Przejdź do treści

Ciągłe uczucie głodu – przyczyny. Jak się go pozbyć?

Ciągłe uczucie głodu - przyczyny. Jak się go pozbyć? Brooke Lark/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju
Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek
Wiosenne tagliatelle ze szparagów
Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Ciągłe odczuwanie głodu, inaczej akoria, to jedno z zaburzeń odżywiania, które może wystąpić z wielu powodów. Zmagasz się z tym problemem, choć nie jesteś na restrykcyjnej diecie ani w ciąży, nie masz PMS, nie uprawiasz wyczynowo sportu? Poznaj możliwe przyczyny i sprawdź, jak opanować nadmierny apetyt.

Czy uczucie głodu jest zdrowe?

Jak najbardziej. Jest ono związane jest głównie z poziomem glukozy we krwi. Im jej mniej, tym większy głód. Gdy poziom cukru jest wysoki, zazwyczaj nie czujemy potrzeby jedzenia. Informacja o stężeniu glukozy we krwi przekazywana jest do centralnej części mózgu. Za odczuwanie głodu odpowiedzialna jest produkowana w żołądku grelina, hormon, który nie bez kozery nazywany jest właśnie hormonem głodu. Uczuciem sytości steruje m.in. hormon o nazwie cholecystokinina.

Wszystko jest w porządku, kiedy głód pojawia podczas długich przerw między posiłkami. Gorzej, jeśli uczucie głodu po jedzeniu nie znika. Jakie przyczyny może mieć nadmierny apetyt?

Ciągłe uczucie głodu i zmęczenie: stres, nerwy, emocje

Ciągłe odczuwanie głodu wcale nie musi od razu oznaczać choroby. Mechanizmy kierujące odczuciami głodu i sytości może zaburzyć chociażby permanentny stres. Zmiany hormonalne – spadek serotoniny i leptyny, wzrost poziomu kortyzolu – sprawiają, że jesteśmy głodni i szybciej tyjemy. A według badań GFK z 2016 roku stres odczuwa 98 proc. Polaków, z czego 18 proc. codziennie. Kobiety stresują się częściej od mężczyzn, a jedną z metod radzenia sobie z napięciem jest – niestety – objadanie się. 14 proc. respondentów robi to codziennie, a 43 proc. sporadycznie.

Problem zajadania stresu interesuje od lat naukowców. Badacze z Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie uważają, że stres może być czynnikiem wywołującym potrzebę jedzenia, a jedzenie ze względu na swoją dostępność jest prostym sposobem zmniejszenia napięcia. Krakowscy badacze przeprowadzili eksperyment, który miał na celu obserwację i analizę doświadczania stresu przez osoby z otyłością. Doszli do wniosku, że napięcie i negatywne emocje związane ze stresem są czynnikami sprzyjającymi nadmiernemu jedzeniu. W pracy „Doświadczanie stresu przez osoby z otyłością – badania własne” sugerują, że programy leczenia otyłości powinny mieć charakter kompleksowej terapii uwzględniającej kształtowanie umiejętności efektywnego radzenia sobie ze stresem oraz dostarczającej wsparcia emocjonalnego. Zatem popularne twierdzenie o zajadaniu stresu okazuje się nie tylko wyświechtanym powiedzonkiem, ale tezą udowodnioną naukowo.

zioła na stole

Uczucie głodu i ssanie w żołądku: za mało wody

Ciągle chce ci się jeść? Być może tak naprawdę chce ci się… pić. Może się tak zdarzyć. Organizm w ten dość przewrotny sposób sygnalizuje, że zaczyna być odwodniony. Eksperci z American Academy of Nutrition and Dietetics tłumaczą to zamieszaniem w podwzgórzu – części mózgu, która reguluje i apetyt i pragnienie. Jeżeli zaczynasz odczuwać głód – wypij 2 szklanki wody i odczekaj 15-20 minut.

Za duży apetyt: za dużo alkoholu

Nawet jeżeli nie redukujesz stresu wieczornym drinkiem, tylko popijasz towarzysko, licz się z napadami nieposkromionego apetytu i jedzeniowych zachcianek. Na dodatek wyniki badań opublikowane w czasopiśmie „Appetite” nie pozostawiają wątpliwości – po wypiciu alkoholu częściej jemy potrawy o większej ilości kalorii. Poza tym alkohol odwadnia i może się wydawać, że czujesz wilczy głód, a tak naprawdę przyczyna leży gdzie indzie: organizm prosi po prostu o uzupełnienie wody (patrz punkt 2).

Brak uczucia sytości: jesz za szybko

Kiedy zamiast delektować się posiłkiem, robisz z jedzenia zawody, to mózg nie jest w stanie zarejestrować pełnego brzucha i nadal wysyła sygnał, że trzeba jeść. Ciągłe uczucie głodu w tej sytuacji wcale nie musi oznaczać żadnego schorzenia. Badania opublikowane w 2013 roku w „Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism” udowadniają, że jedzenie w umiarkowanym tempie powoduje, że jemy mniej, bo dajemy szansę na uwolnienie się hormonów informujących organizm, że jest już syty. Jeśli po obiedzie jeszcze masz na coś ochotę, poczekaj ok. 20 minut. Jest duża szansa, że to minie bez dokładki na talerzu.

