Przejdź do treści

6 powodów, dla których warto jeść algi. W tych niepozornych glonach kryje się prawdziwa supermoc

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jennifer Garner zachęca do mammografii. Aktorka pokazała relację z własnej wizyty
Pętla wisielcza z żelka
„Cukier to zguba i zło” alarmują eksperci z Czytamy Etykiety. Jak się przed nim ustrzec?
Skandaliczne porównanie na szkoleniu dla lekarzy. USG porównane do „gwałtu w ciemnej uliczce”!
Kurki, fot. Karol Niziołek
Tagliatelle z polędwiczkami i duszonymi kurkami. Idealne na jesienny obiad!
Smalec grzybowy
Przepis na smalec grzybowy. Aromatyczny i prosty do wykonania!

Zawierają o wiele więcej żelaza niż wołowina (choć nieco gorzej przyswajalnego), więcej wapnia niż mleko, kilkaset razy więcej jodu niż ryby morskie. Czy wobec tych faktów jakiekolwiek znaczenie ma to, że algi nie zostaną gwiazdami Instagrama, bo daleko im do urody Buddha bowl?

Należały do elitarnej grupy superfoods na długo, zanim powstało to określenie. Są znane od stuleci na Dalekim Wschodzie, jedli je także Aztekowie i Majowie. Zachód, który stosunkowo niedawno odkrył zalety alg (inaczej: wodorostów lub glonów), szybko nadrabia zaległości, i to nie tylko za sprawą sushi. Największą popularnością cieszą się spirulina, chlorella oraz nori, ale inne, np. kelp, kombu czy wakame, też są pełne cennych i łatwo przez nas przyswajalnych składników.

Znajdziemy w nich m.in.: kwasy omega-3, kwas foliowy, żelazo, miedź, selen, cynk, wapń, potas, mangan, jod, witaminy A, C, B oraz E. Do tego dochodzi błonnik i proteiny. Aż szkoda byłoby nie skorzystać z tego bogactwa! Oto, jakimi supermocami mogą pochwalić się niepozorne glony.

Poprawiają stan skóry i włosów

Algi zawierają całą listę składników oddalających od nas perspektywę konieczności użycia botoksu. Odbudowują płaszcz hydrolipidowy naskórka, zatrzymują w nim wilgoć (skóra jest dzięki temu bardziej odporna na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych), stymulują produkcję włókien kolagenowych oraz elastyny, przyspieszają procesy regeneracji. Poza tym regulują pracę gruczołów łojowych i dodają skórze blasku. Istnieją też dowody na to, że za sprawą wodorostów włos nam z głowy nie spadnie, a wręcz przeciwnie, będzie rósł w siłę ‒ oczywiście pod warunkiem, że nie borykamy się z np. z dolegliwościami hormonalnymi. Badania na koreańskim Uniwersytecie Hoseo wykazały, że po 16 tygodniach stosowania u ochotników ekstraktu z cistanche tubulosa (roślina pasożytnicza rosnąca w Afryce) oraz algi Laminaria japonica (listownica japońska) kondycja ich włosów wyraźnie się poprawiła. W porównaniu z placebo u osób biorących udział w eksperymencie stwierdzono wzrost gęstości owłosienia, zwiększenie się średnicy włosa oraz złagodzenie objawów łupieżu.

Pomagają zrzucić zbędne kilogramy

Wielkim fanem alg jest ceniony brytyjski kucharz Jamie Oliver. Nazywa je najbardziej pożywnymi „warzywami” na świecie i sięga po nie zawsze, kiedy czeka go kolejna runda walki z nadwagą. Wie, co robi ‒ jeśli zrezygnujemy z comfort food na rzecz kuchni, w której nie brakuje wodorostów, np. wakame, z czasem pożegnamy uciążliwy balast. Japońscy naukowcy z Uniwersytetu w Hokkaido ustalili, że zawarty w wakame pigment o nazwie fukoksantyna, barwiący glony na brązowo, sprawia, że szybciej spalamy tłuszcz. Z kolei dr Matthew Wilcox z brytyjskiego Uniwersytetu w Newcastle badał pod kątem odchudzania pozyskiwany z wodorostów alginian (polisacharyd, dzięki któremu glony są sztywne i nie wysychają w czasie odpływu). U pacjentów, którzy w ramach prowadzonego przez niego eksperymentu jedli chleb z dodatkiem alginianu, stwierdzono znacznie mniejszą absorpcję tłuszczu.

Regulują pracę tarczycy

Wodorosty mogą przyjść nam z odsieczą, gdy borykamy się z niedoczynnością tarczycy spowodowaną niedoborem jodu. Nic dziwnego ‒ są od kilkuset do kilku tysięcy razy bogatsze w ten pierwiastek niż np. ryby morskie. Skuteczność ich działania potwierdziły badania naukowców ze szkockiego Uniwersytetu w Glasgow. Poprosili oni grupę kobiet ze zbyt niskim poziomem jodu, by na dwa tygodnie włączyły glony do swojego menu. Gdy minęło pół miesiąca i ochotniczki ponownie przebadano, okazało się, że poziom tego pierwiastka znacznie u nich wzrósł. – To pokazuje, że jedząc algi, można w łatwy sposób uzupełniać niedobory jodu. Trzeba jednak zachować czujność, bo nie wszystkie algi są takie same. Niektóre zawierają za dużo jodu – podsumowała liderka badań dr Emilie Combet. Żeby nie doszło do przedawkowania, modyfikację diety lub rozpoczęcie suplementowania najlepiej byłoby poprzedzić konsultacją z lekarzem.

