Przejdź do treści

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

Guacamole
Guacamole/ Istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Małgorzata Kożuchowska
„Moja ciąża była trudna”. Małgorzata Kożuchowska szczerze o macierzyństwie po czterdziestce
WHO zaleca przekładanie wizyt kontrolnych u dentysty. Powodem pandemia koronawirusa
Krople
GIF wycofał krople uspokajające. Stwierdzono wadę jakościową
Kobieta w maseczce
Nowa lista „czerwonych” i „żółtych” powiatów. Co się zmieniło?
Szczepienia dla seniorów
Darmowe szczepienia na grypę? Hello Zdrowie interweniuje

Guacamole – pasta z awokado jest idealna do imprezowych przekąsek. Przepis na guacamole to jedynie bazowa receptura. Można przygotować je na wiele sposobów. Wypróbujcie to klasyczne, a potem skuście się na przepis z nutą azjatycką i śródziemnomorską. 

Guacamole to rodzaj salsy, dipu, pasty ‒ podawanego na zimno. Serwuje się je jako dodatek do potraw ciepłych (jak choćby quesadilli, burrito, owoców morza czy pieczonego kurczaka), ale można je także zajadać z chrupiącymi chipsami z tortilli, słupkami świeżych warzyw czy po prostu na kromce pieczywa.

Guacamole – co to takiego?

Guacamole to sos przygotowywany na bazie awokado. Jego ojczyzną jest Meksyk, ale jak to zwykle bywa w wypadku genialnych potraw – wieść o nim rozeszła się szeroko, mocno zadomowiając się w kuchniach czterech stron świata.

Bazowym i najważniejszym składnikiem guacamole jest owoc awokado, bardziej swojsko zwany też smaczliwką. Owoce powinny być dojrzałe, miękkie (ale nie rozpadające) i z maślanym wnętrzem. Można użyć dowolnej odmiany awokado, chociaż osobiście polecam przepyszne, kremowe, o delikatnie orzechowym posmaku Hass. Poznacie je po chropowatej, brązowej (a nawet fioletowobrązowej) skórce.

Guacamole – przepis

Jak zrobić guacamole? Przygotowanie pasty z awokado jest dziecinnie proste: wystarczy wydrążony miąższ smaczliwki rozgnieść widelcem. I taka tylko sugestia: z tym rozgniataniem nie trzeba się szczególnie mocno starać ‒ większe grudki gdzieniegdzie są bardzo mile widziane. Warto natomiast pamiętać, że rozcięte i pozbawione pestki awokado szybko się utlenia, nabierając nieapetycznej, sinej barwy. Aby spowolnić ten proces, konieczne jest zakwaszenie miąższu ‒ wystarczy niewielka ilość soku z limonki czy cytryny, które dodatkowo podkreślą smak potrawy. Dobrze jest też na wszelki wypadek zachować pestkę. Jeśli z konsumpcją przyjdzie poczekać – pomoże trik z wciśnięciem pestki do środka miseczki z dipem.

W skład klasycznego guacamole wchodzą niemałe ilości ostrej papryczki (np. jalapeño), czerwona cebula i spora garść świeżej kolendry. Ale guacamole doczekało się wielu odmian. Rodzaj i ilość dodatków, które mogą się znaleźć w paście – to już w zasadzie kwestia gustu. Najlepiej eksperymentować i szukać własnych połączeń. Moje ulubione podaję poniżej. Smacznego!

Guacamole podstawowe (klasyczne)

Składniki:

  •  2 owoce awokado
  •  sok z 1 limonki
  •  1 ząbek czosnku
  •  ½ czerwonej cebuli (małej)
  •  kawałek papryczki chili (ulubionej odmiany, z pestkami lub bez), ilość dozować do smaku
  • garść świeżej kolendry
  •  sól, pieprz do smaku

Przygotuj dodatki: utrzyj ząbek czosnku; cebulę, papryczkę i listki kolendry drobno posiekaj.

Awokado przekrój na pół, usuń pestkę. Miąższ wydrąż łyżką, przełóż do miseczki i od razu skrop sokiem z limonki. Za pomocą widelca rozgnieć owoce na niejednorodną papkę (dobrze, jeśli tekstura będzie zróżnicowana i gdzieniegdzie pojawią się odrobinę większe kawałki).

