Przejdź do treści

Nie wiesz, jak zapanować nad apetytem? Sprawdź 10 rzeczy, które sprawiają, że ciągle odczuwasz głód

iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Tort cytrusowo-szpinakowy
Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!
Twój kręgosłup potrzebuje rozluźnienia? Oto kilka pomocnych ćwiczeń, skorzystaj
Ciało bogini za nic się nie wini. Dzięki akcji Aleksandry Domańskiej tysiące kobiet pokochało swoje ciało
Czerniak – 8 rzeczy, których możesz o nim nie wiedzieć
Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką

Nie jesteś na restrykcyjnej diecie ani w ciąży, nie masz PMS, nie uprawiasz wyczynowo sportu, dobrze się czujesz, ale… często nie jesteś w stanie zapanować nad apetytem? Oto możliwe przyczyny.

1. Stres, nerwy, emocje

Permanentny stres może zaburzać mechanizmy kierujące odczuciami głodu i sytości. Zmiany hormonalne – spadek serotoniny i leptyny, wzrost poziomu kortyzolu – sprawiają, że jesteśmy głodni i szybciej tyjemy. A według badań GFK z 2016 roku stres odczuwa 98 proc. Polaków, z czego 18 proc. codziennie. Kobiety stresują się częściej od mężczyzn, a jedną z metod radzenia sobie z napięciem jest – niestety – objadanie się. 14 proc. respondentów robi to codziennie, a 43 proc. sporadycznie.

Problem zajadania stresu interesuje od lat naukowców. Badacze z Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie uważają, że stres może być czynnikiem wywołującym potrzebę jedzenia, a jedzenie ze względu na swoją dostępność jest prostym sposobem zmniejszenia napięcia. Krakowscy badacze przeprowadzili eksperyment, który miał na celu obserwację i analizę doświadczania stresu przez osoby z otyłością. Doszli do wniosku, że napięcie i negatywne emocje związane ze stresem są czynnikami sprzyjającymi nadmiernemu jedzeniu. W pracy „Doświadczanie stresu przez osoby z otyłością – badania własne” sugerują, że programy leczenia otyłości powinny mieć charakter kompleksowej terapii uwzględniającej kształtowanie umiejętności efektywnego radzenia sobie ze stresem oraz dostarczającej wsparcia emocjonalnego. Zatem popularne twierdzenie o zajadaniu stresu okazuje się nie tylko wyświechtanym powiedzonkiem, ale tezą udowodnioną naukowo.

zioła na stole

2. Za mało wody w ciągu dnia

Chce ci się jeść? Być może tak naprawdę chce ci się… pić. Może się tak zdarzyć. Organizm w ten dość przewrotny sposób sygnalizuje, że zaczyna być odwodniony. Eksperci z American Academy of Nutrition and Dietetics tłumaczą to zamieszaniem w podwzgórzu – części mózgu, która reguluje i apetyt i pragnienie. Jeżeli zaczynasz odczuwać głód – wypij 2 szklanki wody i odczekaj 15-20 minut.

3. Za dużo alkoholu

Nawet jeżeli nie redukujesz stresu wieczornym drinkiem, tylko popijasz towarzysko, licz się z napadami nieposkromionego apetytu i jedzeniowych zachcianek. Na dodatek wyniki badań opublikowane w czasopiśmie „Appetite” nie pozostawiają wątpliwości – po wypiciu alkoholu częściej jemy potrawy o większej ilości kalorii. Poza tym alkohol odwadnia i może się wydawać, że czujesz głód, a tak naprawdę organizm prosi o uzupełnienie wody (patrz punkt 2).

4. Jesz za szybko

Kiedy zamiast delektować się posiłkiem, robisz z jedzenia zawody, to mózg nie jest w stanie zarejestrować pełnego brzucha i nadal wysyła sygnał, że trzeba jeść. Badania opublikowane w 2013 roku w „Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism” udowadniają, że jedzenie w umiarkowanym tempie powoduje, że jemy mniej, bo dajemy szansę na uwolnienie się hormonów informujących organizm, że jest już syty. Jeśli po obiedzie jeszcze masz na coś ochotę, poczekaj ok. 20 minut. Jest duża szansa, że to minie bez dokładki na talerzu.

5. Za mało snu

Niedosypianie zaburza wydzielanie hormonów odpowiadających za uczucie sytości i głodu. Naukowcy z University of Chicago sądzą, że niewystarczająca ilość snu wzmaga odczuwanie głodu, a zbyt mało przespanych godzin powoduje wzrost greliny i spadek leptyny wpływających na stopień odczuwania głodu i decydujących o odczuwaniu sytości. Efekt jest taki, że niewyspany człowiek zjada zwykle dużo więcej kalorii, niż faktycznie potrzebuje.

