Przejdź do treści

7 najlepszych źródeł beta-karotenu. I wcale nie chodzi o marchewkę

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Test Dermedic / Fot. Archiwum Hello Zdrowie
Redakcja HZ testuje: dermokosmetyki polskiej marki Dermedic
jajka
Cholesterol – wróg czy przyjaciel? Jak interpretować wyniki i jakie wartości są właściwe?
Migrena u kobiet / istockphoto.com
„Migrena jest chorobą powszechną, to żadna fanaberia hrabianek. Cierpi na nią 3 mln Polek” – mówi dr Marcin Straburzyński
Joanna Moro / Instagram.com
Joanna Moro morsuje w zaawansowanej ciąży. „A te wyczyny nie mogą zaczekać? Głupota!” Czy jednak na pewno? Ginekolog odpowiada
Lekarka bada gardło pacjentce, dotykając szyi w gabinecie lekarskim. Panie widać przez szybę
Angina bakteryjna a wirusowa – czym się różnią? Przy której podać dziecku antybiotyk? Z quizu lekarki Róży Hajkuś dowiesz się ciekawych faktów

Wiesz, że beta-karoten, jest odpowiedzialny za prawidłowy stan skóry, włosów oraz paznokci, ale nie wiesz gdzie go znaleźć, oprócz oczywistej marchewki? Oto lista naturalnych produktów bogatych w ten cenny składnik.

Suszone morele

W Polsce morele są drugim najbogatszym źródłem beta-karotenu (oczywiście zaraz za marchewką). Jeżeli chcemy „wyciągnąć” z nich jak najwięcej, należy zwrócić uwagę na ich kolor. W trakcie dojrzewania owoców zwiększa się ilość beta-karotenu, a co za tym idzie ‒ zmienia się zabarwienie, dlatego dojrzałe morele o intensywnie pomarańczowym zabarwieniu będą zawierały najwięcej beta-karotenu. Wtedy wystarczy zjeść 3‒4 morele w ciągu dnia, by dostarczyć odpowiednią ilość prowitaminy A naszemu organizmowi. Dodatkowo morele są bogatym źródłem witaminy C, potasu oraz błonnika, dlatego będą miały korzystny wpływ na nasz układ trawienny. Należy tylko uważać, by nie przesadzić z ilością, ponieważ mogą wtedy zadziałać przeczyszczająco.

Pietruszka

Pietruszka, jak wiadomo, polecana jest szczególnie osobom przemęczonym i cierpiącym na anemię, ze względu na dużą zawartość żelaza i witaminy C. Jest ona również źródłem potasu, wapnia, kwasu foliowego, witaminy E, K oraz PP, jednak to nie wszystko.

 

Pietruszka, mimo swojej zielonej barwy, jest wspaniałym źródłem beta-karotenu (5410 mikrogramów w 100 gramach pietruszki), dlatego warto włączyć ją do swojej diety. Co ważne, beta-karoten i witamina E działają przeciwutleniająco, dlatego chronią nasz organizm przed starzeniem oraz działaniem wolnych rodników, które zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwór.

Jarmuż

Podobnie jak w przypadku pietruszki zielony kolor może być dość mylący, gdy szukamy produktów z dużą zawartością karotenoidów. Jarmuż jest więc kolejnym przykładem zielonego warzywa będącego bogatym źródłem beta-karotenu i nie tylko. Jest on również źródłem kwasu foliowego, magnezu, wapnia, żelaza oraz potasu. Warto jednak pamiętać, że jarmuż może być niekorzystny dla osób cierpiących na choroby tarczycy.

 

Podobnie jak inne tzw. warzywa kapustne zawiera goitrogeny, czyli związki, które wpływają na metabolizm jodu. Powodują one obniżenie stężenia jodu w organizmie, a co za tym idzie zaburzają proces syntezy hormonów tarczycy.

Szpinak

Szpinak to kolejne zielone warzywo bogate w beta-karoten (4243 mikrogramy w 100 gramach). Podobnie jak jarmuż i pietruszka zawiera wiele innych potrzebnych organizmowi związków, jak np. witamina C i E, żelazo, wapń, potas, magnez i kwas foliowy. Dzięki obecności witaminy C żelazo zawarte w szpinaku dobrze się wchłania (podobnie jest w przypadku pietruszki). Najwięcej wartości odżywczych ma świeży szpinak, dlatego warto dodać go do sałatki. Jeśli użyjemy dodatkowo oliwy z oliwek, ułatwimy przyswajanie beta-karotenu, który jest prekursorem witaminy A (jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach).