Działają przeciwzapalnie

Według naukowców z University College Cork (Irlandia) w przyszłości będzie można wykorzystywać glony do walki z przewlekłymi stanami zapalnymi. A to dlatego, że znajduje się w nich wiele związków przeciwzapalnych, takich jak np. kwasy omega-3 czy chlorofil. W jednym z badań irlandzcy naukowcy wzięli pod lupę kilka odmian czerwonych alg pochodzących z Morza Śródziemnego. Badanie in vitro potwierdziło, że ekstrakty z nich pozyskane działają przeciwzapalnie na ludzkie komórki. To bardzo obiecujące wyniki, jednak jak przyznają sami autorzy, stworzenie leku na bazie wodorostów wymaga jeszcze wielu testów.

Podnoszą poziom „dobrego cholesterolu”

Wiele wskazuje na to, że dzięki algom w naszym organizmie wzrasta poziom tzw. dobrego cholesterolu. Sugerują to m.in. wyniki testów na chomikach, przeprowadzonych przez naukowców z Wayne State University (USA). Gryzonie przez miesiąc dostawały płyn z ekstraktem z wodorostów, co doprowadziło do podwyższenia u nich poziomu HDL. Kierująca badaniami dr Smiti V. Gupta wiąże z tym duże nadzieje. – W większości przypadków celem środków regulujących poziom cholesterolu we krwi jest obniżenie poziomu LDL („złego cholesterolu”). Bardzo niewiele czynników jest w stanie podnieść poziom „dobrego cholesterolu”, udaje się to jednak ekstraktowi z alg. Jeżeli wyniki zostaną potwierdzone podczas badań wśród ludzi, może to oznaczać zmniejszenie ryzyka chorób serca – mówi dr Gupta.

Na dobroczynny wpływ wodorostów na układ krążenia wskazują także 25-letnie badania prowadzone wśród mieszkańców japońskiej wyspy Okinawa. Żyje tam najwięcej na świecie stulatków, którzy dodatkowo nawet w podeszłym wieku mogą się pochwalić niskim poziomem cholesterolu i homocysteiny (aminokwas szkodzący sercu). Dieta okinawska jest bardzo urozmaicona, a różnego rodzaju morska „zielenina” zajmuje w niej ważną pozycję. Według specjalistów to jeden z powodów długowieczności mieszkańców wyspy. 

Oczyszczają organizm z toksyn

Wszyscy jesteśmy narażeni na działanie metali ciężkich: rtęci, aluminium, ołowiu, kadmu czy arsenu. Są wszędzie, a do naszego organizmu dostają się m.in. z jedzeniem czy z zanieczyszczonym powietrzem. I tu do akcji wkraczają algi, które mają zdolność wiązania metali ciężkich. Mistrzami w tej konkurencji są spirulina i chlorella, dlatego dobrze jest na stałe wprowadzić je do jadłospisu. Trzeba tylko pamiętać, że oczyszczające właściwości wodorosty wykazują również tam, gdzie rosną, w swoim naturalnym środowisku. To oznacza, że same mogą zawierać metale ciężkie. Dlatego tak ważne jest, by kupować glony od sprawdzonego producenta i zwracać uwagę na międzynarodowe certyfikaty oraz znaki jakości.

Ile jeść alg, żeby nie przesadzić? Od 1 do 3 łyżeczek dziennie to optymalna dawka, jeśli generalnie jesteśmy zdrowi, większa ilość może nam nie posłużyć. Gdy zaś decydujemy się na suplement diety, trzeba przestrzegać dawkowania zalecanego przez producenta. Te proste zasady pozwolą wydobyć z wodorostów wszystko, co najlepsze.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji doskonale wzmocni odporność organizmu

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Jagody goji - właściwości i zastosowanie

Jagody goji – właściwości i zastosowanie

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Bulion, sałatka, a może stir-fry? Algożercy, szykujcie się na ucztę!

Młody zielony jęczmień

Zielony jęczmień – poznaj jego właściwości i zastosowanie

czosnek

10 superfoods, które lepiej działają w parze

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Kolorowa matcha z dodatkiem superfoods. Energetyczna bomba witaminowa

5 superfoods, których możesz nie znać

Miksujemy superfoods! Koktajl z surowym kakao

Miksujemy superfoods! Koktajl z surowym kakao

Superfoods - żywność nadzwyczajna!

Top 5 Superfoods – żywność nadzwyczajna!

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

8 superfoods dla zdrowia układu trawiennego

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

ciasto z pistacjami

10 superfoods, które pomogą zwalczyć stres

Potrzebujesz wzmocnienia dla intelektu? Oto 6 produktów poprawiających pracę mózgu

Śniadaniowa miska zdrowia

Śniadaniowa miska zdrowia – bogactwo witamin na początek dnia

6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods

Koniec z umartwianiem się jedzeniem, czas na comfort food, czyli o trendach kulinarnych 2019

Moringa – superfood 2018 roku

Super Żywność, czyli superfoods po polsku

Super Żywność według Małgorzaty Różańskiej

Superfood: Burger z tuńczyka

Przepis dla aktywnych: zdrowy burger z tuńczykiem

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

https://www.istockphoto.com

To, co wydalamy, wiele mówi o stanie naszego zdrowia. Sprawdź, co trzeba wiedzieć o… kupie

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

dłonie

Drętwienie palców u rąk – skąd się bierze i co oznacza?

ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Chora trzustka – gdzie boli? Przyczyny i objawy chorób trzustki

grupy inwalidzkie - człowiek na wózku inwalidzkim

Grupy inwalidzkie – rodzaje i przywileje. Dlaczego już nie nadaje się grup inwalidzkich?