Przejdź do treści

Nie wiesz, jak zapanować nad apetytem? Sprawdź 10 rzeczy, które sprawiają, że ciągle odczuwasz głód

iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Nie wstydź się puszczania gazów! Poinformują cię o twoim stanie zdrowia
Odgłosy, które doprowadzają do szału. Czy to mizofonia?
STOP Barierom. Ruszyła kampania zwracająca uwagę na problemy niepełnosprawnych
7 rzeczy, którymi nieświadomie pogarszasz chorobę lokomocyjną dziecka
„Wyrazy miłości dla mam zawstydzających mnie za występ na stand upie”. Amy Schumer świetną ripostą odpowiada na hejt

Nie jesteś na restrykcyjnej diecie ani w ciąży, nie masz PMS, nie uprawiasz wyczynowo sportu, dobrze się czujesz, ale… często nie jesteś w stanie zapanować nad apetytem? Oto możliwe przyczyny.

1. Stres, nerwy, emocje

Permanentny stres może zaburzać mechanizmy kierujące odczuciami głodu i sytości. Zmiany hormonalne – spadek serotoniny i leptyny, wzrost poziomu kortyzolu – sprawiają, że jesteśmy głodni i szybciej tyjemy. A według badań GFK z 2016 roku stres odczuwa 98 proc. Polaków, z czego 18 proc. codziennie. Kobiety stresują się częściej od mężczyzn, a jedną z metod radzenia sobie z napięciem jest – niestety – objadanie się. 14 proc. respondentów robi to codziennie, a 43 proc. sporadycznie.

Problem zajadania stresu interesuje od lat naukowców. Badacze z Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie uważają, że stres może być czynnikiem wywołującym potrzebę jedzenia, a jedzenie ze względu na swoją dostępność jest prostym sposobem zmniejszenia napięcia. Krakowscy badacze przeprowadzili eksperyment, który miał na celu obserwację i analizę doświadczania stresu przez osoby z otyłością. Doszli do wniosku, że napięcie i negatywne emocje związane ze stresem są czynnikami sprzyjającymi nadmiernemu jedzeniu. W pracy „Doświadczanie stresu przez osoby z otyłością – badania własne” sugerują, że programy leczenia otyłości powinny mieć charakter kompleksowej terapii uwzględniającej kształtowanie umiejętności efektywnego radzenia sobie ze stresem oraz dostarczającej wsparcia emocjonalnego. Zatem popularne twierdzenie o zajadaniu stresu okazuje się nie tylko wyświechtanym powiedzonkiem, ale tezą udowodnioną naukowo.

zioła na stole

2. Za mało wody w ciągu dnia

Chce ci się jeść? Być może tak naprawdę chce ci się… pić. Może się tak zdarzyć. Organizm w ten dość przewrotny sposób sygnalizuje, że zaczyna być odwodniony. Eksperci z American Academy of Nutrition and Dietetics tłumaczą to zamieszaniem w podwzgórzu – części mózgu, która reguluje i apetyt i pragnienie. Jeżeli zaczynasz odczuwać głód – wypij 2 szklanki wody i odczekaj 15-20 minut.

3. Za dużo alkoholu

Nawet jeżeli nie redukujesz stresu wieczornym drinkiem, tylko popijasz towarzysko, licz się z napadami nieposkromionego apetytu i jedzeniowych zachcianek. Na dodatek wyniki badań opublikowane w czasopiśmie „Appetite” nie pozostawiają wątpliwości – po wypiciu alkoholu częściej jemy potrawy o większej ilości kalorii. Poza tym alkohol odwadnia i może się wydawać, że czujesz głód, a tak naprawdę organizm prosi o uzupełnienie wody (patrz punkt 2).

4. Jesz za szybko

Kiedy zamiast delektować się posiłkiem, robisz z jedzenia zawody, to mózg nie jest w stanie zarejestrować pełnego brzucha i nadal wysyła sygnał, że trzeba jeść. Badania opublikowane w 2013 roku w „Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism” udowadniają, że jedzenie w umiarkowanym tempie powoduje, że jemy mniej, bo dajemy szansę na uwolnienie się hormonów informujących organizm, że jest już syty. Jeśli po obiedzie jeszcze masz na coś ochotę, poczekaj ok. 20 minut. Jest duża szansa, że to minie bez dokładki na talerzu.

5. Za mało snu

Niedosypianie zaburza wydzielanie hormonów odpowiadających za uczucie sytości i głodu. Naukowcy z University of Chicago sądzą, że niewystarczająca ilość snu wzmaga odczuwanie głodu, a zbyt mało przespanych godzin powoduje wzrost greliny i spadek leptyny wpływających na stopień odczuwania głodu i decydujących o odczuwaniu sytości. Efekt jest taki, że niewyspany człowiek zjada zwykle dużo więcej kalorii, niż faktycznie potrzebuje.

6. Złe węglowodany

Słodycze, białe pieczywo, frytki, gazowane słodzone napoje i inne węglowodany proste powodują szybkie podniesienie się poziomu cukru we krwi. A że akcja wywołuje reakcję, to szybko pojawia się spora ilość insuliny, która ma ten poziom glukozy obniżyć. Dużo cukru może oznaczać znaczny skok insuliny i taki skutek, że cukier docelowo spada poniżej bezpiecznego dla organizmu poziomu. Pojawia się hipoglikemia i mózg wysyła sygnał, że należy podnieść poziom cukru. Zabawa zaczyna się od nowa, a ty po godzinie od zjedzenia paczki ciastek znowu zaczynasz odczuwać głód. Co robić? Jeść dobrze zbilansowane posiłki zawierające złożone węglowodany. A gdy już musisz zjeść coś słodkiego, niech to będzie po posiłku białkowo-tłuszczowym, żeby ograniczyć wyrzut insuliny. Nie zapominajmy o błonniku. Nie dość, że zapobiega szybkiemu podnoszeniu się poziomu glukozy, to jeszcze syci.

7. Za mało białka

Białko powoduje długotrwałe uczucie sytości. Francuscy naukowcy z Uniwersytetu w Lyonie uważają, że peptydy będące produktami trawienia białek potrafią blokować receptory odpowiedzialne za uczucie głodu, znajdujące się w naczyniach krwionośnych odprowadzających krew z jelit. Co oznacza, że włączenie do diety chudego mięsa oraz warzyw strączkowych może znacząco zmniejszyć napady głodu.

Paulina Górska

8. Za mało tłuszczu

Podobnie jak białko i błonnik tłuszcze (najlepiej nienasycone) także powodują uczucie sytości i nie podnoszą znacząco poziomu glukozy. Warto je dodawać do menu w postaci olejów, orzechów i nasion oraz awokado.

9. Niektóre leki

Osoby przyjmujące lekarstwa mogą nie zdawać sobie sprawy, że apetyt i tycie to skutek uboczny. Środki stosowane w leczeniu depresji lub zaburzeń nastroju, a także przeciwhistaminowe, przeciwpsychotyczne i kortykosteroidy mogą wzmagać głód. Jeśli zauważysz u siebie taką korelację, powiedz o tym swojemu lekarzowi.

10. Pewne schorzenia

Napady objadania się lub nieposkromiony apetyt mogą być objawami niektórych schorzeń czy zaburzeń, m.in. cukrzycy, niedoczynności tarczycy, hipoglikemii reaktywnej, chorób pasożytniczych. Warto obserwować, czy uczuciu głodu towarzyszą inne niepokojące symptomy. Jeśli tak, trzeba udać się na konsultację do lekarza.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

tarczyca

Tarczyca. Co powinnaś o niej wiedzieć?

Trenujesz jak szalona i wciąż nie widzisz efektów? Diabeł tkwi w szczegółach!

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Wegański obiad? Czarna soczewica z pomidorami

jedzenie w torebkach

Co każdy dietetyk chciałby, żebyś wiedziała o zdrowym odżywianiu

skóra

Rzeczy, których skóra ci nie daruje, można długo wyliczać. Oto 8 tych najważniejszych

Chcesz być zdrowsza? Poznaj 8 sekretów ludzi, którzy nie chorują

Co może boleć ze stresu?

Weekendowy cheatmeal

Weekendowy cheatmeal. Jak się przygotować?

mleko

Mleko bez laktozy – nietolerancja czy trend żywieniowy? O tym, dla kogo są produkty bez laktozy, mówi dietetyk

Zrelaksuj się z jogą

Odrzuć stres i zrelaksuj się z jogą. Kasia Bem krok po kroku pokaże ci, jak to zrobić

Nie radząc sobie z gniewem, szkodzisz swojemu zdrowiu. Wykorzystaj 5 sposobów, jak nie dać się ponieść destrukcyjnym emocjom

Kobieta z kręconymi włosami stoi pod ścianą i obgryza paznockie. Patrzy w bok

Obgryzanie paznokci, zgrzytanie zębami, żucie gumy. Te nerwowe nawyki mogą poważnie ci zaszkodzić

Jak być szczerym i nie mieć wrogów?

Dieta ketogeniczna – czy jest bezpieczna? Wyjaśnia dietetyczka

Zadbaj o układ pokarmowy. 10 lekkostrawnych produktów

Zastanawiasz się nad dietą pudełkową? Sprawdź najpierw jej wszystkie wady i zalety

Nadmierna potliwość to sygnał od organizmu, że coś ci dolega. Poznaj 7 rzeczy, o których informuje twój pot

stres praca kobieta

Częste infekcje, łamliwe paznokcie i słabe włosy. To przez stres! Oto 8 powodów, dlaczego się stresujesz

ryba na talerzu

Najlepsze źródła białka inne niż kurczak

dziewczyna je kanapkę

Czy Intermittent fasting jest zdrowym sposobem odżywiania się? Wyjaśnia dietetyk Iwona Wanat

Co się dzieje z naszą skórą, gdy się stresujemy? O wpływie stresu na cerę pisze kosmetolog Joanna Skrzypczak

Pot na czole

Znów oblał cię zimny pot? Cierpisz na nadpotliwość? Sprawdź, co radzą dermatolog oraz specjalista medycyny estetycznej

5 ćwiczeń, które zredukują stres

Stres, praca, napięcie, pośpiech? Znajdź chwilę czasu na ćwiczenia rozluźniające