Przejdź do treści

7 „odchudzających” produktów, które… nie odchudzają!

płatki śniadaniowe
7 „odchudzających” produktów, które… nie odchudzają!/Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy
Fantazje seksualne to zdrada partnera? A może wyraz naszej miłości?
Chroniczne zmęczenie – psychotest, przyczyny, zapobieganie
Kobieta
Ćwiczenia w domu – na brzuch, plecy, klatkę piersiową i inne
Ola Żebrowska: „Zostałam wychowana w katolickiej rodzinie i nie śmiałabym mówić drugiej kobiecie, co ma robić”

Odchudzasz się. Kupujesz więc produkty ze znakiem „fit”. Takie o niższej kaloryczności, niż te tradycyjne. Ale nie zawsze to, co „fit”, powinno mieć zielone światło w twojej kuchni. Zobacz, których produktów lepiej unikać.

Płatki fit

Sklepowe półki uginają się od płatków ze znakiem „fit”. Akcje marketingowe oraz opakowanie jednoznacznie sugerują, że jest to produkt dla osób dbających o sylwetkę i chcących zrzucić zbędne kilogramy. Ale zanim włożysz je do swojego koszyka, dowiedz się więcej o ich składzie. Czytaj etykiety! Szybko się okaże, że to wcale nie lepsze produkty od tradycyjnych płatków (np. owsianych).

W składzie cukier, i to pod różnymi postaciami: sacharoza, cukier, cukier trzcinowy, melasa trzcinowa, syrop glukozowy… A zawartość błonnika? Znacznie niższa niż w tradycyjnych płatkach. Podczas studiowania etykiet w oko rzucić ci się mogą także tłuszcze trans (inaczej izomery trans kwasów tłuszczowych lub utwardzone oleje roślinne). Co to znaczy? Że płatki dostarczają prozapalnych związków odpowiadających m.in. za choroby układu sercowo-naczyniowego.

Pieczywo chrupkie

W swoim gabinecie nagminnie spotykam się z tym, że osoby chcące zrzucić kilogramy zaczynają dietę od rezygnacji z jedzenia chleba. Na to miejsce często sięgają po pieczywo chrupkie lub wafle ryżowe. Czy słusznie? Niekoniecznie. Porównując wartość kaloryczną kromki pieczywa chrupkiego z tradycyjnym, jest ona rzeczywiście mniejsza. Więc zamieniając kromkę chleba tradycyjnego na pieczywo chrupkie, obniżamy kaloryczność diety. Oczywiście przy założeniu, że zwracamy uwagę na dodatki do pieczywa.

Ilość minerałów, witamin i błonnika pokarmowego w pieczywie chrupkim jest zależna od rodzaju produktu. Dlatego czytaj etykiety. Wybieraj pieczywo z mąki pszennej razowej, żytniej, orkiszowej. Jeśli pieczywo ma dodatki, niech będą one naturalne i bogate w błonnik pokarmowy: ziarna słonecznika, pestki dyni, sezam. Jeśli chrupiesz pieczywo ryżowe, to wybieraj takie z brązowego ryżu i bez dodatku soli. Omijaj szerokim łukiem pieczywo chrupkie, które ma w składzie zupełnie niepotrzebne składniki.

Należą do nich: tłuszcz roślinny (zazwyczaj najtańszy niezdrowy olej palmowy), ekstrakt słodowy (zawiera cukier), wodorowęglan sodu (może prowadzić do zgagi), wanilina (czyli sztuczny dodatek smakowo-zapachowy niemający nic wspólnego z wanilią), ekstrakt drożdżowy (czyli nic innego jak glutaminian sodu lub inaczej substancja wzmacniająca smak i zapach lub MSG lub E621 – może powodować alergie, bóle głowy, drętwienie, wymioty, biegunki).

Warzywa mrożone z sosem

Warzywa trzeba jeść! I to pod każdą postacią. Są niskokaloryczne, zawierają dużo dającego uczucie sytości błonnika pokarmowego, więc są twoim sprzymierzeńcem w walce z nadwagą. Możesz jeść nawet te mrożone, ale… Wybieraj takie, które nie mają żadnych dodatków, np. w postaci tłustego sosu. Nie dość, że kalorycznego, to jeszcze bogatego w niezdrowe tłuszcze trans. Ważne jest także, jak takie warzywa przygotujesz.

Nie będą daniem lekkostrawnym i niskokalorycznym, jeśli wrzucisz je na patelnię w głęboki tłuszcz. Warzywa mrożone? Tak! Ale takie bez zbędnych dodatków. Zrób je na parze, ugotuj w wodzie, dodaj do zupy.

odchudzanie

Pieczywo tostowe pełnoziarniste

Nie dajcie się zwieść tym kilku ziarenkom siemienia lub zbóż, które znajdziecie w pieczywie tostowym. Z pełnoziarnistym pieczywem nie ma ono nic wspólnego. Nadal jest ubogie w błonnik pokarmowy. Takie pieczywo to wciąż biały chleb z przetworzonej mąki, pozbawiony otrębów i zarodków (jak również błonnika pokarmowego, białka i kluczowych składników odżywczych). Nie wyobrażasz sobie śniadania bez tostów? Masz zdrowszą alternatywę – zrób tosty z prawdziwego pieczywa pełnoziarnistego!

