniem. Dzięki dużej zawartości potasu skutecznie je obniżą.

Marchewka

Lubisz marchewkę? To dobrze, bo jest bogactwem witamin. Przy jej chrupaniu trzeba jednak uważać z jej ilością. Zawarta w niej witamina A w dużych dawkach może być toksyczna.

– Marchewka chyba najbardziej znana jest z wysokiej zawartości beta karotenu i… pięknej opalenizny. Jednak beta karoten zawarty w marchwi ma również inne cenne właściwości. Jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania wzroku, wzmacnia ogólną odporność organizmu oraz chroni przed nowotworami. Co ciekawe, beta karoten opóźnia powstawanie zmarszczek – wymienia dietetyczka.

Jarmuż

Czas na jarmuż, czyli warzywo, które zaczęto uprawiać w Polsce bardzo dawno temu.

– Jarmuż to jedno z moich ulubionych zielonych warzyw. Często jednak o nim zapominamy. Mało kto wie, że jarmuż to źródło białka roślinnego. Tak więc obowiązkowo powinien znaleźć się w codziennej diecie osób na diecie bezmięsnej. To cenne źródło witamin C i K oraz soli mineralnych, takich jak wapń czy potas. Jarmuż to też silny przeciwutleniacz, a więc posiada właściwości przeciwnowotworowe – dodaje Joanna Skałecka.

Pietruszka

Czy wiesz, że natka pietruszki posiada trzy razy więcej witaminy C niż cytryna? To jeden z wielu argumentów przemawiającym za tym, żeby ją jeść.

– Pietruszka to warzywo, z którym powinny zaprzyjaźnić się wszystkie osoby cierpiące na niedobór żelaza we krwi. Jest bogatym źródłem żelaza oraz chlorofilu, który wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Pietruszka pomaga nam pozbyć się obrzęków, dlatego jest zalecana kobietom w ciąży, miesiączkującym oraz osobom cierpiącym na nadmiar wody w organizmie –  mówi ekspertka.

Pomidor

Pomidor to… dziwne warzywo. Ze względu na swoje właściwości, po przetworzeniu jest jeszcze bardziej cenne niż w swojej pierwotnej formie.

– Pomidory zawdzięczają to cennemu likopenowi, który uwalniany jest właśnie podczas obróbki termicznej. Zostało udowodnione, że regularne spożywanie produktów przetworzonych z pomidorów może obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworu prostaty (nawet o 50%) oraz jelita grubego – tłumaczy dietetyczka.

Kto powinien jeść pomidory? Osoby na diecie odchudzającej! Warzywa te poprawiają procesy trawienne.

Bez spiny jem rośliny kampania

Buraki

Na liście nie mogło zabraknąć też buraków.

– Pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu. To jedno z ulubionych warzyw osób uprawiających sport. Dlaczego? Regularne spożywanie soku z tego warzywa poprawia wydolność organizmu. Buraki spowalniają też procesy starzenia, obniżają ciśnienie i zmniejszają poziom cholesterolu – wymienia specjalistka.

Szpinak

Co jeszcze warto jeść? Szpinak. Nie radzimy jednak jeść go codziennie.  Wszystko za sprawą obecności kwasu szczawiowego, który spożywany zbyt często negatywnie wpływa na kondycję zdrowotną nerek. Może też zaburzać wchłanianie ważnych pierwiastków.

– Wysoka zawartość beta karotenu, witaminy C oraz luteiny zawartych w szpinaku chroni nas przed miażdżycą i posiada właściwości antynowotworowe. O szpinaku powinny pamiętać również osoby cierpiące na nadpobudliwość i nerwowość. Zawarty w nim magnez pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, a potas – obniża ciśnienie – wyjaśnia ekspertka.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Joanna Skałecka, dietetyczka
Joanna Skałecka, dietetyczka

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

Dynia – królowa jesieni. Dlaczego warto po nią sięgać?

Komu owoce mogą szkodzić?

Mikrowarzywa – ogród na parapecie

Soki warzywne

Soki warzywne – smaczny i zdrowy napój, który przyrządzisz w kilka chwil

5 sposobów na oszczędzanie wątroby latem

cebula

Cebula – królowa warzywniaka. Do wyliczenia jej zdrowotnych właściwości nie wystarczy palców u obu rąk

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Przepis na pieczone rzodkiewki. Zdrowa, niskokaloryczna przekąska

https://www.istockphoto.com/

Niebezpieczne związki. Warzywa i zioła, których nie należy łączyć ze słońcem. Wyjaśnia dietetyczka

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Bób. 7 powodów, dla których warto go jeść

Pieczona młoda kapusta z sosem curry. W takiej wersji smakuje obłędnie!

Chipsy z liści kalafiora – lekkie i chrupiące

5 pomysłów na jednodniowy detoks

5 pomysłów na jednodniowy detoks. Co poleca Kasia Bem?

Zostań miejskim ogrodnikiem!

Zostań miejską ogrodniczką!

Zielone liściaste warzywa. Dlaczego warto je codziennie jeść?

Cykorii się nie cykaj

Przekonaj się do cykorii. Poznaj świetny przepis z tym zdrowym warzywem

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Warzywna pasta kanapkowa – polubią ją wszyscy

Przepis na niedzielę – sałatka z jarmużem i warzywami korzeniowymi

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kobieta trzyma w ręce miniaturę nienarodzonego dziecka

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

ucho kobiety

Jak odetkać ucho zatkane: woskowiną, katarem, wodą? Skuteczne domowe sposoby na zatkane ucho

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

dłonie

Drętwienie palców u rąk – skąd się bierze i co oznacza?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

https://www.istockphoto.com

To, co wydalamy, wiele mówi o stanie naszego zdrowia. Sprawdź, co trzeba wiedzieć o… kupie

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.