6. Złe węglowodany

Słodycze, białe pieczywo, frytki, gazowane słodzone napoje i inne węglowodany proste powodują szybkie podniesienie się poziomu cukru we krwi. A że akcja wywołuje reakcję, to szybko pojawia się spora ilość insuliny, która ma ten poziom glukozy obniżyć. Dużo cukru może oznaczać znaczny skok insuliny i taki skutek, że cukier docelowo spada poniżej bezpiecznego dla organizmu poziomu. Pojawia się hipoglikemia i mózg wysyła sygnał, że należy podnieść poziom cukru. Zabawa zaczyna się od nowa, a ty po godzinie od zjedzenia paczki ciastek znowu zaczynasz odczuwać głód. Co robić? Jeść dobrze zbilansowane posiłki zawierające złożone węglowodany. A gdy już musisz zjeść coś słodkiego, niech to będzie po posiłku białkowo-tłuszczowym, żeby ograniczyć wyrzut insuliny. Nie zapominajmy o błonniku. Nie dość, że zapobiega szybkiemu podnoszeniu się poziomu glukozy, to jeszcze syci.

7. Za mało białka

Białko powoduje długotrwałe uczucie sytości. Francuscy naukowcy z Uniwersytetu w Lyonie uważają, że peptydy będące produktami trawienia białek potrafią blokować receptory odpowiedzialne za uczucie głodu, znajdujące się w naczyniach krwionośnych odprowadzających krew z jelit. Co oznacza, że włączenie do diety chudego mięsa oraz warzyw strączkowych może znacząco zmniejszyć napady głodu.

Paulina Górska

8. Za mało tłuszczu

Podobnie jak białko i błonnik tłuszcze (najlepiej nienasycone) także powodują uczucie sytości i nie podnoszą znacząco poziomu glukozy. Warto je dodawać do menu w postaci olejów, orzechów i nasion oraz awokado.

9. Niektóre leki

Osoby przyjmujące lekarstwa mogą nie zdawać sobie sprawy, że apetyt i tycie to skutek uboczny. Środki stosowane w leczeniu depresji lub zaburzeń nastroju, a także przeciwhistaminowe, przeciwpsychotyczne i kortykosteroidy mogą wzmagać głód. Jeśli zauważysz u siebie taką korelację, powiedz o tym swojemu lekarzowi.

10. Pewne schorzenia

Napady objadania się lub nieposkromiony apetyt mogą być objawami niektórych schorzeń czy zaburzeń, m.in. cukrzycy, niedoczynności tarczycy, hipoglikemii reaktywnej, chorób pasożytniczych. Warto obserwować, czy uczuciu głodu towarzyszą inne niepokojące symptomy. Jeśli tak, trzeba udać się na konsultację do lekarza.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi dietetyczka Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Zainteresują cię również:

woda kokosowa

Woda kokosowa odmładza? Poznaj fakty i mity na jej temat

pływalnia basen

Kąpiel z dreszczykiem, czyli co na nas czeka na publicznych kąpieliskach?

dieta pcos

Jaka powinna być dieta przy PCOS? Objaśnia dietetyczka z profilu „Niekoniecznie dietetycznie”

dziewczyna z lodami

Niepozorne nawyki, które niszczą zęby. Oto 6 rzeczy, których dla dobra zębów lepiej nie robić

lewandowska

„Jeżeli ktoś twierdzi, że się wyleczył z Hashimoto, bo zmienił coś w diecie, to jest to tylko dowód anegdotyczny” – mówi Agata Lewandowska, dietetyk i autorka książki „Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie”

Twoja mama ma nadciśnienie? Zobacz, co możesz dla niej zrobić!

odchudzanie

„Odchudzanie powinnyśmy zacząć od ustabilizowania emocji, a dopiero później od jedzenia”. Nie stresuj się! To ma wpływ na naszą wagę, przekonuje dietetyczka

Chora kobieta leży w łóżku

Dlaczego niektóre z nas chorują częściej?

Za ciepło, za zimno… Skąd kłopoty z temperaturą ciała?

kobieta w trakcie okresu

10 rzeczy, które mogą mieć wpływ na kłopoty z cyklem

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

kobieta przemawia do publiczności

Stres popijasz kawą? Uważaj na serce. O tym, czy przyspieszone bicie serca jest dla nas groźne, mówi kardiolog

Dwie dziewczyny trzymają arbuzy przy twarzy

Wiesz, czego nie powinnaś jeść, jeśli jesteś uczulona na trawy? O alergiach krzyżowych pisze lekarka Joanna Jamroz-Brzeska

Czy stres ma wpływ na alergię?

Nie radzisz sobie ze stresem? Polub się z adaptogenami!

najlepsza pora dnia

Najlepsza pora dnia na zdrowy nawyk to…

Migrena na talerzu. Czego nie jeść, by uniknąć bólu głowy?

pomaganie

Pomaganie jest zdrowe!

Jak stres wpływa na twoje ciało?

„W dniu swoich urodzin dowiedziałam się, że mam cukrzycę. Dostałam przepiękny prezent w postaci skierowania do natychmiastowego stawienia się w szpitalu” – mówi Sandra Kaczmarska, młoda diabetyczka typu 1

Zdrowe pary na talerzu. Zobacz, co korzystnie jest łączyć w swoim menu

10 rzeczy w twoim domu, które czyścisz źle, za rzadko lub wcale

kosz warzyw

„Ruszaj się tak, jak robiły to nasze babcie”. O czym należy pamiętać przy insulinooporności, pisze dietetyk Kamila Urbaniak

zmęczona kobieta w pracy

6 zaskakujących skutków wpływu stresu na nasz organizm