Przejdź do treści

Agar-agar – jakie ma właściwości i do czego stosować?

Agar-Agar
Agar-Agar
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta stoi na ulicy przy murze
Kwas hialuronowy – jakie funkcje pełni w skórze? Tłumaczy Ekspert Kosmetyczny
Olej palmowy – jeść czy nie jeść?
Olej palmowy – szkodliwy czy nie? Paulina Górska zebrała najważniejsze fakty
kawa
Kawa ma ważne oznaczenia na opakowaniach. O czym nas informują i dlaczego powinnyśmy zwracać na nie uwagę?
badanie krwii, test, ciążą
Test ciążowy z krwi – kiedy go zrobić i jak interpretować wynik?
Sala na onkologii dziecięcej. Rodzice w małym pomieszczeniu śpią na podłodze, czuwając przy chorych dzieciach
Jak wygląda onkologia dziecięca w Polsce? Przepełnione sale, dzieci z chemioterapią na korytarzach, rodzice śpią na podłodze

Agar-agar jest substancją żelującą pochodzącą z Japonii – produkuje się ją z glonów, co sprawia, że jest wegańska alternatywą dla żelatyny pochodzenia zwierzęcego. Stosuje się go zarówno w produkcji żywności, jak i kosmetyków oraz lekarstw (udowodniono jego pozytywny wpływ na zdrowie).

Agar-agar bije obecnie rekordy popularności – głównie za sprawą wegan, oraz faktu, że jest niezwykle tani w produkcji. Sposób jego użycia jest nieskomplikowany, przez co bez najmniejszego problemu można wykonywać z jego wykorzystaniem desery.

Agar-agar – czym jest?

Agar-agar jest substancją pochodzącą z Japonii – produkuje się ją z krasnorostów, które występują na jej wybrzeżu. To glony, które posiadają wiele substancji zapobiegających ich wysychaniu, w tym między innymi wspomniany agar-agar będący fantastycznym zamiennikiem znanej wszystkim żelatyny.

Sama produkcja substancji mimo że jest stosunkowo tania jest naprawdę skomplikowana – krasnorosty rosną na wybrzeżach Japonii, jednak znajdują się na głębokości 30 metrów. Chcąc wydobyć z nich agar-agar, trzeba je wyłowić, osuszyć, oczyścić, gotować i mrozić – dopiero po wykonaniu tych czynności można uzyskać agar w formie kostek bądź proszku.

Agar-agar a żelatyna

Żelatyna jest pochodzenia zwierzęcego i – podobnie jak agar-agar – posiada właściwości żelujące. Agar-agar w porównaniu do żelatyny:

  • jest bezsmakowy;
  • nie musi znajdować się w lodówce;
  • zawiera błonnik;
  • nie ma zapachu oraz smaku;
  • jest przeźroczysty i bardziej wydajny.

Agar-agar stosuje się głównie podczas przygotowywania różnych dań – stosowany jest jako zagęstnik dżemów, wykorzystuje się go w deserach, sosach, galaretkach oraz w kremach. Wykorzystuje się go również w medycynie (dzięki swoim właściwościom delikatnie przeczyszczającym stosuje się go w preparatach na odchudzanie).

Agar-agar – czy jest zdrowy?

Substancja ta jest jednym z najzdrowszych zagęstników – występując w niewielkich ilościach nie wywołuje żadnych działań niepożądanych (chyba, że jest się na nią uczulonym).

Agar-agar można z powodzeniem stosować w domu podczas produkcji galaretek czy dżemów – zależnie od tego, jaki efekt chcielibyśmy uzyskać, potrzebować będziemy innych ilości tej substancji. Eksperymentowanie z nią jest banalnie proste – gdy zastygnie, wystarczy ją podgrzać, aby znów uzyskała swoje właściwości (jest odporna na gotowanie).

UWAGA: Agar-agar w porównaniu do żelatyny nie posiada kolagenu mającego dobroczynny wpływ na stawy.  

Agar-agar i jego miejsce w medycynie

Jak wspomnieliśmy wcześniej, agar-agar dzięki swoim właściwościom delikatnie przeczyszczającym może być stosowany podczas odchudzania. Z uwagi na to, że posiada wiele błonnika, po rozpuszczeniu pół łyżeczki substancji w letniej wodzie i wypiciu jej następuje uczucie sytości (agar-agar pęcznieje w żołądku).

UWAGA: Należy mieć na uwadze, że substancja może uczulać – jeśli więc po jej spożyciu pojawią się u nas bóle brzucha, biegunki bądź zmiany skórne powinniśmy zaprzestać jej zażywania.  

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

rodzina przy stole, dieta wegetariańska,

Wege-dzieci. Czy dieta roślinna jest dobra, czy zła dla najmłodszych?

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska / Dietosfera

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska: Zbilansowana dieta wegańska wcale nie musi być jednostajna. Kluczem jest sezonowość!

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera

Wegańskie placki ziemniaczane. Mniej kaloryczne niż klasyczne, bo pieczone

Smalec wegański. Ten przepis pokochają także mięsożercy!

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

„Dzieci wegańskie czy wegetariańskie rodzą się z prawidłową masą ciała, zdrowe i rozwijają się prawidłowo. To, że brak mięsa w diecie ciężarnej szkodzi dziecku, to mit” – mówi dietetyczka Iwona Kibil

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

Masz ochotę na nową pastę do kanapki? Daj szansę bakłażanowi!

Wegańskie pralinki na zdrowie

Wegańskie pralinki – zdrowsze niż klasyczne, mają znacznie mniej cukru

Gorąca wegańska czekolada. Świetny sposób na dodanie sobie energii

Pyszne kokosanki – wegańskie i bardzo zdrowe

Pasta „rybna” z fasoli – opcja dla wegan. Smakuje jak oryginał i ma wiele wartościowych składników

Wegański burger z tofu w bułce z… awokado!

Wegańskie przekąski na sylwestra

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Wegański pasztet krok po kroku

Wegańskie lody bakaliowe

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

awuafaba

Aquafaba – wegańskie białko z ciecierzycy. Nie dość, że wege to jeszcze fit!

Wegański makijaż – na czym polega? Czego nie mogą zawierać kosmetyki wegańskie? Wyjaśnia Katarzyna Konopa ze Stowarzyszenia Kosmetyki bez Okrucieństwa

Mandale ratują zdrowie i karmię duszę

„Mogę śmiało powiedzieć, że mandale karmią duszę i ratują zdrowie” – mówi Mayra Wojciechowicz, która prowadzi warsztaty z układania mandali. Czym są mandale? Jak wygląda proces tworzenia?

Mięso w diecie dziecka nie jest niezbędne

Wegetarianizm. Czy dziecko potrzebuje mięsa w menu? Jak reaguje otoczenie dzieci będących na wegetariańskiej diecie?

3 przepisy na lunch dla wegan. Zaskakująco proste!

Wegański majonez

Wegański majonez. Smaczniejszy i zdecydowanie lżejszy od standardowego!

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Strzykawki i fiolki do badania IGG przy boreliozie

Borelioza IgG – jak interpretować wyniki?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

8 sposobów na podniesienie libido

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?