Przejdź do treści

8 niskokalorycznych potraw, które powinnaś wprowadzić do swojego jadłospisu

8 niskokalorycznych potraw, które powinnaś wprowadzić do swojego jadłospisu Rawpixel.xom
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak zwracać się do osób trans i niebinarnych? Stowarzyszenie „Miłość nie wyklucza” wyjaśnia
Kiedy iść do psychiatry?
Kiedy iść do psychiatry? Lekarka podpowiada, co powinno zwrócić naszą uwagę u siebie i innych
Kobieta idzie do samolotu
Jak zadbać o wzrok w trakcie podróży samolotem?
Dieta zupowa, czyli jadłospis pełen zup. Czy warto ją stosować?
Zachorowań na grypę o połowę mniej niż w zeszłym roku. Pozytywny efekt uboczny koronawirusa?

Powszechnie uważa się, że niskokaloryczne potrawy zawierają mało składników odżywczych. To bardzo popularny mit, o którym warto raz na zawsze zapomnieć. 

Postaw na zbilansowaną dietę

Wiele z dań, które można przyrządzić bez zbędnego tłuszczu, węglowodanów i cukru, posiada niesamowite właściwości. Należy odpowiednio dobierać składniki oraz jeść regularnie, aby niskokaloryczna dieta mogła prawidłowo zadziałać. Jeśli dodatkowo uprawiasz jakiś sport, nie jesz przed snem oraz uzupełniasz posiłki właściwą ilością płynów, możesz śmiało powiedzieć, że prowadzisz zdrowy styl życia.

Dowiedz się, jakie jedzenie powinnaś wprowadzić do swojego jadłospisu, aby zapewnić sobie wystarczającą ilość składników odżywczych.

Dieta niskokaloryczna

Wybierz te składniki, nie pożałujesz

  • Czosnek (4 kcal/ząbek)

Dobrze znany środek przeciwzapalny, który pomaga w przeziębieniu i innych nieprzyjemnych objawach. Chociaż nie wszyscy akceptują jego zapach, to zawiera dużo potasu i przeciwutleniaczy.

  • Rukola (5 kcal/kubek)

Dodatek do każdego dania, który pomaga dobrze funkcjonować układowi nerwowemu. W dodatku zawiera przeciwutleniacze, witaminę K, wapń, kwas foliowy i ważny błonnik.

  • Rosół (5,5 kcal/kubek)

Częste spożywanie rosołu sprawia, że do organizmu dostaje się więcej białka i błonnika. Dzięki płynnej konsystencji, tkanki lepiej wchłaniają składniki odżywcze. Część badań wykryła w rosole dużą ilość wapnia, magnezu i fosforu.

  • Seler naciowy (6 kcal średnia łodyga)

Zawiera bardzo dużą ilość wody, co sprawia, że posiada bardzo mało kalorii, a dodatkowo nawadnia. Nie zostało jasno stwierdzone, czy seler zapewnia tzw. „ujemne kalorie”. Nie zmienia to faktu, że jest zdrowy i cenny dla organizmu.

  • Jarmuż (6 kcal/ kubek)

Wspaniały dodatek do sałatek i innych potraw. Choć trzeba dać sobie trochę czasu, by przekonać się do jego gorzkiego smaku, to jego właściwości powinny być przekonujące od razu. Bogaty w witaminę K, witaminę C, wapń i błonnik jest bardzo ważny dla kości, skóry i serca. Idealnie nadaje się jako zamiennik chipsów. Wystarczy polać go oliwą, doprawić solą i włożyć do piekarnika.

Szpinak nie dość, że jest dobry zarówno na surowo, jak i smażony, to ma wiele cennych właściwości. Niska liczba kalorii, dużo beta-karotenu, który odpowiada za dobry wzrok, a także wiele witamin i innych pierwiastków. W dodatku jego spożywanie może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka, dzięki zawartości cennych przeciwutleniaczy.

  • Ogórki (8 kcal/pół kubka)

Zawsze orzeźwiające, dzięki dużej zawartości wody i świetny dodatek do wielu potraw. Potas, błonnik i witamina K to główne składniki odżywcze w ogórkach, które pomagają w krzepliwości krwi.

  • Grzyby świeże (9,5 kcal/pół kubka)

Grzyby są świetnym zamiennikiem mięsa. Mają specyficzną konsystencję, która pozwala troszkę oszukać zmysły. Istnieje wiele gatunków grzybów i każde nadają się do innych potraw. To, co jednak najważniejsze w ich jedzeniu, to spora dawka miedzi oraz witaminy B. Miedź odpowiedzialna jest za prawidłową budowę i wzmocnienie kości.

 

Źródło: livestrong

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak przyśpieszyć metabolizm?

Chcesz przyśpieszyć metabolizm? Dołącz do swojej diety ten produkt

Wzdęcia po seksie? Zobacz, dlaczego tak się dzieje

Tłuszcz i cholesterol naprawdę są takie groźne? Rozprawiamy się z mitami

10 kuchennych trików, które odmienią twoje życie. Znasz je wszystkie?

Ćwiczenia miały cię relaksować, a niepokoją? Zobacz, dlaczego tak się dzieje

Podgrzewasz wszystko w mikrofalówce? Sprawdź, które produkty nie powinny do niej trafić

Dopiero co zjadłaś, a już czujesz się głodna? Oto możliwe przyczyny

Komary lubią cię bardziej od innych? Sprawdź, co może być przyczyną

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Co jeść, by być zdrowym i szczęśliwym?

kobieta w kuchni

„Smażony boczek odchudza, ziemniaki tuczą”. Psychodietetyczka rozprawia się z absurdami dietetycznymi

Soda sprawdzi się nie tylko podczas gotowania. Poznaj jej 8 zastosowań

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Kiepsko sypiasz? 6 wskazówek, dzięki którym będziesz spać jak dziecko

Sekret długowieczności? 5 wskazówek, które warto zapamiętać

Pijesz gazowaną wodę zamiast „zwykłej”? Sprawdź, jakie ma wady i zalety

Jesteś fanką cross-treningu? A próbowałaś już… chodzenia?

Nie wyobrażasz sobie lata bez grilla? Nie popełniaj tych błędów

Arbuz, pomarańcze i spółka. Jedzenie, które koniecznie musisz umyć

Medytacja to coś, co przyda się wszystkim. Jak zacząć (i jak wytrwać?)

Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać?

Można schudnąć bez diety? Tak, jeśli zastosujesz się do tych wskazówek

Wolisz kawę od herbaty? Przeczytaj, zmienisz preferencje

Lubisz tajskie jedzenie? Sprawdź, czy twój organizm też je lubi

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Krwawię w różnych odcieniach czerwieni. Czy to powinno mnie niepokoić?