Przejdź do treści

5 zasad bezpiecznego grillowania

5 zasad bezpiecznego grillowania
Na grillu unikaj mięs i ryb w gotowej marynacie. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Marka Obagi ma nową ambasadorkę. To Grace Strobel, modelka z zespołem Downa
Dziecko w czapce
Dlaczego noworodkom w szpitalu podaje się witaminę K? Można odmówić jej podania?
koronawirus, Mediolan
„Lombardia się poddaje i wywiesza białą flagę”. Włoskie media o lawinowym wzroście zakażeń i nowych obostrzeniach w regionie
Niemowlęta przyjmują przeciętnie 1,6 miliona cząstek mikroplastiku dziennie. Wszystko przez butelki
Makijaż permanentny zabójczy dla oczu? Optyczka Justyna Mater ostrzega
Makijaż permanentny zabójczy dla oczu? Optyczka Justyna Mater ostrzega

Kto się oprze grillowanym pysznościom, gdy sezon w pełni? Nikt, oczywiście. Ale można grillować i grillować… Oto kilka najważniejszych zasad bezpiecznego grillowania. Bo może być i pysznie, i zdrowo.

Po pierwsze: wybierz najlepsze produkty

Wybieraj dobrej jakości, świeże mięsa i ryby. Marynatę najbezpieczniej przyrządzić samodzielnie (możesz zrobić ją z piwa!). Unikaj mięs i ryb w gotowej marynacie, w której składzie często prócz oleju i przypraw znajdziesz mnóstwo kontrowersyjnych dodatków E ‒ https://www.hellozdrowie.pl/lifestyle/na-tropie-e-dodatkow. Ponadto takie mięso czy ryby przed zamarynowaniem przez producenta już mogą być nie najlepszej jakości. Zestawy w marketach z radosną etykietką „gotowe na grilla” zostawiamy na półce.

I pamiętaj, że grill nie jest związany nierozerwalnym węzłem małżeńskim z kiełbasą. To akurat najmniej szczęśliwy wybór. Lepiej postaw na rybę. Ale z mrożonych ryb – wybierz świeżą. Możesz wybrać całe tuszki, które po zgrillowaniu będą kusić chrupiącą skórką. Pamiętaj o warzywach, a nawet owocach, z udziałem których możesz przygotować pyszne szaszłyki.

Po drugie: zadbaj o czystość grilla

Zalegający na grillowych kratkach tłuszcz w wyniku kolejnego grillowania ulega zwęgleniu i stanowi źródło toksycznych związków, które przechodzą do grillowanych potraw. Dlatego koniecznie przed każdym użyciem i po grillowaniu umyj dokładnie grilla, tak by pozbyć się tłuszczu oraz czarnych naleciałości na kratkach.

Po trzecie: nie grilluj na otwartym ogniu

Pamiętaj o tackach przeznaczonych do tego celu. Kapiący z mięsa czy ryb tłuszcz przyczynia się do powstawania groźnych dla zdrowia tzw. wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA). Mimo wdzięcznej nazwy nie służą zdrowiu, lecz przyczyniają się m.in. do powstawania nowotworów. Specjalne aluminiowe tacki do barbecue sprawiają, że tłuszcz nie wycieka na ogień, co ogranicza powstawanie tych niebezpiecznych związków.

Po czwarte: zadbaj o dodatki

A szczególnie o sałatki ze świeżych warzyw. Nie tylko dlatego, że warzywa w ogóle są zdrowe i powinny stanowić składnik każdego posiłku. Jak się okazuje, zawarte w świeżych warzywach antyoksydanty walczą ze skutkami działania innych niebezpiecznych związków: amin heterocyklicznych (HCA), czyli związków termicznego rozkładu aminokwasów i białek. One również mają działanie rakotwórcze. By je zminimalizować, do każdej porcji mięsa zjedz porządną ilość surowych warzyw lub przynajmniej skrop danie sokiem z cytryny. A najlepiej będzie, gdy marynatę do mięsa i ryb przygotujesz na bazie soku z cytryny. Dlaczego? Dowiedziono, że obecny m.in. w cytrusach kwas askorbinowy znacznie zmniejsza ilość HCA.

