Przejdź do treści

7 najlepszych źródeł beta-karotenu. I wcale nie chodzi o marchewkę

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Pizza z dynią
Podwójnie dyniowa jesienna pizza. Zachwyca nie tylko kolorem, ale również delikatnością!
Zdrowotne walory jesieni – odczarowujemy jarzębinę!
8 rzeczy, które trzeba wiedzieć o fast foodach
8 rzeczy, które powinnaś wiedzieć o fast foodach
kobieta trenuje jogę
Po treningu odczuwasz ból? Fizjoterapeutka wyjaśnia, co w takiej sytuacji powinnaś zrobić
Przeziębienie, a może coś więcej? Jak rozpoznać czy to nie grypa?

Wiesz, że beta-karoten, jest odpowiedzialny za prawidłowy stan skóry, włosów oraz paznokci, ale nie wiesz gdzie go znaleźć, oprócz oczywistej marchewki? Oto lista naturalnych produktów bogatych w ten cenny składnik.

Suszone morele

W Polsce morele są drugim najbogatszym źródłem beta-karotenu (oczywiście zaraz za marchewką). Jeżeli chcemy „wyciągnąć” z nich jak najwięcej, należy zwrócić uwagę na ich kolor. W trakcie dojrzewania owoców zwiększa się ilość beta-karotenu, a co za tym idzie ‒ zmienia się zabarwienie, dlatego dojrzałe morele o intensywnie pomarańczowym zabarwieniu będą zawierały najwięcej beta-karotenu. Wtedy wystarczy zjeść 3‒4 morele w ciągu dnia, by dostarczyć odpowiednią ilość prowitaminy A naszemu organizmowi. Dodatkowo morele są bogatym źródłem witaminy C, potasu oraz błonnika, dlatego będą miały korzystny wpływ na nasz układ trawienny. Należy tylko uważać, by nie przesadzić z ilością, ponieważ mogą wtedy zadziałać przeczyszczająco.

Pietruszka

Pietruszka, jak wiadomo, polecana jest szczególnie osobom przemęczonym i cierpiącym na anemię, ze względu na dużą zawartość żelaza i witaminy C. Jest ona również źródłem potasu, wapnia, kwasu foliowego, witaminy E, K oraz PP, jednak to nie wszystko.

 

Pietruszka, mimo swojej zielonej barwy, jest wspaniałym źródłem beta-karotenu (5410 mikrogramów w 100 gramach pietruszki), dlatego warto włączyć ją do swojej diety. Co ważne, beta-karoten i witamina E działają przeciwutleniająco, dlatego chronią nasz organizm przed starzeniem oraz działaniem wolnych rodników, które zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwór.

Jarmuż

Podobnie jak w przypadku pietruszki zielony kolor może być dość mylący, gdy szukamy produktów z dużą zawartością karotenoidów. Jarmuż jest więc kolejnym przykładem zielonego warzywa będącego bogatym źródłem beta-karotenu i nie tylko. Jest on również źródłem kwasu foliowego, magnezu, wapnia, żelaza oraz potasu. Warto jednak pamiętać, że jarmuż może być niekorzystny dla osób cierpiących na choroby tarczycy.

 

Podobnie jak inne tzw. warzywa kapustne zawiera goitrogeny, czyli związki, które wpływają na metabolizm jodu. Powodują one obniżenie stężenia jodu w organizmie, a co za tym idzie zaburzają proces syntezy hormonów tarczycy.

Szpinak

Szpinak to kolejne zielone warzywo bogate w beta-karoten (4243 mikrogramy w 100 gramach). Podobnie jak jarmuż i pietruszka zawiera wiele innych potrzebnych organizmowi związków, jak np. witamina C i E, żelazo, wapń, potas, magnez i kwas foliowy. Dzięki obecności witaminy C żelazo zawarte w szpinaku dobrze się wchłania (podobnie jest w przypadku pietruszki). Najwięcej wartości odżywczych ma świeży szpinak, dlatego warto dodać go do sałatki. Jeśli użyjemy dodatkowo oliwy z oliwek, ułatwimy przyswajanie beta-karotenu, który jest prekursorem witaminy A (jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach).

Papryka czerwona

Przy wyborze papryki należy kierować się tą samą zasadą, którą stosujemy, kupując morele ‒ im intensywniejszy, ciemniejszy kolor, tym lepiej (więcej beta-karotenu).

Najlepsze ćwiczenia na poprawę metabolizmu

Już 140 g papryki powinno zaspokoić 100% dziennego zapotrzebowania na beta-karoten. Na paprykę powinny jednak uważać osoby o wrażliwym układzie pokarmowym, ponieważ jest ona ciężkostrawna (szczególnie skórka). Chcąc zapobiec dolegliwościom żołądkowym, możemy poddać paprykę obróbce cieplnej. Beta-karoten nie ulega zniszczeniu w trakcie podgrzewania, dlatego nawet po ugotowaniu lub upieczeniu papryka nie straci swoich właściwości.

