Przejdź do treści

Cudze chwalicie, swego nie znacie! Sprawdź 8 najzdrowszych polskich warzyw i zacznij korzystać z ich zalet

Unsplash
Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta wśród słoneczników - kalendarz pyleń 2020
Kalendarz pyleń 2020. Sprawdź, jakie rośliny pylą w poszczególnych miesiącach
Cholesterol w diecie / istock
Po co nam cholesterol? Dietetyczka Zofia Suszka wyjaśnia, czy jest on nam potrzebny do życia
Kobieta trzyma niemowlę na rękach
Higiena w połogu – 8 przykazań głównych od Położnej Kasi
Kobieta trzyma w dłoniach pisanki
W jaki sposób sprawdzić, czy jajka są świeże? Czytamy Etykiety pokazują prosty trik!
Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Nie tylko awokado, bataty czy hummus. Przy modzie na egzotyczne wynalazki, nie zapominajmy też o naszych, polskich warzywach. One również dostarczą wielu doznań smakowych, witamin i składników mineralnych. Oto ranking 8 najzdrowszych warzyw prosto z Polski. To co, zaraz po pracy idziemy na targ?

Brokuł

Ranking zaczniemy od brokuła. Najwięcej zdrowotnych (i smakowych) walorów ma ten ugotowany na parze. Sięgaj po niego nawet na diecie. To tylko 31 kcal w 100 g.

– Śmiało mogę określić je jako jedno z najzdrowszych warzyw świata. To źródło potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku. Co ciekawe, warzywo to bogate jest również w wapń!

Sulforafan zawarty w brokułach to cenna substancja, na którą warto zwrócić szczególną uwagę – walczy z wrzodami i rakiem żołądka – wyjaśnia Joanna Skałecka, dietetyczka.

I dodaje, że warzywo to ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego powinno obowiązkowo znaleźć się w diecie przyszłych mam. Ale nie tylko. Brokuł to też warzywo doskonałe dla osób z podwyższonym poziomem cukru. Dlaczego? Zawarty w nim chrom pozytywnie wpływa na poziom glukozy we krwi.

Cebula

Jednym z najzdrowszych warzyw jest też cebula. Jedzmy ją na surowo w sałatkach albo smażmy na oleju. Nie tylko nada potrawom charakterystycznego smaku, ale i wpłynie na nasz organizm.

– To warzywo od dawna kojarzone z przeziębieniami. Pozytywnie wpływa na naszą odporność, gdyż jest skutecznym środkiem bakteriobójczym, porównywanym nawet do antybiotyków. Zawarty w cebuli fosfor, magnez, siarka i cynk świetnie wzmacniają nasz organizm. Spożywanie cebuli zmniejsza również zagrożenie zachorowania na raka jelita grubego, raka nerek i jajników – mówi dietetyczka.

Kto szczególnie powinien jeść cebulę? Osoby z wysokim ciśnieniem. Dzięki dużej zawartości potasu skutecznie je obniżą.

Marchewka

Lubisz marchewkę? To dobrze, bo jest bogactwem witamin. Przy jej chrupaniu trzeba jednak uważać z jej ilością. Zawarta w niej witamina A w dużych dawkach może być toksyczna.

– Marchewka chyba najbardziej znana jest z wysokiej zawartości beta karotenu i… pięknej opalenizny. Jednak beta karoten zawarty w marchwi ma również inne cenne właściwości. Jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania wzroku, wzmacnia ogólną odporność organizmu oraz chroni przed nowotworami. Co ciekawe, beta karoten opóźnia powstawanie zmarszczek – wymienia dietetyczka.

Jarmuż

Czas na jarmuż, czyli warzywo, które zaczęto uprawiać w Polsce bardzo dawno temu.

– Jarmuż to jedno z moich ulubionych zielonych warzyw. Często jednak o nim zapominamy. Mało kto wie, że jarmuż to źródło białka roślinnego. Tak więc obowiązkowo powinien znaleźć się w codziennej diecie osób na diecie bezmięsnej. To cenne źródło witamin C i K oraz soli mineralnych, takich jak wapń czy potas. Jarmuż to też silny przeciwutleniacz, a więc posiada właściwości przeciwnowotworowe – dodaje Joanna Skałecka.

Pietruszka

Czy wiesz, że natka pietruszki posiada trzy razy więcej witaminy C niż cytryna? To jeden z wielu argumentów przemawiającym za tym, żeby ją jeść.

