Przejdź do treści

Anyż gwiaździsty i jego właściwości zdrowotne

Anyż gwiazdkowy i jego właściwości zdrowotne Rawpixel.xom
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Miesiączka to nie to samo co kupa”. Pani Miesiączka rozprawia się z bzdurnymi argumentami
„Miesiączka to nie to samo co kupa”. Pani Miesiączka rozprawia się z bzdurnymi argumentami
Duffy walczy o usunięcie filmu "365 dni" z Netflixa
 „Zostałam odurzona, porwana, byłam gwałcona”. Duffy walczy u usunięcie filmu „365 dni” z Netflixa
Spanie nago jest zdrowe. Korzyści z sypiania bez ubrania
Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami
Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy
Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Anyż gwiaździsty, zwany także anyżem gwiazdkowym, spośród mnóstwa przypraw wyróżnia się charakterystycznym wyglądem, smakiem i aromatem. Słynie z wielu zastosowań kulinarnych i posiada sporo właściwości leczniczych.

Anyż gwiaździsty – skąd pochodzi?

Anyż gwiazdkowy to wysuszony owoc wiecznie zielonego drzewa z rodziny cytryńcowatych, pochodzącego z południowo-wschodniej Azji, o nazwie badian właściwy. Ze względu na podobieństwo w nazwie, anyż gwiazdkowy często mylony jest z anyżem pochodzącym z rejonów Morza Śródziemnego, Bliskiego Wschodu i Egiptu. Jednak jego owoców, kształtem przypominających gwiazdki, nie sposób nie zapamiętać. Owoce badianu właściwego możemy kupić zarówno w całości, jak i w postaci sproszkowanej.

Anyż gwiaździsty – właściwości zdrowotne

Jest imponującym źródłem silnych związków bioaktywnych – ukrytym w nim flawonoidom i polifenolom zawdzięcza cenne właściwości zdrowotne. Kwercetyna, anetol, czy limonen, przyczyniają się do jego przeciwutleniających, przeciwzapalnych i przeciwdrobnoustrojowych właściwości.

Jak znaleźć idealną dietę?

Anyż gwiazdkowy to bogate źródło kwasu szikimowego, należącego do grupy kwasów AHA (alfa hydroksy kwasy), będącego związkiem o silnych właściwościach przeciwwirusowych. Kwas ten wykorzystywany jest w opracowywaniu produktów farmaceutycznych – np. tych przeciwgrypowych. Niektóre badania wykazały również, że olejek z anyżu gwiazdkowatego może być wykorzystywany w leczenia infekcji wirusowych, w tym opryszczki.

Ponadto jest bogatym źródłem anetolu flawonoidowego – związku odpowiedzialnego nie tylko za charakterystyczny smak, ale także posiadającego silne działanie przeciwgrzybicze. Co ciekawe, anetol jest aż 12 razy słodszy od cukru.

To jednak nie koniec jego cennych właściwości zdrowotnych. Anyż gwiazdkowy posiada zdolność do hamowania wzrostu bakterii związanych z różnymi powszechnymi chorobami. Ponadto badania wykazały, że ekstrakt z anyżu gwiazdkowatego jest tak samo skuteczny jak antybiotyki przeciwko wielu opornym na leki bakteriom chorobotwórczym. Należy również wspomnieć, że ukryte w nim związki bioaktywne pomagają w leczeniu zakażeń dróg moczowych.

– Anyż gwiaździsty jest niestety wciąż mało docenianą w Polsce przyprawą, która dzięki olejkom eterycznym, flawonoidom oraz sterolom roślinnym, posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na jego działanie rozkurczowe i wiatropędne, mające korzystny wpływ na układ pokarmowy i proces trawienia. Anyż gwiazdkowy pobudza także wydzielanie soków trawiennych, co jest pomocne w przypadku przejedzenia lub niestrawności i wzdęć. Ponadto wspomaga wydzielanie śluzu, a tym samym posiada działanie wykrztuśne, pomocne w nieżytach dróg oddechowych – mówi dietetyk Kamila Zabłocka.

Dieta przy chorobach tarczycy. Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Anyż gwiaździsty to doskonałe źródło minerałów takich jak wapń, żelazo, fosfor, potas, mangan, cynk i magnez, zawiera również witaminę C i A. Ekstrakt z anyżu gwiazdkowego jest doskonałym lekarstwem na kaszel i zapalenie oskrzeli.

