Przejdź do treści

10 produktów, na które alergicy muszą uważać

miska z owocami
iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ćwiczenia na piękne plecy. Sprawdź, co zrobić, jeśli codziennie spędzasz kilka godzin przy biurku
Jak rozpoznać przetrenowanie?
Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy
dwie dziewczyny rozmawiają
Sukces wpędza cię w zakłopotanie? Nie umiesz się nim chwalić? Skorzystaj z rad psychologa
Ból głowy w podróży. Jak sobie z nim poradzić?

Wysypka, swędzenie lub nasilenie objawów atopowego zapalenia skóry to typowe powikłania po zjedzeniu czegoś, co w przewodzie pokarmowym nie powinno się znaleźć. Uzupełniamy i porządkujemy listę produktów, na które alergicy powinni uważać.

Niekiedy układ immunologiczny traktuje jedzenie jak wirusa. Wówczas do walki z biedną truskawką czy orzeszkiem wysyła całe zastępy antyciał IgE. Te działają jak rzepy, przylepiając się do alergenów w jedzeniu. IgE powodują również uwolnienie z komórek histaminy, która natychmiastowo wywołuje skórne reakcje alergiczne. Może to być zwykła wysypka czy podrażnienie, które zniknie po kilku dniach, ale także zaostrzenie atopowego zapalenia skóry.

O tym, czy dany produkt wywołuje alergię pokarmową, czy nie, decyduje obecność białek. Problem w tym, że nie istnieje jedno białko ‒ alergen. Jest ich wiele, a medycyna nie potrafi odpowiedzieć na pytanie, dlaczego niektóre z nich powodują reakcje alergiczne, a inne nie. Metodą prób, błędów i obserwacji powstała jednak lista produktów, na które alergicy powinni uważać. Niektóre pozycje mogą was zaskoczyć!

Mleko

Alergia na mleko najczęściej pojawia się u małych dzieci i mija około trzeciego roku życia. Dojrzałe osoby rzadziej doświadczają tej dolegliwości. Znacznie powszechniejsza jest natomiast nietolerancja laktozy, która z alergią ma niewiele wspólnego. Organizm nie potrafi przetrawić tego związku organicznego, a objawy są ściśle związane z układem pokarmowym – nie odpornościowym. Alergia na mleko krowie oznacza konieczność wykluczenia również produktów owczych i kozich, ponieważ zawierają białka o zbliżonej budowie.

Ryby

Mięso ryb zawiera parwalbuminy i to one odpowiadają za reakcje alergiczne. Zła wiadomość jest taka, że większość ryb zawiera alergeny o bardzo podobnej budowie, które nie są neutralizowane poprzez gotowanie. Jeżeli więc stwierdzono u ciebie uczulenie na jeden rodzaj ryb, konieczne jest wykluczenie większości odmian z jadłospisu. Alergicy powinni pamiętać, że niektóre dressingi sałatkowe mogą zawierać anchois lub sos Worcestershire. Czytanie etykiet i dręczenie kelnerów musicie mieć we krwi!

Owoce morza

Alergeny owoców morza najczęściej obecne są w mięsie, ale nie jest to reguła. Na przykład w zewnętrznej powłoce krewetek również znajdują się niebezpieczne dla alergików substancje. Jednak niejedzenie skorupiaków to tylko połowa sukcesu i jedynie pół kroku do zdrowia. Podczas gotowania uwalniają się związki, które mogą wywołać reakcje skórne! Dlatego trzymaj się z daleka od grilla czy kuchni, gdzie przyrządza się te smakołyki.

Tropikalne owoce

Na tropikalne owoce powinny uważać osoby uczulone na lateks. Dlaczego? Banany, kiwi, arbuz, awokado oraz wiele innych owoców tropikalnych zawiera ten sam rodzaj białka, który odpowiada za reakcje alergiczne po założeniu gumowych rękawiczek. Nie tylko zjedzenie tych owoców może być niebezpieczne. Osoby uczulone na lateks powinny unikać nawet dotykania tych produktów!

Soja

Byłoby wspaniale, gdyby uczuleni na soję mogli wykluczyć ze swojej diety tofu, sos sojowy i czuć się bezpiecznie. Niestety. Soja często dodawana jest to przetworzonych produktów, takich jak: ciastka, chleb, krakersy czy płatki zbożowe. Dlatego w przypadku alergii na ten składnik szczególnie istotne jest czytanie wszelkich opakowań. Alergen obecny w soi podobny jest do tego, który wywołuje reakcję przy styczności z roztoczami. Chociaż nie udowodniono jeszcze powiązania między tymi dwoma uczuleniami, warto wiedzieć i pamiętać o tym fakcie.

Orzechy

Do grona orzechów zalicza się migdały, pistacje, nerkowce, orzechy makadamia, brazylijskie, laskowe, włoskie… Pośród tej wyliczanki nie ma orzeszków ziemnych, ponieważ należą do innej grupy roślin i inny składnik odpowiada za reakcję alergiczną. Wysypka to jeden z lżejszych objawów po zjedzeniu już niewielkiej ilości orzechów. Prześwietlajcie dogłębnie wszystko, na co padł choćby cień podejrzenia bliskiego spotkania z orzechami.