– Pietruszka to warzywo, z którym powinny zaprzyjaźnić się wszystkie osoby cierpiące na niedobór żelaza we krwi. Jest bogatym źródłem żelaza oraz chlorofilu, który wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Pietruszka pomaga nam pozbyć się obrzęków, dlatego jest zalecana kobietom w ciąży, miesiączkującym oraz osobom cierpiącym na nadmiar wody w organizmie –  mówi ekspertka.

Pomidor

Pomidor to… dziwne warzywo. Ze względu na swoje właściwości, po przetworzeniu jest jeszcze bardziej cenne niż w swojej pierwotnej formie.

– Pomidory zawdzięczają to cennemu likopenowi, który uwalniany jest właśnie podczas obróbki termicznej. Zostało udowodnione, że regularne spożywanie produktów przetworzonych z pomidorów może obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworu prostaty (nawet o 50%) oraz jelita grubego – tłumaczy dietetyczka.

Kto powinien jeść pomidory? Osoby na diecie odchudzającej! Warzywa te poprawiają procesy trawienne.

Bez spiny jem rośliny kampania

Buraki

Na liście nie mogło zabraknąć też buraków.

– Pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu. To jedno z ulubionych warzyw osób uprawiających sport. Dlaczego? Regularne spożywanie soku z tego warzywa poprawia wydolność organizmu. Buraki spowalniają też procesy starzenia, obniżają ciśnienie i zmniejszają poziom cholesterolu – wymienia specjalistka.

Szpinak

Co jeszcze warto jeść? Szpinak. Nie radzimy jednak jeść go codziennie.  Wszystko za sprawą obecności kwasu szczawiowego, który spożywany zbyt często negatywnie wpływa na kondycję zdrowotną nerek. Może też zaburzać wchłanianie ważnych pierwiastków.

– Wysoka zawartość beta karotenu, witaminy C oraz luteiny zawartych w szpinaku chroni nas przed miażdżycą i posiada właściwości antynowotworowe. O szpinaku powinny pamiętać również osoby cierpiące na nadpobudliwość i nerwowość. Zawarty w nim magnez pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, a potas – obniża ciśnienie – wyjaśnia ekspertka.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Joanna Skałecka
Joanna Skałecka
dietetyczka

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czereśnie na talerzu

„Czysta 15-stka” i „Brudna 12-stka”. Które owoce i warzywa są najbardziej, a które najmniej zanieczyszczone? Mamy najnowsze listy na 2020 rok!

Żelki – pyszne, zdrowe, bo domowe! I tak niewiele potrzeba, żeby je zrobić

Jak bez wyrzeczeń zwiększyć ilość jedzonych warzyw? Zdradza dietetyczka Iza Dejda ze Zdrowo w Biegu

chrzan

Chrzan – co warto o nim wiedzieć? Jak kupować?

marchewka

Warzywa – gotowane czy surowe?

Gruszki na stole

Szukasz zimą witamin, dzięki którym będziesz mieć zdrową skórę? Znajdziesz je w gruszce i pietruszce!

Zdrowe chrupacze telewizyjne

Wieczór z filmami? Polecamy zdrowe przekąski do pochrupania

Miska z brukselkami i orzechami

Brukselka – dlaczego warto ją jeść? tłumaczą dietetycy z „Czytamy Etykiety”

8 błędów w jedzeniu warzyw i owoców

różne rodzaje sałaty

Graj w zielone! Poznaj rośliny pełne mocy

kiwi

Owoce i warzywa wolne od zanieczyszczeń. Poznaj listę „Czystej 15-stki”

Gruszka polewana wodą

Parszywa 12-stka. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone?

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

Dynia – królowa jesieni. Dlaczego warto po nią sięgać?

Komu owoce mogą szkodzić?

Mikrowarzywa – ogród na parapecie

Soki warzywne

Soki warzywne – smaczny i zdrowy napój, który przyrządzisz w kilka chwil

5 sposobów na oszczędzanie wątroby latem

cebula

Cebula – królowa warzywniaka. Do wyliczenia jej zdrowotnych właściwości nie wystarczy palców u obu rąk

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Przepis na pieczone rzodkiewki. Zdrowa, niskokaloryczna przekąska

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Archiwalne zdjęcie z czasów pandemii hiszpanki/Underwood Archives/Getty Images

Grypa hiszpanka. Historia największej pandemii na świecie

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.