Przejdź do treści

10 superfoods na wzmocnienie odporności

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Joga hormonalna – sposób na równowagę
Syrop z rabarbaru. Zdrowa alternatywa dla sklepowych napojów
Trenerka pokazuje, jak ćwiczyć na piłce fitness. Leży na plecach na piłce, ręce trzyma pod głową
Ćwiczenia na piłce dla wzmocnienia mięśni i kręgosłupa
Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się w tej roli idealnie
Trzy kobiety stoją przy barze w klubie, jeda pije drinka. Śmieją sie i rozmawiają
Leki plus alkohol to zawsze niebezpieczne związki? Sprawdź, które lekarstwa nie lubią się z wyskokowymi trunkami

Unikanie kichających jak ognia może nie wystarczyć jako ochrona przed infekcją. Zamiast ciągle uciekać, lepiej wzmocnić broń, jaką dysponuje organizm, czyli zadbać o odporność. Wystarczy, że do menu dodacie 10 smakołyków o niezwykłych mocach.

Sezon wzmożonych zachorowań trwa w Polsce od października do kwietnia. Każdego roku w Polsce występuje kilka milionów zachorowań  na grypę i choroby grypopodobne. Złapać wirusa jest więc całkiem łatwo, ale można się przed nim skutecznie bronić. Pierwszym krokiem niech będzie odpowiednia dieta, zasobna w superfoods, które wzmacniają odporność. Oto nasza topowa dziesiątka:

Bataty

Wszystkie owoce zasobne w beta-karoten będą sprzymierzeńcami odporności. Związek ten przetwarzany jest na witaminę A, która jest gwarantem zdrowej skóry. Ta z kolei stanowi pierwszą barierę, na którą napotykają bakterie. Batat jest buzującym ładunkiem beta-karotenu! Zawiera go prawie dwa razy więcej niż marchewka. W poszukiwaniu innych źródeł witaminy A rozglądajcie się za warzywami o kolorze żółtym, pomarańczowym i czerwonym.

Rosół

Teresa Cutter – australijska mistrzyni kulinarna, autorytet w dziedzinie zdrowego gotowania – na swoim blogu podaje przepis na polski rosół właśnie: magiczną zupę, która wzmacnia układ odpornościowy. „Kiedy byłam mała, moja cudowna ciocia zwykła gotować dla mnie niezwykłą polską zupę z kurczaka – rosół – gdy byłam przeziębiona. Do zupy dodawała główki czosnku i świeże zioła z ogrodu, a jej zupa była nieprzyzwoicie pyszna” – wspomina autorka bloga. Wzmacniające właściwości niedzielnego przysmaku to przede wszystkim zasługa witamin i mikroelementów pochodzących z warzyw oraz świeżych ziół. Ogromną rolę w podnoszeniu odporności odgrywa również cynk, występujący w drobiu, cielęcinie czy młodej wołowinie.

Azjatyckie grzyby

Działanie wzmacniające grzybów naturalnie występujących w Azji, takich jak shiitake, reishi, maczużnik i wrośniak różnobarwny, jest potwierdzone naukowo. To prawdziwy skarbiec substancji poprawiających naszą odporność. Zawierają polisacharydy (pobudzające odpowiedź immunologiczną), glikoproteiny (odpowiedzialne za rozpoznawanie przeciwciał), ergosterol (stanowiący źródło witaminy D) oraz triterpenoid (wykazujący właściwości przeciwzapalne). Tych sprzymierzeńców musicie szukać w sklepach ze zdrową żywnością. Być może będzie to inspiracja do zgłębienia aromatycznych tajników kuchni azjatyckiej?

Czosnek

Liczby mówią same za siebie: jednym ząbku czosnku znajduje się 5 mg wapnia, 12 mg potasu oraz ponad 100 związków siarkowych wystarczająco skutecznych, aby pokonać bakterie. O jego mocy może świadczyć to, że podczas pierwszej i drugiej wojny światowej używany był jako lek przeciwdziałający gangrenie. Z jego smakiem można dyskutować, ale ze skutecznością nie warto!

Kurkuma

Według badań opublikowanych na łamach „PLOS ONE” kurkumina, związek organiczny występujący naturalnie w kurkumie, ma silne działanie przeciwzapalne. Odkryto również, że zdolna jest do wzmacniania błony komórkowej, czyniąc ją bardziej odporną na wszelkie infekcje. A na dodatek jest świetnym źródłem witaminy C i potasu.

Imbir

Imbir według naukowców jest zdolny wzmacniać funkcje ochronne układu odpornościowego. Badania z 2008 roku opublikowane w „BMC Complementary and Alternative Medicine” wykazały, że aktywuje on limfocyty T odpowiedzialne za niszczenie zainfekowanych komórek. Dodatkowo imbir ma działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne.