Orzeszki ziemne

Orzeszki ziemne klasyfikowane są jako rośliny strączkowe, w przeciwieństwie do orzechów, należących do rodziny warzyw. Do tej samej rodziny co orzeszki należą soja, soczewica i fasola. Jednak alergia na ten składnik nie jest powiązana ze zwiększonym ryzykiem uczulenia na pozostałe rośliny strączkowe. Za to osoby uczulone na orzeszki ziemne powinny unikać również orzechów, ponieważ w miejscach, gdzie produkuje się jedzenie, te dwa składniki najczęściej mają ze sobą bezpośrednią styczność.

Bagietka, dżemy, jedzenie na stole

Żelatyna

Alergia na ten składnik należy do rzadko występujących. Żelatyna często stosowana jest w szczepionkach jako składnik stabilizujący, dlatego niektórzy doświadczają reakcji alergicznych w trakcie szczepień. Ważne, aby za każdym razem przekazać informację o alergii lekarzowi.

Zboża

Alergenami w produktach zbożowych są na ogół białka, które chronią przed pleśnią i bakteriami, jak np. gluten. Alergia czy nietolerancja glutenu może wywołać różne objawy skórne – zaczynając od wysypki, a kończąc na chorobie Dühringa. Wiedzę na temat tej głośnej ostatnio alergii możecie zweryfikować tutaj. Dla alergików zorganizowaliśmy „Akcję bez glutenu”, skąd dowiecie się, jak łatwo i smacznie zastąpić produkty pszeniczne.

Jaja

Większość ludzi uczulona jest na kurze białko, nie żółtko, jednak alergicy nie powinni w ogóle sięgać po ten produkt. Niezwykle trudno dokładnie oddzielić obie części tak, aby pozbyć się wszystkich alergenów. Wysoce prawdopodobne jest, że zjedzenie jaj innych zwierząt również poskutkuje reakcją. Nie ma dobrych zamienników. Dodatkowo pamiętajcie, aby przed szczepieniami poinformować lekarza o uczuleniu na ten składnik, ponieważ niektóre ze szczepionek zawierają proteiny jajek.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi health coach Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

Zainteresują cię również:

swędząca skóra

Dlaczego skóra swędzi? Sprawdź, jaka może być przyczyna problemu

Istockphoto

7 problemów zdrowotnych, które częściej atakują latem

6 zaskakujących rzeczy, na które możesz mieć uczulenie

Najleosza pogoda dla alergika

Najlepsza i najgorsza pogoda dla alergika. Kiedy i gdzie najlepiej zaplanować wyjazd?

dermatolog Agnieszka Kobyłka-Dziki

„Nam atopikom łatwiej jest walczyć i akceptować siebie, jak widzimy, że ludzie nie traktują nas inaczej”. Jesteś atopikiem? Sprawdź, na co musisz uważać

Dwie dziewczyny trzymają arbuzy przy twarzy

Wiesz, czego nie powinnaś jeść, jeśli jesteś uczulona na trawy? O alergiach krzyżowych pisze lekarka Joanna Jamroz-Brzeska

Czy stres ma wpływ na alergię?

leki a alkohol

Przyjmujesz leki na alergię i zamierzasz wypić lampkę wina? Sprawdź, co mówi alergolog

9 nawyków nasilających objawy alergii. Może niektóre dotyczą ciebie?

kobieta czyta etykietę

„Diagnozowanie na własną rękę jest niebezpieczne”. O słuszności wykonywania testów alergicznych mówi alergolog

Nie tylko katar i swędzenie gardła. Jakie jeszcze inne objawy daje alergia wczesnym latem?

Pieczona młoda kapusta z sosem curry. W takiej wersji smakuje obłędnie!

Botwinka egzotyczna. Przepis na pyszny i sycący krem z buraków

Spocona kobieta siedzi na kanapie

Brzydki zapach potu to duży problem. Podpowiadamy, jak sobie z nim poradzić

Sposoby na alergiczny nieżyt nosa

Alergiczny nieżyt nosa – jak sobie z nim radzić?

skóra

Rzeczy, których skóra ci nie daruje, można długo wyliczać. Oto 8 tych najważniejszych

Chorzy od pracy

5 negatywnych syndromów chorób, które mogą pojawić się podczas pracy

kobieta z alergią

Masz alergię? Sprawdź, co i kiedy pyli

szparagi

Fakty o szparagach, których mogłaś nie znać

Rozgotowałaś ryż? Zrób congee ze szparagami

Kobieta leży na skórzanej kanapie, pod kocem, podparta na poduszce i wyciera nos chusteczką. Obok na owalnym stoliku stoją jabłka, słoik pudełko z chusteczkami i kubek z cherbatą.

Alergie, które chodzą parami. Sprawdź, czego nie jeść, jeśli jesteś alergikiem

Dermatologia to rozliczne choroby, które często mają podłoże genetyczne

„Dermatologia to rozliczne choroby, które często mają podłoże genetyczne”. Dermatolog wyjaśnia, czy można uchronić się przed chorobami, które mają nasze matki

alergolog

Lekarz alergolog – kim jest, czym się zajmuje i jak wygląda wizyta?

Atopowe zapalenie skóry

Atopowe zapalenie skóry – jak wyglądają objawy?