Przejdź do treści

Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Zdjęcie: Andrew Neel / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Tempo przemiany materii obniża się naturalnie z wiekiem – przyczyną jest zmniejszanie się masy beztłuszczowej w organizmie (m.in. mięśni). Choć naturalne tempo metabolizmu jest uwarunkowane genetycznie, to przez styl życia oraz dietę można na nie wpłynąć. Co zatem spowalnia metabolizm?

Długotrwały stres

W sytuacjach stresowych wydzielany jest w organizmie hormon stresu – kortyzol. Jednym ze skutków działania kortyzolu jest podniesienie poziomu glukozy we krwi, gdyż organizm w sytuacjach stresowych potrzebuje więcej energii. Kortyzol, tak samo jak wszystkie inne hormony, ma swój udział w naszym codziennym życiu i pełni pozytywną funkcję. Kortyzol ma za zadanie podnieść poziom cukru we krwi. Z jednej strony w sytuacji stresu jest to działanie pozytywne – pierwotnie umożliwiał szybką reakcję organizmu „walcz albo uciekaj”. Problem pojawia się jednak wtedy, gdy jesteśmy non stop narażeni na stres i gdy zaczyna się nadprodukcja kortyzolu.

Długotrwale podniesiony poziom cukru we krwi blokuje spalanie tkanki tłuszczowej, może prowadzić do insulinooporności i cukrzycy. Ponadto kortyzol nasila rozpad białek, w tym mięśni – obniżenie masy mięśniowej spowalnia tempo przemiany materii. Długotrwałe działanie kortyzolu powoduje również odkładanie się tkanki tłuszczowej do wykorzystania w przyszłości. Spróbuj unikać stresowych sytuacji i znajdź sposób na rozładowanie stresu. Spacer? Masaż? Aktywność fizyczna? Dobra lektura? Sam znasz się najlepiej i wiesz, co pozwala ci się zrelaksować.

Zbyt duże restrykcje kaloryczne

Zbyt mała ilość energii dostarczanej z dietą powoduje, że organizm zaczyna zachowywać się jak w okresie głodu. Oznacza to dla niego stan zagrożenia, a wtedy zrobi wszystko, by przetrwać i czuć się bezpiecznie. Masz za sobą doświadczenie stosowania bardzo restrykcyjnej, niskokalorycznej diety? Jeśli tak, pewnie znasz już stan, kiedy waga staje w miejscu i kilogramy nie chcą spaść mimo stosowania głodowej diety i katorżniczych treningów.

Gdy zbyt drastycznie obcina się kaloryczność diety, spowalnia się tempo wszystkich procesów życiowych, a co za tym idzie – ilość zużywanej energii. Mało tego, organizm może wtedy nawet zacząć odkładać tkankę tłuszczową „na przyszłość”, na wypadek gdyby zabrakło energii z diety. Dzieje się tak za sprawą kortyzolu – hormonu stresu. Jak już wiesz, jego nadmierne ilości zostają wytwarzane w warunkach stresu, a do tych należą właśnie zbyt duże restrykcje kaloryczne.

Przewlekle podwyższony poziom kortyzolu może prowadzić m.in. do spowolnienia metabolizmu i utraty masy mięśniowej, a szybszego odkładania się tkanki tłuszczowej. Aby uniknąć spowalniania metabolizmu, nie należy spożywać mniej kalorii, niż wynosi podstawowa przemiana materii (ilość energii zużywana w ciągu dnia na podtrzymywanie procesów życiowych, w stanie spoczynku – bez wykonywania żadnych czynności).

Duża ilość cukrów prostych w diecie

Cukier prosty powinniśmy ograniczać, a najlepiej zupełnie eliminować z diety. Jest on obecny w białej mące i produktach z białej mąki, słodyczach, cukrze z cukiernicy (również brązowym), słodyczach, sokach i napojach owocowych, słodzonych napojach gazowanych, deserach mlecznych i innych produktach. Po zjedzeniu ich poziom cukru we krwi szybko się podnosi.

