Przejdź do treści

4 zasady bezpiecznego smażenia

Ilustracja: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Zdarzyło ci się płakać po seksie? Nie ty jedna. Skąd to się bierze? Wyjaśnia ekspert
Freepik.com
Dzielisz albo kruszysz tabletki? Nie wszystkie wolno! Farmaceutka Anna Wyrwas tłumaczy, dlaczego to takie ważne
www.istockphoto.com
Twoje dziecko lubi bawić się nad wodą? Uważaj! „Utopić się można w talerzu zupy!” – przypomina lekarka Marta Bik-Tavares
kobieta opala się
Przyłóż plasterek pomidora na poparzone miejsce. Oparzenia słoneczne – jak możemy sobie pomóc?
„Odłącz się”, nie wszystko jest online. Mądra kampania we wrocławskim MPK

Najlepiej byłoby oczywiście w ogóle zrezygnować ze smażenia, bo to jedna z najmniej zdrowych metod przyrządzania posiłków. Jeśli jednak nie jesteś w stanie oprzeć się naleśnikom czy jajecznicy na śniadanie, zobacz, jakich zasad przestrzegać, by smażyć bezpiecznie.

1. Smaż na patelni dobrej jakości

Zacznij od przeglądu sprzętu, którego używasz. Patelnie o podrapanej powierzchni najlepiej… wyrzucić. Dostępne dziś patelnie mają zazwyczaj powłokę non stick, która gwarantuje, że potrawy nie przywierają do dna. Takie patelnie są jednak szczególnie narażone na uszkodzenie. Może ono powstać, jeśli do przewracania potrawy używasz metalowych sztućców. Najlepiej używać narzędzi drewnianych lub z tworzywa przeznaczonego do tego celu. Uszkodzenia mogą powstać też wtedy, gdy myjesz patelnię zbyt ostrym zmywakiem. Patelni nie wolno również przegrzewać, bo wtedy nietrudno o uszkodzenia jej powierzchni. Jeśli masz tendencje do zapominania o naczyniu, które jest na rozgrzanej kuchence, to lepiej zaopatrz się w patelnię o grubym dnie. Używaj naczyń bezpiecznych dla zdrowia – niezawierających związków takich jak PFOA, związków metali ciężkich czy niklu, które mogą się uwalniać pod wpływem wysokiej temperatury.

2. Używaj odpowiedniego tłuszczu

Najbardziej odporne na działanie wysokich temperatur są tłuszcze, które w składzie mają nasycone kwasy tłuszczowe i wysoki punkt dymienia. Na czym smażyć? Temat omówiliśmy bardzo dokładnie tutaj

Oprócz doboru odpowiedniego tłuszczu jest jeszcze jedna ważna zasada: nie smaż ponownie na raz użytym tłuszczu. Zapamiętaj raz na zawsze: raz użyty tłuszcz wylej. Nie nadaje się on do ponownego smażenia. Podczas smażenia w tłuszczu dochodzi do nieodwracalnych zmian, których wynikiem jest powstanie niekorzystnych dla zdrowia związków. A więc smażąc ponownie na raz użytym tłuszczu, wzbogacisz swoje potrawy właśnie w te związki.

3. Smaż na gorącym tłuszczu, krótko i bez dymu!

Jeśli smażysz, to zawsze smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Unikniesz nadmiernego wniknięcia tłuszczu do potrawy oraz skrócisz czas, w którym będzie ona gotowa.

Nie należy ogrzewać tłuszczu do temperatury powodującej pojawienie się dymu – wówczas powstają w dużych ilościach szkodliwe dla nas związki (np. rakotwórcza akroleina). Poza tym smaż najkrócej, jak to możliwe. Pamiętaj, że przedłużanie czasu smażenia prowadzi do powstania jeszcze większej ilości niekorzystnych substancji. Poza tym wtedy nietrudno o przypalenie potrawy.

4. Usmażone produkty zjedz z sałatką

Dotyczy to głównie produktów, które zawierają dużą ilość białka zwierzęcego (mięso, ryby). Podczas smażenia powstaje akryloamid, związek, który ma działanie kancerogenne. To działanie możesz zminimalizować, zjadając równocześnie solidną dawkę antyoksydantów, które znajdziesz w warzywach i owocach. Dlatego zawsze smażone mięso czy rybę jedz w towarzystwie surówki lub sałatki, np. kiszonej kapusty, pomidorów z cebulką lub innych.

 

Małgorzata Różańska  dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

barbara pasek

„Gdybym po kolejnym ataku przestała szukać odpowiedzi, to skończyłoby się to śmiercią” – Barbara Pasek o swoich zmaganiach z boreliozą

„Pary homoseksualne są rodzicami bardzo odpowiedzialnymi. Ich miłość jest taka sama jak heteroseksualnych rodziców. Ale mają więcej niepokoju” – mówi psychoterapeutka Agnieszka Gudzowaty

„Nie powinny odkładać ciąży kobiety ze schorzeniami ginekologicznymi – endometriozą, zaburzeniami endokrynologicznymi, na przykład zespołem policystycznych jajników” – mówi prof. Marzena Dębska

„Zajęcia jogi śmiechu działają jak masaż twarzy, a przecież śmiech prostuje opadające kąciki ust. Po co myśleć o zmarszczkach? Ważniejsze jest życie pełne radości” – mówi Piotr Bielski, jogin śmiechu

Zainteresują cię również:

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Zdrowe śniadanie do szkoły: bananowo-kakaowe muffinki i chrupiące marchewki

miska z warzywami

5 błędów, które popełniasz, gdy przechodzisz na dietę bezglutenową

pizza kobieta

Chcesz przytyć i nie wiesz, co powinnaś jeść? Oto 5 patentów na zwiększenie apetytu

Da się zdrowo przeżyć święta?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Gdy pali i piecze, czy po co nie sięgać, jak masz refluks

6 produktów najgorszych dla mózgu

5 produktów zmniejszających apetyt

Ciężkostrawna dziesiątka

10 ciężkostrawnych potraw, które można uczynić lżejszymi dla naszego żołądka

10 produktów łagodzących objawy menopauzy

Dieta w insulinooporności

DASH – czyli dieta dla nadciśnieniowców

DASH – czyli dieta dla nadciśnieniowców

Dieta rozdzielna – czy ma sens?

Jesz ryż? Uważaj na arsen

8 błędów w jedzeniu warzyw i owoców

Super Żywność, czyli superfoods po polsku

Super Żywność według Małgorzaty Różańskiej

Fotostarzenie się skóry – pomoże dieta

Zdrowe śniadanie do szkoły: tartaletki plus jogurt z ananasem

Nabiał – jaki wybrać?

7 „odchudzających” produktów, które… nie odchudzają!

7 „odchudzających” produktów, które… nie odchudzają!

Na jakim tłuszczu smażyć?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Top 6 najgorszych dodatków do sałatek i ich lepsze zamienniki

Top 6 najgorszych dodatków do sałatek i ich lepsze zamienniki

Produkty, które naprawią skutki jedzenia fruktozy

Produkty, które naprawią skutki jedzenia fruktozy