Przejdź do treści

Aronia – drogocenny owoc nie tylko na przeziębienie

Miska z aronią
Aronia/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Mamy przepis na pączki nietłuściochy!
Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!
Kobieta z telefonem, przy komputerze
Przeglądarka skierowań. Co to jest i jak z niej skorzystać?
Adele / gettyimages
Dieta Adele. Adele schudła kilkadziesiąt kilogramów dzięki specjalnej diecie. Chodzi o dietę sirtfood. Jakie są jej zasady?
IKEA Kraków wprowadziła wtorki przyjazne sensorycznie dla osób ze spektrum autyzmu
Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska / Dietosfera
Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska: Zbilansowana dieta wegańska wcale nie musi być jednostajna. Kluczem jest sezonowość!

Rozprawi się z przeziębieniem, chorobami cywilizacyjnymi, obniży ciśnienie krwi, a także poziom cholesterolu. Ponadto wpływa pozytywnie na układ krążenia, działa odmładzająco i jest przyjaciółką naszych żołądków. Aronia – często nie doceniamy potencjału jaki niesie za sobą ten owoc, a szkoda! Właściwości zdrowotne aronii są bardzo liczne.

Aronia została okryta w XVII i XVIII wieku w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. Do Europy sprowadził ją Miczurin, rosyjski sadownik, który wyhodował jej nowe odmiany. Obecnie to jednak Polska jest światowym potentatem w jej uprawie. Ponad połowa globalnej produkcji pochodzi właśnie z naszego kraju! Nasi plantatorzy produkują rocznie 15 tys. ton tych owoców.

Warto ją docenić, pomimo cierpkiego smaku, który zawdzięcza zawartym w niej taninom, ponieważ ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Ponadto jest bardzo odporna na choroby i szkodniki, więc można ją uprawiać ekologiczne bez użycia chemii.

Aronia – drogocenny owoc

W aronii znajdziesz mnóstwo witamin, garbników, karotenoidów i pierwiastków wspierających funkcjonowanie organizmu. Jest źródłem witamin: A, C, E, P, PP i tych z grupy B oraz minerałów, takich jak: potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan, molibden, jod, bor i kobalt. Z powodzeniem można spożywać ją w czasie przeziębienia, ponieważ ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, a także przeciwdziała występowaniu zapaleń. Warto więc przyjmować codziennie w niewielkich ilościach. I to nie jedyne jej magiczne mocne.

Dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym jest zaliczana do naturalnych leków. Cechuje się najwyższą zawartością flawonoidów i antyoksydantów ze wszystkich znanych surowców żywnościowych, dlatego warto ją wprowadzić do codziennej diety. Aronia wpływa również na wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych i ich elastyczność.

Dodatkowo przeciwdziała nadmiernemu rozwojowi szkodliwej flory bakteryjnej w jelitach. Ze względu na cierpki smak nie jada się jej na surowo, a np. w formie soku. Jedna szklanka (ok. 200 ml) może zastąpić jedną z 5 zalecanych porcji owoców i warzyw – wyjaśnia dr Dariusz Włodarek, dietetyk i żywieniowiec, Kierownik Zakładu Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

syrop z aronii

Wieczna młodość dzięki aronii

Aronia to najbogatszy w antyoksydanty owoc. Swoją moc zawdzięcza obecności antocyjanów, które odpowiedzialne są za jej ciemną barwę. O ich wysokiej zawartości świadczy to, że pomimo nawet wielokrotnego rozcieńczania sok z aronii wciąż pozostaje różowy. Dzięki antyoksydantom i antocyjanom aronia działa odmładzająco i przeciwdziała chorobom wieku starczego. Co prawda aronia nie sprawi, że nagle zaczniemy wyglądać o wiele lat młodziej, ale zawarte w niej antocyjany mają szerokie działanie ochronne skóry, sprawiając, że ta staje się bardziej elastyczna. Jeśli borykasz się z łuszczycą czy trądzikiem, także powinnaś spożywać aronię, która załagodzi stany zapalne skóry.

