Przejdź do treści

Agar-agar – jakie ma właściwości i do czego stosować?

Agar-Agar
Agar-Agar
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu
Bruschetta z zielonym groszkiem
Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin
Kubek termiczny
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
bananowe ciasteczka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Agar-agar jest substancją żelującą pochodzącą z Japonii – produkuje się ją z glonów, co sprawia, że jest wegańska alternatywą dla żelatyny pochodzenia zwierzęcego. Stosuje się go zarówno w produkcji żywności, jak i kosmetyków oraz lekarstw (udowodniono jego pozytywny wpływ na zdrowie).

Agar-agar bije obecnie rekordy popularności – głównie za sprawą wegan, oraz faktu, że jest niezwykle tani w produkcji. Sposób jego użycia jest nieskomplikowany, przez co bez najmniejszego problemu można wykonywać z jego wykorzystaniem desery.

Agar-agar – czym jest?

Agar-agar jest substancją pochodzącą z Japonii – produkuje się ją z krasnorostów, które występują na jej wybrzeżu. To glony, które posiadają wiele substancji zapobiegających ich wysychaniu, w tym między innymi wspomniany agar-agar będący fantastycznym zamiennikiem znanej wszystkim żelatyny.

Sama produkcja substancji mimo że jest stosunkowo tania jest naprawdę skomplikowana – krasnorosty rosną na wybrzeżach Japonii, jednak znajdują się na głębokości 30 metrów. Chcąc wydobyć z nich agar-agar, trzeba je wyłowić, osuszyć, oczyścić, gotować i mrozić – dopiero po wykonaniu tych czynności można uzyskać agar w formie kostek bądź proszku.

Agar-agar a żelatyna

Żelatyna jest pochodzenia zwierzęcego i – podobnie jak agar-agar – posiada właściwości żelujące. Agar-agar w porównaniu do żelatyny:

  • jest bezsmakowy;
  • nie musi znajdować się w lodówce;
  • zawiera błonnik;
  • nie ma zapachu oraz smaku;
  • jest przeźroczysty i bardziej wydajny.

Agar-agar stosuje się głównie podczas przygotowywania różnych dań – stosowany jest jako zagęstnik dżemów, wykorzystuje się go w deserach, sosach, galaretkach oraz w kremach. Wykorzystuje się go również w medycynie (dzięki swoim właściwościom delikatnie przeczyszczającym stosuje się go w preparatach na odchudzanie).

Agar-agar – czy jest zdrowy?

Substancja ta jest jednym z najzdrowszych zagęstników – występując w niewielkich ilościach nie wywołuje żadnych działań niepożądanych (chyba, że jest się na nią uczulonym).

Agar-agar można z powodzeniem stosować w domu podczas produkcji galaretek czy dżemów – zależnie od tego, jaki efekt chcielibyśmy uzyskać, potrzebować będziemy innych ilości tej substancji. Eksperymentowanie z nią jest banalnie proste – gdy zastygnie, wystarczy ją podgrzać, aby znów uzyskała swoje właściwości (jest odporna na gotowanie).

UWAGA: Agar-agar w porównaniu do żelatyny nie posiada kolagenu mającego dobroczynny wpływ na stawy.  

Agar-agar i jego miejsce w medycynie

Jak wspomnieliśmy wcześniej, agar-agar dzięki swoim właściwościom delikatnie przeczyszczającym może być stosowany podczas odchudzania. Z uwagi na to, że posiada wiele błonnika, po rozpuszczeniu pół łyżeczki substancji w letniej wodzie i wypiciu jej następuje uczucie sytości (agar-agar pęcznieje w żołądku).

UWAGA: Należy mieć na uwadze, że substancja może uczulać – jeśli więc po jej spożyciu pojawią się u nas bóle brzucha, biegunki bądź zmiany skórne powinniśmy zaprzestać jej zażywania.  

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wegańskie muffiny marchewkowo-pomarańczowe

Restauracja ONA

Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Majonez wegański – przepis. Jak zrobić majonez sojowy?

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Aquafaba -płyn z ciecierzycy / istock

Wegańskie bezy ubijesz z cukru i… ? Sprawdź, czym jest aquafaba, o którą pytano w „Milionerach”?

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Czym zastąpić mięso? @lekarkanaroślinach

Czym zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej? Białko – źródła

Czy dieta wegańska jest zdrowa? Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Czy dieta wegańska jest zdrowa? Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Wegańska śmietana

Śmietana roślinna – jak zrobić wegańską śmietanę owsianą?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Jedzenie na stole

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Weganizm a wegetarianizm - na czym polegają różnice?

Weganizm a wegetarianizm – na czym polegają różnice?

rodzina przy stole, dieta wegetariańska,

Wege-dzieci. Czy dieta roślinna jest dobra, czy zła dla najmłodszych?

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska / Dietosfera

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska: Zbilansowana dieta wegańska wcale nie musi być jednostajna. Kluczem jest sezonowość!

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera

Wegańskie placki ziemniaczane. Mniej kaloryczne niż klasyczne, bo pieczone

Smalec wegański. Ten przepis pokochają także mięsożercy!

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

„Dzieci wegańskie czy wegetariańskie rodzą się z prawidłową masą ciała, zdrowe i rozwijają się prawidłowo. To, że brak mięsa w diecie ciężarnej szkodzi dziecku, to mit” – mówi dietetyczka Iwona Kibil

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol