Przejdź do treści

10 produktów, na które alergicy muszą uważać

miska z owocami
iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?
Kobieta siedzi w łózku pod pościelą i trzyma chusteczkę przy nosie
Krwotok z nosa – czy odchylać głowę do tyłu?
Co zyskasz dzięki probiotykom? Sprawdź ich zaskakujące zalety
Dopadł cię energetyczny zjazd? Poznaj 6 produktów, z którymi wygrasz ze zmęczeniem
Wzdęty brzuch. Skąd się bierze i jak się go pozbyć?

Wysypka, swędzenie lub nasilenie objawów atopowego zapalenia skóry to typowe powikłania po zjedzeniu czegoś, co w przewodzie pokarmowym nie powinno się znaleźć. Uzupełniamy i porządkujemy listę produktów, na które alergicy powinni uważać.

Niekiedy układ immunologiczny traktuje jedzenie jak wirusa. Wówczas do walki z biedną truskawką czy orzeszkiem wysyła całe zastępy antyciał IgE. Te działają jak rzepy, przylepiając się do alergenów w jedzeniu. IgE powodują również uwolnienie z komórek histaminy, która natychmiastowo wywołuje skórne reakcje alergiczne. Może to być zwykła wysypka czy podrażnienie, które zniknie po kilku dniach, ale także zaostrzenie atopowego zapalenia skóry.

O tym, czy dany produkt wywołuje alergię pokarmową, czy nie, decyduje obecność białek. Problem w tym, że nie istnieje jedno białko ‒ alergen. Jest ich wiele, a medycyna nie potrafi odpowiedzieć na pytanie, dlaczego niektóre z nich powodują reakcje alergiczne, a inne nie. Metodą prób, błędów i obserwacji powstała jednak lista produktów, na które alergicy powinni uważać. Niektóre pozycje mogą was zaskoczyć!

Mleko

Alergia na mleko najczęściej pojawia się u małych dzieci i mija około trzeciego roku życia. Dojrzałe osoby rzadziej doświadczają tej dolegliwości. Znacznie powszechniejsza jest natomiast nietolerancja laktozy, która z alergią ma niewiele wspólnego. Organizm nie potrafi przetrawić tego związku organicznego, a objawy są ściśle związane z układem pokarmowym – nie odpornościowym. Alergia na mleko krowie oznacza konieczność wykluczenia również produktów owczych i kozich, ponieważ zawierają białka o zbliżonej budowie.

Ryby

Mięso ryb zawiera parwalbuminy i to one odpowiadają za reakcje alergiczne. Zła wiadomość jest taka, że większość ryb zawiera alergeny o bardzo podobnej budowie, które nie są neutralizowane poprzez gotowanie. Jeżeli więc stwierdzono u ciebie uczulenie na jeden rodzaj ryb, konieczne jest wykluczenie większości odmian z jadłospisu. Alergicy powinni pamiętać, że niektóre dressingi sałatkowe mogą zawierać anchois lub sos Worcestershire. Czytanie etykiet i dręczenie kelnerów musicie mieć we krwi!

Owoce morza

Alergeny owoców morza najczęściej obecne są w mięsie, ale nie jest to reguła. Na przykład w zewnętrznej powłoce krewetek również znajdują się niebezpieczne dla alergików substancje. Jednak niejedzenie skorupiaków to tylko połowa sukcesu i jedynie pół kroku do zdrowia. Podczas gotowania uwalniają się związki, które mogą wywołać reakcje skórne! Dlatego trzymaj się z daleka od grilla czy kuchni, gdzie przyrządza się te smakołyki.

Tropikalne owoce

Na tropikalne owoce powinny uważać osoby uczulone na lateks. Dlaczego? Banany, kiwi, arbuz, awokado oraz wiele innych owoców tropikalnych zawiera ten sam rodzaj białka, który odpowiada za reakcje alergiczne po założeniu gumowych rękawiczek. Nie tylko zjedzenie tych owoców może być niebezpieczne. Osoby uczulone na lateks powinny unikać nawet dotykania tych produktów!

Soja

Byłoby wspaniale, gdyby uczuleni na soję mogli wykluczyć ze swojej diety tofu, sos sojowy i czuć się bezpiecznie. Niestety. Soja często dodawana jest to przetworzonych produktów, takich jak: ciastka, chleb, krakersy czy płatki zbożowe. Dlatego w przypadku alergii na ten składnik szczególnie istotne jest czytanie wszelkich opakowań. Alergen obecny w soi podobny jest do tego, który wywołuje reakcję przy styczności z roztoczami. Chociaż nie udowodniono jeszcze powiązania między tymi dwoma uczuleniami, warto wiedzieć i pamiętać o tym fakcie.

Orzechy

Do grona orzechów zalicza się migdały, pistacje, nerkowce, orzechy makadamia, brazylijskie, laskowe, włoskie… Pośród tej wyliczanki nie ma orzeszków ziemnych, ponieważ należą do innej grupy roślin i inny składnik odpowiada za reakcję alergiczną. Wysypka to jeden z lżejszych objawów po zjedzeniu już niewielkiej ilości orzechów. Prześwietlajcie dogłębnie wszystko, na co padł choćby cień podejrzenia bliskiego spotkania z orzechami.