Organizm reaguje na to gwałtownym wzrostem poziomu insuliny, której zadanie polega przede wszystkim na transporcie glukozy do wnętrza komórek, co obniża stężenie tego cukru we krwi. Ale insulina pełni także inną funkcję – aktywuje proces produkcji tłuszczu i zmniejsza rozkład tkanki tłuszczowej.

By uniknąć skoków cukru we krwi, a tym samym nadprodukcji insuliny w organizmie, wybieraj produkty dostarczające węglowodanów złożonych, bogate w błonnik pokarmowy, które powodują stopniowy wzrost cukru we krwi, a nie nagły skok. Do tych produktów należą nierozgotowane: kasze (gryczana, jęczmienna), naturalne płatki zbożowe (owsiane, jęczmienne), dziki i brązowy ryż, makaron razowy oraz pełnoziarnisty razowy chleb.

Tłuszcze trans w diecie

Badania pokazują, że obecne w diecie tłuszcze trans mają wpływ na metabolizm tkanki tłuszczowej i mogą zmniejszać wrażliwość tkanek na insulinę. To oznacza, że wysoki poziom insuliny utrzymuje się we krwi przez dłuższy czas, co skutkuje odkładaniem się tkanki tłuszczowej. Tłuszcze trans są wszechobecne w diecie – można znaleźć je w gotowych wypiekach cukierniczych, słodyczach, większości dań typu instant (jak zupy w proszku, sosy), słodkich płatkach śniadaniowych, deserach mlecznych, a nawet kaszkach dla małych dzieci.

Czytaj etykiety. Jeśli w spisie składników znajdziesz informację o obecności olejów roślinnych i tłuszczów roślinnych częściowo utwardzonych lub częściowo uwodornionych, możesz być pewien, że produkt zawiera tłuszcze trans.

pączki

Brak snu

Niedostateczna ilość snu, podobnie jak stosowanie bardzo niskokalorycznych diet, to dla organizmu sytuacja stresowa. By uniknąć ciągłej produkcji kortyzolu, przeznacz odpowiednią ilość czasu na sen.

Mało aktywny tryb życia

Masz siedzącą pracę, do której jeździsz autem, wieczory spędzasz na kanapie. Tak niska aktywność fizyczna powoduje, że przemiana materii jest niższa. Zacznij się ruszać, wprowadź aktywność na co dzień: korzystaj z komunikacji miejskiej, wejdź po schodach, zamiast wybierać windę. Jeśli zdecydujesz się na uprawianie sportu, weź pod uwagę trening interwałowy. Dowiedziono, że to aktywność numer jeden, jeśli chodzi o podkręcanie naszego metabolizmu.

Częste zmiany tempa przy interwałach powodują, że przemiana materii zaczyna przyspieszać, a efekt ten utrzymuje się do 24 godzin po zakończeniu treningu. Ale i tu zachowaj zdrowy rozsądek! Zbyt intensywny trening to dla organizmu kolejny powód do stresu, a jak już wiesz, ten nie jest sprzymierzeńcem szybkiego metabolizmu.

 

Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej Foodarea, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywiani. Autorka książki „Super Żywność czyli superfoods po polsku”.

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

miód

5 najlepszych zamienników cukru

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Jedzenie dobre dla mózgu

Metryka a wiek metaboliczny. Sprawdź, jak cofnąć wskazówki zegara twojego organizmu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Drink z brokatem

Jak uleczyć sylwestrowego kaca? Lekarka zdradza sprawdzone patenty

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Szczupła kobieta

Dieta norweska, czyli monotonny jadłospis, efekt na chwilę i skutki uboczne

Kobieta po 40-tce

10 produktów, po które warto sięgać, gdy jesteś po 40-tce

Sól

Sód – rola, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła sodu

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?