Przejdź do treści

Aronia – drogocenny owoc nie tylko na przeziębienie

Miska z aronią
Aronia/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Małgorzata Kożuchowska
„Moja ciąża była trudna”. Małgorzata Kożuchowska szczerze o macierzyństwie po czterdziestce
WHO zaleca przekładanie wizyt kontrolnych u dentysty. Powodem pandemia koronawirusa
Krople
GIF wycofał krople uspokajające. Stwierdzono wadę jakościową
Kobieta w maseczce
Nowa lista „czerwonych” i „żółtych” powiatów. Co się zmieniło?
Szczepienia dla seniorów
Darmowe szczepienia na grypę? Hello Zdrowie interweniuje

Rozprawi się z przeziębieniem, chorobami cywilizacyjnymi, obniży ciśnienie krwi, a także poziom cholesterolu. Ponadto wpływa pozytywnie na układ krążenia, działa odmładzająco i jest przyjaciółką naszych żołądków. Aronia – często nie doceniamy potencjału jaki niesie za sobą ten owoc, a szkoda! Właściwości zdrowotne aronii są bardzo liczne.

Aronia została okryta w XVII i XVIII wieku w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. Do Europy sprowadził ją Miczurin, rosyjski sadownik, który wyhodował jej nowe odmiany. Obecnie to jednak Polska jest światowym potentatem w jej uprawie. Ponad połowa globalnej produkcji pochodzi właśnie z naszego kraju! Nasi plantatorzy produkują rocznie 15 tys. ton tych owoców.

Warto ją docenić, pomimo cierpkiego smaku, który zawdzięcza zawartym w niej taninom, ponieważ ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Ponadto jest bardzo odporna na choroby i szkodniki, więc można ją uprawiać ekologiczne bez użycia chemii.

Aronia – drogocenny owoc

W aronii znajdziesz mnóstwo witamin, garbników, karotenoidów i pierwiastków wspierających funkcjonowanie organizmu. Jest źródłem witamin: A, C, E, P, PP i tych z grupy B oraz minerałów, takich jak: potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan, molibden, jod, bor i kobalt. Z powodzeniem można spożywać ją w czasie przeziębienia, ponieważ ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, a także przeciwdziała występowaniu zapaleń. Warto więc przyjmować codziennie w niewielkich ilościach. I to nie jedyne jej magiczne mocne.

Dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym jest zaliczana do naturalnych leków. Cechuje się najwyższą zawartością flawonoidów i antyoksydantów ze wszystkich znanych surowców żywnościowych, dlatego warto ją wprowadzić do codziennej diety. Aronia wpływa również na wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych i ich elastyczność.

Dodatkowo przeciwdziała nadmiernemu rozwojowi szkodliwej flory bakteryjnej w jelitach. Ze względu na cierpki smak nie jada się jej na surowo, a np. w formie soku. Jedna szklanka (ok. 200 ml) może zastąpić jedną z 5 zalecanych porcji owoców i warzyw – wyjaśnia dr Dariusz Włodarek, dietetyk i żywieniowiec, Kierownik Zakładu Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

syrop z aronii

Wieczna młodość dzięki aronii

Aronia to najbogatszy w antyoksydanty owoc. Swoją moc zawdzięcza obecności antocyjanów, które odpowiedzialne są za jej ciemną barwę. O ich wysokiej zawartości świadczy to, że pomimo nawet wielokrotnego rozcieńczania sok z aronii wciąż pozostaje różowy. Dzięki antyoksydantom i antocyjanom aronia działa odmładzająco i przeciwdziała chorobom wieku starczego. Co prawda aronia nie sprawi, że nagle zaczniemy wyglądać o wiele lat młodziej, ale zawarte w niej antocyjany mają szerokie działanie ochronne skóry, sprawiając, że ta staje się bardziej elastyczna. Jeśli borykasz się z łuszczycą czy trądzikiem, także powinnaś spożywać aronię, która załagodzi stany zapalne skóry.

