Przejdź do treści

5 superfoods, których nie znacie

5 superfoods, których nie znacie
Pomelo wspomaga osoby chorujące na nadciśnienie. Zdjęcie: shutterstock | Źródło: Missouri Botanical Garden, St. Louis, U.S.A.
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Dziewczynka bawiąca się zabawkami w pokoju
Pół miliona na dziecko. Wyniki raportu „Ile kosztuje dziecko w Polsce?”
para leży w łóżku z białą pościelą i rozmawia
Stres jest największym zabójcą libido
Kobieta smarująca twarz kremem w łazience
Niedobór witamin widać na skórze. Dietetyk radzi, jak zadbać o odpowiednie odżywienie
Przyprawa curry na łyżeczce
Curry to mieszanka najzdrowszych przypraw
Hanna Lis w czarnym golfie
Hanna Lis o endometriozie: miałam szczęście, że choroba nie odebrała mi szansy na macierzyństwo

Zawiało nudą na talerzu? Przejadły się smakołyki klasycznie uznawane za bardzo zdrowe? Przedstawiamy pięć superfoods, o których możecie nie wiedzieć!

1. Limkwat

Limkwat to połączenie limonki z kumkwatem. Owoc ten wywodzi się z Azji, gdzie uprawia się go jako roślinę ozdobną (ma niebywale piękne i bujne listowie). Kucharze na całym świecie doceniają również jego oryginalny smak, balansujący między słodkim, kwaśnym i gorzkim. Idealnie nadaje się na konfitury, sorbety czy drinki. Limkwata można jeść w całości ‒ ma najsłodszą skórkę ze wszystkich cytrusów. Również pestki w miąższu są jadalne. Limkwat jest superowocem niebywale bogatym w błonnik pokarmowy – zapewnia aż 20 procent dziennego zapotrzebowania. Pomaga w wypadku problemów z cukrzycą, nadciśnieniem oraz nadmiarem cholesterolu. Jest również zasobny w wit. C.

2. Pomelo

Pomelo to kolejny owoc na alternatywnej mapie cytrusów, który jest po prostu pyszny! W smaku podobne do grejpfruta, lecz bardziej słodkie i soczyste. Biała, gorzka powłoka, inaczej niż w grejpfrutach, odchodzi z łatwością od miąższu, pozostawiając nas sam na sam z tym egzotycznym smakiem. Prócz niekwestionowanych walorów smakowych pomelo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jest bogate w witaminy A, B1, B2, C, błonnik, enzymy, antyoksydanty, flawonoidy, które wykazują działanie przeciwzapalne, potas, magnez… Dzięki temu pomaga w przypadku przeziębienia i grypy, a także cięższych infekcji wirusowych. Ułatwia trawienie, wspomaga odchudzanie. Dzięki wysokiej zawartości potasu wspomaga osoby chorujące na nadciśnienie. Dodatkowo redukuje oznaki starzenia i wspomaga higienę jamy ustnej.

3. Miłka abisyńska (tef)

Czym jest tef? To rodzaj ziarna tradycyjnie uprawianego w Etiopii i służącego do produkcji lokalnego chleba ‒ injery. Ma bardzo łagodny, orzechowy smak i jest bogate w substancje odżywcze. Nie zawiera glutenu! Jest więc idealnym produktem do pieczenia ciast, chlebów i bułek dla osób, które nie tolerują glutenu. Tef można również podawać jako danie główne czy dodatek do sałatki. Jest bogaty w wapń, magnez, fosfor. To świetne źródło witaminy C (której nie znajdziemy w innych ziarnach), łatwo przyswajalnego żelaza (zalecany dla osób z niedoborem) oraz ośmiu aminokwasów niezbędnych dla wzrostu i regeneracji ciała.

4. Kozieradka

5 superfoods, których nie znacie

Kozieradka redukuje nadprogramowy cholesterol. Zdjęcie: shutterstock | Źródło: Missouri Botanical Garden, St. Louis, U.S.A.

Roślina ta charakterystyczna jest dla rejonu Bliskiego Wschodu. Zarówno liście, jak i nasiona używane są w kulinariach ‒ jako zioła, przyprawy czy w postaci nieprzetworzonej. Przydatna szczególnie w dolegliwościach kobiecych. Po pierwsze, zawiera diosgeninę, która wzmaga laktację u matek karmiących. Dodatkowo zmniejsza odczucie dyskomfortu przed miesiączką i łagodzi jej przebieg. Zawiera związki podobne w budowie i działaniu do estrogenu, które łagodzą przykre dolegliwości związane z menopauzą. Wykazuje pozytywny wpływ na nasz układ krwionośny – redukuje nadprogramowy cholesterol oraz zmniejsza prawdopodobieństwo zapadnięcia na choroby związane z tym układem. Kozieradka zwiększa libido oraz stosowana jest w suplementach dla mężczyzn, którzy chcą zwiększyć swoją masę mięśniową.

5. Portulaka warzywna

Portulaka, co ciekawe, jest jadalnym chwastem. Często możemy ją spotkać na łąkach lub nieużytkach. Z drugiej strony niektórzy ogrodnicy doceniają jej walory smakowe oraz odżywcze i wydzielają osobne grządki dla tej rośliny. W smaku delikatna, z kwasowym posmakiem. Liście przyrządza się tak jak szpinak, a łodygi jak szparagi. Może stanowić również dodatek do sałatki. Portulaka jest tradycyjnym składnikiem greckiej kuchni na Krecie. To najlepsze źródło kwasów tłuszczowych omega-3 dla wegan! Jest również bogata w antyoksydanty – witaminę A, E i C. Stanowi świetne źródło magnezu, żelaza, sodu, potasu i wapnia.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

matka trzyma na rękach dziecko chore na odrę

Odra we Wrocławiu. Do szpitala trafiło 14-miesięczne dziecko

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

kubek herbaty trzymany w dłoniach

Herbata dobra na choroby serca

8 nawyków, których warto się pozbyć przed trzydziestką

8 sposobów, jak szybko i bez leków ukoić ból głowy

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Kubek kawy

Kawa a jakość plemników. Okazuje się, że jest zależność!

Bruschetta z pieczoną dynią

Bruschetta z pieczoną dynią

Angelina Jolie najpierw szokowała, teraz ratuje życie

11 rzeczy, które niszczą twoje zęby

10 faktów o napięciowym bólu głowy

10 faktów o napięciowym bólu głowy

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą