Przejdź do treści

5 naturalnych źródeł cynku

Zdjęcie: Tommaso Cantelli / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Nie kupisz ich w drogerii. Niebawem znikną ze sklepowych półek
Ciekawi cię seks analny? Mamy dla ciebie 9 wskazówek, które pozwolą ci się do niego sensownie przygotować
Nie przesadzaj z imprezowaniem w weekend! A gdy jednak przesadzisz…
Kobieta na treningu z hantelkami
Boisz się, że trening siłowy jest niebezpieczny i może spowodować utratę okresu? Co na to specjalista? Hz kontra mity #14 Trening siłowy
Kobieta w toalecie
Być może do tej pory źle robiłaś kupę. Sprawdź, gdzie popełniasz błąd

Łamliwe paznokcie i wypadające włosy? Zamiast kupować kolejną odżywkę do paznokci albo drogą maskę do włosów, sprawdź, czy w twojej diecie nie brakuje cynku. Podpowiadamy, w jakich produktach jest go najwięcej.

Cynk to pierwiastek śladowy niezbędny ludziom, roślinom i zwierzętom. Choć w ciele ludzkim występuje w ilościach śladowych, to znajduje się on we wszystkich częściach naszego ciała – w narządach, tkankach, kościach i mięśniach.

Cynk jest niezbędny już od poczęcia, bo odpowiada za prawidłowy podział komórek w fazie prenatalnej. Pomaga uniknąć wad wrodzonych i przedwczesnego porodu. U dzieci jest kluczowy dla wzrostu, wagi i rozwoju kości. Mężczyzn chroni przed przerostem prostaty, a u kobiet łagodzi objawy związane z napięciem przedmiesiączkowym. Zbyt niski poziom cynku w organizmie zmniejsza odporność. Cynk uaktywnia obszary mózgu odpowiedzialne za smak i zapach. Jest również niezbędny dla skóry, paznokci i włosów, bo przyspiesza odnowę komórek skóry.

Gdzie szukać cynku?

Ostrygi, krewetki i inne skorupiaki

Ostrygi to nie tylko afrodyzjak, ale też najlepsze naturalne źródło cynku. Już 100 g ostryg pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Nie musicie się obawiać, że zjadając sałatkę z owoców morza, zjecie za dużo cynku. Nasz organizm łatwo pozbędzie się nadmiaru cynku pochodzącego z naturalnych źródeł. Dla tych, którzy nie lubią ostryg – krewetki. Zawierają nieco mniej cynku niż ostrygi, ale są także doskonałym źródłem białka, bez nadmiaru kalorii.

Czosnek

Lista korzyści z jedzenia czosnku jest długa: to naturalny antybiotyk, podnosi odporność, leczy przeziębienia, dba o zdrowe serce i ma właściwości przeciwnowotworowe. Zjedzenie jednego ząbka nie zaspokoi dziennego zapotrzebowania na cynk (nie namawiam do spożycia całej główki!), ale dodawanie czosnku do potraw to dodawanie porcji cynku w codziennej diecie.

 

Sezam

Nasiona sezamu surowe, pieczone albo zmielone w postaci pasty tahini to świetne źródło cynku. W 100 g sezamu znajdziemy 10 mg cynku. Dla lubiących egzotyczne smaki polecam hummus. Ale uwaga na słodkie sezamki – cukier zmniejsza wchłanianie cynku, a więc słodka sezamowa przekąska przyniesie więcej szkody niż pożytku.

Migdały

Garść migdałów dziennie wspomaga m.in. rozwój mięśni, wpływa na mózg, pomaga zwiększyć libido. Migdały oprócz cynku zawierają również selen i witaminę E. Kto nie ma ochoty na migdały, może skusi się na mleko migdałowe? Szklankę obranych ze skórki migdałów miksujemy na proszek, dodajemy szklankę gorącej wody, przecedzamy przez gazę i mamy pyszny napój.

Dziki ryż

Jeszcze jedna bomba witaminowo-pierwiastkowa. Zawiera cynk, fosfor, magnez, żelazo oraz witaminy z grupy B. Pamiętajmy jednak, że dziki ryż to nie jest dzika odmiana tradycyjnego chińskiego ryżu (w sklepach można spotkać „mylącą” mieszkankę ryżu dzikiego i parboiled), tylko roślina pochodząca z Ameryki Północnej, którą Indianie nazywali świętym zbożem. Z powodzeniem zastąpi makaron, a więc zamiast się tuczyć glutenem, zjedzmy dziki ryż – nie tylko uzupełnimy cynk, ale też wzmocnimy kości, poprawimy odporność, dostarczymy organizmowi antyoksydantów i ułatwimy trawienie.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Najnowsze w naszym serwisie

Macierzyństwo nie ogranicza się do czterech ścian. Jestem mamą i karmię wszędzie. Zobacz najlepsze zdjęcia karmiących mam

Ellen Page – jestem tutaj, ponieważ jestem lesbijką

Zdrowa kolacja na szybko: gulasz

Zdrowa kolacja na szybko: warzywny gulasz z cieciorką

Wracasz po pracy do domu. Coś byś zjadł. Zamawiasz pizzę. Bo szybko, bo nie masz czasu, bo ci się nie chce. Tymczasem kolacja jest równie ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu jak śniadanie czy obiad! Szybka domowa kolacja? Proszę bardzo – warzywny gulasz z cieciorką.
Gdańsk po śmierci Pawła Adamowicza

„Tam jest ogrom cierpienia i duża potrzeba zrozumienia”. Psycholog o rodzinie zabójcy Pawła Adamowicza

Zainteresują cię również:

Zdrowa kolacja na szybko: gulasz

Zdrowa kolacja na szybko: warzywny gulasz z cieciorką

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na zimowe zawirowania

Wiesz, które rzeczy powinno się trzymać w lodówce, a które tego nie potrzebują?

Smalec wegański. Ten przepis pokochają także mięsożercy!

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Bagietka, dżemy, jedzenie na stole

„Jestem na diecie bezglutenowej, bo chcę schudnąć”. Czy to jest zdrowe? Odpowiada dietetyczka Paulina Roziewska

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki. Idealny na zimę

7 sposobów, by się nie przeziębiać. Zobacz, jak możesz wzmocnić układ odpornościowy

Ciasto czekoladowe

Zobacz przepis na zdrowe ciasto czekoladowe, które nie jest bombą kaloryczną

Jogurt domowy

Domowy jogurt. Masz pewność, że nie zawiera cukru

Zupa serowa z pietruszkowym pesto

Zupa serowa z pietruszkowym pesto. Ma mniej kalorii niż myślisz