Przejdź do treści

3 wariacje na temat cukinii

Pixabay.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta stoi przed drzwiamy. Trzyma się za brzuch ciążowy
Trzeci trymestr ciąży – co dzieje się w organizmie ciężarnej? Tłumaczy Katarzyna Piotrowska, fizjoterapeutka uroginekologiczna
Victoria's Secret Show / gettyimages
Pokaz Victoria’s Secret 2019 odwołany. To już oficjalne!
Dzieci siedzą na krzesełkach na scenie teatralnej. Mówi do nich Tomasz Kot, który kuca przed nimi
Święta to czas (u)dawania – niezwykłe lekcje aktorstwa Tomasza Kota dla osieroconych dzieci
Pierwszy antykoncepcyjny zastrzyk dla mężczyzn
Powstała pierwsza na świecie antykoncepcja dla mężczyzn w zastrzyku. Będzie działać zaskakująco długo
Kiszona kapusta - Mercedes w walce z przeziębieniem
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj inne magiczne właściwości kiszonej kapusty!

Cukinia to królowa lata. Gdy tylko słońce przygrzeje, te zielone bulwy wysypują się na stragany. Można z nich zrobić roladki, nadziewać, a nawet zrobić chlebek! Oto nasze trzy pomysły na to warzywo w nieszablonowym wydaniu.

Cukinia zawiera dużo witaminy C, PP, B1 oraz karotenu. Dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny wpływa korzystnie na nasz wzrok, a mangan w niej zawarty pomaga wzmocnić kości. Spora dawka potasu, którego nam dostarcza, działa z kolei pozytywnie na pracę serca i prawidłowe krążenie.

Cukinia zawiera zaledwie 15 kcal w 100 g. I choć to bliska krewna uwielbianych przez większość z nas dyni i bakłażana, to jest jednak trochę spychana na dalszy plan. Cukinia jest neutralna w smaku, dlatego bywa czasem wyzwaniem, aby danie z nią przygotowane miało w sobie to „coś”. Tymczasem sposobów na dodanie jej charakteru jest mnóstwo! Na surowo, soczysta i świeża, świetnie komponuje się z kremowym hummusem ze świeżej kukurydzy.

Pieczona cudownie mięknie, a gdy dodatkowo nadziejemy ją np. aromatyczną kaszą jaglaną po marokańsku, to od razu poczujemy się jak na egzotycznych wakacjach. Gdy zaś najdzie nas ochota na smaczne i proste ciasto, też możemy po nią sięgnąć i zamienić w słodki chlebek, który równie dobrze smakuje w towarzystwie popołudniowej kawy, jak i tej porannej, pitej w łóżku, w leniwy, weekendowy poranek.

Wegański jaglany sernik z malinami

Roladki z cukinii z hummusem ze świeżej kukurydzy

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki:

– 1 duża cukinia
– 1 porcja hummusu z kukurydzy (przepis poniżej)
– 1 duża marchew
– 1 papryka ramiro lub zwykła czerwona
– świeża zielenina do wyboru (np. rukiew wodna, kolendra, zielona pietruszka)
– podprażone nasiona sezamu jasnego lub czarnego (opcjonalnie)
– ​kilka świeżych listków mięty (opcjonalnie)

Hummus ze świeżej ciecierzycy:

– 1 kolba młodej kukurydzy
– 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (75 g)
– 1 łyżka tahini
– 1 mały ząbek czosnku
– 1/2 łyżki soku z cytryny
– duża szczypta chili w proszku
– duża szczypta różowej soli himalajskiej

Przygotowanie:

Myjemy wszystkie warzywa. Marchew i paprykę kroimy w słupki (za pomocą mandoliny lub ostrego noża). Odkrajamy ziarna z kolby kukurydzy i wrzucamy je do pojemnika blendera, dodajemy pozostałe składniki na hummus i miksujemy na gładko, na końcu dodajemy posiekaną miętę, jeśli używamy. Przekładamy całość do miseczki lub słoika.

Cukinię kroimy na bardzo cienkie paski 2‒3 mm, najlepiej za pomocą mandoliny. Układamy je płasko na blacie, smarujemy hummusem, dodajemy warzywa i zwijamy w roladki. Można je dodatkowo przekłuć wykałaczką, ułatwia to podanie i konsumpcję.

Serwujemy od razu. (Z uwagi na dużą ilość wody w cukinii roladki najlepiej przygotowywać bezpośrednio przed podaniem, inaczej mogą za bardzo przesiąknąć sokami warzyw).

Kasza jaglana z granatem

Cukinie nadziewane kaszą jaglaną po marokańsku

https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-cukinie-po-marokansku.jpg

Składniki (na ok. 8 małych okrągłych cukinii lub 4 duże podłużne):

– 4 duże podłużne cukinie (najlepiej grube) lub 8 małych okrągłych
– 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (500 g)
– 1 papryka ramiro lub zwykła czerwona
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 cm imbiru
– 4 świeże lub suszone morele
– 1 garść namoczonych przez noc w wodzie orzechów nerkowca lub migdałów (opcjonalnie)
– 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1/4 łyżeczki wędzonej papryki (można pominąć)
– 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej
– 1 płaska łyżeczka ziaren kuminu
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1/3 łyżeczki chili w proszku
– 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
– odrobina posiekanej świeżej mięty, kolendry lub zielonej pietruszki
– 2 łyżki oleju
– do podania, opcjonalnie: świeża kolendra lub mięta, cząstki cytryny do skropienia, odrobina skórki z ekologicznej cytryny, pestki granatu, jogurt naturalny

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy w bulionie warzywnym. Cukinię wydrążamy, a miąższ dokładnie siekamy. Kroimy resztę warzyw, wyciskamy obrany czosnek i imbir. Przygotowujemy wszystkie przyprawy.

Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, po 5 minutach dodajemy czosnek, imbir, miąższ z cukinii, paprykę, wszystkie przyprawy i smażymy ok. 10 minut, aż większość soku wyparuje. Przesypujemy całość do miski, dodajemy ugotowaną kaszę, posiekane morele, ciecierzycę i dokładnie mieszamy (najlepiej pougniatać chwilę masę ręką). Nastawiamy piekarnik na 200°C. Nadziewamy cukinie, układamy na blasze i pieczemy 25‒30 minut. Serwujemy od razu z wybranymi dodatkami.

10 przepisów na pyszny domowy chleb

Słodki chlebek z cukinii z cynamonem

https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-chlebek-cukiniowy.jpg

Składniki (średnia keksówka 20×11 cm):

– 120 g jasnej mąki orkiszowej (ok. 1 szklanki)
– 120 g mąki jaglanej (ok. 3/4 szklanki)
– 500 g cukinii (cukinia musi być dokładnie odmierzona, nie powinno jej być więcej, gdyż wtedy masa będzie zbyt lejąca i ciasto może się nie udać)
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3/4 szklanki cukru brzozowego (ksylitolu) 150 g
– 60 ml rozpuszczonego oleju kokosowego lub zwykłego
–  szczypta suszonej wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
– 2 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
– 2 łyżki rodzynek (można pominąć)
– 1/2 łyżeczki startej skórki z ekologicznej pomarańczy
– opcjonalnie: polewa z gorzkiej czekolady i świeże owoce, np. porzeczki

Przygotowanie:

Przesiewamy suche składniki do dużej miski i mieszamy. Rozpuszczamy olej kokosowy (jeśli takiego używamy). Nastawiamy piekarnik na 180°C.

Następnie do miski z suchymi składnikami ścieramy cukinię (na tarce na dużych oczkach), dokładnie ugniatamy i mieszamy masę ręką ok. 2 minut, aż cukinia puści wodę i masa zrobi się płynna. Dolewamy olej, mieszamy ponownie i przelewamy wszystko do formy wyłożonej papierem. Pieczemy 60 minut, sprawdzamy patyczkiem ‒ gdy wychodzi czysty i suchy, wyjmujemy ciasto i dokładnie studzimy 2‒3 godziny przed krojeniem.


Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

dynia

Dynia to królowa metamorfoz. Tym razem proponujemy ją nafaszerować

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

Kobieta smaruje kromkę chleba masłem

Chleb pszenny – czy faktycznie jest taki zły? Wyjaśnia dietetyczka

Orientalna jesień! Spaghetti z dyni i cukinii z indykiem

Spaghetti z dyni i cukinii z indykiem. Wypróbuj to orientalne, jesienne danie!

brokuł

Moc właściwości zdrowotnych ukryta w zielonej główce. Jak przygotować króla warzyw – brokuła?

Buraczkowe risotto z kozim serem: idealna kulinarna rozgrzewka na chłodne dni. Sprawdź sama!

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Uważaj, uzależnia!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Galette - kruche ciasto z mąki razowej z dodatkiem złocistych gruszek

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Dlaczego często łapiemy infekcje?/Istock.com

Zielona herbata – napar, który warto pić! Dowiedz się, jak wybrać najlepszą i jak dobrze ją przygotować

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Owsianka rządzi

Owsianka rządzi! Poznaj 3 przepisy z owsianką w roli głównej

Topinambur – nie wiesz, co z nim zrobić? Oto trzy świetne przepisy na dania z topinamburem

Przepis na makaron sojowy. Obłędnie smaczny!

Przepis na polewę czekoladową w wersji fit

Ciasto marchewkowe na nowo. Mamy dla ciebie 3 pyszne inspiracje

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Ziemniak – pieczony, ale inaczej

Wegańska śmietana

Wegańska śmietana. Wiemy jak ją zrobić i do czego wykorzystać

Pomidorowa raz!

Zupa pomidorowa raz!

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji doskonale wzmocni odporność organizmu

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Batony dyniowe – prosta przekąska idealna na jesień

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

11 witamin i minerałów, których potrzebujesz, gdy masz 20, 30, 40, 50 lat

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Zbliżenie oka z wadą wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.