Orzeszki ziemne

Orzeszki ziemne klasyfikowane są jako rośliny strączkowe, w przeciwieństwie do orzechów, należących do rodziny warzyw. Do tej samej rodziny co orzeszki należą soja, soczewica i fasola. Jednak alergia na ten składnik nie jest powiązana ze zwiększonym ryzykiem uczulenia na pozostałe rośliny strączkowe. Za to osoby uczulone na orzeszki ziemne powinny unikać również orzechów, ponieważ w miejscach, gdzie produkuje się jedzenie, te dwa składniki najczęściej mają ze sobą bezpośrednią styczność.

Bagietka, dżemy, jedzenie na stole

Żelatyna

Alergia na ten składnik należy do rzadko występujących. Żelatyna często stosowana jest w szczepionkach jako składnik stabilizujący, dlatego niektórzy doświadczają reakcji alergicznych w trakcie szczepień. Ważne, aby za każdym razem przekazać informację o alergii lekarzowi.

Zboża

Alergenami w produktach zbożowych są na ogół białka, które chronią przed pleśnią i bakteriami, jak np. gluten. Alergia czy nietolerancja glutenu może wywołać różne objawy skórne – zaczynając od wysypki, a kończąc na chorobie Dühringa. Wiedzę na temat tej głośnej ostatnio alergii możecie zweryfikować tutaj. Dla alergików zorganizowaliśmy „Akcję bez glutenu”, skąd dowiecie się, jak łatwo i smacznie zastąpić produkty pszeniczne.

Jaja

Większość ludzi uczulona jest na kurze białko, nie żółtko, jednak alergicy nie powinni w ogóle sięgać po ten produkt. Niezwykle trudno dokładnie oddzielić obie części tak, aby pozbyć się wszystkich alergenów. Wysoce prawdopodobne jest, że zjedzenie jaj innych zwierząt również poskutkuje reakcją. Nie ma dobrych zamienników. Dodatkowo pamiętajcie, aby przed szczepieniami poinformować lekarza o uczuleniu na ten składnik, ponieważ niektóre ze szczepionek zawierają proteiny jajek.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sposoby na alergiczny nieżyt nosa

Alergiczny nieżyt nosa – jak sobie z nim radzić?

skóra

Rzeczy, których skóra ci nie daruje, można długo wyliczać. Oto 8 tych najważniejszych

Chorzy od pracy

5 negatywnych syndromów chorób, które mogą pojawić się podczas pracy

kobieta z alergią

Masz alergię? Sprawdź, co i kiedy pyli

szparagi

Fakty o szparagach, których mogłaś nie znać

Rozgotowałaś ryż? Zrób congee ze szparagami

Kobieta leży na skórzanej kanapie, pod kocem, podparta na poduszce i wyciera nos chusteczką. Obok na owalnym stoliku stoją jabłka, słoik pudełko z chusteczkami i kubek z cherbatą.

Alergie, które chodzą parami. Sprawdź, czego nie jeść, jeśli jesteś alergikiem

Dermatologia to rozliczne choroby, które często mają podłoże genetyczne

„Dermatologia to rozliczne choroby, które często mają podłoże genetyczne”. Dermatolog wyjaśnia, czy można uchronić się przed chorobami, które mają nasze matki

alergolog

Lekarz alergolog – kim jest, czym się zajmuje i jak wygląda wizyta?

Atopowe zapalenie skóry

Atopowe zapalenie skóry – jak wyglądają objawy?

5 rzeczy, które warto zrobić z dziećmi wiosną

Rodzinna majówka za pasem, a ty wciąż nie masz na nią planów? Oto 5 rzeczy, które warto zrobić z dziećmi wiosną

pył saharyjski

Zasłaniaj oczy i gardło przed pyłem znad Sahary. Wpływa na nasze zdrowie podobnie jak smog

Przesilenie wiosenne. Jak sobie z tym poradzić?

Niezbędnik rodziców alergika. Wykryj szybko i sprawnie, na co twoje dziecko jest uczulone

Jad owadów – jak rozpoznać uczulenie?

Ukąsił cię owad? Czy wiesz, jak rozpoznać uczulenie?

Gryczane kaszotto z zielonym groszkiem. Może nie wygląda, ale smakuje obłędnie!

Jak skóra reaguje na stres?

Marta Klowan

„Włosy są pamiętliwe i nie wybaczają błędów”. Marta Klowan o zasadach wiosennej pielęgnacji włosów

W kolorowych kółeczkach zostały wymienione najpopularniejsze alergeny

Jakie są najczęstsze alergeny wziewne i pokarmowe? Jakie wywołują objawy?

Dziewczyna hamak

5 patentów na wiosenne przemęczenie. Sprawdź, jak ustrzec się przed kacem po zimie

Jak zminimalizować ilość kurzu w domu

Chyba powoli czas na wiosenne porządki. Dlatego spieszymy z radą, jak zminimalizować ilość kurzu w domu

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

Kobieta z atopią podczas badania dermatologicznego.

Atopowe zapalenie skóry – objawy, przyczyny i leczenie. Pielęgnacja skóry atopowej.

śpiące dziecko

Skaza białkowa u niemowlaka – w jaki sposób się objawia? Jak jej skutecznie zapobiegać?