Przejdź do treści

5 zasad bezpiecznego grillowania

5 zasad bezpiecznego grillowania
Na grillu unikaj mięs i ryb w gotowej marynacie. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
miód, propolis
Propolis może mieć działanie przeciwnowotworowe
ruch uliczny, samochód, autobus, dym z kominów
„Smog ma wpływ nie tylko na kobietę w ciąży, ale także na jej dziecko” – mówi Emilia Piotrowska z Warszawskiego Alarmu Smogowego
pluszaki zaprojektowane przez dziecko dla ikea
8-latka z Polski finalistką w światowym konkursie IKEA
Gaydos i Nergal w sesji
Melanie Gaydos. Modelka, które zainspirowała Nergala
Kobieta w ciąży, która układa dziecięce ubranka
Matki częściej cierpią na depresję poporodową, jeśli mają syna? Ginekolog komentuje

Kto się oprze grillowanym pysznościom, gdy sezon w pełni? Nikt, oczywiście. Ale można grillować i grillować… Oto kilka najważniejszych zasad bezpiecznego grillowania. Bo może być i pysznie, i zdrowo.

Po pierwsze: wybierz najlepsze produkty

Wybieraj dobrej jakości, świeże mięsa i ryby. Marynatę najbezpieczniej przyrządzić samodzielnie (możesz zrobić ją z piwa!). Unikaj mięs i ryb w gotowej marynacie, w której składzie często prócz oleju i przypraw znajdziesz mnóstwo kontrowersyjnych dodatków E ‒ https://www.hellozdrowie.pl/lifestyle/na-tropie-e-dodatkow. Ponadto takie mięso czy ryby przed zamarynowaniem przez producenta już mogą być nie najlepszej jakości. Zestawy w marketach z radosną etykietką „gotowe na grilla” zostawiamy na półce.

I pamiętaj, że grill nie jest związany nierozerwalnym węzłem małżeńskim z kiełbasą. To akurat najmniej szczęśliwy wybór. Lepiej postaw na rybę. Ale z mrożonych ryb – wybierz świeżą. Możesz wybrać całe tuszki, które po zgrillowaniu będą kusić chrupiącą skórką. Pamiętaj o warzywach, a nawet owocach, z udziałem których możesz przygotować pyszne szaszłyki.

Po drugie: zadbaj o czystość grilla

Zalegający na grillowych kratkach tłuszcz w wyniku kolejnego grillowania ulega zwęgleniu i stanowi źródło toksycznych związków, które przechodzą do grillowanych potraw. Dlatego koniecznie przed każdym użyciem i po grillowaniu umyj dokładnie grilla, tak by pozbyć się tłuszczu oraz czarnych naleciałości na kratkach.

Po trzecie: nie grilluj na otwartym ogniu

Pamiętaj o tackach przeznaczonych do tego celu. Kapiący z mięsa czy ryb tłuszcz przyczynia się do powstawania groźnych dla zdrowia tzw. wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA). Mimo wdzięcznej nazwy nie służą zdrowiu, lecz przyczyniają się m.in. do powstawania nowotworów. Specjalne aluminiowe tacki do barbecue sprawiają, że tłuszcz nie wycieka na ogień, co ogranicza powstawanie tych niebezpiecznych związków.

Po czwarte: zadbaj o dodatki

A szczególnie o sałatki ze świeżych warzyw. Nie tylko dlatego, że warzywa w ogóle są zdrowe i powinny stanowić składnik każdego posiłku. Jak się okazuje, zawarte w świeżych warzywach antyoksydanty walczą ze skutkami działania innych niebezpiecznych związków: amin heterocyklicznych (HCA), czyli związków termicznego rozkładu aminokwasów i białek. One również mają działanie rakotwórcze. By je zminimalizować, do każdej porcji mięsa zjedz porządną ilość surowych warzyw lub przynajmniej skrop danie sokiem z cytryny. A najlepiej będzie, gdy marynatę do mięsa i ryb przygotujesz na bazie soku z cytryny. Dlaczego? Dowiedziono, że obecny m.in. w cytrusach kwas askorbinowy znacznie zmniejsza ilość HCA.

Po piąte: nie objadaj się

Planujesz w weekend grilla? Świetnie! Korzystaj z dnia wolnego od pracy, pięknej pogody, czas spędź z bliskimi, a daniami z grilla się… delektuj, a nie obżeraj. Może zamiast kolejnej kiełbaski warto rozejrzeć się za bardziej wartościową alternatywą? Wybierz chude mięsa i ryby, nie zapomnij o świeżych warzywach. Jedz powoli, świadomie. Zadbaj o apetyczny wygląd potraw. Przed włożeniem kęsa do ust powąchaj danie, poczuj jego zapach, a nawet smak, zanim jeszcze weźmiesz je do ust. Nie masz pomysłu, co wrzucić na grilla? Wykorzystaj nasz przepis na pikantne szaszłyki z łososia i ananasa na ostro!

Pikantne szaszłyki z łososia i ananasa na ostro

5 zasad bezpiecznego grillowania

Zdjęcie: shutterstock

Składniki na 2 porcje:

– 200 g filetu z łososia
– 4 plastry świeżego ananasa
– świeża kolendra lub natka pietruszki (1/2 pęczka)
– drewniane szpikulce na szaszłyki (4-6 szt.) 

Marynata:

– 2 łyżki oliwy z oliwek
– ½ świeżej papryczki chilli, drobno pokrojonej
– 1 ząbek czosnku
– sok z 1 limonki lub cytryny
– szczypta soli
– świeżo zmielony pieprz

Filet z łososia oraz plastry ananasa pokrój w dużą kostkę. Rybę zamarynuj w marynacie powstałej z wymieszania wszystkich jej składników przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie na szpikulce do szaszłyków nabijaj na przemian rybę oraz ananasa. Upiecz na grillu, wykorzystując w tym celu aluminiowe tacki. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny lub limonki.

Smacznego grillowania!

Małgorzata Różańska, dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

6 produktów najgorszych dla mózgu

5 produktów zmniejszających apetyt

10 produktów łagodzących objawy menopauzy

Dieta w insulinooporności

Top 7 produktów na zwiększenie potencji

7 produktów na zwiększenie potencji

DASH – czyli dieta dla nadciśnieniowców

DASH – czyli dieta dla nadciśnieniowców

10 najlepszych przeciwutleniaczy na talerzu

Dieta rozdzielna – czy ma sens?

Jesz ryż? Uważaj na arsen

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

5 zmian w diecie dla ciągle zmęczonych

10 wegetariańskich źródeł żelaza