Przejdź do treści

5 superfoods, których możesz nie znać

Pomelo. Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Nasz organizm nie przeżyje bez tkanki tłuszczowej”. Nie przejmuj się wystającym brzuchem! Fizjoterapeutka tłumaczy, dlaczego to jest zdrowe
istockphoto.com
Chcesz schudnąć? Poznaj 6 zaskakujących trików
Adidas
Adidas Originals wraz z Pharrellem Williamsem i znanymi w środowisku feministycznym działaczkami walczą o prawa kobiet
pexels.com
Często kłócisz się z partnerem? Sprawdź 6 sposobów na to, by wymiana zdań wyszła wam na dobre
Fitness dla oczu. Wypróbuj tych ćwiczeń i ciesz się dobrym wzrokiem przez lata

Zawiało nudą na talerzu? Przejadły się smakołyki klasycznie uznawane za bardzo zdrowe? Przedstawiamy pięć superfoods, o których możesz nie wiedzieć!

Limkwat

Limkwat to połączenie limonki z kumkwatem. Owoc ten wywodzi się z Azji, gdzie uprawia się go jako roślinę ozdobną (ma niebywale piękne i bujne listowie). Kucharze na całym świecie doceniają również jego oryginalny smak, balansujący między słodkim, kwaśnym i gorzkim. Idealnie nadaje się na konfitury, sorbety czy drinki. Limkwata można jeść w całości ‒ ma najsłodszą skórkę ze wszystkich cytrusów. Również pestki w miąższu są jadalne. Limkwat jest superowocem niebywale bogatym w błonnik pokarmowy – zapewnia aż 20 procent dziennego zapotrzebowania. Pomaga w wypadku problemów z cukrzycą, nadciśnieniem oraz nadmiarem cholesterolu. Jest również zasobny w witaminę C.

Pomelo

Pomelo to kolejny owoc na alternatywnej mapie cytrusów, który jest po prostu pyszny! W smaku podobne do grejpfruta, lecz bardziej słodkie i soczyste. Biała, gorzka powłoka, inaczej niż w grejpfrutach, odchodzi z łatwością od miąższu, pozostawiając nas sam na sam z tym egzotycznym smakiem. Prócz niekwestionowanych walorów smakowych pomelo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jest bogate w witaminy A, B1, B2, C, błonnik, enzymy, antyoksydanty, flawonoidy, które wykazują działanie przeciwzapalne, potas, magnez… Dzięki temu pomaga w przypadku przeziębienia i grypy, a także cięższych infekcji wirusowych. Ułatwia trawienie, wspomaga odchudzanie. Dzięki wysokiej zawartości potasu wspomaga osoby chorujące na nadciśnienie. Dodatkowo redukuje oznaki starzenia i wspomaga higienę jamy ustnej.

Miłka abisyńska (tef)

Czym jest tef? To rodzaj ziarna tradycyjnie uprawianego w Etiopii i służącego do produkcji lokalnego chleba ‒ injery. Ma bardzo łagodny, orzechowy smak i jest bogate w substancje odżywcze. Nie zawiera glutenu! Jest więc idealnym produktem do pieczenia ciast, chlebów i bułek dla osób, które nie tolerują glutenu. Tef można również podawać jako danie główne czy dodatek do sałatki. Jest bogaty w wapń, magnez, fosfor.

Kozieradka – panaceum na kobiece dolegliwości

To świetne źródło witaminy C (której nie znajdziemy w innych ziarnach), łatwo przyswajalnego żelaza (zalecany dla osób z niedoborem) oraz ośmiu aminokwasów niezbędnych dla wzrostu i regeneracji ciała.

Kozieradka

5 superfoods, których nie znacie

Roślina ta charakterystyczna jest dla rejonu Bliskiego Wschodu. Zarówno liście, jak i nasiona używane są w kulinariach ‒ jako zioła, przyprawy czy w postaci nieprzetworzonej. Przydatna szczególnie w dolegliwościach kobiecych. Po pierwsze, zawiera diosgeninę, która wzmaga laktację u matek karmiących. Dodatkowo zmniejsza odczucie dyskomfortu przed miesiączką i łagodzi jej przebieg. Zawiera związki podobne w budowie i działaniu do estrogenu, które łagodzą przykre dolegliwości związane z menopauzą. Wykazuje pozytywny wpływ na nasz układ krwionośny – redukuje nadprogramowy cholesterol oraz zmniejsza prawdopodobieństwo zapadnięcia na choroby związane z tym układem. Kozieradka zwiększa libido oraz stosowana jest w suplementach dla mężczyzn, którzy chcą zwiększyć swoją masę mięśniową.

Portulaka warzywna

Portulaka, co ciekawe, jest jadalnym chwastem. Często możemy ją spotkać na łąkach lub nieużytkach. Z drugiej strony niektórzy ogrodnicy doceniają jej walory smakowe oraz odżywcze i wydzielają osobne grządki dla tej rośliny. W smaku delikatna, z kwasowym posmakiem. Liście przyrządza się tak jak szpinak, a łodygi jak szparagi. Może stanowić również dodatek do sałatki. Portulaka jest tradycyjnym składnikiem greckiej kuchni na Krecie.

To najlepsze źródło kwasów tłuszczowych omega-3 dla wegan! Jest również bogata w antyoksydanty – witaminę A, E i C. Stanowi świetne źródło magnezu, żelaza, sodu, potasu i wapnia.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

czosnek

10 superfoods, które lepiej działają w parze

Unsplash.com

Przed tobą jednodniowa wycieczka? Sprawdź, jakie produkty nie zepsują się w plecaku

3 pomysły na olej kokosowy. Do czego warto go wykorzystać?

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Kolorowa matcha z dodatkiem superfoods. Energetyczna bomba witaminowa

Czy wiesz jak przechowywać żywność w lodówce? Wiele osób ma z tym problem. Kinga Paruzel postanowiła to zmienić!

Kozieradka – panaceum na kobiece dolegliwości

Kozieradka – panaceum na kobiece dolegliwości i doskonały afrodyzjak

Miksujemy superfoods! Koktajl z surowym kakao

Miksujemy superfoods! Koktajl z surowym kakao

6 powodów, dla których warto jeść algi. W tych niepozornych glonach kryje się prawdziwa supermoc

Superfoods - żywność nadzwyczajna!

Top 5 Superfoods – żywność nadzwyczajna!

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

8 superfoods dla zdrowia układu trawiennego

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

ciasto z pistacjami

10 superfoods, które pomogą zwalczyć stres

Potrzebujesz wzmocnienia dla intelektu? Oto 6 produktów poprawiających pracę mózgu

Sprawdź, co masz na talerzu. Źle dobrana dieta może być powodem irytacji

Chcesz zrzucić kilka kilogramów? Spróbuj koktajli z odpowiednimi składnikami, które podkręcają metabolizm

Śniadaniowa miska zdrowia

Śniadaniowa miska zdrowia – bogactwo witamin na początek dnia

Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

Batonik zbożowy - to się da zrobić!

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods

Chcesz wyrzucić jedzenie, którego termin ważności się skończył? Poczekaj, nie wszystko się tak szybko psuje

Wiesz, które rzeczy powinno się trzymać w lodówce, a które tego nie potrzebują?