Przejdź do treści

Bób. 7 powodów, dla których warto jeść bób

7 powodów, dla których warto jeść bób
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Niepożądany odczyn poszczepienny. Jak często występuje?
Mama Kosmetolog o bliznowcu – czym się charakteryzuje i jak powstaje?
Joanna Horodyńska
Karolina Gilon i Joanna Horodyńska zachęcają do badań piersi
magda gessler
Magda Gessler ambasadorką kampanii „Diagnostyka Jajnika”
Keira Knightley
Keira Knightley zakazała swojej córce oglądania filmów Disneya

Lato, jak wiadomo nie od dziś, jest czasem wielkiej obfitości. Spośród całej oferty owocowo-warzywnej nietrudno wskazać jego stałe symbole. Wśród nich mocną pozycję zajmuje bób. Oto 6 powodów, dla których warto uznać jego letnie panowanie.

Hegemonię bobu da się zauważyć na całym świecie. Zanim stał się on królem lata we wschodniej Europie, był hodowany przez 8000 lat na Środkowym Wschodzie. Dzisiaj jest uprawiany niemal wszędzie – od Stanów, przez Europę, po północną Afrykę czy południowo-wschodnią Azję. To warzywo wielozadaniowe! Zobaczcie, w czym się specjalizuje.

Bób podnosi odporność

Strączkowiec jest prawdziwą kopalnią witaminy C! W 100 g bobu znajduje się aż 19,8 mg tej niezwyciężonej w walce z wirusami broni, co niemal odpowiada jednej tabletce suplementu diety. Dodatkowo, jak dowodzą badania kliniczne, wysoki współczynnik witaminy C w naszym organizmie zmniejsza ryzyko udarów mózgu. Zatem jedząc tę magiczną fasolę, wyposażamy nasz układ odpornościowy we wszystko, czego będzie potrzebował w sezonie największych przeziębień i chorób.

Bób wspomaga mózg

Starożytni Rzymianie twierdzili, że bób jest najlepszą przekąską w czasie nauki i pracy umysłowej. Doradzano, aby każdy student, zasiadając do nauki, zaopatrywał się w miseczkę wypełnioną tym szlachetnym warzywem. Ich intuicja była jak najbardziej słuszna. Bób jest także spichlerzem aminokwasów, które znacząco wpływają na produkcję dopaminy – substancji chemicznej używanej do leczenia parkinsona. Co więcej, strączkowiec dostarcza naszemu organizmowi żelazo, którego niedobór prowadzi do anemii skutkującej osłabieniem, zmniejszeniem energii, a w konsekwencji ograniczeniem sprawności mózgu.

Bób walczy z nowotworami

Bezpośrednią przyczyną nowotworów jest destrukcja DNA. Zawarta w bobie witamina B9 znacząco zapobiega niszczeniu DNA i pomaga w reprodukcji zniszczonych komórek. Nieobecność tego składnika w naszym organizmie zwiększa ryzyko nowotworów piersi, mózgu, okrężnicy, płuc i krtani. Warzywo charakteryzuje się także niezwykłą właściwością – za pomocą kryjącego się w nim manganu likwiduje wolne rodniki, które niszczą nasze komórki i doprowadzają do nowotworów.

Bób chroni nasze kości

Obecny w tym warzywie mangan leczy osteoporozę i jest niezbędnym budulcem zdrowych kości. Zawarte w nim wapń, fosfor i witamina D zapobiegają problemom ze szkliwem, a także zwalczają próchnicę. Witamina D jest szczególnie ważna w czasie wyrastania zębów stałych – zwiększa absorbcję wapnia i zwiększa odporność szczęki. Z tego powodu warto włączyć bób zwłaszcza do jadłospisu dzieci.

Bób działa uspokajająco

Badania dowodzą, że zawarty w bobie tryptofan ma działanie uspokajające i zapewnia zdrowy, spokojny sen. Zwiększenie jego obecności w ludzkim ciele jest celem w leczeniu bezsenności czy bezdechu sennego. Dodatkowo zawarta w nim dopamina poprawia nastrój i zmniejsza ryzyko depresji. Zatem w wakacje, poza słońcem, lekarstwem na wszelkiego rodzaju chandry może być także bób!

Bób wspomaga odchudzanie

Natura wiedziała, co robi, obdarzając nas bobem właśnie latem, kiedy każda kobieta marzy, aby z dumą wskoczyć w nowe bikini. Bób bowiem, jak każde warzywo strączkowe, jest prawdziwym skarbem dla ludzi będących na diecie. Nie zawiera cholesterolu oraz tłuszczów, jest niskokaloryczny, natomiast jest bogaty w białko i błonnik. Ta kombinacja może się stać naszym zwycięstwem w walce z niechcianymi wałeczkami. Duża ilość błonnika zapewnia uczucie sytości na dłużej, a białko przyspiesza podstawową przemianę materii. Badania opublikowane w „European Journal of Clinical Nutrition” pokazują, że otyłe kobiety będące na wysokobiałkowej i bogatej w błonnik diecie straciły na wadze więcej niż te, których jadłospis był uzupełniony w duże ilości węglowodanów i tłuszczów.

Bób świetnie smakuje!

Ostatnim, choć pobocznym powodem, przez który uprawnione jest mówienie o bobie jako o władcy letnich straganów, jest jego smak. Ten zielony skarb nie poddaje się kuchennym konwenansom. Równie dobrze smakuje świeżo ugotowany w osolonej wodzie, jak i dodany do mięs, zup, sosów, past czy nawet owoców morza. Warto zatem korzystać z końcówki sezonu na bób i poszukać przepisów na przyrządzenie tego niewymagającego, ale niezwykle wartościowego warzywa.

Najnowsze w naszym serwisie

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

5 naturalnych źródeł cynku

Justyna Markowska

Pięć posiłków dziennie? Psychodietetyk obala ten mit

Kubek kawy

Kawa a jakość plemników. Okazuje się, że jest zależność!

5 produktów zmniejszających apetyt

5 naturalnych źródeł magnezu

5 naturalnych źródeł magnezu

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek

dzieci siegające poo cukier

Agresywne dziecko? Winowajcą może być cukier

kobieta przeciągająca się w łóżku z białą pościelą

Dlaczego kobiety obficie pocą się podczas snu?

18 przepisów dla miłośników awokado

młoda kobieta w niebieskiej koszuli z ogromną lupą przy oku

Doktor Ania dosadnie o słodzonych napojach

Jak się odchudzać, mając 30, 40, 50 i więcej lat?