Przejdź do treści

Agar-agar – jakie ma właściwości i do czego stosować?

Agar-Agar
Agar-Agar
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Dziecko je posiłek przy stole i pije wodę ze szklanki
Co czuje dziecko, kiedy jest zmuszane do jedzenia? Wyjaśnia dietetyczka
Posiłek w restauracji. Kobieta je
7 nieoczywistych produktów, po których może ci się odbijać
kobieta w ciąży
„3 razy rodziła, karmiła piersią i nigdy nie miała USG piersi…”. Dr Strus o tym, że ciąża nie chroni przed nowotworem
Grzyby trzymane w dłoniach
Jak przygotować się do grzybobrania? GIS podaje najważniejsze zasady
Patrycja Kujawa odmówiła uszycia sukienki powyżej rozmiaru 38. Teraz odpowiada na zarzuty fatshamingu
Patrycja Kujawa odmówiła uszycia sukienki powyżej rozmiaru 38. Teraz odpowiada na zarzuty o fatshaming

Agar-agar jest substancją żelującą pochodzącą z Japonii – produkuje się ją z glonów, co sprawia, że jest wegańska alternatywą dla żelatyny pochodzenia zwierzęcego. Stosuje się go zarówno w produkcji żywności, jak i kosmetyków oraz lekarstw (udowodniono jego pozytywny wpływ na zdrowie).

Agar-agar bije obecnie rekordy popularności – głównie za sprawą wegan, oraz faktu, że jest niezwykle tani w produkcji. Sposób jego użycia jest nieskomplikowany, przez co bez najmniejszego problemu można wykonywać z jego wykorzystaniem desery.

Agar-agar – czym jest?

Agar-agar jest substancją pochodzącą z Japonii – produkuje się ją z krasnorostów, które występują na jej wybrzeżu. To glony, które posiadają wiele substancji zapobiegających ich wysychaniu, w tym między innymi wspomniany agar-agar będący fantastycznym zamiennikiem znanej wszystkim żelatyny.

Sama produkcja substancji mimo że jest stosunkowo tania jest naprawdę skomplikowana – krasnorosty rosną na wybrzeżach Japonii, jednak znajdują się na głębokości 30 metrów. Chcąc wydobyć z nich agar-agar, trzeba je wyłowić, osuszyć, oczyścić, gotować i mrozić – dopiero po wykonaniu tych czynności można uzyskać agar w formie kostek bądź proszku.

Agar-agar a żelatyna

Żelatyna jest pochodzenia zwierzęcego i – podobnie jak agar-agar – posiada właściwości żelujące. Agar-agar w porównaniu do żelatyny:

  • jest bezsmakowy;
  • nie musi znajdować się w lodówce;
  • zawiera błonnik;
  • nie ma zapachu oraz smaku;
  • jest przeźroczysty i bardziej wydajny.

Agar-agar stosuje się głównie podczas przygotowywania różnych dań – stosowany jest jako zagęstnik dżemów, wykorzystuje się go w deserach, sosach, galaretkach oraz w kremach. Wykorzystuje się go również w medycynie (dzięki swoim właściwościom delikatnie przeczyszczającym stosuje się go w preparatach na odchudzanie).

Agar-agar – czy jest zdrowy?

Substancja ta jest jednym z najzdrowszych zagęstników – występując w niewielkich ilościach nie wywołuje żadnych działań niepożądanych (chyba, że jest się na nią uczulonym).

Agar-agar można z powodzeniem stosować w domu podczas produkcji galaretek czy dżemów – zależnie od tego, jaki efekt chcielibyśmy uzyskać, potrzebować będziemy innych ilości tej substancji. Eksperymentowanie z nią jest banalnie proste – gdy zastygnie, wystarczy ją podgrzać, aby znów uzyskała swoje właściwości (jest odporna na gotowanie).

UWAGA: Agar-agar w porównaniu do żelatyny nie posiada kolagenu mającego dobroczynny wpływ na stawy.  

Agar-agar i jego miejsce w medycynie

Jak wspomnieliśmy wcześniej, agar-agar dzięki swoim właściwościom delikatnie przeczyszczającym może być stosowany podczas odchudzania. Z uwagi na to, że posiada wiele błonnika, po rozpuszczeniu pół łyżeczki substancji w letniej wodzie i wypiciu jej następuje uczucie sytości (agar-agar pęcznieje w żołądku).

UWAGA: Należy mieć na uwadze, że substancja może uczulać – jeśli więc po jej spożyciu pojawią się u nas bóle brzucha, biegunki bądź zmiany skórne powinniśmy zaprzestać jej zażywania.  

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Majonez wegański – przepis. Jak zrobić majonez sojowy?

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Aquafaba -płyn z ciecierzycy / istock

Wegańskie bezy ubijesz z cukru i… ? Sprawdź, czym jest aquafaba, o którą pytano w „Milionerach”?

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Czym zastąpić mięso? @lekarkanaroślinach

Czym zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej? Białko – źródła

Czy dieta wegańska jest zdrowa? Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Czy dieta wegańska jest zdrowa? Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Wegańska śmietana

Śmietana roślinna – jak zrobić wegańską śmietanę owsianą?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Jedzenie na stole

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Weganizm a wegetarianizm - na czym polegają różnice?

Weganizm a wegetarianizm – na czym polegają różnice?

rodzina przy stole, dieta wegetariańska,

Wege-dzieci. Czy dieta roślinna jest dobra, czy zła dla najmłodszych?

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska / Dietosfera

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska: Zbilansowana dieta wegańska wcale nie musi być jednostajna. Kluczem jest sezonowość!

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera

Wegańskie placki ziemniaczane. Mniej kaloryczne niż klasyczne, bo pieczone

Smalec wegański. Ten przepis pokochają także mięsożercy!

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

„Dzieci wegańskie czy wegetariańskie rodzą się z prawidłową masą ciała, zdrowe i rozwijają się prawidłowo. To, że brak mięsa w diecie ciężarnej szkodzi dziecku, to mit” – mówi dietetyczka Iwona Kibil

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

Masz ochotę na nową pastę do kanapki? Daj szansę bakłażanowi!

Wegańskie pralinki na zdrowie

Wegańskie pralinki – zdrowsze niż klasyczne, mają znacznie mniej cukru

Gorąca wegańska czekolada. Świetny sposób na dodanie sobie energii

Pyszne kokosanki – wegańskie i bardzo zdrowe

Pasta „rybna” z fasoli – opcja dla wegan. Smakuje jak oryginał i ma wiele wartościowych składników

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta leży na łóżku

Seks analny to czysta przyjemność! Jak wzbogacić swój erotyczny repertuar?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?