Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

3 produkty na dobrą pamięć i koncentrację

3 produkty na dobrą pamięć i koncentrację
Czerwone owoce jagodowe kryją w sobie antocyjany – silne antyoksydanty, które poprawiają pamięć. Zdjęcie: shutterstock

Masz kłopoty z koncentracją, nauka sprawia ci trudności i wciąż masz wrażenie, że o czymś zapomniałeś? Dostosuj dietę do potrzeb mózgu! Zobacz, czego nie może zabraknąć na talerzu, by centrum dowodzenia działało sprawnie.

Po pierwsze: czerwone owoce jagodowe

Dlaczego warto jeść jeżyny, borówki, truskawki, maliny i czerwone winogrona? Bo kryją w sobie antocyjany – silne antyoksydanty, które poprawiają pamięć. Dowiedli tego m.in. badacze z University of Reading i Peninsula Medical School w Wielkiej Brytanii. 12-tygodniowe badania pokazały, że osoby, które regularnie jadły jagody, miały lepsze wyniki w testach pamięciowych w porównaniu z grupą kontrolną. Naukowcy tłumaczą to wpływem antocyjanów na zwiększenie liczby połączeń komórek w mózgu. Potwierdzają to także naukowcy z University of East England i Harvard University na łamach „Neurology”. Udało im się dowieść, że antocyjany zawarte w czerwonych owocach jagodowych obniżają ryzyko wystąpienia chorób degeneracyjnych mózgu. Uczeni doszli do tych wniosków po przeanalizowaniu danych 130 tysięcy kobiet i mężczyzn, wśród których 800 zachorowało na chorobę Parkinsona w ciągu 20 lat od rozpoczęcia badania. Okazało się, że mężczyźni, którzy jedli najwięcej czerwonych owoców spośród badanych, byli o 40 proc. mniej zagrożeni chorobą Parkinsona w porównaniu do tych, którzy jedli tych owoców najmniej.

Szpinak

Szpinak dla mózgu? Tak! Bo zawiera kwas foliowy, który obniża stężenie homocysteiny we krwi. Homocysteina jest aminokwasem otrzymywanym głównie z białka zwierzęcego. Jej wysokie stężenie we krwi zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i – jak się okazuje – również chorób degeneracyjnych mózgu. Kwas foliowy obniża ryzyko choroby Alzheimera, której objawem jest utrata pamięci. W badaniach nad chorobą Alzheimera zaobserwowano większe ryzyko zachorowania u ludzi, u których stężenie kwasu foliowego było niskie, a homocysteiny wysokie.

Nie przepadasz za szpinakiem? Pamiętaj, że to niekoniecznie mdła zielona breja! Wypróbuj przepis Pawła Lorocha na pyszne naleśniki, a może polubisz się wreszcie z tym megazdrowym warzywem. A jeśli nie dasz się przekonać, by uzupełnić kwas foliowy sięgaj po inne zielone warzywa: sałatę, kapustę, brokuły, brukselkę, natkę pietruszki, itd.), a także po soję, drożdże i wątróbkę. 

Olej z ryb morskich

Badania pokazują, że im mniej kwasów omega-3 (EPA i DHA) w diecie, tym mniejsza ich zawartość w mózgu, a to oznacza słabszą zdolność uczenia się i gorsze zapamiętywanie. By uzupełnić kwasy omega-3, trzeba koniecznie pilnować, by dieta była bogata w tłuste ryby morskie, takie jak: śledź, tuńczyk, makrela, łosoś oraz pstrąg z jezior, a także w olej z ryb morskich.

Jak często jeść ryby, by były efekty? Można nawet codziennie, ale minimum to dwa razy w tygodniu.

Odkryto również, że niski poziom DHA w mózgu ma związek z pogorszeniem funkcji poznawczych oraz chorobą Alzheimera, bo tłuszcz ten chroni komórki nerwowe przed patologicznymi zmianami. Dlatego kwasy tłuszczowe omega-3 uznano za jeden z głównych czynników obniżających ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

5 naturalnych źródeł magnezu

Kolejna nieprzespana noc z powodu skurczów łydek? To jeden z pierwszych objawów niedoboru magnezu. Bez...
Kolejna nieprzespana noc z powodu skurczów łydek? To jeden z pierwszych objawów niedoboru magnezu. Bez odpowiedniej ilości magnezu nie pracują prawidłowo nasze najważniejsze organy: mózg, serce i mięśnie. Pora go uzupełnić!

Co pamiętamy z dzieciństwa?

Pomiędzy 3. i 10. rokiem życia zapominamy to, co się wydarzyło, zanim nauczyliśmy się mówić. To dziecięca...
Pomiędzy 3. i 10. rokiem życia zapominamy to, co się wydarzyło, zanim nauczyliśmy się mówić. To dziecięca amnezja. A później jest jeszcze ciekawiej, bo kiedy zdmuchniemy 10 świeczek na urodzinowym torcie, zaczynamy zapominać i to, co działo się przez poprzednie siedem lat.

Ratunku – nie mogę przytyć!

Wszyscy wokół liczą kalorie, a ty marzysz, by przytyć choć kilogram? Zamiast objadać się słodyczami i...
Wszyscy wokół liczą kalorie, a ty marzysz, by przytyć choć kilogram? Zamiast objadać się słodyczami i fast foodami oraz rezygnować z ruchu, wykorzystaj nasze wskazówki. Podpowiadamy chudzielcom, jak przytyć skutecznie i zdrowo.

Psychobiotyki – bakterie dla mózgu

Nowe badania dowodzą, że niektóre bakterie wpływają nie tylko na fizjologię, ale również na stan naszego...
Nowe badania dowodzą, że niektóre bakterie wpływają nie tylko na fizjologię, ale również na stan naszego umysłu! Postanowiłam dowiedzieć się, które to bakterie mają taką moc i gdzie możemy je znaleźć. To co, jogurcik zamiast czekoladki na poprawę humoru?