Przejdź do treści

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie
Źródło: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
istockphoto
„Że Niby Fit” na Instagramie: 5 kroków, jak nie przytyć w wakacje
yoga twarzy joga
Joga dla twarzy. Kasia Bem pokazuje miny, które działają lepiej niż botoks
istockphoto
Często miewasz migreny? Sprawdź, co może prowokować bóle
Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami
dziewczyna z lodami
Niepozorne nawyki, które niszczą zęby. Oto 6 rzeczy, których dla dobra zębów lepiej nie robić

Na śniadanie kanapka z wędliną, po pracy obiad na mieście. Wieczorem zasłużony odpoczynek. Wybieramy serial na Netflixie i zamawiamy pizzę lub podjadamy słone paluszki, orzeszki czy chipsy. Jedząc w taki sposób, nie zdajemy sobie sprawy, że przesadzamy z ilością soli. Jak zatem rozpoznać ten moment?

Sól od wieków gości na naszych stołach i dostarcza nam niezbędnego do życia składnika, jakim jest sód. Większość z nas nie wyobraża sobie posiłku bez szczypty soli. Niestety ta przyprawa nazywana też jest „białą śmiercią” oraz „cichym zabójcą”. Nie są to mity. Nadmiar soli może spowodować spustoszenie w naszym ciele. Sam organizm wysyła niebezpieczne sygnały np. w postaci zachcianek smakowych, co skutkuje tym, że powielamy złe nawyki z wcześniejszego dnia. Problem narasta, a my  pozwalamy na rozwój nadciśnienia tętniczego, zatrzymania wody w organizmie a nawet zaburzeń pracy serca. Są to schorzenia zagrażające życiu.

Sól: gdy jest jej za dużo

Jak rozpoznać sygnały, po których powinniśmy ograniczyć spożywanie soli? Oto kilka z nich:

Suchość śluzówek

Jednym z objawów jest suchość śluzówek. Jeśli zauważysz u siebie także podkrążone oczy, zastanów się, ile soli zjadasz w ciągu dnia.

Częste wizyty w toalecie

Jesteś częstym gościem w toalecie? Zbyt częste oddawanie moczu może być oznaką zbyt dużej ilości sodu w organizmie. Jeśli dodatkowo mocz ma ciemniejszy odcień niż zwykle, oznacza to utratę wapnia, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego.

Zbyt wiele zachcianek

Zwróć uwagę na rodzaj zachcianek. Jeśli codziennie masz ochotę na słone przekąski czy potrawy, a dania mniej słone mają dla ciebie słodki smak, oznacza to zmianę w twoich kubkach smakowych. Czas przyjrzeć się swojemu dziennemu menu. I może je zmienić.

Skurcze

Dopada cię uczucie „skamieniałych” nóg, a po treningu na siłowni regenerujesz się dłużej niż zwykle. Prawdopodobnie jest temu winna sól. Do prawidłowej pracy mięśni potrzebna jest równowaga w gospodarce sodowo-potasowej organizmu.

Chroniczne bóle głowy

Ból głowy może mieć wiele przyczyn, jednak to sód powoduje, że naczynia krwionośne w mózgu rozszerzają się. Prowadzi to do pulsującego bólu, który może utrzymywać się nawet kilka dni.

Nieustanne pragnienie

Jeśli niczym nie możesz ugasić pragnienia, prawdopodobnie w twoim organizmie znajduje się za dużo soli. Organizm zagrożony jest odwodnieniem, dlatego uporczywie wysyła do ciebie wiadomość: „pić, pić, pić”.

Obrzęki i wzdęcia

Jak to działa? Spożywasz sól, następnie pijesz dużo płynów. Organizm zaczyna gromadzić nadmiar wody, przez co dochodzi do częstych obrzęków. Zwłaszcza kobiety są na nie narażone,jest to związane z wahaniami hormonalnymi, które towarzyszą cyklowi miesięcznemu.

Kamienie nerkowe

Nadmierna ilość soli w organizmie powoduje zwiększoną produkcję białka w moczu, co za tym idzie, powstawanie kamieni nerkowych.

„Mgła” mózgu

Nie możesz się skoncentrować, po mieszkaniu chodzisz w tę i z powrotem, nie wiedząc czego szukasz? Osoby z wysoką zawartością soli w organizmie częściej miewają problemy z koncentracją oraz zaburzeniem przestrzeni.

 

5 rodzajów soli rozsypanych na czarnym tle i ułożonych w grube paski obok siebie.
Monika Dziemidowicz
Nadmiar soli w organizmie wynika ze spożywania dużej ilości żywności przetworzonej, która jest mocno słona

Sól jest potrzebna

Nie dajmy się jednak zwariować. Soli nie powinno się eliminować całkowicie.

-Sól też ma swoje minerały. Zawsze są to kwestie indywidualne, kiedy i dla kogo jest potrzebna. Dla osób, którym cały czas jest zimno, trochę soli nie zaszkodzi. Nie możemy generalizować, że sól jest bezwzględnie zła, bo można używać np. dobrej soli himalajskiej, która zawiera dużo mikroelementów. Często polecam sportowcom napoje izotoniczne, w składzie zawierające sól. Jednak będą zdarzały się osoby, którym ewidentnie sól będzie szkodziła. Przede wszystkim nadmiar soli w organizmie wynika ze spożywania dużej ilości żywności przetworzonej, która jest mocno słona. Dużo soli jest w wędlinach, pieczywie i żywności puszkowanej. Jeśli ktoś lubi gotować w domu i ma na to czas, to ma kontrolę nad ilością soli i zmieści się w dziennej dawce 5mg. Zawsze są to kwestie indywidualne i zależne od tego co jemy – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie dietetyk Monika Dziemidowicz.

Dzienna dawka soli

Naukowcy z Instytutu Żywności i Żywienia alarmują, że przeciętny Polak zjada 2-3 razy więcej soli niż powinien. Dzienna dawka odpowiada jednej płaskiej łyżeczce do herbaty. Śmiertelna, jednorazowa dawka to 200g soli, czyli niepełna szklanka. Starożytni Chińczycy często popełniali „solne samobójstwo”. Sól była droga, zatem takie pożegnanie z życiem było postrzegane jako bardzo honorowe.

Najlepszym sposobem na kontrolę poziomu soli w naszym organizmie jest czytanie składu produktów przetworzonych. Pamiętajmy, że 1g sodu  jest równy 2,5g soli, zatem dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek to 2g. Sól dostarczona w produktach spożywczych, takich jak: zupy i sosy w torebkach, kostki bulionowe, ketchup czy wędliny i sery paczkowane, przekracza często dzienne zapotrzebowanie na osobę.

Sól kuchenna: co w zamian?

Warto sięgać po produkty świeże lub mrożone. Rybę i warzywa gotować na parze. Jeśli kupujemy wodę w butelkach, wybierajmy niskosodową, czyli z zawartością do 100mg sodu. Zamiast soli kuchennej zdrowiej jest używać sól morską, sos sojowy lub dodawać zioła, które zastąpią smak i aromat. Może to być bazylia, lubczyk, imbir, kurkuma, estragon lub przysmażona cebula do zup i sosów. Pamiętajmy jednak, że sód jest nam potrzebny w organizmie. Eliminując sól z naszego menu, pozbawimy się tego ważnego dla naszego zdrowia pierwiastka.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Polecamy

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

lewandowska

„Jeżeli ktoś twierdzi, że się wyleczył z Hashimoto, bo zmienił coś w diecie, to jest to tylko dowód anegdotyczny” – mówi Agata Lewandowska, dietetyk i autorka książki „Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie”

Zainteresują cię również:

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

3 pomysły na olej kokosowy. Do czego warto go wykorzystać?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

koniczyna czerwona

Koniczyna czerwona – na co pomaga ta niezwykła roślina?

lody agrestowe

Jak agrest skończył w… lodach

jak być fit na wakacjach

Jak być fit na wakacjach?

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

cukier jedzenie nastrój

Jedzenie, które zmienia nastrój

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

pexels.com

Groźne interakcje leków z jedzeniem. Znasz je?

Unsplash

Cudze chwalicie, swego nie znacie! Sprawdź 8 najzdrowszych polskich warzyw i zacznij korzystać z ich zalet

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

śniadanie

NIE dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

„Kupowanie żywności bio, eko i slow food jest bardzo modne. Ludzie płacą krocie, ale nikt nie wie, w jakich warunkach hodowla, ubój i produkcja się odbywa” – mówi pracownica Inspekcji Weterynaryjnej

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Po co ciężarnej foliany? Farmaceutka Zofia Winczewska wyjaśnia

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

5 rodzajów soli rozsypanych na czarnym tle i ułożonych w grube paski obok siebie.

Co zrobić, gdy zjesz za dużo soli?

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!