Produkty mleczne typu light

Wciąż kusi cię, by sięgnąć po produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu? Może zmienisz zdanie pod wpływem wyników badań opublikowanych w czasopiśmie „Circulation”. Naukowcy z Uniwersytetu Tufts odkryli, że ludzie, którzy jedzą pełnotłuste produkty mleczne, są w 46 proc. mniej narażeni na wystąpienie cukrzycy w porównaniu z tymi, którzy wybierają produkty odtłuszczone.

Ponadto zupełnie odtłuszczone produkty mleczne zawierają znacznie mniejszą ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, w tym ważnej dla naszych kości i odporności witaminy D. Okazuje się także, że osoby, które wybierają nieodtłuszczone produkty mleczne, szybciej się najadają i rzadziej chodzą głodne, dzięki czemu łatwiej im utrzymać dietę niskokaloryczną. A to za sprawą właśnie tłuszczu, który daje uczucie sytości.

Jadasz smakowe jogurty 0% tłuszczu? Znów, niczym zdarta płyta, będę powtarzać: czytaj etykiety! W produkcie może i znajdziesz mniej tłuszczu, ale zazwyczaj dodatek cukru (pod różną postacią) sprawi, że kalorycznie produkt wcale nie będzie się różnił od tradycyjnego jogurtu naturalnego.

Mrożone frytki

Może się okazać, że mrożone frytki zrobione w domu wcale nie będą lepsze od tych kupionych w fast foodzie. To przede wszystkim mnóstwo oleju! Do mrożonych frytek jest dodawany olej palmowy, który najlepiej omijać szerokim łukiem.  Dlatego jeśli masz ochotę na frytki, pokrój ziemniaka i upiecz w piekarniku.

Parówki z szynki

Czemu nie powinny znaleźć się w diecie osób dbających o sylwetkę? Przecież jedzą je nawet malutkie dzieci. Jako matkę małego dziecka nawet trochę mnie to stwierdzenie przeraża… Wierzcie mi! Parówki, mimo że reklamowane jako dobry produkt dla dzieci, są jednym z gorszych wyborów. Nawet te z szynki, nawet te z cielęciny. Jasne, że najlepiej wybierać te, które zawierają najwięcej mięsa. Ale czy mamy pewność, że producent wybrał chude mięso?

Nie mamy! Jedna parówka to aż 34 gramy tłuszczu. A co oprócz tego znajdziesz w parówce? Fosforany utrudniające wchłanianie wapnia, mnóstwo soli podwyższającej ciśnienie krwi i przyczyniającej się do rozwoju raka żołądka, azotyn sodu, którego nadmierne spożycie może spowodować uszkodzenie hemoglobiny (białka przenoszącego tlen we krwi) i następujące niedotlenienie tkanek i organów. Masz nadal ochotę na parówkę?

 

Małgorzata Różańska  dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Liposukcja kawitacyjna – co to, efekty, przeciwwskazania

L-karnityna

L-karnityna – rola w organizmie, niedobór, suplementacja

20 rzeczy, przez które nie możesz schudnąć

Kobieta z drinkiem

Czy alkohol ścina białka mięśniowe i hamuje odchudzanie? Najpopularniejsze mity obala dietetyk Radosław Smolik

“Przejmij kontrolę nad swoim ciałem, a przejmiesz kontrolę nad swoim życiem”. Psychodietetyczka tłumaczy, dlaczego hasło Ewy Chodakowskiej jest fatalne

Psychodietetyczka tłumaczy, dlaczego „motywujące” hasła Ewy Chodakowskiej są fatalne

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Joanna Jaworska: Nikt nie ma prawa oceniać cię za to, że przytyłaś, bo to serio nic złego. Czasem to sygnał, że w naszym życiu jest lepiej

Joanna Jaworska: Nikt nie ma prawa oceniać cię za to, że przytyłaś, bo to serio nic złego. Czasem to sygnał, że w naszym życiu jest lepiej

Szczupła kobieta

Dieta norweska, czyli monotonny jadłospis, efekt na chwilę i skutki uboczne

Dieta przed urlopem, czyli jak stworzyć wymarzone beach body

Można schudnąć bez diety? Tak, jeśli zastosujesz się do tych wskazówek

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

Miksujemy: koktajl na odchudzanie

Koktajle odchudzające – przepisy. Jak zrobić koktajl na odchudzanie?

Kobieta z dzieckiem

Odchudzanie w ciąży i po porodzie – jak (i czy) schudnąć?

Nie tylko pieprz cayenne. 7 produktów, które pomagają spalić tłuszcz

Pływasz, aby schudnąć? Sprawdź, czy to ma sens

Inulina – cukier, który pomaga schudnąć. Poznaj jej 5 największych zalet

Jak przyśpieszyć metabolizm? Wypróbuj te trzy sposoby

spaghetti

500 kcal „na masę” i „na redukcję”. Zobacz, czym różnią się proponowane przez dietetyka posiłki

Dlaczego najtrudniej jest zrzucić kilka ostatnich kilogramów? Naukowcy mają odpowiedź

Czym jest rotacja węglowodanami i jaki ma wpływ na naszą sylwetkę?

Zmieniłaś dietę, bo chcesz schudnąć? Te objawy mogą świadczyć o tym, że coś poszło nie tak

10 sezonowych owoców i warzyw, które pomogą ci schudnąć. Na które postawić?

Dieta jajeczna – bezpieczna i skuteczna, czy szkodliwa i monotonna?

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Łóżkowy savoir-vivre. Kilka przykładów fajnych zachowań w sypialni

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.