Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

6 produktów, które mogą powodować raka

6 produktów, które mogą powodować raka
Zdjęcie: shutterstock
Według Amerykańskiej Akademii Nauk żywność i żywienie decydują o 40‒60 proc. wszystkich przypadków nowotworów u ludzi. Wiadomo, że dieta ma ogromne znaczenie w profilaktyce nowotworów. Istnieją też produkty, które jedzone w nadmiarze to ryzyko podwyższają. Oto lista przygotowana przez naszego eksperta.

Tłuszcze nasycone

Im tłustsza dieta, tym większe prawdopodobieństwo nowotworów. Szczególnie niekorzystne są tłuszcze nasycone znajdujące się np. w tłustych mięsach. Pamiętaj o czytaniu etykiet produktów, które zamierzasz kupić – gotowe dania także zawierają mnóstwo tłuszczów nasyconych. Badania pokazują, że tłusta dieta wpływa na większe ryzyko zachorowania na nowotwór przewodu pokarmowego. Dzieje się tak dlatego, że tłuste jedzenie prowadzi do zwiększonego wydzielania żółci i wpływa jednocześnie na metabolizm bakterii jelita grubego i powstawanie wtórnych kwasów żółciowych, a te z kolei są rakotwórcze. Naukowcy ostrzegają również, że wysokie spożycie tłuszczów nasyconych przyczynia się do częstszych zachorowań na nowotwór piersi (aż dwukrotnie!). W jaki sposób? Diety bogatotłuszczowe to diety bogatoenergetyczne i prowadzące do wzrostu wagi oraz zawartości tłuszczu w ciele. Przez to podnosi się w krążeniu poziom niektórych hormonów, jak prolaktyna i estrogeny, a hormony te mogą ułatwić rozwój raka sutka. Chcesz zmniejszyć ryzyko nowotworu? Zmniejsz ilość tłuszczu w diecie!

Czerwone mięso

Czyli wołowina, wieprzowina, cielęcina. Wyniki badania EPIC były jednoznaczne: osoby, które na co dzień jadły ok. 80 g czerwonego mięsa, miały podwyższone ryzyko zachorowania na raka jelita grubego aż o jedną trzecią! Naukowcy informują, że podobna zależność dotyczy także raka trzustki i żołądka. Dlaczego jedzenie czerwonego mięsa wpływa na zachorowalność na raka? Czerwone mięso i wędliny zawierają szczególnie duże ilości hemu (zawierającego żelazo składnika hemoglobiny), który nadaje mięsu czerwony kolor. Hem może drażnić i uszkadzać śluzówkę jelita grubego, a także stymulować bakterie żyjące w tej części układu pokarmowego do produkcji substancji rakotwórczych. Jeśli jesteś mięsożercą, wybierz mięso drobiowe. Ma ono znacznie mniej tego barwnika i wyniki badań są bardziej optymistyczne. Okazuje się bowiem, że jedzenie mięsa białego nie zwiększa ryzyka zachorowania na raka jelita grubego. Ile jeść mięsa? Zalecenia Światowego Funduszu Badań nad Rakiem (WCRF) podają, że nie powinno się go jeść więcej niż 500 g tygodniowo, a bardzo niewielką część z tej ilości mogą stanowić wędliny.

Chipsy, frytki

A także pieczone ziemniaki. Są one głównym źródłem akrylamidu w pożywieniu. Ziemniaki są bogate w skrobię oraz zawierają aminokwas asparaginę. Pod wpływem temperatury powyżej 120 st. C po pewnym czasie dochodzi do reakcji między asparaginą oraz węglowodanami, w wyniku czego powstaje akrylamid. Substancja ta obniża poziom naturalnych przeciwutleniaczy w organizmie. W 1994 roku Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zakwalifikowała ten związek jako potencjalnie rakotwórczy. Uwaga: im bardziej chrupiące frytki, chipsy i ziemniaki, tym wyższy w nich poziom akrylamidu!

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Top 10 produktów chroniących przed rakiem

Co drugiemu zachorowaniu na raka możemy zapobiec! Eksperci przypominają,...
Co drugiemu zachorowaniu na raka możemy zapobiec! Eksperci przypominają, że ogromne znaczenie w profilaktyce ma styl życia, w tym odpowiednia dieta. Co jeść, aby uniknąć raka? Oto nasza lista dziesięciu produktów o najsilniejszych właściwościach przeciwnowotworowych.

Superbroń na niejednego raka

To, że sport pomaga schudnąć – wiemy. Że dobrze wpływa na serce – jasne. Wzmacnia mięśnie i kości – wiadomo....
To, że sport pomaga schudnąć – wiemy. Że dobrze wpływa na serce – jasne. Wzmacnia mięśnie i kości – wiadomo. Ale że chroni przed rakiem? Tego często nie doceniamy. Lista nowotworów, które boją się ruchu, jest dłuższa, niż sądzono.

Raka trzustki można wykryć w kropli krwi

Mając tylko kroplę krwi, lekarze są już w stanie wykryć wczesne stadium raka trzustki – bardzo groźnego...
Mając tylko kroplę krwi, lekarze są już w stanie wykryć wczesne stadium raka trzustki – bardzo groźnego nowotworu, na który chorowali między innymi aktorka Anna Przybylska czy Steve Jobs, założyciel firmy Apple. To może być przełom w medycynie!

Rak jajnika – czarna herbata profilaktycznie

Jedno spore miasto, jak Radom lub Częstochowa, corocznie zapada na raka...
Jedno spore miasto, jak Radom lub Częstochowa, corocznie zapada na raka jajnika. Na świecie odnotowuje się ok. 240 tys. nowych przypadków zachorowania każdego roku. Jak się chronić? Duże badania na pierwszy plan wysuwają czarną herbatę!