Przejdź do treści

10 przepisów na szarlotkę

10 przepisów na szarlotkę
Przepisów na szarlotkę nigdy za wiele. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chcesz podkręcić swój seksualny apetyt? Sprawdź, czy twoja dieta jest bogata w tę witaminę
5 sygnałów, że należy zbadać cukier we krwi
istockphoto
„Że Niby Fit” na Instagramie: 5 kroków, jak nie przytyć w wakacje
yoga twarzy joga
Joga dla twarzy. Kasia Bem pokazuje miny, które działają lepiej niż botoks
istockphoto
Często miewasz migreny? Sprawdź, co może prowokować bóle

Szarlotka – powiecie, że znacie i już było. Ale kto powiedział, że klasyki gatunku nie warto spróbować w nowej odsłonie? Oto 10 przepisów na nieoczywiste wydania szarlotki. Szykujcie mąkę kukurydzianą, kokosową, gryczaną i wstawiajcie piekarnik – albo skuście się na szarlotkę na zimno.

1. Lekko karmelowa szarlotka na kruchym cieście

Zaczynamy na bogato, czyli od szarlotki z karmelową nutą (to od brązowego cukru) z bloga Pieprz czy Wanilia.

Zdjęcie: www.pieprzczywanilia.blogspot.com

2. Szarlotka delikatnie procentowa…

Na blogu Gzik i Pyry szarlotka w towarzystwie rumu wymiennego również na whisky.

Zdjęcie: www.gzikipyry.pl

3. Szarlotka z jabłkami w calvadosie

Uczty ciąg dalszy. W tej wersji stawiamy na bardzo kwaśne jabłka, które w połączeniu z calvadosem są strzałem w dziesiątkę. Trzymajcie się przepisu z bloga Burczy mi w brzuchu.

Zdjęcie: www.burczymiwbrzuchu.pl

4. Szarlotka Marii Iwaszkiewicz

Z tym przepisem cofamy się na kulinarnej osi do roku 1967 i przepisu Marii Iwaszkiewicz (córki Tego Iwaszkiewicza), przypomnianego na blogu Odczaruj Gary.

Zdjęcie: www.odczarujgary.pl

5. Szarlotka owsiano-gryczana

Jeśli jesteście fanami smaku, jaki daje mąka gryczana, koniecznie użyjcie jej w swojej szarlotce – na przykład tak, jak zrobiła to Patrycja z bloga Trufla.

Zdjęcie: www.truffle-in-a-rum-chocolate.blogspot.com

6. Bezglutenowa szarlotka z mąki kukurydzianej

Jeśli stoicie po bezglutenowej stronie mocy, skuście się na sprawdzony eksperyment z szarlotką pieczoną z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej, jaki znajdziecie na blogu Czekoladą Utkane.

Zdjęcie: www.czekolada-utkane.pl

7. Szarlotka bezglutenowa z kokosem

Olga z bloga Waniliowa Chmurka do swojej bezlgutenowej szarlotki dodaje nutę kokosową. Wydaje nam się, że pycha.

Zdjęcie: www.waniliowachmurka.blogspot.com

8. Szarlotka na spodzie z kaszy jaglanej (bezglutenowa)

Jeśli macie dosyć mąki w każdym wydaniu, na blogu Dorota Smakuje znajdziecie szarlotkę w towarzystwie… kaszy jaglanej.

Zdjęcie: www.smakuje.blox.pl

9. Wegańska szarlotka bez pieczenia

To wersja dla amatorów szybkich deserów przygotowana przez Agatę z bloga Food Porn Vegan Style. Nie szkodzi, że nie będzie Was kusił zapach wydobywający się z piekarnika. Nie warto jej sobie odmawiać – dla zdrowia.

Zdjęcie: www.foodpornveganstyle.blogspot.com

10. Szarlotkowy pudding chia

Na koniec propozycja o smaku szarlotki, ale konsystencji puddingu. A wszystko dzięki malutkim nasionom chia, które mają w sobie więcej kwasów omega-3 niż osławiony łosoś. Po przepis sięgnijcie na bloga Cook it Lean

Zdjęcie: www.cookitlean.pl

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Hello my Hero. Dominika Jeżewska, Pani Łuska: zaczęłam widzieć więcej szczęścia w łuszczycy, bawić się nią i doceniać, że dzięki niej dbam o wiele bardziej o swój organizm

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

Zainteresują cię również:

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Przepis na omlet z czereśniami i twarożkiem

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Letni makaron z cukinii

Przepis na letni makaron z cukinii

Kolorowa matcha z dodatkiem superfoods. Energetyczna bomba witaminowa

Przepis na pieczone rzodkiewki. Zdrowa, niskokaloryczna przekąska

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Semifreddo – deser na medal. Każda jego część kryje w sobie inny smak!