Wmieszaj czosnek, cebulkę, papryczkę (tę dodawaj stopniowo, sprawdzając pikantność potrawy), oraz kolendrę. Na koniec dopraw do smaku solą i ewentualnie pieprzem.

Guacamole na nutę azjatycką

Składniki:

  • 2 owoce awokado
  • 1 łyżeczka octu ryżowego (lub ilość do smaku)
  • kawałek świeżego ogórka
  • kilka łodyżek szczypiorku
  • ok. 1/3 łyżeczki pasty chili (lub do smaku)
  • kawałek papryczki chili
  • ½ ‒1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1‒2 łyżeczki czarnego sezamu
  • sól do smaku

3 razy guacamole

Przepis na guacamole na nutę azjatycką

Przygotuj dodatki: ogórka pokrój w niewielką kosteczkę (najlepiej usuwając wewnętrzną galaretkę zawierającą pestki), szczypiorek i papryczkę chili drobno posiekaj. Czarny sezam upraż na rozgrzanej, suchej patelni, aby wydobyć z niego smak.

Miąższ awokado przełóż do miseczki, skrop octem ryżowym i rozgnieć całość widelcem. Wmieszaj pastę chili, ogórka, szczypiorek, papryczkę chili, olej sezamowy i czarny sezam. Dopraw do smaku solą.

Kobieta w ciąży na szarej kanapie trzyma się czule za brzuch

Guacamole na nutę śródziemnomorską

Składniki:

  •  2 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  •  sok z 1 limonki lub 1‒2 łyżeczki soku z cytryny
  • 6‒8 połówek suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
  • 1 łyżka oliwy (może być z suszonych pomidorów)
  • garść świeżych liści bazylii
  • (świeży pomidor lub garść pomidorków koktajlowych
  • opcjonalnie, np. w sezonie letnim)
  • sól, pieprz do smaku

3 razy guacamole

Jak zrobić guacamole na nutę śródziemnomorską?

Przygotuj dodatki: utrzyj drobno czosnek, suszone pomidory pokrój w paseczki, a listki bazylii posiekaj.

Miąższ z awokado pokrój w niezbyt grubą kostkę i od razu skrop sokiem z limonki. Dodaj utarty czosnek, oliwę oraz suszone pomidory i bazylię (w sezonie można również dodać kawałki świeżego pomidora). Dopraw do smaku solą i pieprzem – wymieszaj.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Malinowe batony z kwaskową nutą. Przekąska idealna na śniadanie, na deser czy przejażdżkę rowerową

Szpinak – przepisy na sałatki, makarony i koktajle

Koktajl po treningu. Przepis na odżywczy shake białkowy

Lubisz awokado? 5 powodów dla których warto je mieć w zamrażarce

Ogórkowe love. 3 letnie przepisy

Uwielbiasz awokado, ale zawsze coś idzie nie tak? Mamy kilka przydatnych wskazówek

Fasolka szparagowa / istock

Fasolka szparagowa – dama do towarzystwa. Mamy trzy pyszne przepisy!

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Polewa z gorzkiej czekolady - jak zrobić? Poznaj fit przepis

Polewa z gorzkiej czekolady – jak zrobić? Poznaj fit przepis

Zdrowa pizza – przepis na ciasto. Jak zrobić razową pizzę?

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Faszerowane bataty

Bataty faszerowane – przepis. Jak zrobić nadziewane bataty?

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Ajwar - przepis

Ajvar – przepis na pastę z papryki. Do czego używać ajvar?

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Przepis na ciasto orzechowe z kremem.

Przepis na ciasto orzechowe. Jak zrobić orzechowca z kremem?

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Przepis na deser cytrynowy

Deser cytrynowy – przepis na krem cytrynowy z mascarpone

Miksujemy: koktajl na anemię

Soki na anemię. Przepis na koktajl bogaty w żelazo

Majonez wegański – przepis. Jak zrobić majonez sojowy?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Krwawię w różnych odcieniach czerwieni. Czy to powinno mnie niepokoić?