Dodatkowo witamina B usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego, łagodząc napięcie, co odwdzięcza się lepszą kondycją umysłową a tym samym lepszą pamięcią.

Aronia a miażdżyca i cholesterol

W profilaktyce kardiologicznej ten mały owoc nie ma sobie równych. Antyoksydanty, między innymi polifenole i witamina E hamują rozwój miażdżycy. Spożywanie aronii pozytywnie wpływa na układ krążenia, uszczelniając naczynia krwionośne, co zapewnia im elastyczność i prawidłową przepuszczalność oraz zmniejsza lepkość krwi. Dzięki temu spożywanie aronii skutecznie obniża ciśnienie krwi i poziom całkowitego cholesterolu i cholesterolu LDL we krwi. Pijąc dziennie szklankę soku z aronii możemy zapobiec rozwoju miażdżycy. Powinny jadać ją także osoby, które znajdują się w grupie ryzyka zawału serca.

Aronia a żołądek

Aronia to prawdziwa przyjaciółka naszych żołądków. Na układ pokarmowy działa jak balsam, łagodząc dolegliwości chorób wątroby i trzustki. Dzięki zawartym w niej polifenolom, które są silnymi przeciwutleniaczami  reguluje metabolizm oraz przemianę tłuszczów w trakcie trawienia.

Nie bez powodu mówi się także, że to idealna pomoc przy odchudzaniu. Aronia zawiera mało kalorii (około 50 kcal w 100 g). Poza tym skutecznie reguluje cukier we krwi oraz wykazuje właściwości oczyszczające z toksyn. Zawiera także sporo błonnika, który wspomaga odchudzanie.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lubisz borówki? I dobrze! Zobacz, jak wpływają na twoją skórę

Podgrzewasz wszystko w mikrofalówce? Sprawdź, które produkty nie powinny do niej trafić

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Krojenie granatów zawsze kończy się katastrofą? Wypróbuj tę metodę

Masz insulinooporność? Uważaj na suszone owoce. Jedzone samodzielnie mogą być zdradliwe

Borówka amerykańska – co to za owoc i jakie ma właściwości?

Świeże jabłka są zdrowe, spleśniałych unikaj

Jabłka mają… termin przydatności do spożycia? Kiedy lepiej ich nie jeść?

Kuchnia

Jaki związek mają zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Owoce i warzywa

Czy dieta witariańska jest zdrowa? Wyjaśniają żywieniowcy z profilu „Dietetyka nie na żarty”

Superfoods na cenzurowanym. Na te pięć produktów powinnaś uważać

Seler naciowy

Seler naciowy – jakie ma właściwości zdrowotne? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna

Mango i jego zaskakujące właściwości zdrowotne

Czarny bez – przepisy z owoców czarnego bzu na nalewkę, sok i dżem

Kobieta w basenie z arbuzem

Nawadnianie organizmu. Które owoce i warzywa mają najwięcej wody? Warto je jeść!

Algi morskie – czy warto jeść glony? Właściwości i zastosowanie alg

Miód

Przepis na miód z mniszka lekarskiego. Naturalny, bez cukru i pyszny!

Karczochy i ich wykorzystanie. Jakie mają działanie i właściwości?

Karczochy i ich wykorzystanie. Jakie mają działanie i właściwości?

Mrożonki - czy są zdrowe? Co warto wiedzieć o mrożonej żywności?

Mrożonki – czy są zdrowe? Co warto wiedzieć o mrożonej żywności?

Dieta bananowa - zasady i efekty

Dieta bananowa – zasady i efekty

Miłorząb japoński – jakie ma właściwości i działanie? Rozmawiamy z ekspertem Piotrem Sokołowskim

Czereśnie na talerzu

„Czysta 15-stka” i „Brudna 12-stka”. Które owoce i warzywa są najbardziej, a które najmniej zanieczyszczone? Mamy najnowsze listy na 2020 rok!

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Krwawię w różnych odcieniach czerwieni. Czy to powinno mnie niepokoić?