Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

3 wariacje na temat cukinii

3 wariacje na temat cukinii
Słodki chlebek z cukinii z cynamonem

Składniki (średnia keksówka 20x11 cm):

- 120 g jasnej mąki orkiszowej (ok. 1 szklanki)
- 120 g mąki jaglanej (ok. 3/4 szklanki)
- 500 g cukinii (cukinia musi być dokładnie odmierzona, nie powinno jej być więcej, gdyż wtedy masa będzie zbyt lejąca i ciasto może się nie udać)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru brzozowego (ksylitolu) 150 g
- 60 ml rozpuszczonego oleju kokosowego lub zwykłego
-  szczypta suszonej wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
- 2 łyżki rodzynek (można pominąć)
- 1/2 łyżeczki startej skórki z ekologicznej pomarańczy
- opcjonalnie: polewa z gorzkiej czekolady i świeże owoce, np. porzeczki

Przygotowanie:

Przesiewamy suche składniki do dużej miski i mieszamy. Rozpuszczamy olej kokosowy (jeśli takiego używamy). Nastawiamy piekarnik na 180°C.

Następnie do miski z suchymi składnikami ścieramy cukinię (na tarce na dużych oczkach), dokładnie ugniatamy i mieszamy masę ręką ok. 2 minut, aż cukinia puści wodę i masa zrobi się płynna. Dolewamy olej, mieszamy ponownie i przelewamy wszystko do formy wyłożonej papierem.

Pieczemy 60 minut, sprawdzamy patyczkiem ‒ gdy wychodzi czysty i suchy, wyjmujemy ciasto i dokładnie studzimy 2‒3 godziny przed krojeniem.

 

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

Polecane artykuły

Bakłażan nieźle nadziany

Ten, kto umie i lubi gotować

Tarta z cukinią w roli głównej

Ten, kto umie i lubi gotować

Roladki bakłażanowe

Ten, kto umie i lubi gotować

najpopularniejsze artykuły