Po piąte: nie objadaj się

Planujesz w weekend grilla? Świetnie! Korzystaj z dnia wolnego od pracy, pięknej pogody, czas spędź z bliskimi, a daniami z grilla się… delektuj, a nie obżeraj. Może zamiast kolejnej kiełbaski warto rozejrzeć się za bardziej wartościową alternatywą? Wybierz chude mięsa i ryby, nie zapomnij o świeżych warzywach. Jedz powoli, świadomie. Zadbaj o apetyczny wygląd potraw. Przed włożeniem kęsa do ust powąchaj danie, poczuj jego zapach, a nawet smak, zanim jeszcze weźmiesz je do ust. Nie masz pomysłu, co wrzucić na grilla? Wykorzystaj nasz przepis na pikantne szaszłyki z łososia i ananasa na ostro!

Pikantne szaszłyki z łososia i ananasa na ostro

5 zasad bezpiecznego grillowania

Składniki na 2 porcje:

– 200 g filetu z łososia
– 4 plastry świeżego ananasa
– świeża kolendra lub natka pietruszki (1/2 pęczka)
– drewniane szpikulce na szaszłyki (4-6 szt.)

Marynata:

– 2 łyżki oliwy z oliwek
– ½ świeżej papryczki chilli, drobno pokrojonej
– 1 ząbek czosnku
– sok z 1 limonki lub cytryny
– szczypta soli
– świeżo zmielony pieprz

Filet z łososia oraz plastry ananasa pokrój w dużą kostkę. Rybę zamarynuj w marynacie powstałej z wymieszania wszystkich jej składników przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie na szpikulce do szaszłyków nabijaj na przemian rybę oraz ananasa. Upiecz na grillu, wykorzystując w tym celu aluminiowe tacki. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny lub limonki.

Smacznego grillowania!

Małgorzata Różańska, dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Grill i piwo – zdrowy duet?

Grill i piwo – zdrowy duet?

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla

8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

Wege grill na majówkę

kobieta trzyma strzykawkę z igłą

Witamina B12 w zastrzykach – zalety, dawkowanie, efekty

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

GIS ostrzega przed mrożonymi brokułami, w których znaleziono niebezpieczną substancję. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

GIS ostrzega przed mrożonymi brokułami, w których znaleziono niebezpieczną substancję. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

kubek z melisą

Melisa – przeciwwskazania. Kto nie powinien pić melisy na uspokojenie?

L-karnityna

L-karnityna – rola w organizmie, niedobór, suplementacja

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

Laktoza – co to jest i w jakich produktach się znajduje?

Tuczące napoje gazowane i energetyczne – mit czy fakt?

Cynamon jest toksyczny? Dietetyczka Zofia Pomes wyjaśnia

20 rzeczy, przez które nie możesz schudnąć

Kobieta z drinkiem

Czy alkohol ścina białka mięśniowe i hamuje odchudzanie? Najpopularniejsze mity obala dietetyk Radosław Smolik

Małgorzata Akkus: Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier. Dzięki nim przeżyliśmy po 89'

„Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier”. Psychodietetyczka podkreśla, że to dzięki nim przeżyliśmy po 1989 roku

Dodatki E to sama chemia? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Pierwszy urlop bez problemów żołądkowych, czyli moje wakacje z GUUT. Przetestowałam, bo każda z nas ma dobro w sobie!

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Dzika róża – bogate w witaminę C remedium na infekcje. O jej właściwościach opowiada naturoterapeutka

“Przejmij kontrolę nad swoim ciałem, a przejmiesz kontrolę nad swoim życiem”. Psychodietetyczka tłumaczy, dlaczego hasło Ewy Chodakowskiej jest fatalne

Psychodietetyczka tłumaczy, dlaczego „motywujące” hasła Ewy Chodakowskiej są fatalne

Dieta warzywna – pozornie zdrowa, ale efekty mogą być niebezpieczne

Potrawy z jarmużu: przepisy, jak przyrządzić, właściwości

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Łóżkowy savoir-vivre. Kilka przykładów fajnych zachowań w sypialni

Kobieta leży na łóżku

Seks analny to czysta przyjemność! Jak wzbogacić swój erotyczny repertuar?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Dobry seks – różnica wieku czyni cuda

Różnica wieku między partnerami? Może się okazać spełnieniem seksualnych marzeń

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.