Przejdź do treści

5 błędów, które popełniasz, gdy przechodzisz na dietę bezglutenową

miska z warzywami
iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Pieczona dynia Hokkaido
Przepis na pieczoną dynię Hokkaido. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad albo kolację!
Keira Knightley na premierze "Official Secrets"
Keira Knightley o macierzyństwie: to trzeci raz od porodu, gdy mam uczesane włosy
5 konsekwencji chodzenia do pracy z grypą
5 konsekwencji chodzenia do pracy z grypą
Dieta w endometriozie. Na co zwrócić uwagę, a czego lepiej unikać? Wyjaśnia dietetyczka
Dieta w endometriozie. Na co zwrócić uwagę, a czego lepiej unikać? Wyjaśnia dietetyczka
7 rzeczy, których lepiej nie robić po kłótni z partnerem lub partnerką
7 rzeczy, których lepiej nie robić po kłótni z partnerem lub partnerką

Dieta bezglutenowa w ostatnich latach stała się jedną z najmodniejszych diet. W sklepach pojawia się coraz więcej produktów bezglutenowych, dzięki czemu jest dostępna „od ręki” praktycznie dla każdego. Jednak czy każdy może ją stosować? Czy wystarczy jeść produkty bezglutenowe, by poczuć się lepiej lub stracić zbędne kilogramy? Oto główne błędy dotyczące stosowania diety bez glutenu.

Przechodzisz na dietę bezglutenową bez wskazań

Dieta bezglutenowa to dieta wskazana dla osób, które albo chorują na celiakię, albo mają alergię pokarmową na gluten. W przypadku celiakii gluten jest przez organizm nietolerowany, czego konsekwencją jest zanik kosmków jelitowych. W efekcie następuje złe wchłanianie składników odżywczych, a to daje efekt w postaci niedożywienia organizmu. Jeśli u kogoś zdiagnozowano celiakię, to będzie ją mieć do końca życia i już do końca życia musi eliminować gluten z diety. W przypadku alergii na gluten zjedzenie posiłku go zawierającego skutkuje reakcją uczuleniową organizmu. Jeśli nie masz alergii ani nietolerancji na gluten, nie ma potrzeby, byś stosował dietę bezglutenową. Czy możesz spróbować jej bez konsekwencji zdrowotnych? Owszem, ale tylko wtedy, jeśli dieta ta będzie dobrze zbilansowana.

Każda dieta, również ta bezglutenowa, powinna pokrywać zapotrzebowanie na wszystkie składniki pokarmowe, tak by nie dopuszczać do ich niedoborów w organizmie. Pytanie, po co miałbyś próbować diety bezglutenowej. Podejrzewasz u siebie nietolerancję na gluten? Dieta bezglutenowa to nie dieta, którą możesz zastosować „na wszelki wypadek”. To nie jest dobre rozwiązanie nawet wtedy, gdy podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu lub alergię.

Bagietka, dżemy, jedzenie na stole

Istnieje ryzyko, że glutenu jeść nie możesz, jeśli od dłuższego czasu cierpisz na bóle brzucha, biegunki lub zaparcia, źle się czujesz po zjedzeniu zbóż, masz anemię lub chudniesz albo ktoś z twoich najbliższych choruje na celiakię. Wtedy koniecznie zgłoś to swojemu lekarzowi i rozpocznij diagnozę. Nie eliminuj wcześniej glutenu z diety z prostego powodu ‒ podczas stosowania diety bezglutenowej diagnostyka nie jest miarodajna. By wynik badań był prawdziwy, pacjent nie może eliminować glutenu z diety; powinien być na dotychczasowej, „normalnej” diecie.

Jeśli chcesz zdiagnozować, czy problem nietolerancji glutenu dotyczy i ciebie, a już stosujesz dietę bezglutenową, powinieneś minimum sześć tygodni przed rozpoczęciem diagnostyki wrócić na normalną dietę, tzn. taką, która gluten zawiera. To bardzo ważne. Inaczej wynik badań będzie po prostu zafałszowany.

Korzystasz przede wszystkim z gotowej, przetworzonej żywności bezglutenowej

Moda na dietę bezglutenową niewątpliwie przyczyniła się do tego, że rynek żywności bezglutenowej bardzo się rozwinął. Dziś w każdym większym markecie można znaleźć co najmniej kilka półek z żywnością bezglutenową. Jest to duże ułatwienie dla wszystkich osób, które z przyczyn zdrowotnych muszą stosować tę dietę. Nie znaczy to, niestety, że pięknie opakowany produkty bezglutenowy jest zawsze zdrowy. Ciasta, ciasteczka, krakersy, batoniki ‒ te produkty są bezglutenową alternatywą niezdrowych przekąsek.

Przetworzona, gotowa żywność, także ta bezglutenowa, jest bogata w cukier i niezdrowy tłuszcz, których trzeba unikać w diecie. Mało tego: w produktach bezglutenowych mogą być jeszcze większe ilości cukru, soli i tłuszczu czy sztucznych dodatków smakowych niż w żywności tradycyjnej. Dlatego skup się na jedzeniu nieprzetworzonych pokarmów: warzyw, owoców, suchych strączkowych, jaj, ryb, chudego mięsa i nabiału oraz bezglutenowych kasz.

Bezglutenowe „gotowce” jedz tylko od czasu do czasu – im rzadziej, tym lepiej. Jeśli nie wiesz, jak powinna wyglądać zdrowa dieta, skonsultuj ją z doświadczonym dietetykiem. Szukając odpowiedniej do współpracy osoby, nie bój się zapytać o wykształcenie (powinna mieć wyższe wykształcenie z zakresu dietetyki lub żywienia człowieka) i o to, czy ma doświadczenie w pracy z osobami nietolerującymi glutenu.

Przechodzisz na dietę bezglutenową, bo chcesz schudnąć

Stosowanie diety bez glutenu nie wpłynie na szybszą utratę tkanki tłuszczowej. Ta dieta po prostu nie ma takiego celu. Oczywiście, jeśli będzie dobrze zaplanowana i dostarczy odpowiedniej ilości energii, która będzie odpowiednio rozłożona na białka, tłuszcze i węglowodany, to jest możliwa utrata wagi. Bez spełnienia tych warunków – samo unikanie glutenu w diecie – nie będzie skutkować chudnięciem. Na diecie bezglutenowej, jeśli nie będzie dobrze zaplanowana, możesz nawet przytyć.

Nie czytasz etykiet

Aby odnieść sukces na diecie bezglutenowej, tzn. sprawić, by dieta po prostu nie zawierała tego białka, musisz zostać superdetektywem. Gluten jest białkiem występującym w różnych zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu, orkiszu i owsie. Ale można na niego trafić nie tylko w żywności powstałej z tych zbóż. Gluten może znajdować się w wielu innych produktach, które trudno podejrzewać o jego obecność. Przykład? Parówki, wędlina, desery mleczne, jogurty, a nawet ryby z puszki. Dlatego zawsze czytaj etykiety i korzystaj z żywności opatrzonej znakiem przekreślonego kłosa na opakowaniu.

Paulina Górska

Rezygnujesz ze wszystkich zbóż

Często spotykam osoby, które przeszły na dietę bezglutenową i równocześnie zrezygnowały z jedzenia wszystkich zbóż. Tym samym narażają się na niedobory pokarmowe: witamin z grupy B, A i E, magnezu, miedzi, cynku i innych oraz błonnika pokarmowego. W diecie bezglutenowej nie trzeba eliminować wszystkich ziaren. Bezglutenowe zboża to ryż, komosa ryżowa, amarantus, kasza jaglana oraz gryka.


Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej Foodarea, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywiani. Autorka książki „ Super Żywność czyli superfoods po polsku”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Bergamotka jest skarbnicą witaminy A i C

„Bergamotka jest prawdziwą skarbnicą witaminy A i C, pomaga przy przeziębieniach, ma pozytywny wpływ na psychikę, pomaga w stresie, ułatwia zasypianie oraz pogłębia sen” – mówi dr Grażyna Pająk

Joga powięziowa

„Na zajęciach jogi powięziowej masz czas, żeby zastanowić się, co się dzieje w twoim ciele, a ciało jest nośnikiem tego, co w głowie i w sercu” – mówi Patrycja Adaszewska, trenerka jogi powięziowej.

„Udowodniono, że kawa wykazuje szereg prozdrowotnych działań na pracę organizmu, dlatego znalazła się piramidzie prawidłowego żywienia”- mówi dr Agnieszka Jarosz

Aneta Cybula

„Jak ktoś dobrze wygląda, ładnie pachnie i umie się wysłowić, to nie może mieć HIV – osoby, które myślą w ten sposób, trafiają do szpitala już na etapie AIDS” – mówi dr Aneta Cybula, specjalistka chorób zakaźnych

Zainteresują cię również:

Nietolerancja histaminy - znasz jej objawy?

Nietolerancja histaminy – znasz jej objawy?

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Komosa ryżowa czyli quinoa (źródło - gettyimages.com)

Komosa ryżowa — Sprawdź, czym jest quinoa, jak się ją przygotowuje i jakie ma zalety

Pszeniczny brzuch – masz go?

Mąka kokosowa - właściwości i zastosowanie

Mąka kokosowa – jej właściwości i zastosowanie

Celiakia - przyczyny, objawy, leczenie

Celiakia – czym jest? Jakie daje objawy i jakie są sposoby jej leczenia?

Katarzyna Błażejewska Stuhr / fot. Wojtek Olszanka

„Zmiana w kuchni powinna polegać na wprowadzeniu nowych dań – a nie na zmianie na te light”- mówi dietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Istockphoto.com

Podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu? Podpowiadamy, jak to sprawdzić

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować?

„Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować? – pyta (i odpowiada!) Monika Ciesielska, dietetyczka

kobieta czyta etykietę

„Diagnozowanie na własną rękę jest niebezpieczne”. O słuszności wykonywania testów alergicznych mówi alergolog

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

„Hashimoto nie jest wskazaniem do stosowania diety bezglutenowej”. O zależności pomiędzy hashimoto a dietą eliminacyjną, rozmawiamy z endokrynolożką i dietetyczką

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się w tej roli idealnie

Chleb bez mąki. Wzbogać swoje wielkanocne menu o zdrowe pieczywo

problemy skórne na szyi

Czym jest choroba Duhringa? Jak się objawia? Czy da się ją wyleczyć?

Ryż na 3 sposoby. Przepisy na bezglutenowe dania z wykorzystaniem ryżu

Akcja bez glutenu: kasza jaglana

Kasza jaglana – bohaterka wszystkich bezglutenowców

Vegan, wege, gluten free, eko – żadne z tych słów nie jest synonimem słowa „zdrowe”. Doktor Ania o tym, co jeść i jak kupować

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Bagietka, dżemy, jedzenie na stole

„Jestem na diecie bezglutenowej, bo chcę schudnąć”. Czy to jest zdrowe? Odpowiada dietetyczka Paulina Roziewska

gluten free

Gluten – w czym występuje? W czym jest najwięcej glutenu? Produkty bezglutenowe

gluten free

Uczulenie na gluten – jakie są charakterystyczne objawy u dzieci i dorosłych?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

https://www.istockphoto.com

To, co wydalamy, wiele mówi o stanie naszego zdrowia. Sprawdź, co trzeba wiedzieć o… kupie

dłonie

Drętwienie palców u rąk – skąd się bierze i co oznacza?

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

ucho kobiety

Jak odetkać ucho zatkane: woskowiną, katarem, wodą? Skuteczne domowe sposoby na zatkane ucho