Przejdź do treści

3 wariacje na temat cukinii

Pixabay.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Zdrowotne walory jesieni – odczarowujemy jarzębinę!
8 rzeczy, które trzeba wiedzieć o fast foodach
8 rzeczy, które powinnaś wiedzieć o fast foodach
kobieta trenuje jogę
Po treningu odczuwasz ból? Fizjoterapeutka wyjaśnia, co w takiej sytuacji powinnaś zrobić
Przeziębienie, a może coś więcej? Jak rozpoznać czy to nie grypa?
dziewczyna w płaszczu przeciwdeszczowym
Czujesz, że dopada cię przeziębienie? Weź cynk!

Cukinia to królowa lata. Gdy tylko słońce przygrzeje, te zielone bulwy wysypują się na stragany. Można z nich zrobić roladki, nadziewać, a nawet zrobić chlebek! Oto nasze trzy pomysły na to warzywo w nieszablonowym wydaniu.

Cukinia zawiera dużo witaminy C, PP, B1 oraz karotenu. Dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny wpływa korzystnie na nasz wzrok, a mangan w niej zawarty pomaga wzmocnić kości. Spora dawka potasu, którego nam dostarcza, działa z kolei pozytywnie na pracę serca i prawidłowe krążenie.

Cukinia zawiera zaledwie 15 kcal w 100 g. I choć to bliska krewna uwielbianych przez większość z nas dyni i bakłażana, to jest jednak trochę spychana na dalszy plan. Cukinia jest neutralna w smaku, dlatego bywa czasem wyzwaniem, aby danie z nią przygotowane miało w sobie to „coś”. Tymczasem sposobów na dodanie jej charakteru jest mnóstwo! Na surowo, soczysta i świeża, świetnie komponuje się z kremowym hummusem ze świeżej kukurydzy.

Pieczona cudownie mięknie, a gdy dodatkowo nadziejemy ją np. aromatyczną kaszą jaglaną po marokańsku, to od razu poczujemy się jak na egzotycznych wakacjach. Gdy zaś najdzie nas ochota na smaczne i proste ciasto, też możemy po nią sięgnąć i zamienić w słodki chlebek, który równie dobrze smakuje w towarzystwie popołudniowej kawy, jak i tej porannej, pitej w łóżku, w leniwy, weekendowy poranek.

Wegański jaglany sernik z malinami

Roladki z cukinii z hummusem ze świeżej kukurydzy

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki:

– 1 duża cukinia
– 1 porcja hummusu z kukurydzy (przepis poniżej)
– 1 duża marchew
– 1 papryka ramiro lub zwykła czerwona
– świeża zielenina do wyboru (np. rukiew wodna, kolendra, zielona pietruszka)
– podprażone nasiona sezamu jasnego lub czarnego (opcjonalnie)
– ​kilka świeżych listków mięty (opcjonalnie)

Hummus ze świeżej ciecierzycy:

– 1 kolba młodej kukurydzy
– 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (75 g)
– 1 łyżka tahini
– 1 mały ząbek czosnku
– 1/2 łyżki soku z cytryny
– duża szczypta chili w proszku
– duża szczypta różowej soli himalajskiej

Przygotowanie:

Myjemy wszystkie warzywa. Marchew i paprykę kroimy w słupki (za pomocą mandoliny lub ostrego noża). Odkrajamy ziarna z kolby kukurydzy i wrzucamy je do pojemnika blendera, dodajemy pozostałe składniki na hummus i miksujemy na gładko, na końcu dodajemy posiekaną miętę, jeśli używamy. Przekładamy całość do miseczki lub słoika.

Cukinię kroimy na bardzo cienkie paski 2‒3 mm, najlepiej za pomocą mandoliny. Układamy je płasko na blacie, smarujemy hummusem, dodajemy warzywa i zwijamy w roladki. Można je dodatkowo przekłuć wykałaczką, ułatwia to podanie i konsumpcję.

Serwujemy od razu. (Z uwagi na dużą ilość wody w cukinii roladki najlepiej przygotowywać bezpośrednio przed podaniem, inaczej mogą za bardzo przesiąknąć sokami warzyw).

Kasza jaglana z granatem

Cukinie nadziewane kaszą jaglaną po marokańsku

3 wariacje na temat cukinii

Składniki (na ok. 8 małych okrągłych cukinii lub 4 duże podłużne):

– 4 duże podłużne cukinie (najlepiej grube) lub 8 małych okrągłych
– 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (500 g)
– 1 papryka ramiro lub zwykła czerwona
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 cm imbiru
– 4 świeże lub suszone morele
– 1 garść namoczonych przez noc w wodzie orzechów nerkowca lub migdałów (opcjonalnie)
– 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1/4 łyżeczki wędzonej papryki (można pominąć)
– 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej
– 1 płaska łyżeczka ziaren kuminu
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1/3 łyżeczki chili w proszku
– 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
– odrobina posiekanej świeżej mięty, kolendry lub zielonej pietruszki
– 2 łyżki oleju
– do podania, opcjonalnie: świeża kolendra lub mięta, cząstki cytryny do skropienia, odrobina skórki z ekologicznej cytryny, pestki granatu, jogurt naturalny

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy w bulionie warzywnym. Cukinię wydrążamy, a miąższ dokładnie siekamy. Kroimy resztę warzyw, wyciskamy obrany czosnek i imbir. Przygotowujemy wszystkie przyprawy.

Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, po 5 minutach dodajemy czosnek, imbir, miąższ z cukinii, paprykę, wszystkie przyprawy i smażymy ok. 10 minut, aż większość soku wyparuje. Przesypujemy całość do miski, dodajemy ugotowaną kaszę, posiekane morele, ciecierzycę i dokładnie mieszamy (najlepiej pougniatać chwilę masę ręką). Nastawiamy piekarnik na 200°C. Nadziewamy cukinie, układamy na blasze i pieczemy 25‒30 minut. Serwujemy od razu z wybranymi dodatkami.

10 przepisów na pyszny domowy chleb

Słodki chlebek z cukinii z cynamonem

3 wariacje na temat cukinii

Składniki (średnia keksówka 20×11 cm):

– 120 g jasnej mąki orkiszowej (ok. 1 szklanki)
– 120 g mąki jaglanej (ok. 3/4 szklanki)
– 500 g cukinii (cukinia musi być dokładnie odmierzona, nie powinno jej być więcej, gdyż wtedy masa będzie zbyt lejąca i ciasto może się nie udać)
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3/4 szklanki cukru brzozowego (ksylitolu) 150 g
– 60 ml rozpuszczonego oleju kokosowego lub zwykłego
–  szczypta suszonej wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
– 2 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
– 2 łyżki rodzynek (można pominąć)
– 1/2 łyżeczki startej skórki z ekologicznej pomarańczy
– opcjonalnie: polewa z gorzkiej czekolady i świeże owoce, np. porzeczki

Przygotowanie:

Przesiewamy suche składniki do dużej miski i mieszamy. Rozpuszczamy olej kokosowy (jeśli takiego używamy). Nastawiamy piekarnik na 180°C.

Następnie do miski z suchymi składnikami ścieramy cukinię (na tarce na dużych oczkach), dokładnie ugniatamy i mieszamy masę ręką ok. 2 minut, aż cukinia puści wodę i masa zrobi się płynna. Dolewamy olej, mieszamy ponownie i przelewamy wszystko do formy wyłożonej papierem. Pieczemy 60 minut, sprawdzamy patyczkiem ‒ gdy wychodzi czysty i suchy, wyjmujemy ciasto i dokładnie studzimy 2‒3 godziny przed krojeniem.


Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Szczotkując ciało na sucho, przyspieszamy samooczyszczanie się organizmu. W czasie szczotkowania wykonywany jest peeling, a z organizmu szybko zostają usunięte toksyny”

Ruby Rose: tylko ty wiesz, jaką osobą się urodziłaś i musisz być wolna, by być sobą

„Uwielbiam dzieci i to, co robię, to jest dla tych dzieci, co już chodzą po ziemi i dla tych, które przyjdą na świat. Ale sama nie chcę mieć dziecka. W jakim świecie miałoby żyć?” – mówi Monika Sadkowska, działaczka na rzecz klimatu i praw obywatelskich

„Moje porody były na tyle piękne, że gdy zaczynałam o nich opowiadać, otoczenie brało mnie za dziwoląga” – mówi Beata Meinguer, hipnodula

Zainteresują cię również:

Dyniowy dżem – słodycz bez cukru. Pyszne uroki jesieni!

Makaron orkiszowy – poznaj jego właściwości i wypróbuj świetny przepis

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

3 razy wrap

Znudziły ci się zwykłe kanapki? Zrób sobie wrapy. Proponujemy 3 niebanalne przepisy

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Wek na przeziębienie: syrop z malin

Sposób na przeziębienie: syrop z malin, lepszy niż kupowany w spożywczaku

Przepisy z owocu czarnego bzu – poznaj trzy wyjątkowe propozycje

Wegeburgery z prawdziwkami

Ciasto czekoladowe z buraka

Czekoladowe ciasto z burakami. Słodkie, ale bardzo zdrowe

Chutney na trzy nowe sposoby

Chutney na trzy nowe sposoby. Z marchewki, papryki i buraka. Będzie warzywnie!

dyniowe ciastka owsiane

Dyniowe ciastka owsiane. Bez glutenu i rafinowanego cukru. Samo zdrowie!

pasta z bakłażana

Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

sałatka z bakłażanem i granatem

Sałatka z bakłażanem i granatem

Roladki bakłażanowe

Przepis na fit roladki bakłażanowe

minipizze z żurawiną

Minipizze z żurawiną i camembertem. Domownicy będą prosili o dokładkę

Zdrowy obiad za dychę

Przepisy na zdrowy obiad do 10 złotych!

Bulion, sałatka, a może stir-fry? Algożercy, szykujcie się na ucztę!

Raw bars - zdrowe mrożone batony

Raw bars – zdrowe mrożone batony

pieczony kalafior

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

Woda smakowa – zrób ją sama!

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Kobieta trzyma w ręce miniaturę nienarodzonego dziecka

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

ucho kobiety

Jak odetkać ucho zatkane: woskowiną, katarem, wodą? Skuteczne domowe sposoby na zatkane ucho

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

dłonie

Drętwienie palców u rąk – skąd się bierze i co oznacza?

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

https://www.istockphoto.com

To, co wydalamy, wiele mówi o stanie naszego zdrowia. Sprawdź, co trzeba wiedzieć o… kupie

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.