Dodatkowo witamina B usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego, łagodząc napięcie, co odwdzięcza się lepszą kondycją umysłową a tym samym lepszą pamięcią.

Aronia a miażdżyca i cholesterol

W profilaktyce kardiologicznej ten mały owoc nie ma sobie równych. Antyoksydanty, między innymi polifenole i witamina E hamują rozwój miażdżycy. Spożywanie aronii pozytywnie wpływa na układ krążenia, uszczelniając naczynia krwionośne, co zapewnia im elastyczność i prawidłową przepuszczalność oraz zmniejsza lepkość krwi. Dzięki temu spożywanie aronii skutecznie obniża ciśnienie krwi i poziom całkowitego cholesterolu i cholesterolu LDL we krwi. Pijąc dziennie szklankę soku z aronii możemy zapobiec rozwoju miażdżycy. Powinny jadać ją także osoby, które znajdują się w grupie ryzyka zawału serca.

Aronia a żołądek

Aronia to prawdziwa przyjaciółka naszych żołądków. Na układ pokarmowy działa jak balsam, łagodząc dolegliwości chorób wątroby i trzustki. Dzięki zawartym w niej polifenolom, które są silnymi przeciwutleniaczami  reguluje metabolizm oraz przemianę tłuszczów w trakcie trawienia.

Nie bez powodu mówi się także, że to idealna pomoc przy odchudzaniu. Aronia zawiera mało kalorii (około 50 kcal w 100 g). Poza tym skutecznie reguluje cukier we krwi oraz wykazuje właściwości oczyszczające z toksyn. Zawiera także sporo błonnika, który wspomaga odchudzanie.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Koktajl z jagód

Jagody açaí – nowa nadzieja w walce z rakiem?

Śniadaniowa miska zdrowia

Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Bogactwo witamin na początek dnia

Żelki – pyszne, zdrowe, bo domowe! I tak niewiele potrzeba, żeby je zrobić

Naturalne źródła cukru / istock

Cukru nie znajdziesz tylko w cukierniczce. Jego źródłem jest wiele innych produktów spożywczych

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Gruszki na stole

Szukasz zimą witamin, dzięki którym będziesz mieć zdrową skórę? Znajdziesz je w gruszce i pietruszce!

Pieczone zimowe owoce

zakwas z burakó

Zakwas z buraków – superfood idealny na zimę. Jakie ma właściwości?

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Cytryna wpada do wody

Jak myć cytrusy, aby pozbyć się toksycznej substancji ze skórki? Tłumaczy Mama Chemik

Trzy pomarańcze i nóż leżą na talerzy pokrytym ścierką

Nie jedz skórki z cytrusów! Może zawierać niebezpieczne substancje! Ostrzega Mama Chemik

8 błędów w jedzeniu warzyw i owoców

Żurawina w misce. obok leży butelka z żurawiną

Żurawina – naturalny antybiotyk. Właściwości żurawiny wymieniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Liofilizacja — dowiedz się, czym jest proces konserwujący żywność, nie pozbawiający ich substancji odżywczych!

Liofilizacja – proces konserwujący żywność, który nie pozbawia jej substancji odżywczych

kiwi

Owoce i warzywa wolne od zanieczyszczeń. Poznaj listę „Czystej 15-stki”

Gruszka polewana wodą

Parszywa 12-stka. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone?

Jagoda acai. Jej systematyczne spożywanie może poprawić wydolność układu odpornościowego

żurawina

Polskie superfoods: nie gorsze, a często tańsze niż ich egotyczne odpowiedniki

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji doskonale wzmocni odporność organizmu

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Jagody goji - właściwości i zastosowanie

Jagody goji – właściwości i zastosowanie

banan

Banan – niekwestionowany król owoców. Co czyni go wyjątkowym i jakie ma właściwości?

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Strzykawki i fiolki do badania IGG przy boreliozie

Borelioza IgG – jak interpretować wyniki?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

8 sposobów na podniesienie libido

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

insulinooporność

Dieta w insulinooporności