Stwierdzono, że wspomniany wcześniej olejek eteryczny – anetol, (anyż gwiaździsty zawiera go aż 70–90 proc.) ma działanie estrogenne. Picie wywaru uzyskanego z nasion, może pobudzić laktację u kobiet karmiących piersią.

Anyż gwiaździsty w kuchni

To bardzo wartościowa przyprawa, stosowana w klasycznej kuchni chińskiej, wietnamskiej, indyjskiej i bliskowschodniej – szczególnie jako wzmacniacz smaku bulionów, zup i curry. Jest również doskonałym dodatkiem do słodkich potraw i deserów, takich jak pieczone owoce, ciasta, czy muffinki.

– Anyż charakteryzuje się silnym, korzenno-słodkim smakiem. Doskonale komponuje się z pieprzem, imbirem i cynamonem, co sprawia, że sprawdzi się jako dodatek zarówno do dań słodkich, jak  i wytrawnych. Polakom kojarzy się głównie ze świętami – jako przyprawa wykorzystywana do wypieków np. piernika lub do kompotów. Jednak świetnie sprawdzi się także w potrawach z wołowiną, cielęciną, drobiem, czy w wytrawnych daniach wegetariańskich. Anyż w krajach azjatyckich wykorzystywany jest też do przygotowywania bulionów lub jako dodatek do kawy lub herbaty – dodaje Kamila Zabłocka.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czosnek niedźwiedzi - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Czosnek niedźwiedzi – jakie są jego właściwości lecznicze i zastosowanie?

Potrawa z glutaminianem / unsplash

Glutaminian sodu – czy faktycznie jest taki zły? Dietetyczka rozwiewa wszystkie wątpliwości

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa przyprawa 5 smaków

Goździki w dużej, drewnianej łyżce

Goździki – te wysuszone pąki kwiatów są nie tylko przyprawą. Na jakie problemy zdrowotne pomogą?

Fit dodatek do diety – kurkuma

Szafran

Szafran – właściwości i zastosowanie

Kardamon (źródło - https://www.gettyimages.com)

Kardamon – czym jest i gdzie można go zastosować?

Sól w diecie. Zdjęcie: istockphoto.com

Sól w diecie. Dietetyk Powszechny tłumaczy, co sól robi z organizmem i dlaczego powinniśmy ją ograniczyć

5 rodzajów soli rozsypanych na czarnym tle i ułożonych w grube paski obok siebie.

Co zrobić, gdy zjesz za dużo soli?

Co na zły nastrój, PMS i bóle głowy? Szafran!

Co na zły nastrój, PMS i bóle głowy? Szafran! O jego cennych właściwościach rozmawiamy z ekspertem

Domowa „jarzynka”

Przepis na domową przyprawę z warzyw typu „jarzynka” lub „vegeta”

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Lubisz potrawy dobrze przyprawione? Uważaj, nadmiar przypraw może ci zaszkodzić

chilli

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, jak i czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Mąka gryczana – zdrowie bez glutenu. Wartości odżywcze, przepisy

Kasza jaglana – bezglutenowa królowa. Wartości odżywcze, przepisy

Imbir jest pomocny w przeziębieniu, ale nie tylko. Sprawia, że żyjemy dłużej

Mleka roślinne

W jakich produktach szukać wapnia przy diecie bezmlecznej? Wyjaśnia naturopatka

Kuchnia azjatycka

Syndrom chińskiej restauracji – jakie są objawy? Wyjaśnia alergolożka Joanna Jamroz-Brzeska

Dieta sokowa – czy na pewno jest bezpieczna?

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

Jesteś na diecie ketogenicznej i ciągle boli cię głowa? Wyjaśniamy dlaczego

Owoce i warzywa

Czy dieta witariańska jest zdrowa? Wyjaśniają żywieniowcy z profilu „Dietetyka nie na żarty”

Cynk to niedoceniany pierwiastek, warto włączyć go do diety. W czym go szukać?

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Rak kości – objawy i przyczyny

Rak kości – przyczyny i objawy. Jak je szybko rozpoznać?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę