Przejdź do treści

8 niskokalorycznych potraw, które powinnaś wprowadzić do swojego jadłospisu

8 niskokalorycznych potraw, które powinnaś wprowadzić do swojego jadłospisu Rawpixel.xom
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Ta decyzja zaprzecza dorobkowi ostatnich 40 lat polskiej medycyny rozrodu, neonatologii i pediatrii”. NIL i PTP o wyroku Trybunału Konstytucyjnego
dziewczyna, ból
„Czy wiesz, czym jest ból?”. Dr Paweł Kabata w mocnych słowach o tym, że nikt nie ma prawa do decydowania o cierpieniu innych
Przeziębienie w ciąży? Lekarka radzi, jak sobie z nim poradzić
Przeziębienie w ciąży? Lekarka podpowiada, jak sobie z nim poradzić
Personel medyczny z własnych środków stworzył „śluzę antycovidową”. Folia szklarniowa i czarne worki na śmieci mają chronić przed wirusem
Jak rozmawiać z dziećmi o sytuacji po wyroku Trybunału Konstytucyjnego ws. aborcji? Podpowiadają autorki profilu "Jak wychować dziewczynki"
Jak rozmawiać z dziećmi o protestach po wyroku Trybunału Konstytucyjnego ws. aborcji? Podpowiadają autorki profilu „Jak wychować dziewczynki”

Powszechnie uważa się, że niskokaloryczne potrawy zawierają mało składników odżywczych. To bardzo popularny mit, o którym warto raz na zawsze zapomnieć. 

Postaw na zbilansowaną dietę

Wiele z dań, które można przyrządzić bez zbędnego tłuszczu, węglowodanów i cukru, posiada niesamowite właściwości. Należy odpowiednio dobierać składniki oraz jeść regularnie, aby niskokaloryczna dieta mogła prawidłowo zadziałać. Jeśli dodatkowo uprawiasz jakiś sport, nie jesz przed snem oraz uzupełniasz posiłki właściwą ilością płynów, możesz śmiało powiedzieć, że prowadzisz zdrowy styl życia.

Dowiedz się, jakie jedzenie powinnaś wprowadzić do swojego jadłospisu, aby zapewnić sobie wystarczającą ilość składników odżywczych.

Dieta niskokaloryczna

Wybierz te składniki, nie pożałujesz

  • Czosnek (4 kcal/ząbek)

Dobrze znany środek przeciwzapalny, który pomaga w przeziębieniu i innych nieprzyjemnych objawach. Chociaż nie wszyscy akceptują jego zapach, to zawiera dużo potasu i przeciwutleniaczy.

  • Rukola (5 kcal/kubek)

Dodatek do każdego dania, który pomaga dobrze funkcjonować układowi nerwowemu. W dodatku zawiera przeciwutleniacze, witaminę K, wapń, kwas foliowy i ważny błonnik.

  • Rosół (5,5 kcal/kubek)

Częste spożywanie rosołu sprawia, że do organizmu dostaje się więcej białka i błonnika. Dzięki płynnej konsystencji, tkanki lepiej wchłaniają składniki odżywcze. Część badań wykryła w rosole dużą ilość wapnia, magnezu i fosforu.

  • Seler naciowy (6 kcal średnia łodyga)

Zawiera bardzo dużą ilość wody, co sprawia, że posiada bardzo mało kalorii, a dodatkowo nawadnia. Nie zostało jasno stwierdzone, czy seler zapewnia tzw. „ujemne kalorie”. Nie zmienia to faktu, że jest zdrowy i cenny dla organizmu.

  • Jarmuż (6 kcal/ kubek)

Wspaniały dodatek do sałatek i innych potraw. Choć trzeba dać sobie trochę czasu, by przekonać się do jego gorzkiego smaku, to jego właściwości powinny być przekonujące od razu. Bogaty w witaminę K, witaminę C, wapń i błonnik jest bardzo ważny dla kości, skóry i serca. Idealnie nadaje się jako zamiennik chipsów. Wystarczy polać go oliwą, doprawić solą i włożyć do piekarnika.

Szpinak nie dość, że jest dobry zarówno na surowo, jak i smażony, to ma wiele cennych właściwości. Niska liczba kalorii, dużo beta-karotenu, który odpowiada za dobry wzrok, a także wiele witamin i innych pierwiastków. W dodatku jego spożywanie może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka, dzięki zawartości cennych przeciwutleniaczy.

  • Ogórki (8 kcal/pół kubka)

Zawsze orzeźwiające, dzięki dużej zawartości wody i świetny dodatek do wielu potraw. Potas, błonnik i witamina K to główne składniki odżywcze w ogórkach, które pomagają w krzepliwości krwi.

  • Grzyby świeże (9,5 kcal/pół kubka)

Grzyby są świetnym zamiennikiem mięsa. Mają specyficzną konsystencję, która pozwala troszkę oszukać zmysły. Istnieje wiele gatunków grzybów i każde nadają się do innych potraw. To, co jednak najważniejsze w ich jedzeniu, to spora dawka miedzi oraz witaminy B. Miedź odpowiedzialna jest za prawidłową budowę i wzmocnienie kości.

 

Źródło: livestrong

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Tuczące napoje gazowane i energetyczne – mit czy fakt?

Kobieta z drinkiem

Czy alkohol ścina białka mięśniowe i hamuje odchudzanie? Najpopularniejsze mity obala dietetyk Radosław Smolik

Dodatki E to sama chemia? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Slow food – co to jest? Jak wdrożyć je w życie? Porady

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

Chleb tostowy

Chleb tostowy – kalorie, skład. Czy chleb tostowy jest zdrowy?

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Wybierasz się na piknik? O tych zasadach musisz pamiętać

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

W jakiej temperaturze prać ubrania? Naukowcy mają zalecenia

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

10 produktów, których nie powinnaś podawać swojemu psu

Poranny prysznic czy wieczorna kąpiel? Co jest dla nas lepsze?

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Gorąco? 7 porad, które ułatwią ci zasypianie

Spacer po posiłku? Dobry pomysł. A może lepiej trochę poczekać?

Brak snu nie jest niczym dobrym, ale jego nadmiar też ma negatywne konsekwencje

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Poziom żelaza we krwi a długość życia – jaka jest zależność?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Seks oralny zaburza mikroflorę pochwy? Naukowcy widzą związek

Odkażasz ciągle dłonie? Sprawdź, czy na pewno robisz to dobrze

Najpopularniejsze

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Łóżkowy savoir-vivre. Kilka przykładów fajnych zachowań w sypialni

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku