Przejdź do treści

3 wariacje na temat cukinii

3 wariacje na temat cukinii
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

Cukinia to królowa lata. Gdy tylko słońce przygrzeje, te zielone bulwy wysypują się na stragany. Można z nich zrobić roladki, nadziewać, a nawet zrobić chlebek! Oto nasze trzy pomysły na to warzywo w nieszablonowym wydaniu.

Cukinia zawiera dużo witaminy C, PP, B1 oraz karotenu. Dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny wpływa korzystnie na nasz wzrok, a mangan w niej zawarty pomaga wzmocnić kości. Spora dawka potasu, którego nam dostarcza, działa z kolei pozytywnie na pracę serca i prawidłowe krążenie.

Cukinia zawiera zaledwie 15 kcal w 100 g. I choć to bliska krewna uwielbianych przez większość z nas dyni i bakłażana, to jest jednak trochę spychana na dalszy plan. Cukinia jest neutralna w smaku, dlatego bywa czasem wyzwaniem, aby danie z nią przygotowane miało w sobie to „coś”. Tymczasem sposobów na dodanie jej charakteru jest mnóstwo! Na surowo, soczysta i świeża, świetnie komponuje się z kremowym hummusem ze świeżej kukurydzy. Pieczona cudownie mięknie, a gdy dodatkowo nadziejemy ją np. aromatyczną kaszą jaglaną po marokańsku, to od razu poczujemy się jak na egzotycznych wakacjach. Gdy zaś najdzie nas ochota na smaczne i proste ciasto, też możemy po nią sięgnąć i zamienić w słodki chlebek, który równie dobrze smakuje w towarzystwie popołudniowej kawy, jak i tej porannej, pitej w łóżku, w leniwy, weekendowy poranek.

Roladki z cukinii z hummusem ze świeżej kukurydzy 

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki:

– 1 duża cukinia
– 1 porcja hummusu z kukurydzy (przepis poniżej)
– 1 duża marchew
– 1 papryka ramiro lub zwykła czerwona
– świeża zielenina do wyboru (np. rukiew wodna, kolendra, zielona pietruszka)
– podprażone nasiona sezamu jasnego lub czarnego (opcjonalnie)
– ​kilka świeżych listków mięty (opcjonalnie)

Hummus ze świeżej ciecierzycy:

– 1 kolba młodej kukurydzy
– 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (75 g)
– 1 łyżka tahini
– 1 mały ząbek czosnku
– 1/2 łyżki soku z cytryny
– duża szczypta chili w proszku
– duża szczypta różowej soli himalajskiej

Przygotowanie:

Myjemy wszystkie warzywa. Marchew i paprykę kroimy w słupki (za pomocą mandoliny lub ostrego noża). Odkrajamy ziarna z kolby kukurydzy i wrzucamy je do pojemnika blendera, dodajemy pozostałe składniki na hummus i miksujemy na gładko, na końcu dodajemy posiekaną miętę, jeśli używamy. Przekładamy całość do miseczki lub słoika.

Cukinię kroimy na bardzo cienkie paski 2‒3 mm, najlepiej za pomocą mandoliny. Układamy je płasko na blacie, smarujemy hummusem, dodajemy warzywa i zwijamy w roladki. Można je dodatkowo przekłuć wykałaczką, ułatwia to podanie i konsumpcję.

Serwujemy od razu. (Z uwagi na dużą ilość wody w cukinii roladki najlepiej przygotowywać bezpośrednio przed podaniem, inaczej mogą za bardzo przesiąknąć sokami warzyw).

Cukinie nadziewane kaszą jaglaną po marokańsku

3 wariacje na temat cukinii

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (na ok. 8 małych okrągłych cukinii lub 4 duże podłużne):

– 4 duże podłużne cukinie (najlepiej grube) lub 8 małych okrągłych
– 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (500 g)
– 1 papryka ramiro lub zwykła czerwona
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 cm imbiru
– 4 świeże lub suszone morele
– 1 garść namoczonych przez noc w wodzie orzechów nerkowca lub migdałów (opcjonalnie)
– 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1/4 łyżeczki wędzonej papryki (można pominąć)
– 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej
– 1 płaska łyżeczka ziaren kuminu
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1/3 łyżeczki chili w proszku
– 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
– odrobina posiekanej świeżej mięty, kolendry lub zielonej pietruszki
– 2 łyżki oleju
– do podania, opcjonalnie: świeża kolendra lub mięta, cząstki cytryny do skropienia, odrobina skórki z ekologicznej cytryny, pestki granatu, jogurt naturalny

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy w bulionie warzywnym. Cukinię wydrążamy, a miąższ dokładnie siekamy.

Kroimy resztę warzyw, wyciskamy obrany czosnek i imbir. Przygotowujemy wszystkie przyprawy.

Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, po 5 minutach dodajemy czosnek, imbir, miąższ z cukinii, paprykę, wszystkie przyprawy i smażymy ok. 10 minut, aż większość soku wyparuje.

Przesypujemy całość do miski, dodajemy ugotowaną kaszę, posiekane morele, ciecierzycę i dokładnie mieszamy (najlepiej pougniatać chwilę masę ręką).

Nastawiamy piekarnik na 200°C. Nadziewamy cukinie, układamy na blasze i pieczemy 25‒30 minut. Serwujemy od razu z wybranymi dodatkami.

Słodki chlebek z cukinii z cynamonem

3 wariacje na temat cukinii

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (średnia keksówka 20×11 cm):

– 120 g jasnej mąki orkiszowej (ok. 1 szklanki)
– 120 g mąki jaglanej (ok. 3/4 szklanki)
– 500 g cukinii (cukinia musi być dokładnie odmierzona, nie powinno jej być więcej, gdyż wtedy masa będzie zbyt lejąca i ciasto może się nie udać)
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3/4 szklanki cukru brzozowego (ksylitolu) 150 g
– 60 ml rozpuszczonego oleju kokosowego lub zwykłego
–  szczypta suszonej wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
– 2 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
– 2 łyżki rodzynek (można pominąć)
– 1/2 łyżeczki startej skórki z ekologicznej pomarańczy
– opcjonalnie: polewa z gorzkiej czekolady i świeże owoce, np. porzeczki

Przygotowanie:

Przesiewamy suche składniki do dużej miski i mieszamy. Rozpuszczamy olej kokosowy (jeśli takiego używamy). Nastawiamy piekarnik na 180°C.

Następnie do miski z suchymi składnikami ścieramy cukinię (na tarce na dużych oczkach), dokładnie ugniatamy i mieszamy masę ręką ok. 2 minut, aż cukinia puści wodę i masa zrobi się płynna. Dolewamy olej, mieszamy ponownie i przelewamy wszystko do formy wyłożonej papierem.

Pieczemy 60 minut, sprawdzamy patyczkiem ‒ gdy wychodzi czysty i suchy, wyjmujemy ciasto i dokładnie studzimy 2‒3 godziny przed krojeniem.

 

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Kubek kawy

Kawa a jakość plemników. Okazuje się, że jest zależność!

Angelina Jolie najpierw szokowała, teraz ratuje życie

Strach przed bólem gorszy niż ból

Strach przed bólem gorszy niż ból

6 badań, dzięki którym diagnozujemy nowotwory

Nie odkrywaj swojej pasji – stwórz ją

Zdenerwowany? Zjedz coś

Fitness na zdrowe jelita

Owoce i warzywa bez przemycania

Owoce i warzywa bez przemycania

Pies kontra upał. Jak pomóc zwierzakowi?

10 ekokosmetyków idealnych na lato

10 rzeczy, które czyścisz źle, za rzadko lub wcale

Mamo, mam coś w oku!