Przejdź do treści

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Kalafior - przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Przepisy na dania z kalafiora? Grillowe „steki”, chrupiąca sałatka, główka pieczona w całości – oto nasze pomysły! Kalafior jest cennym źródłem wapnia, magnezu, żelaza, potasu i witamin z grupy B. Ma niską wartość kaloryczną i pozytywny wpływ na układ trawienny dzięki wysokiej zawartości błonnika. I jak smakuje!

Kalafior – stwórz z niego pyszne potrawy!

Kremowe główki kalafiora to kwiatostany rośliny z rodziny kapustowatych. Cechą charakterystyczną ich wszystkich jest specyficzny zapach wynikający z wysokiej zawartości siarki, która ma bardzo korzystny wpływ m.in. na nasze włosy, paznokcie, skórę i stawy, dlatego warto sięgać po te warzywa jak najczęściej. Teraz, gdy sezon na kalafiory w pełni, proponujemy trzy nowe i ciekawe formy podania tego warzywa.

Grillowane „steki” to fantastyczna propozycja na prosty i smaczny obiad dla osób niejedzących mięsa lub tych, które pragną nieco ograniczyć jego spożywanie i poszukują prostych receptur z przystępnych składników.

Chrupiąca sałatka ze świeżymi warzywami i orientalnym dressingiem to świetna opcja na przekąskę w ciągu dnia, lekką kolację lub posiłek do lunchboxa. Można ją wzbogacić o ryż, kaszę lub makaron.

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Kalafior „z grilla” – grillowane „steki” z kalafiora à la kurczak

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (na 2 sztuki):

  • 2 grube plastry wycięte ze środka dużego kalafiora,
  • 4-5 łyżek oleju,
  • 1 łyżka dobrej jakości przyprawy do kurczaka (bez glutaminianu sodu i innych chemicznych dodatków),
  • sól/sos sojowy do smaku (jeśli nie ma w mieszance przypraw).

Przygotowanie:

Dużego kalafiora myjemy, suszymy i kroimy na pół. Następnie z każdej połowy odcinamy plaster o grubości 2-3 cm. W małej miseczce mieszamy przyprawy z olejem i solą. Nacieramy mieszanką kalafiora z obu stron (najlepiej pędzlem), układamy go na tacy, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki do zamarynowania, na min. 1 godzinę, a najlepiej na kilka godzin lub całą noc.

Nastawiamy piekarnik na 220 st. C z funkcją grilla (lub bez, jeśli jej nie mamy). Plastry kalafiora układamy na ruszcie z blachą pod spodem na ściekające soki i wstawiamy do nagrzanego pieca na 25‒30 minut. Serwujemy od razu po upieczeniu.

Surówka z kalafiora po indyjsku

3 nowe pomysły na kalafiora

Składniki na surówkę (na 2‒4 porcje):

  • 3 szklanki surowych różyczek kalafiora (ok. 300 g),
  • 150 g czarnych lub czerwonych winogron (1 duża garść),
  • 3 garście szpinaku „baby” lub roszponki,
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • 1/2 doniczki świeżej kolendry,
  • 1 łyżka migdałów lub orzechów nerkowca (najlepiej wcześnie namoczonych w wodzie przez kilka godzin – lub przez noc i odcedzonych przed podaniem ‒ w ten sposób stają się bardziej lekkostrawne i lepiej przyswajalne),
  • odrobina maku do posypania.

Dressing:

  • 1 łyżeczka garam masala,
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego lub oleju lnianego tłoczonego na zimno,
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki,
  • duża szczypta różowej soli himalajskiej.

Przygotowanie:

Myjemy wszystkie warzywa i owoce. W małej miseczce dokładnie mieszamy składniki na dressing. Umieszczamy wszystkie elementy sałatki w misce, polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy.

Podajemy od razu. Resztę przechowujemy w lodówce.

Kalafior z piekarnika – pieczony w całości z pesto z natki marchewki

3 nowe pomysły na kalafiora

Składniki:

  • 1 średnia główka kalafiora (ok. 600 g),
  • 1/2 porcji pesto z natki marchewki,
  • 3 łyżki sosu sojowego.

Do podania:

  • roztarty w moździerzu pieprz kolorowy lub czarny,
  • cząstki cytryny (do skropienia),
  • świeża kolendra lub zielona pietruszka.

Przygotowanie:

Choć do przepisu wystarczy połowa porcji pesto z natki marchewki, to polecam przygotować pełną, jedną porcję i resztę wykorzystać do sezonowego makaronu lub np. pierogów.

Kalafiora obieramy z liści, myjemy i suszymy. Przygotowujemy pesto z natki marchewki z olejem zamiast oliwy, bo lepiej nadaje się on do pieczenia w wysokich temperaturach. Nagrzewamy piekarnik do 220 st. C. Polewamy kalafiora sosem sojowym (na górze i pod spodem, obracając go) i wsmarowujemy sos dokładnie w środek różyczek za pomocą pędzla. Następnie, dalej używając pędzla, smarujemy całą główkę dokładnie naszym marchewkowym pesto (górę i spód).

Wkładamy kalafiora do naczynia żaroodpornego, zakrywamy folią i pieczemy przez godzinę, po tym czasie odkrywamy z folii i pieczemy jeszcze 15‒20 minut, aż góra się ładnie zarumieni i zrobi się chrupiąca skorupka. Wyjmujemy z pieca, posypujemy grubo rozgniecionym pieprzem, posiekaną zieleniną, delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy. Resztę przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: