Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

5 powodów, by pokochać cynamon

5 powodów, by pokochać cynamon
Zdjęcie: shutterstock

W kawiarniach często obok cukru znajdziecie posypki do kawy – czekoladę i cynamon. Pierwszego nie polecam, bo to zwykle tania czekolada w proszku, a nie rasowe kakao. Natomiast cynamonem poczęstować się warto. Dlaczego?

Moja mama przed wizytą u lekarza wypija jogurt naturalny z cynamonem (oczywiście bez cukru). W ten sposób naturalnie obniża sobie ciśnienie krwi. To tylko jedna z wielu zdrowotnych właściwości cynamonu. Cynamon zawiera magnez, wapń, żelazo i wit. K.

Najpierw jednak dowiedzmy się, jak wybrać prawdziwy cynamon, bo podrabiają go doskonale Chińczycy. Oryginalny cynamon pochodzi z Cejlonu (dziś Sri Lanka). Jego chińska odmiana kasja (cassia) ma bardziej cierpki smak, twarde laski i zawiera sporo szkodliwej kumaryny, która w nadmiernych ilościach jest toksyczna. Dlatego nie dajmy się zwieść niskiej cenie i wybierzmy droższy, ale pochodzący z Cejlonu cynamon, który jest nie tylko przyprawą, ale i lekarstwem.

A teraz pora na 5 powodów, dla których warto pokochać cynamon:

1. Zdrowe serce – cynamon zmniejsza ryzyko chorób serca, obniża ciśnienie krwi i poziom trójglicerydów. Redukuje „zły” cholesterol, a „dobry” pozostawia na odpowiednim poziomie. W ten sposób zmniejsza ryzyko udaru mózgu. Cynamon przyczynia się do tworzenia skrzepów krwi i zapobiega krwawieniom. Zwiększa również przepływ krwi i aktywuje uszkodzone tkanki do regeneracji.

2. Pomaga w walce z cukrzycą – u osób, które dodawały cynamon do potraw, obniżył się poziom cukru we krwi. Naukowcy już myślą nad wykorzystaniem ekstraktu z cynamonu jako suplementu dla osób dotkniętych cukrzycą typu 2.

3. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka – właściwości przeciwutleniające cynamonu chronią przed uszkodzeniem DNA, mutacją komórek i wzrostem guzów nowotworowych. Na tym nie koniec dobroczynnych działań przeciwnowotworowych cynamonu, który dodatkowo „zachęca” komórki nowotworowe do samozniszczenia. Trwają badania nad lekiem przeciwrakowym na bazie cynamonu.

4. Higiena jamy ustnej – cynamon jest skutecznym środkiem ochrony przed szkodliwymi bakteriami żyjącymi w jamie ustnej powodującymi nieświeży oddech, próchnicę i infekcje jamy ustnej. Szukając naturalnej pasty do zębów, warto zwrócić uwagę, czy zawiera cynamon. Można też dodać odrobinę sproszkowanego cynamonu do porcji pasty do zębów. A zamiast miętowej gumy słodzonej aspartamem poszukajmy cynamonowej.

5. Poprawia urodę – cynamon wymieszany z miodem to lek na trądzik. Wystarczy posmarować na noc wypryski, a rano zmyć twarz dokładnie wodą. Jest to też naturalny botoks dla ust – działa lekko drażniąco i poprawia ukrwienie, dzięki czemu usta wyglądają na pełniejsze. Dodajemy odrobinę sproszkowanego cynamonu do ulubionego błyszczyku do ust i gotowe!


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Domowa vegeta i kostka bulionowa

Przyprawy w wersji instant są kuszące – wrzucamy do wody kostkę bulionową, dosypujemy vegetę i rosołek...
Przyprawy w wersji instant są kuszące – wrzucamy do wody kostkę bulionową, dosypujemy vegetę i rosołek gotowy! Jest ekspresowo, ale nie jest zdrowo. A przecież i rosołki i vegetę można zrobić samemu – bez grama chemii!

Podkład w wersji eko

Kupując podkład, zwracamy głównie uwagę na kolor i stopień krycia. Jednak podkład źle dobrany pod kątem...
Kupując podkład, zwracamy głównie uwagę na kolor i stopień krycia. Jednak podkład źle dobrany pod kątem składu może nam zaszkodzić. Zatkać pory, wysuszyć cerę. A są przecież ekologiczne podkłady ‒ to oznacza dobry skład, ładne krycie i masę kolorów do wyboru!

Zdrowo dopieprzone

Chili, cynamon, może czosnek? Przyprawy nie tylko odmieniają smak potraw. Są też naprawdę zdrowe. Mamy...
Chili, cynamon, może czosnek? Przyprawy nie tylko odmieniają smak potraw. Są też naprawdę zdrowe. Mamy na to dowody!

Ziarna zdrowia

Wielu ją uwielbia, niektórzy się jej obawiają. Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez espresso albo latte...
Wielu ją uwielbia, niektórzy się jej obawiają. Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez espresso albo latte z pianką, możesz odetchnąć z ulgą. Są już naukowe dowody na to, że kawa przede wszystkim jednak sprzyja zdrowiu.