Przejdź do treści

Anyż gwiaździsty i jego właściwości zdrowotne

Anyż gwiazdkowy i jego właściwości zdrowotne Rawpixel.xom
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
szczupła dziewczyna
Chudnięcie – ile można zdrowo chudnąć? Jem i chudnę – przyczyny
cienie pod oczami
Worki i cienie pod oczami ‒ jak się ich pozbyć? Pomóc mogą domowe sposoby
Bóle menstruacyjne - jak sobie z nimi poradzić? Podpowiada fizjoterapeutka Magdalena Mikołajczyk
Bóle menstruacyjne – jak sobie z nimi poradzić? Podpowiada fizjoterapeutka Magdalena Mikołajczyk
Dlaczego wypadają ci włosy i jak temu zaradzić? Wyjaśnia trycholożka Marta Klowan
Dlaczego wypadają ci włosy i jak temu zaradzić? Wyjaśnia trycholożka Marta Klowan
Kolacja - jeść, czy nie?/iStock
Co z tą kolacją? Jeść, czy nie jeść? A jeśli jeść, to o której?

Anyż gwiaździsty, zwany także anyżem gwiazdkowym, spośród mnóstwa przypraw wyróżnia się charakterystycznym wyglądem, smakiem i aromatem. Słynie z wielu zastosowań kulinarnych i posiada sporo właściwości leczniczych.

Anyż gwiaździsty – skąd pochodzi?

Anyż gwiazdkowy to wysuszony owoc wiecznie zielonego drzewa z rodziny cytryńcowatych, pochodzącego z południowo-wschodniej Azji, o nazwie badian właściwy. Ze względu na podobieństwo w nazwie, anyż gwiazdkowy często mylony jest z anyżem pochodzącym z rejonów Morza Śródziemnego, Bliskiego Wschodu i Egiptu. Jednak jego owoców, kształtem przypominających gwiazdki, nie sposób nie zapamiętać. Owoce badianu właściwego możemy kupić zarówno w całości, jak i w postaci sproszkowanej.

Anyż gwiaździsty – właściwości zdrowotne

Jest imponującym źródłem silnych związków bioaktywnych – ukrytym w nim flawonoidom i polifenolom zawdzięcza cenne właściwości zdrowotne. Kwercetyna, anetol, czy limonen, przyczyniają się do jego przeciwutleniających, przeciwzapalnych i przeciwdrobnoustrojowych właściwości.

Jak znaleźć idealną dietę?

Anyż gwiazdkowy to bogate źródło kwasu szikimowego, należącego do grupy kwasów AHA (alfa hydroksy kwasy), będącego związkiem o silnych właściwościach przeciwwirusowych. Kwas ten wykorzystywany jest w opracowywaniu produktów farmaceutycznych – np. tych przeciwgrypowych. Niektóre badania wykazały również, że olejek z anyżu gwiazdkowatego może być wykorzystywany w leczenia infekcji wirusowych, w tym opryszczki.

Ponadto jest bogatym źródłem anetolu flawonoidowego – związku odpowiedzialnego nie tylko za charakterystyczny smak, ale także posiadającego silne działanie przeciwgrzybicze. Co ciekawe, anetol jest aż 12 razy słodszy od cukru.

To jednak nie koniec jego cennych właściwości zdrowotnych. Anyż gwiazdkowy posiada zdolność do hamowania wzrostu bakterii związanych z różnymi powszechnymi chorobami. Ponadto badania wykazały, że ekstrakt z anyżu gwiazdkowatego jest tak samo skuteczny jak antybiotyki przeciwko wielu opornym na leki bakteriom chorobotwórczym. Należy również wspomnieć, że ukryte w nim związki bioaktywne pomagają w leczeniu zakażeń dróg moczowych.

– Anyż gwiaździsty jest niestety wciąż mało docenianą w Polsce przyprawą, która dzięki olejkom eterycznym, flawonoidom oraz sterolom roślinnym, posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na jego działanie rozkurczowe i wiatropędne, mające korzystny wpływ na układ pokarmowy i proces trawienia. Anyż gwiazdkowy pobudza także wydzielanie soków trawiennych, co jest pomocne w przypadku przejedzenia lub niestrawności i wzdęć. Ponadto wspomaga wydzielanie śluzu, a tym samym posiada działanie wykrztuśne, pomocne w nieżytach dróg oddechowych – mówi dietetyk Kamila Zabłocka.

Dieta przy chorobach tarczycy. Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Anyż gwiaździsty to doskonałe źródło minerałów takich jak wapń, żelazo, fosfor, potas, mangan, cynk i magnez, zawiera również witaminę C i A. Ekstrakt z anyżu gwiazdkowego jest doskonałym lekarstwem na kaszel i zapalenie oskrzeli.

Stwierdzono, że wspomniany wcześniej olejek eteryczny – anetol, (anyż gwiaździsty zawiera go aż 70–90 proc.) ma działanie estrogenne. Picie wywaru uzyskanego z nasion, może pobudzić laktację u kobiet karmiących piersią.

Anyż gwiaździsty w kuchni

To bardzo wartościowa przyprawa, stosowana w klasycznej kuchni chińskiej, wietnamskiej, indyjskiej i bliskowschodniej – szczególnie jako wzmacniacz smaku bulionów, zup i curry. Jest również doskonałym dodatkiem do słodkich potraw i deserów, takich jak pieczone owoce, ciasta, czy muffinki.

– Anyż charakteryzuje się silnym, korzenno-słodkim smakiem. Doskonale komponuje się z pieprzem, imbirem i cynamonem, co sprawia, że sprawdzi się jako dodatek zarówno do dań słodkich, jak  i wytrawnych. Polakom kojarzy się głównie ze świętami – jako przyprawa wykorzystywana do wypieków np. piernika lub do kompotów. Jednak świetnie sprawdzi się także w potrawach z wołowiną, cielęciną, drobiem, czy w wytrawnych daniach wegetariańskich. Anyż w krajach azjatyckich wykorzystywany jest też do przygotowywania bulionów lub jako dodatek do kawy lub herbaty – dodaje Kamila Zabłocka.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

10 ziół i przypraw, które powinnaś zacząć dodawać do swoich posiłków

Czosnek niedźwiedzi - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Czosnek niedźwiedzi – jakie są jego właściwości lecznicze i zastosowanie?

Potrawa z glutaminianem / unsplash

Glutaminian sodu – czy faktycznie jest taki zły? Dietetyczka rozwiewa wszystkie wątpliwości

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa przyprawa 5 smaków

Goździki w dużej, drewnianej łyżce

Goździki – te wysuszone pąki kwiatów są nie tylko przyprawą. Na jakie problemy zdrowotne pomogą?

Fit dodatek do diety – kurkuma

Szafran

Szafran – właściwości i zastosowanie

Kardamon (źródło - https://www.gettyimages.com)

Kardamon – czym jest i gdzie można go zastosować?

Sól w diecie. Zdjęcie: istockphoto.com

Sól w diecie. Dietetyk Powszechny tłumaczy, co sól robi z organizmem i dlaczego powinniśmy ją ograniczyć

5 rodzajów soli rozsypanych na czarnym tle i ułożonych w grube paski obok siebie.

Co zrobić, gdy zjesz za dużo soli?

Co na zły nastrój, PMS i bóle głowy? Szafran!

Co na zły nastrój, PMS i bóle głowy? Szafran! O jego cennych właściwościach rozmawiamy z ekspertem

Domowa „jarzynka”

Przepis na domową przyprawę z warzyw typu „jarzynka” lub „vegeta”

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Lubisz potrawy dobrze przyprawione? Uważaj, nadmiar przypraw może ci zaszkodzić

chilli

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, jak i czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Cukier trzcinowy zamiast białego?/iStockphoto

Cukier trzcinowy zamiast białego – to na pewno dobra zmiana? Odpowiada dietetyczka

masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

Czym jest odruch kąsania? Dlaczego się pojawia przy karmieniu? Wyjaśnia lekarska Agnieszka Browarska

Czym jest odruch kąsania? Dlaczego się pojawia przy karmieniu? Wyjaśnia lekarka Agnieszka Browarska

7 pomysłów na dynię. Sprawdź smakowite przepisy

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

3 kluczowe zmiany, które możesz wprowadzić w diecie, jeśli masz PCOS. Podpowiada dietetyczka Zofia Pomes

3 kluczowe zmiany, które możesz wprowadzić w diecie, jeśli masz PCOS. Podpowiada dietetyczka Zofia Pomes

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien, czyli mały „atlas” najpopularniejszych grzybów

Kobieta w ciąży siedzi na kanapie

Suplementacja w ciąży. Rekomendacje na 2020 rok. Po które suplementy należy sięgnąć? Wyjaśnia farmaceutka

Jak jeść poza domem? Poznaj 5 prostych zasad

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?