Przejdź do treści

5 superfoods, których możesz nie znać

Pomelo. Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
https://www.istockphoto.com/
Od 8 do 17 tysięcy sztuk. Tyle każda z nas zużywa średnio w ciągu całego życia podpasek i tamponów. Warto więc zwracać uwagę na ich skład
Bodymaps SS19 fot. Zuza Krajewska
Ukłon w stronę naturalności i możliwości kobiecego ciała. Zobaczcie fantastyczną kampanię polskiej marki Bodymaps
Istockphoto.com
Nieoczywiste momenty, w których może nam spaść cukier. Nie chodzi tylko o alkohol
kobieta je na ulicy w pośpiechu
Czy wiesz, jakie badania powinnaś wykonać na czczo? Skorzystaj ze ściągi!
https://www.istockphoto.com/
Niebezpieczne związki. Warzywa i zioła, których nie należy łączyć ze słońcem. Wyjaśnia dietetyczka

Zawiało nudą na talerzu? Przejadły się smakołyki klasycznie uznawane za bardzo zdrowe? Przedstawiamy pięć superfoods, o których możesz nie wiedzieć!

Limkwat

Limkwat to połączenie limonki z kumkwatem. Owoc ten wywodzi się z Azji, gdzie uprawia się go jako roślinę ozdobną (ma niebywale piękne i bujne listowie). Kucharze na całym świecie doceniają również jego oryginalny smak, balansujący między słodkim, kwaśnym i gorzkim. Idealnie nadaje się na konfitury, sorbety czy drinki. Limkwata można jeść w całości ‒ ma najsłodszą skórkę ze wszystkich cytrusów. Również pestki w miąższu są jadalne. Limkwat jest superowocem niebywale bogatym w błonnik pokarmowy – zapewnia aż 20 procent dziennego zapotrzebowania. Pomaga w wypadku problemów z cukrzycą, nadciśnieniem oraz nadmiarem cholesterolu. Jest również zasobny w witaminę C.

Pomelo

Pomelo to kolejny owoc na alternatywnej mapie cytrusów, który jest po prostu pyszny! W smaku podobne do grejpfruta, lecz bardziej słodkie i soczyste. Biała, gorzka powłoka, inaczej niż w grejpfrutach, odchodzi z łatwością od miąższu, pozostawiając nas sam na sam z tym egzotycznym smakiem. Prócz niekwestionowanych walorów smakowych pomelo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jest bogate w witaminy A, B1, B2, C, błonnik, enzymy, antyoksydanty, flawonoidy, które wykazują działanie przeciwzapalne, potas, magnez… Dzięki temu pomaga w przypadku przeziębienia i grypy, a także cięższych infekcji wirusowych. Ułatwia trawienie, wspomaga odchudzanie. Dzięki wysokiej zawartości potasu wspomaga osoby chorujące na nadciśnienie. Dodatkowo redukuje oznaki starzenia i wspomaga higienę jamy ustnej.

Miłka abisyńska (tef)

Czym jest tef? To rodzaj ziarna tradycyjnie uprawianego w Etiopii i służącego do produkcji lokalnego chleba ‒ injery. Ma bardzo łagodny, orzechowy smak i jest bogate w substancje odżywcze. Nie zawiera glutenu! Jest więc idealnym produktem do pieczenia ciast, chlebów i bułek dla osób, które nie tolerują glutenu. Tef można również podawać jako danie główne czy dodatek do sałatki. Jest bogaty w wapń, magnez, fosfor.

Kozieradka – panaceum na kobiece dolegliwości

To świetne źródło witaminy C (której nie znajdziemy w innych ziarnach), łatwo przyswajalnego żelaza (zalecany dla osób z niedoborem) oraz ośmiu aminokwasów niezbędnych dla wzrostu i regeneracji ciała.

Kozieradka

5 superfoods, których nie znacie

Roślina ta charakterystyczna jest dla rejonu Bliskiego Wschodu. Zarówno liście, jak i nasiona używane są w kulinariach ‒ jako zioła, przyprawy czy w postaci nieprzetworzonej. Przydatna szczególnie w dolegliwościach kobiecych. Po pierwsze, zawiera diosgeninę, która wzmaga laktację u matek karmiących. Dodatkowo zmniejsza odczucie dyskomfortu przed miesiączką i łagodzi jej przebieg. Zawiera związki podobne w budowie i działaniu do estrogenu, które łagodzą przykre dolegliwości związane z menopauzą. Wykazuje pozytywny wpływ na nasz układ krwionośny – redukuje nadprogramowy cholesterol oraz zmniejsza prawdopodobieństwo zapadnięcia na choroby związane z tym układem. Kozieradka zwiększa libido oraz stosowana jest w suplementach dla mężczyzn, którzy chcą zwiększyć swoją masę mięśniową.

Portulaka warzywna

Portulaka, co ciekawe, jest jadalnym chwastem. Często możemy ją spotkać na łąkach lub nieużytkach. Z drugiej strony niektórzy ogrodnicy doceniają jej walory smakowe oraz odżywcze i wydzielają osobne grządki dla tej rośliny. W smaku delikatna, z kwasowym posmakiem. Liście przyrządza się tak jak szpinak, a łodygi jak szparagi. Może stanowić również dodatek do sałatki. Portulaka jest tradycyjnym składnikiem greckiej kuchni na Krecie.

To najlepsze źródło kwasów tłuszczowych omega-3 dla wegan! Jest również bogata w antyoksydanty – witaminę A, E i C. Stanowi świetne źródło magnezu, żelaza, sodu, potasu i wapnia.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czy wiesz jak przechowywać żywność w lodówce? Wiele osób ma z tym problem. Kinga Paruzel postanowiła to zmienić!

Kozieradka – panaceum na kobiece dolegliwości

Kozieradka – panaceum na kobiece dolegliwości i doskonały afrodyzjak

Miksujemy superfoods! Koktajl z surowym kakao

Miksujemy superfoods! Koktajl z surowym kakao

6 powodów, dla których warto jeść algi. W tych niepozornych glonach kryje się prawdziwa supermoc

Superfoods - żywność nadzwyczajna!

Top 5 Superfoods – żywność nadzwyczajna!

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

8 superfoods dla zdrowia układu trawiennego

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

ciasto z pistacjami

10 superfoods, które pomogą zwalczyć stres

Potrzebujesz wzmocnienia dla intelektu? Oto 6 produktów poprawiających pracę mózgu

Sprawdź, co masz na talerzu. Źle dobrana dieta może być powodem irytacji

Chcesz zrzucić kilka kilogramów? Spróbuj koktajli z odpowiednimi składnikami, które podkręcają metabolizm

Śniadaniowa miska zdrowia

Śniadaniowa miska zdrowia – bogactwo witamin na początek dnia

Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

Batonik zbożowy - to się da zrobić!

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods

Chcesz wyrzucić jedzenie, którego termin ważności się skończył? Poczekaj, nie wszystko się tak szybko psuje

Wiesz, które rzeczy powinno się trzymać w lodówce, a które tego nie potrzebują?

Koniec z umartwianiem się jedzeniem, czas na comfort food, czyli o trendach kulinarnych 2019

Moringa – superfood 2018 roku

Super Żywność, czyli superfoods po polsku

Super Żywność według Małgorzaty Różańskiej

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood

10 superfoods, które lepiej działają w parze

10 superfoods, które lepiej działają w parze