Ciągłe uczucie głodu: za mało snu

Niedosypianie zaburza wydzielanie hormonów odpowiadających za uczucie sytości i głodu. Naukowcy z University of Chicago sądzą, że niewystarczająca ilość snu wzmaga odczuwanie głodu, a zbyt mało przespanych godzin powoduje wzrost greliny i spadek leptyny wpływających na stopień odczuwania głodu i decydujących o odczuwaniu sytości. Efekt jest taki, że niewyspany człowiek zjada zwykle dużo więcej kalorii, niż faktycznie potrzebuje.

Napady wilczego głodu: złe węglowodany

Słodycze, białe pieczywo, frytki, gazowane słodzone napoje i inne węglowodany proste powodują szybkie podniesienie się poziomu cukru we krwi. A że akcja wywołuje reakcję, to szybko pojawia się spora ilość insuliny, która ma ten poziom glukozy obniżyć. Dużo cukru może oznaczać znaczny skok insuliny i taki skutek, że cukier docelowo spada poniżej bezpiecznego dla organizmu poziomu. Pojawia się hipoglikemia i mózg wysyła sygnał, że należy podnieść poziom cukru. Zabawa zaczyna się od nowa, a ty po godzinie od zjedzenia paczki ciastek znowu zaczynasz odczuwać głód. Co robić? Jeść dobrze zbilansowane posiłki zawierające złożone węglowodany. A gdy już musisz zjeść coś słodkiego, niech to będzie po posiłku białkowo-tłuszczowym, żeby ograniczyć wyrzut insuliny. Nie zapominajmy o błonniku. Nie dość, że zapobiega szybkiemu podnoszeniu się poziomu glukozy, to jeszcze syci.

Uczucie głodu po posiłku: za mało białka

Białko powoduje długotrwałe uczucie sytości. Francuscy naukowcy z Uniwersytetu w Lyonie uważają, że peptydy będące produktami trawienia białek potrafią blokować receptory odpowiedzialne za uczucie głodu, znajdujące się w naczyniach krwionośnych odprowadzających krew z jelit. Co oznacza, że włączenie do diety chudego mięsa oraz warzyw strączkowych może znacząco zmniejszyć napady głodu i opanować ciągły apetyt.

Paulina Górska

Nadmierny apetyt: za mało tłuszczu

Podobnie jak białko i błonnik tłuszcze (najlepiej nienasycone) także powodują uczucie sytości i nie podnoszą znacząco poziomu glukozy. Jeśli jest ich za mało w diecie, mogą pojawić się również nagłe napady głodu i bezustanny brak sytości.. Warto dodawać zdrowe oleje do menu w postaci olejów, orzechów i nasion oraz awokado.

Wzmożony głód: niektóre leki

Osoby przyjmujące lekarstwa mogą nie zdawać sobie sprawy, że apetyt i tycie to skutek uboczny. Głód mogą wzmagać:

  • środki stosowane w leczeniu depresji lub zaburzeń nastroju,
  • środki przeciwpsychotyczne
  • leki przeciwhistaminowe,
  • kortykosteroidy.

Jeśli zauważysz u siebie taką korelację, powiedz o tym swojemu lekarzowi.

Wzmożone uczucie głodu może się również sporadycznie pojawić po antybiotyku. Jednym ze skutków ubocznych antybitykoterapii mogą być bowiem zaburzenia żołądkowo-jelitowe.

Ciągłe uczucie głodu może świadczyć o chorobie

Napady objadania się lub nieposkromiony apetyt mogą być objawami niektórych schorzeń czy zaburzeń, m.in.

Warto obserwować, czy uczuciu głodu towarzyszą inne niepokojące symptomy. Jeśli tak, trzeba udać się na konsultację do lekarza.

Należy dodać, że wzrost apetytu w ciąży jest czymś naturalnym, bo rozwijające się dziecko potrzebuje coraz więcej składników odżywczych. Jeśli jednak  zauważyłaś u siebie ciągłe odczuwanie głodu albo napady wilczego głodu, sprawdź,  skonsultuj się z lekarzem – być może należy sprawdzić, czy nie rozwija się cukrzyca ciążowa.

Jak się pozbyć ciągłego uczucia głodu?

By opanować nadmierny apetyt, należy przede wszystkim poznać jego przyczyny. Gdy mamy pewność, że głód nie jest wywołany przez żadne schorzenie, powinnyśmy przyjrzeć się swojemu trybowi życia: czy mamy odpowiednio dużo snu, nie nadużywamy alkoholu itd.  Ustalenie sztywnych pór posiłków i jedzenie mniejszych porcji, lecz częściej – to również może pomóc nie czuć głodu.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Talerz z kawałkiem ciasta

Czy po dniu obżarstwa można przytyć? Ile tyjemy w jeden dzień?

Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

miód

5 najlepszych zamienników cukru

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Pączki z lukrem

Co kryje się w pączkach z supermarketu? Dietetyczki ostrzegają!

Stres, niepokój i lęk vs jelita i probiotyki. Biotechnolożka wyjaśnia, jaki to ma związek

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Jedzenie dobre dla mózgu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Ewa Wojciechowska

Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Melisa - herbata tylko na uspokojenie? Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie wykazuje roślina?

Melisa – herbata tylko na uspokojenie? Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie wykazuje roślina?

Nieustannie czujesz głód? Powodów takiego stanu może być naprawdę wiele

Kobieta z pączkami

Co zrobić, żeby pokonać ochotę na słodycze? Wyjaśnia dietetyczka

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?