Dynia

Dynia zawiera o blisko połowę mniej beta-karotenu niż suszone morele, jednak wciąż uznawana jest za bardzo dobre źródło tego związku. Podobnie jak pozostałe warzywa ma również wiele innych walorów, jak np. działanie moczopędne, które może być pomocne w przypadku chorób z towarzyszącymi obrzękami (choroby nerek, choroby układu krążenia). Co istotne, wpływa korzystnie na regulowanie poziomu glukozy we krwi oraz jest niskokaloryczna ‒ w 100 gramach znajduje się zaledwie 30 kcal, dlatego dynia polecana jest osobom z cukrzycą lub nadwagą.

Mango

Mango staje się coraz popularniejsze i bardziej dostępne w naszym kraju, nie tylko ze względu na walory smakowe. Owoc został doceniony za swoje właściwości zdrowotne tysiące lat temu w Indiach.

 

Stanowi źródło beta-karotenu, potasu, witaminy B, C, oraz, jak się niedawno okazało, może zapobiegać rozwojowi zespołu metabolicznego. Naukowcy z Oklahoma State University przekonują, że jedzenie tego owocu może poprawić tolerancję glukozy i zmniejszyć insulinooporność, a co za tym idzie pomóc pacjentom leczącym się z powodu cukrzycy. Niektórzy powinni jednak uważać na mango, ponieważ nie jest ono zalecane osobom cierpiącym na kamicę szczawianowo-wapniową.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Szczotkując ciało na sucho, przyspieszamy samooczyszczanie się organizmu. W czasie szczotkowania wykonywany jest peeling, a z organizmu szybko zostają usunięte toksyny”

Ruby Rose: tylko ty wiesz, jaką osobą się urodziłaś i musisz być wolna, by być sobą

„Uwielbiam dzieci i to, co robię, to jest dla tych dzieci, co już chodzą po ziemi i dla tych, które przyjdą na świat. Ale sama nie chcę mieć dziecka. W jakim świecie miałoby żyć?” – mówi Monika Sadkowska, działaczka na rzecz klimatu i praw obywatelskich

„Moje porody były na tyle piękne, że gdy zaczynałam o nich opowiadać, otoczenie brało mnie za dziwoląga” – mówi Beata Meinguer, hipnodula

Zainteresują cię również:

Dyniowy dżem – słodycz bez cukru. Pyszne uroki jesieni!

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

dyniowe ciastka owsiane

Dyniowe ciastka owsiane. Bez glutenu i rafinowanego cukru. Samo zdrowie!

Dynia – królowa jesieni. Dlaczego warto po nią sięgać?

Jak pomóc skórze? Sprawdź, co powinno się znaleźć w twojej diecie

istockphoto

Szpinak w super sałatce

czosnek

10 superfoods, które lepiej działają w parze

Tort cytrusowo-szpinakowy

Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!

Fot. Pexels.com

Witaminy i suplementy – jakich potrzebujemy latem?

Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu

Zdrowa, szybka przekąska z batatów i chipsy z jarmużu

Kobieta podnosi pęczek marchwi

Beta-karoten – wszechstronna moc z marchwi

Dziewczyna pije zielony sok

Witaminy i minerały, które zatrzymują czas

Na zielono - lody szpinakowe

Na zielono – pełne witamin lody szpinakowe

Szpinak – poznaj trzy przepisy z tym warzywem pełnym mocy

Niedobór żelaza? Dieta roślinna sobie poradzi!

bakłażan nadziewany

Bakłażan nieźle nadziany. Dyniowo-jarmużowy farsz to strzał w dziesiątkę!

Marchewka to prawdziwy skarbiec zdrowia. Sprawdź, na co pozytywnie wpływa

Szpinakowa sałatka z pomarańczą

Pomarańcza ze szpinakiem? Zobacz przepis na sałatkę o tak nietypowym składzie

Przepis na niedzielę – sałatka z jarmużem i warzywami korzeniowymi

Makaron z jarmużem i ziarnami granatu

Zimowa buddha bowl z jarmużem. Pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje

Ciasto czekoladowe

Zobacz przepis na zdrowe ciasto czekoladowe, które nie jest bombą kaloryczną

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Kobieta trzyma w ręce miniaturę nienarodzonego dziecka

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

ucho kobiety

Jak odetkać ucho zatkane: woskowiną, katarem, wodą? Skuteczne domowe sposoby na zatkane ucho

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

dłonie

Drętwienie palców u rąk – skąd się bierze i co oznacza?

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

https://www.istockphoto.com

To, co wydalamy, wiele mówi o stanie naszego zdrowia. Sprawdź, co trzeba wiedzieć o… kupie

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.