Miód

Jeżeli chcecie korzystać ze zdrowotnych właściwości miodu, powinniście zapomnieć o tym jasnożółtym, produkowanym na masową skalę. Cała lecznicza moc tego superfood kryje się w ciemnobrązowych słoiczkach – najzdrowszy jest miód gryczany. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) klasyfikuje go jako substancję o właściwościach łagodzących i przeciwzapalnych – świetnie sprawdza się w przypadku bólu gardła, tworząc ochronną błonę. Pamiętajcie tylko, aby nie dawać miodu dzieciom do pierwszego roku życia!

Ryby

Każda ryba ma w sobie substancje, które będą wspomagać nasz układ odpornościowy, ale każda z nich działa w odmienny sposób. Skorupiaki zasobne są w selen, który pomaga białym komórkom produkować cytokiny – białka przyczyniające się do usuwania wirusów z organizmu. Z kolei łosoś i makrela są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które mają działanie przeciwzapalne.

Herbata

Brzmi jak zbytnia oczywistość? Dla wszystkich dbających o odporność potęga tego napoju może okazać się zaskakująca. Według badań przeprowadzonych przez naukowców z Harvardu osoby, które piły 5 filiżanek czarnej herbaty dziennie przez 2 tygodnie, miały 10 razy więcej interferonu niż grupa, która spożywała gorący zamiennik. Interferony (rodzaj białek) aktywują komórki układu immunologicznego, zwiększają szybkość rozpoznania infekcji, wzmacniają odporność zdrowych komórek na zainfekowanie wirusem, hamują namnażanie się patogenów. Herbata z miodem i cytryną? To naprawdę działa!

Orzechy

Witamina E może pobudzać odpowiedź immunologiczną i, co ciekawe, odgrywa większą rolę niż tak popularna witamina C. Orzechy są wypakowane tą witaminą – wystarczy tylko garść dziennie, żeby skutecznie chronić organizm przed infekcjami.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czystek dobry na wszystko? Poznaj jego właściwości

Czystek dobry na wszystko? Poznaj jego właściwości

Chcesz być zdrowsza? Poznaj 8 sekretów ludzi, którzy nie chorują

Kiczeri, czyli detoks po indyjsku. Poleca Kasia Bem

Przesilenie wiosenne. Jak sobie z tym poradzić?

kobieta deszcz

Raz słoneczko, raz przymrozki i 10 cm śniegu. Jak zmienna kwietniowa pogoda wpływa na nasze zdrowie?

Siniaki na nogach? Oto kilka domowych sposobów, aby je zmniejszyć

Przebojowe masło czosnkowe. Robi się je bardzo łatwo, a jak smakuje!

kobieta w łazience

6 zagrożeń związanych z niedoborem selenu

Bakterie w organizmie budujące odporność

Układ immunologiczny – jak działa? Naturalne metody na wzmocnienie odporności

Kobieta w ciąży w białej bluzce na różowym tle

Czop śluzowy jako zwiastun zbliżającego się porodu – jak wygląda i kiedy odchodzi?

Kobieta leży w łóżku z gorączką, ma w ręku chusteczkę i termometr

Agranulocytoza – co to za schorzenie? Jakie są jego przyczyny, objawy oraz jakie leczenie można zastosować

Młoda, przeziębiona kobieta siedzi w łózku, do połowy przykryta kołdrą, wyciera nos w chusteczkę, w ręku trzyma szklankę z herbatą

Czy można uodpornić się na działanie leków?

Niby zima się kończy, ale wciąż łatwo o przeziębienie. Oto domowe sposoby na walkę z infekcjami

Kobieta z atopią podczas badania dermatologicznego.

Atopowe zapalenie skóry – objawy, przyczyny i leczenie. Pielęgnacja skóry atopowej.

Mężczyzna w niebieskiej koszulce odkaża sobie ranę na nodze

Antyseptyka – co oznacza pojęcie? Historia i znaczenie antyseptyki w medycynie

kobieta mająca gorączkę

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

młoda kobieta siedząca przy biurku trzyma się za głowę

Meteopaci to osoby chore na pogodę. Jakie są przyczyny, objawy i sposoby leczenia meteopatii?

Kobieta chora na sarkoidozę rozmawia z lekarką.

Sarkoidoza na czym polega choroba i jaki ma przebieg. Od czego uzależnione jest leczenie?

układ odpornościowy w 3D

Funkcja bazocytów. Jakie są normy i co oznacza ich podwyższenie we krwi?

Termometr wskazujący wysoką temperaturę i kobieta trzymająca się za głowę

Przegrzanie organizmu: kiedy występuje, co robić, gdzie szukać pomocy? W jaki sposób się objawia ten stan?

Ty zawsze w trzech swetrach, a dalej ci zimno? Oto kilka możliwych przyczyn

Czosnek jest idealny na poprawę odporności. Ale czy wiesz o nim dostatecznie dużo?

Aktualna pogoda sprzyja rozmaitym infekcjom. Oto 10 sposobów, jak chronić gardło

7 codziennych nawyków osłabiających odporność. Może któryś z nich ciebie dotyczy?