Przejdź do treści

10 superfoods na wzmocnienie odporności

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
karmienie piersią
Urządzenie do karmienia piersią dla ojców. To nowatorska koncepcja japońskiej firmy
Kobiety na zajęciach fitness
Kiedy zajęcia fitness mogą być niebezpieczne? O tym, jaki trening będzie najlepszy na start, pozmawialiśmy z fizjoterapeutką i trenerem personalnym
Dlaczego przeziębiamy się od klimatyzacji?
Dlaczego przeziębiamy się od klimatyzacji?
Gosia Włodarczyk
„Presja, by jak najszybciej wrócić do formy, jest dla kobiet krzywdząca. Ciału trzeba dać czas na regenerację”. Rozmawiamy z fizjoterapeutką Gosią Włodarczyk
facet patrzy na tyłek kobiety
„Niezła dupa”, „fajne cycki” – kampania „To nie komplement!” pokazuje, że te zwroty nie mają nic wspólnego z pochwałami

Unikanie kichających jak ognia może nie wystarczyć jako ochrona przed infekcją. Zamiast ciągle uciekać, lepiej wzmocnić broń, jaką dysponuje organizm, czyli zadbać o odporność. Wystarczy, że do menu dodacie 10 smakołyków o niezwykłych mocach.

Sezon wzmożonych zachorowań trwa w Polsce od października do kwietnia. Każdego roku w Polsce występuje kilka milionów zachorowań  na grypę i choroby grypopodobne. Złapać wirusa jest więc całkiem łatwo, ale można się przed nim skutecznie bronić. Pierwszym krokiem niech będzie odpowiednia dieta, zasobna w superfoods, które wzmacniają odporność. Oto nasza topowa dziesiątka:

Bataty

Wszystkie owoce zasobne w beta-karoten będą sprzymierzeńcami odporności. Związek ten przetwarzany jest na witaminę A, która jest gwarantem zdrowej skóry. Ta z kolei stanowi pierwszą barierę, na którą napotykają bakterie. Batat jest buzującym ładunkiem beta-karotenu! Zawiera go prawie dwa razy więcej niż marchewka. W poszukiwaniu innych źródeł witaminy A rozglądajcie się za warzywami o kolorze żółtym, pomarańczowym i czerwonym.

Rosół

Teresa Cutter – australijska mistrzyni kulinarna, autorytet w dziedzinie zdrowego gotowania – na swoim blogu podaje przepis na polski rosół właśnie: magiczną zupę, która wzmacnia układ odpornościowy. „Kiedy byłam mała, moja cudowna ciocia zwykła gotować dla mnie niezwykłą polską zupę z kurczaka – rosół – gdy byłam przeziębiona. Do zupy dodawała główki czosnku i świeże zioła z ogrodu, a jej zupa była nieprzyzwoicie pyszna” – wspomina autorka bloga. Wzmacniające właściwości niedzielnego przysmaku to przede wszystkim zasługa witamin i mikroelementów pochodzących z warzyw oraz świeżych ziół. Ogromną rolę w podnoszeniu odporności odgrywa również cynk, występujący w drobiu, cielęcinie czy młodej wołowinie.

Azjatyckie grzyby

Działanie wzmacniające grzybów naturalnie występujących w Azji, takich jak shiitake, reishi, maczużnik i wrośniak różnobarwny, jest potwierdzone naukowo. To prawdziwy skarbiec substancji poprawiających naszą odporność. Zawierają polisacharydy (pobudzające odpowiedź immunologiczną), glikoproteiny (odpowiedzialne za rozpoznawanie przeciwciał), ergosterol (stanowiący źródło witaminy D) oraz triterpenoid (wykazujący właściwości przeciwzapalne). Tych sprzymierzeńców musicie szukać w sklepach ze zdrową żywnością. Być może będzie to inspiracja do zgłębienia aromatycznych tajników kuchni azjatyckiej?

Czosnek

Liczby mówią same za siebie: jednym ząbku czosnku znajduje się 5 mg wapnia, 12 mg potasu oraz ponad 100 związków siarkowych wystarczająco skutecznych, aby pokonać bakterie. O jego mocy może świadczyć to, że podczas pierwszej i drugiej wojny światowej używany był jako lek przeciwdziałający gangrenie. Z jego smakiem można dyskutować, ale ze skutecznością nie warto!

Kurkuma

Według badań opublikowanych na łamach „PLOS ONE” kurkumina, związek organiczny występujący naturalnie w kurkumie, ma silne działanie przeciwzapalne. Odkryto również, że zdolna jest do wzmacniania błony komórkowej, czyniąc ją bardziej odporną na wszelkie infekcje. A na dodatek jest świetnym źródłem witaminy C i potasu.

Imbir

Imbir według naukowców jest zdolny wzmacniać funkcje ochronne układu odpornościowego. Badania z 2008 roku opublikowane w „BMC Complementary and Alternative Medicine” wykazały, że aktywuje on limfocyty T odpowiedzialne za niszczenie zainfekowanych komórek. Dodatkowo imbir ma działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne.

Miód

Jeżeli chcecie korzystać ze zdrowotnych właściwości miodu, powinniście zapomnieć o tym jasnożółtym, produkowanym na masową skalę. Cała lecznicza moc tego superfood kryje się w ciemnobrązowych słoiczkach – najzdrowszy jest miód gryczany. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) klasyfikuje go jako substancję o właściwościach łagodzących i przeciwzapalnych – świetnie sprawdza się w przypadku bólu gardła, tworząc ochronną błonę. Pamiętajcie tylko, aby nie dawać miodu dzieciom do pierwszego roku życia!

Ryby

Każda ryba ma w sobie substancje, które będą wspomagać nasz układ odpornościowy, ale każda z nich działa w odmienny sposób. Skorupiaki zasobne są w selen, który pomaga białym komórkom produkować cytokiny – białka przyczyniające się do usuwania wirusów z organizmu. Z kolei łosoś i makrela są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które mają działanie przeciwzapalne.

Herbata

Brzmi jak zbytnia oczywistość? Dla wszystkich dbających o odporność potęga tego napoju może okazać się zaskakująca. Według badań przeprowadzonych przez naukowców z Harvardu osoby, które piły 5 filiżanek czarnej herbaty dziennie przez 2 tygodnie, miały 10 razy więcej interferonu niż grupa, która spożywała gorący zamiennik. Interferony (rodzaj białek) aktywują komórki układu immunologicznego, zwiększają szybkość rozpoznania infekcji, wzmacniają odporność zdrowych komórek na zainfekowanie wirusem, hamują namnażanie się patogenów. Herbata z miodem i cytryną? To naprawdę działa!

Orzechy

Witamina E może pobudzać odpowiedź immunologiczną i, co ciekawe, odgrywa większą rolę niż tak popularna witamina C. Orzechy są wypakowane tą witaminą – wystarczy tylko garść dziennie, żeby skutecznie chronić organizm przed infekcjami.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Dbajmy o siebie całościowo. To jest najważniejsze. Maseczka na twarz nie wystarczy.” Ciało i zdrowo – warsztaty dla dziewczyn, które chcą dobrze i zdrowo żyć!

Barbara Falenta z książką "Mamy dla Mamy"

„Nie musisz gotować trzydaniowych obiadów, ani chodzić po domu w sukience i w szpilkach”. Barbara Falenta o macierzyństwie z dystansem i książce „Mamy dla Mamy”

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

Zainteresują cię również:

Kobieta w ciąży w białej bluzce na różowym tle

Czop śluzowy jako zwiastun zbliżającego się porodu – jak wygląda i kiedy odchodzi?

Kobieta leży w łóżku z gorączką, ma w ręku chusteczkę i termometr

Agranulocytoza – co to za schorzenie? Jakie są jego przyczyny, objawy oraz jakie leczenie można zastosować

Młoda, przeziębiona kobieta siedzi w łózku, do połowy przykryta kołdrą, wyciera nos w chusteczkę, w ręku trzyma szklankę z herbatą

Czy można uodpornić się na działanie leków?

Niby zima się kończy, ale wciąż łatwo o przeziębienie. Oto domowe sposoby na walkę z infekcjami

Kobieta z atopią podczas badania dermatologicznego.

Atopowe zapalenie skóry – objawy, przyczyny i leczenie. Pielęgnacja skóry atopowej.

Mężczyzna w niebieskiej koszulce odkaża sobie ranę na nodze

Antyseptyka – co oznacza pojęcie? Historia i znaczenie antyseptyki w medycynie

kobieta mająca gorączkę

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

młoda kobieta siedząca przy biurku trzyma się za głowę

Meteopaci to osoby chore na pogodę. Jakie są przyczyny, objawy i sposoby leczenia meteopatii?

Kobieta chora na sarkoidozę rozmawia z lekarką.

Sarkoidoza na czym polega choroba i jaki ma przebieg. Od czego uzależnione jest leczenie?

układ odpornościowy w 3D

Funkcja bazocytów. Jakie są normy i co oznacza ich podwyższenie we krwi?

Termometr wskazujący wysoką temperaturę i kobieta trzymająca się za głowę

Przegrzanie organizmu: kiedy występuje, co robić, gdzie szukać pomocy? W jaki sposób się objawia ten stan?

Ty zawsze w trzech swetrach, a dalej ci zimno? Oto kilka możliwych przyczyn

Czosnek jest idealny na poprawę odporności. Ale czy wiesz o nim dostatecznie dużo?

Aktualna pogoda sprzyja rozmaitym infekcjom. Oto 10 sposobów, jak chronić gardło

7 codziennych nawyków osłabiających odporność. Może któryś z nich ciebie dotyczy?

Zimno jest zdrowe! Nie wierzysz? Oto 5 pożytków z niskich temperatur

Zupa pho z akcentem polskim

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

Ktoś leży chory w łóżku i trzyma książkę, jest przykryty kocem. Inna osoba trzyma tę pierwszą za rękę

Immunosupresja i immunosupresory w leczeniu chorób. Efekty i skutki uboczne

Odpornościowy krem czosnkowy

Krem czosnkowy – doskonałe danie na poprawę odporności

kobieta opiera się o ścianę z powodu osłabienia organizmu

Osłabienie organizmu – skąd się bierze i jak sobie z nim poradzić? Czy jest objawem choroby?

Mężczyzna z autoimmunologicznym zapaleniem wątroby trzyma się za brzuch

Autoimmunologiczne zapalenie wątroby – objawy i istota choroby

kobieta leżąca w łóżku odczuwająca dreszcze

Dreszcze – skąd się biorą i jakie są ich przyczyny? O czym ostrzega organizm?

kobieta cierpiąca na miastenię dotyka swoje oko

Miastenia – przyczyny i objawy choroby mięśni. Jak wygląda diagnostyka i leczenie

kobieta badająca próbki do immunoterapii

Czym jest immunoterapia? Dowiedz się w jakich schorzeniach jest stosowana i jakie są jej efekty