Przejdź do treści

6 zdrowszych wyborów na grilla

6 zdrowszych wyborów na grilla
Ilustracja: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
www.istockphoto.com
Twoje dziecko lubi bawić się nad wodą? Uważaj! „Utopić się można w talerzu zupy!” – przypomina lekarka Marta Bik-Tavares
kobieta opala się
Przyłóż plasterek pomidora na poparzone miejsce. Oparzenia słoneczne – jak możemy sobie pomóc?
„Odłącz się”, nie wszystko jest online. Mądra kampania we wrocławskim MPK
Babska solidarność istnieje! Zobacz profile na Instagramie, które przeczą teorii, że kobiety się nie wspierają
Gosia Włodarczyk
Czy twój brzuch przypomina balon? To nie musi być „ciąża spożywcza”. Sprawdź, co może ci dolegać

Grillowanie – polskie hobby. Obowiązkowo w ciepły weekend, w zacnym towarzystwie. Czy może być coś lepszego? Lepsze mogą być tylko zdrowsze wybory. Sprawdźcie, jak grillować zdrowo!

Na początek ostudzimy odrobinę entuzjazm. Grillowanie tradycyjne to niezbyt zdrowa przyjemność. Głównie z powodu groźnych związków zawartych w mięsie pieczonym na ruszcie – w szczególności wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (w skrócie PAH) oraz heterocyklicznych amin (w skrócie HCA). PAH przenikają do mięsa z dymu wytworzonego podczas skapywania tłuszczu na rozżarzony węgiel. Zaś HCA powstają w mięsie pod wpływem długo działającej wysokiej temperatury. Obydwa związki mają działanie rakotwórcze – podaje amerykański Narodowy Instytut Raka i ostrzega, że w dużych ilościach sprzyjają rozwojowi raka piersi, jelita, prostaty czy trzustki. Rezygnować z grilla? Niekoniecznie. Ale warto w oparach dymu świadomie dokonać zdrowszych wyborów.

Grill na gaz czy na węgiel?

Odpowiedź brzmi: grill gazowy, jeśli zależy nam na zdrowszych potrawach. Jest on kosztowny (można kupić go w cenie 1500–2500 zł), ale przygotowane na nim potrawy nie wchłaniają tak dużo rakotwórczych związków jak te z grilla węglowego (badanie Washington State University’s School of Food Science). Na szczęście są sposoby, aby ograniczyć przedostawanie się szkodliwych związków do potraw podczas grillowania nad węglem. Jednym z nich jest podłożenie aluminiowej tacki pod mięso lub rozłożenie jedzenia dalej od żaru zamiast bezpośrednio nad nim.

W piwie czy oliwie?

Podstawowa zasada: mięso należy wcześniej zamarynować. Przynajmniej przez 30 minut. Tyle wystarczy, by o kilkadziesiąt procent zmniejszyć ilość szkodliwych związków HCA (badanie z „Journal of Food Composition and Analysis”). Lepiej marynować w piwie (lub winie) niż w oliwie. Jak dowiedli eksperci z Uniwersytetu w Porto, mięso marynowane w alkoholu przez sześć godzin przed pieczeniem ma po przyrządzeniu o 40 proc. mniej rakotwórczych związków niż mięso bez marynaty. Lepszy efekt osiągniemy, stosując piwo ciemne, a nie jasne, ponieważ zawiera ono więcej tzw. melanoidynów, przeciwutleniaczy chroniących przed cząsteczkami PAH. Podobne działanie ma sok z cytryny.

Karkówka czy kiełbaska?

Im chudsze mięso, tym lepiej. Mniej tłuszczu skapującego na żar to mniej szkodliwych związków. Dlatego najzdrowszym wyborem będzie ryba lub np. pierś kurczaka. Inna kwestia to długość pieczenia. Mięso powinno być jak najkrócej poddane wysokiej temperaturze. Dlatego eksperci zalecają nawet podgrzać je wcześniej w mikrofalówce, aby skrócić czas „dochodzenia” na ruszcie. Lub grillować mięso w możliwie najniższej temperaturze, a już na pewno nie nad płomieniami. Smutna informacja dla smakoszy mocno spieczonego mięska – zwęglone fragmenty powinny lądować w śmietniku! W nich kumuluje się najwięcej tego, co niepożądane. Nie powinno się też grillować kiełbas i wędlin konserwowanych azotynem sodu. To tylko potęguje ich szkodliwość i sprzyja rakowi jelita – wynika z badań American Institute for Cancer Research. Dlatego surowe mięsa są lepszym wyborem niż konserwowane. Z tym że wymagają zachowania większej higieny, bo mogą być siedliskiem salmonelli.

W ziołach czy bez?

6 zdrowszych wyborów na grilla

Zdecydowanie w ziołach. Dzięki nim ograniczamy ilość soli, ale nie tylko. Rozmaryn, kurkuma i imbir dzięki dużej zawartości antyoksydantów ograniczają wydzielanie związków HCA (badanie Kansas State University). Podobne właściwości mają też kminek i kolendra.

Grillowane owoce czy grillowane warzywa?

Najlepiej i warzywa, i owoce. Nie zawierają HCA, za to mają sporo błonnika i antyoksydantów, które niwelują szkodliwy wpływ rakotwórczych związków. Owoce z rusztu to także dobra opcja na deser zamiast słodkich lodów. Nadają się do tego znakomicie plastry ananasa, śliwki, brzoskwinie i nektarynki. I mają niewiele kalorii.

Do popicia: wino czy piwo?

Choć grill i piwo to wręcz święte połączenie, to warto się pokusić o małą profanację. Jednak zacząć trzeba od tego, że – jak wynika z badania w „British Medical Journal” – popijanie jedzenia jakimkolwiek alkoholem powoduje zwolnienie trawienia nawet o 50 proc.! Dlatego najlepiej byłoby wybrać wodę z cytryną. Jednak jeśli już alkohol, to raczej wino… Zawiera więcej niż piwo związków, które mogą zapobiegać miażdżycy, a w rezultacie chorobom serca i udarom. Resweratrol to najcenniejszy z nich. Najwięcej znajduje się go w skórce winogron, dlatego wina czerwone uznawane są za zdrowsze niż białe. No i wino jest zdecydowanie bardziej lekkostrawne niż gazowane piwo.

Miłego i rozsądnego grillowania życzymy!

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Polecamy

barbara pasek

„Gdybym po kolejnym ataku przestała szukać odpowiedzi, to skończyłoby się to śmiercią” – Barbara Pasek o swoich zmaganiach z boreliozą

„Pary homoseksualne są rodzicami bardzo odpowiedzialnymi. Ich miłość jest taka sama jak heteroseksualnych rodziców. Ale mają więcej niepokoju” – mówi psychoterapeutka Agnieszka Gudzowaty

„Nie powinny odkładać ciąży kobiety ze schorzeniami ginekologicznymi – endometriozą, zaburzeniami endokrynologicznymi, na przykład zespołem policystycznych jajników” – mówi prof. Marzena Dębska

„Zajęcia jogi śmiechu działają jak masaż twarzy, a przecież śmiech prostuje opadające kąciki ust. Po co myśleć o zmarszczkach? Ważniejsze jest życie pełne radości” – mówi Piotr Bielski, jogin śmiechu

Zainteresują cię również:

leki a alkohol

Przyjmujesz leki na alergię i zamierzasz wypić lampkę wina? Sprawdź, co mówi alergolog

Jak można się zarazić zapaleniem wątroby typu C? Pozytywna Doktor wyjaśnia

Przed tobą urlop? Uważaj na poparzenie słoneczne!

W jakiej wannie kąpać niemowlaka? Wanienki z wyprofilowanym kształtem zrobią dziecku krzywdę? Tłumaczy fizjoterapeutka niemowląt

„Pielęgnujemy twarz, kremujemy nogi, szorujemy pięty – a piersi?” – pytają dermatolożki i tłumaczą, jak powinnaś dbać o skórę piersi

Dieta dla zdrowych stawów

Zadbaj o stawy. Sprawdź, które produkty im sprzyjają, a które szkodzą

Lato z klimą. Jak przetrwać i nie zachorować?

Komar azjatycki dotrze do Polski? Już jedno ukłucie tego owada może zabić. Entomolog wyjaśnia, jak go rozpoznać

kobieta w łóżku

„Spanie na plecach jest jak uprawianie jogi”. O tym, jak pozycja snu wpływa na nasze ciało, mówi fizjoterapeuta

najlepsza pora dnia

Najlepsza pora dnia na zdrowy nawyk to…

Twoja przyjaciółka się kaleczy

Twoja przyjaciółka się kaleczy? Oto 5 rzeczy, które warto jej powiedzieć, a także 3, których mówić nie wolno

chrapanie

Kilka faktów o chrapaniu. Sprawdź, czy to dotyczy twojego chłopaka albo ciebie

Wirus opryszczki, którego mamy prawie wszyscy. Wiesz o nim wszystko?

grzybica stop

Grzybica paznokci – jakie są jej przyczyny? Czy domowe sposoby są skuteczne?

Migrena na talerzu. Czego nie jeść, by uniknąć bólu głowy?

Masz zaburzenia lękowe? Wydaje ci się, że nie jesteś nikomu potrzebna? Zobacz ilustracje, które powinna zobaczyć każda osoba z problemami zdrowia psychicznego

Co służy kręgosłupowi w podróży? Zapytaliśmy fizjoterapeutę Piotra Turskiego

Stopy kobiety na plaży

„Zdrowa stopa to coś więcej, niż wrośnięty paznokieć czy nieestetyczny wygląd”. O tym, dlaczego klapki latem to kiepski wybór, mówi podolożka

komary

Wiemy, kogo najczęściej gryzą komary i jak się przed nimi chronić. Zapytałyśmy entomologa, czyli eksperta od komarów

Czy wiesz jak przechowywać żywność w lodówce? Wiele osób ma z tym problem. Kinga Paruzel postanowiła to zmienić!

zęby

„Bardzo wysokie temperatury nie wpływają korzystnie na gojenie” – mówi dr Małgorzata Andrzejewska. Co jednak, jeśli koniecznie musimy wyrwać zęba, a na dworze upał?

„Ja nie lubię swojego brzucha. Mam sobie wmawiać, że jest zajebisty, jak nie jest? Ale nie jest tak słaby, żebym miała się go bardzo wstydzić i nie wychodzić na plażę” – mówi Ewa Zakrzewska, modelka plus size

mleko

Co najlepiej nawadnia? Będziesz zaskoczona! Wcale nie chodzi o wodę…

endometrioza

Twoja przyjaciółka ma endometriozę. Pewnie bardzo cierpi. Zobacz, jak możesz jej pomóc