Przejdź do treści

Aloes – poznaj jego właściwości lecznicze. Kiedy najlepiej go stosować?

Liście aloesu i sok z aloesu w słoiku
/iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Aloes jest szeroko wykorzystywany w kosmetyce, ale i w domowej apteczce znajdzie swoje miejsce. Dlaczego warto mieć go zawsze pod ręką? Nie tylko pomoże w walce z trądzikiem, ale i wzmocni odporność organizmu. Poznaj właściwości zdrowotne aloesu.

Aloes warto kupić i samodzielnie uprawiać w domu, by mieć cały czas do niego dostęp. Jest łatwy w utrzymaniu (wystarczy mu trochę miejsca na parapecie i od czasu do czasu podlewanie), a żel z tej dobroczynnej rośliny jest prosty do zrobienia. Dlaczego warto mieć aloes w domu? Ma wiele zastosowań nie tylko w kosmetyce, ale i w medycynie.

Aloes

Właściwości zdrowotne aloesu

Najcenniejszym składnikiem aloesu jest zawarty w jego liściach miąższ. Od wieków wykorzystywany był, jako środek pomagający w wielu dolegliwościach. Co sprawia, że jest tak wyjątkowy? Wyciąg ze świeżych liści to źródło witamin, soli mineralnych i łatwo przyswajalnego białka. Nie tylko działa przeciwzapalnie, zwiększając liczbę limfocytów odpowiedzialnych za odporność organizmu, sprzyja utrzymaniu korzystnej mikroflory jelitowej, zapobiega zaparciom, reguluje trawienie i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i glukozy we krwi, ale także pomaga gojenie się ran i trądziku.

Właściwości zdrowotne aloesu:

Stosowany wewnętrznie:

Leczy schorzenia układu trawiennego (zaparcia, wrzody żołądka, dwunastnicy, jelita grubego);

Wspomaga przy zaburzeniach wątroby (jako środek żołciotwórczy i żółciopędny);

Łagodzi infekcje górnych dróg oddechowych;

Wzmacnia odporność;

Obniża poziom cholesterolu (szczególnie jest dobry przy Hipercholesterolemii).

Stosowany zewnętrznie:

Pomaga w leczeniu łuszczycy;

Łagodzi użądlenia i ukąszenia owadów;

Leczy trądzik, rany i oparzenia słoneczne;

Wspomaga leczenie alergii.

Miska z aronią

Jak zrobić żel z aloesu?

Wykonanie żelu z aloesu jest bardzo proste. Jak to zrobić? Wystarczy usunąć kilka liści z rośliny, odciąć skórę na płaskiej stronie i wydobyć miąższ, który trzeba dokładnie umyć. Następnie należy go pokroić w kostkę, zetrzeć na tarce lub zmielić w malakserze. Można też wziąć liść i bezpośrednio wycisnąć sok np, na ranę na skórze.

Liść aloesu składa się z 3 składników: skóry, miąższu i lateksu. Lateks jest żółtym płynem umiejscowionym między miąższem i skórą liścia. Odpowiedzialny jest za gorzki smak aloesu oraz ma działanie przeczyszczające. Należy bardzo uważać, aby nie spożyć go zbyt dużo, gdyż może to doprowadzić do skurczów żołądka (przez co nie powinny go zażywać kobiety w ciąży), problemów z nerkami czy przyspieszonego bicia serca. Skonsumowanie zbyt dużej jego ilości może być niebezpieczne dla zdrowia.

Natomiast skóra z liści aloesu jest całkowicie bezpieczna i może być dobrym dodatkiem np. do sałatek. W tym celu należy odciąć także ostre krawędzie liścia.

W czasie zwiększonego ryzyka zakażeniem wirusowym lub bakteryjnym oraz gdy mamy osłabioną odporność, aloes można pić codziennie (do 50 ml soku).

napar

Kto nie powinien spożywać aloesu?

Stosowanie aloesu warto wcześniej przetestować, ponieważ jako maść może doprowadzić do skutków ubocznych, w postaci odczynu alergicznego, pokrzywki lub świądu.

Nie należy stosować go u dzieci (szczególnie małych) i młodzieży bez wcześniejszej konsultacji lekarskiej, a także u osób ze schorzeniami nerek i z hemoroidami.

Aloesu doustnie nie powinny także spożywać kobiety w ciąży, gdyż zawarty w liściach aloesu lateks powoduje skurcze żołądka, co z kolei grozi poronieniem. Kobiety karmiące piersią także powinny odstawić produkty z aloesem, ponieważ może on przeniknąć z mlekiem matki.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.