Przejdź do treści

4 zasady bezpiecznego smażenia

Ilustracja: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
babcia i wnuczka
Jak kobiety funkcjonują po menopauzie? Rozmawiamy z genetyczką prof. Moniką Puzianowską-Kuźnicką
uśmiechnięta dziewczyna
Pesymizm nie opłaca się. Podpowiadamy jak być optymistą!
Pierogi orkiszowe z kiszoną kapustą
Masz ochotę na pierogi? Spróbuj w zdrowszej wersji: orkiszowe z kiszoną kapustą
Kobieta siedząca z termoforem
„Zbyt dużo seksu, za mało soku z żurawiny”. Obalamy mity o zapaleniu pęcherza
„Żyję w ciągłym strachu” Jak przestać się bać? Pytamy psychologów

Najlepiej byłoby oczywiście w ogóle zrezygnować ze smażenia, bo to jedna z najmniej zdrowych metod przyrządzania posiłków. Jeśli jednak nie jesteś w stanie oprzeć się naleśnikom czy jajecznicy na śniadanie, zobacz, jakich zasad przestrzegać, by smażyć bezpiecznie.

1. Smaż na patelni dobrej jakości

Zacznij od przeglądu sprzętu, którego używasz. Patelnie o podrapanej powierzchni najlepiej… wyrzucić. Dostępne dziś patelnie mają zazwyczaj powłokę non stick, która gwarantuje, że potrawy nie przywierają do dna. Takie patelnie są jednak szczególnie narażone na uszkodzenie. Może ono powstać, jeśli do przewracania potrawy używasz metalowych sztućców. Najlepiej używać narzędzi drewnianych lub z tworzywa przeznaczonego do tego celu. Uszkodzenia mogą powstać też wtedy, gdy myjesz patelnię zbyt ostrym zmywakiem. Patelni nie wolno również przegrzewać, bo wtedy nietrudno o uszkodzenia jej powierzchni. Jeśli masz tendencje do zapominania o naczyniu, które jest na rozgrzanej kuchence, to lepiej zaopatrz się w patelnię o grubym dnie. Używaj naczyń bezpiecznych dla zdrowia – niezawierających związków takich jak PFOA, związków metali ciężkich czy niklu, które mogą się uwalniać pod wpływem wysokiej temperatury.

2. Używaj odpowiedniego tłuszczu

Najbardziej odporne na działanie wysokich temperatur są tłuszcze, które w składzie mają nasycone kwasy tłuszczowe i wysoki punkt dymienia. Na czym smażyć? Temat omówiliśmy bardzo dokładnie tutaj

Oprócz doboru odpowiedniego tłuszczu jest jeszcze jedna ważna zasada: nie smaż ponownie na raz użytym tłuszczu. Zapamiętaj raz na zawsze: raz użyty tłuszcz wylej. Nie nadaje się on do ponownego smażenia. Podczas smażenia w tłuszczu dochodzi do nieodwracalnych zmian, których wynikiem jest powstanie niekorzystnych dla zdrowia związków. A więc smażąc ponownie na raz użytym tłuszczu, wzbogacisz swoje potrawy właśnie w te związki.

3. Smaż na gorącym tłuszczu, krótko i bez dymu!

Jeśli smażysz, to zawsze smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Unikniesz nadmiernego wniknięcia tłuszczu do potrawy oraz skrócisz czas, w którym będzie ona gotowa.

Nie należy ogrzewać tłuszczu do temperatury powodującej pojawienie się dymu – wówczas powstają w dużych ilościach szkodliwe dla nas związki (np. rakotwórcza akroleina). Poza tym smaż najkrócej, jak to możliwe. Pamiętaj, że przedłużanie czasu smażenia prowadzi do powstania jeszcze większej ilości niekorzystnych substancji. Poza tym wtedy nietrudno o przypalenie potrawy.

4. Usmażone produkty zjedz z sałatką

Dotyczy to głównie produktów, które zawierają dużą ilość białka zwierzęcego (mięso, ryby). Podczas smażenia powstaje akryloamid, związek, który ma działanie kancerogenne. To działanie możesz zminimalizować, zjadając równocześnie solidną dawkę antyoksydantów, które znajdziesz w warzywach i owocach. Dlatego zawsze smażone mięso czy rybę jedz w towarzystwie surówki lub sałatki, np. kiszonej kapusty, pomidorów z cebulką lub innych.

 

Małgorzata Różańska  dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

„Nie bójmy się negatywnych emocji, nie ukrywajmy ich, pokażmy dziecku, że one też są w porządku”. Psycholog Ewa Sękowska-Molga o depresji wśród dzieci

Zainteresują cię również:

Gdy pali i piecze, czy po co nie sięgać, jak masz refluks

6 produktów najgorszych dla mózgu

5 produktów zmniejszających apetyt

Ciężkostrawna dziesiątka

10 ciężkostrawnych potraw, które można uczynić lżejszymi dla naszego żołądka

10 produktów łagodzących objawy menopauzy

Dieta w insulinooporności

DASH – czyli dieta dla nadciśnieniowców

DASH – czyli dieta dla nadciśnieniowców

20 produktów, które chronią przed zawałem serca

Dieta rozdzielna – czy ma sens?

Jesz ryż? Uważaj na arsen

5 zmian w diecie dla ciągle zmęczonych

10 wegetariańskich źródeł żelaza

5 błędów, które popełniasz, gdy przechodzisz na dietę bezglutenową

8 błędów w jedzeniu warzyw i owoców

Super Żywność, czyli superfoods po polsku

Super Żywność według Małgorzaty Różańskiej

Fotostarzenie się skóry – pomoże dieta

Zdrowe śniadanie do szkoły: bananowo-kakaowe muffinki i chrupiące marchewki

Jak uniknąć przejedzenia w Wielkanoc?

5 rzeczy najgorszych dla żołądka

Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy

Zdrowe śniadanie do szkoły: tartaletki plus jogurt z ananasem

6 produktów, które mogą powodować raka

Nabiał – jaki wybrać?