Papryka czerwona

Przy wyborze papryki należy kierować się tą samą zasadą, którą stosujemy, kupując morele ‒ im intensywniejszy, ciemniejszy kolor, tym lepiej (więcej beta-karotenu).

Najlepsze ćwiczenia na poprawę metabolizmu

Już 140 g papryki powinno zaspokoić 100% dziennego zapotrzebowania na beta-karoten. Na paprykę powinny jednak uważać osoby o wrażliwym układzie pokarmowym, ponieważ jest ona ciężkostrawna (szczególnie skórka). Chcąc zapobiec dolegliwościom żołądkowym, możemy poddać paprykę obróbce cieplnej. Beta-karoten nie ulega zniszczeniu w trakcie podgrzewania, dlatego nawet po ugotowaniu lub upieczeniu papryka nie straci swoich właściwości.

Dynia

Dynia zawiera o blisko połowę mniej beta-karotenu niż suszone morele, jednak wciąż uznawana jest za bardzo dobre źródło tego związku. Podobnie jak pozostałe warzywa ma również wiele innych walorów, jak np. działanie moczopędne, które może być pomocne w przypadku chorób z towarzyszącymi obrzękami (choroby nerek, choroby układu krążenia). Co istotne, wpływa korzystnie na regulowanie poziomu glukozy we krwi oraz jest niskokaloryczna ‒ w 100 gramach znajduje się zaledwie 30 kcal, dlatego dynia polecana jest osobom z cukrzycą lub nadwagą.

Mango

Mango staje się coraz popularniejsze i bardziej dostępne w naszym kraju, nie tylko ze względu na walory smakowe. Owoc został doceniony za swoje właściwości zdrowotne tysiące lat temu w Indiach.

 

Stanowi źródło beta-karotenu, potasu, witaminy B, C, oraz, jak się niedawno okazało, może zapobiegać rozwojowi zespołu metabolicznego. Naukowcy z Oklahoma State University przekonują, że jedzenie tego owocu może poprawić tolerancję glukozy i zmniejszyć insulinooporność, a co za tym idzie pomóc pacjentom leczącym się z powodu cukrzycy. Niektórzy powinni jednak uważać na mango, ponieważ nie jest ono zalecane osobom cierpiącym na kamicę szczawianowo-wapniową.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Orientalna jesień! Spaghetti z dyni i cukinii z indykiem

Spaghetti z dyni i cukinii z indykiem. Wypróbuj to orientalne, jesienne danie!

różne rodzaje sałaty

Graj w zielone! Poznaj rośliny pełne mocy

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Dynia - królowa jesieni

Dynia jest pełna dobra. Poznaj jej rodzaje i właściwości

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Bezglutenowe kluseczki z dyni na jesienny obiad. Wypróbuj ten przepis!

marchewki

Beta-karoten kojarzy ci się z marchewką? Słusznie! Ale czy znasz jego dobroczynne działanie na organizm?

Pieczona dynia Hokkaido

Przepis na pieczoną dynię Hokkaido. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad albo kolację!

Sałatka z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią i ciecierzycą. Wyborna przekąska, która rozgrzewa i syci na długie godziny!

Muffiny dyniowe – deser na rozgrzewkę

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Batony dyniowe – prosta przekąska idealna na jesień

Bruschetta z pieczoną dynią

Bruschetta z pieczoną dynią. Lekka, ale sycąca przekąska

Risotto z dyni i szałwii

Risotto z dyni i szałwii – idealne danie na wzmocnienie organizmu

Zrób sobie tonik do twarzy z dyni! Przepis podaje autorka bloga „Natura Pod Lupą”

Pizza z dynią

Podwójnie dyniowa jesienna pizza. Zachwyca nie tylko kolorem, ale również delikatnością!

Dyniowy dżem – słodycz bez cukru. Pyszne uroki jesieni!

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

dyniowe ciastka owsiane

Dyniowe ciastka owsiane. Bez glutenu i rafinowanego cukru. Samo zdrowie!

Dynia – królowa jesieni. Dlaczego warto po nią sięgać?

Jak pomóc skórze? Sprawdź, co powinno się znaleźć w twojej diecie

istockphoto

Szpinak w super sałatce

czosnek

10 superfoods, które lepiej działają w parze

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

11 witamin i minerałów, których potrzebujesz, gdy masz 20, 30, 40, 50 lat

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.