Przejdź do treści

Bób. 7 powodów, dla których warto go jeść

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
"Czy naprawdę ryzyko zakażenia przewyższa ryzyko łamania praw rodziców?". Centrum Nauki o Laktacji apeluje o złagodzenie przepisów dotyczących izolowania dzieci od matek po porodzie
„Czy naprawdę ryzyko zakażenia przewyższa ryzyko łamania praw rodziców?”. Centrum Nauki o Laktacji apeluje o złagodzenie przepisów dotyczących izolowania dzieci od matek po porodzie
Noworodek ze spiralą w ręku / Facebook.com
„W Wietnamie urodził się chłopczyk ze spiralą w rączce” – piszą media. Czy to możliwe? Mamy odpowiedź ginekologa
Trzy typy kobiet w ciąży – sprawdź, którym jesteś ty albo twoja koleżanka
Ambasada ChRL w Kazachstanie ostrzega przed "nieznanym zapaleniem płuc". Może być groźniejsze niż COVID-19
Ambasada ChRL w Kazachstanie ostrzega przed „nieznanym zapaleniem płuc”. Może być groźniejsze niż COVID-19
Czego nie robić w ciąży? Rozmowa z osteopatką Eweliną Tyszko-Bury
Czego nie powinnyśmy robić w ciąży? Rozmowa z osteopatką Eweliną Tyszko-Bury

Trwa lato, jednym z jego zwiastunów jest bób. Warzywo to już pojawiło się w sklepach i na straganach. Choć cena jeszcze może zniechęcać, to jednak warto po niego sięgnąć. Dlaczego? Oto 7 powodów, dla których powinnaś zaprzyjaźnić się z bobem.

Hegemonię bobu da się zauważyć na całym świecie. Zanim stał się on królem lata we wschodniej Europie, był hodowany przez 8000 lat na Środkowym Wschodzie. Dzisiaj jest uprawiany niemal wszędzie – od Stanów, przez Europę, po północną Afrykę czy południowo-wschodnią Azję. To warzywo wielozadaniowe! Zobaczcie, w czym się specjalizuje.

Bób podnosi odporność

Strączkowiec jest prawdziwą kopalnią witaminy C! W 100 g bobu znajduje się aż 19,8 mg tej niezwyciężonej w walce z wirusami broni, co niemal odpowiada jednej tabletce suplementu diety. Dodatkowo, jak dowodzą badania kliniczne, wysoki współczynnik witaminy C w naszym organizmie zmniejsza ryzyko udarów mózgu. Zatem jedząc tę magiczną fasolę, wyposażamy nasz układ odpornościowy we wszystko, czego będzie potrzebował w sezonie największych przeziębień i chorób.

Bób wspomaga mózg

Starożytni Rzymianie twierdzili, że bób jest najlepszą przekąską w czasie nauki i pracy umysłowej. Doradzano, aby każdy student, zasiadając do nauki, zaopatrywał się w miseczkę wypełnioną tym szlachetnym warzywem. Ich intuicja była jak najbardziej słuszna. Bób jest także spichlerzem aminokwasów, które znacząco wpływają na produkcję dopaminy – substancji chemicznej używanej do leczenia parkinsona. Co więcej, strączkowiec dostarcza naszemu organizmowi żelazo, którego niedobór prowadzi do anemii skutkującej osłabieniem, zmniejszeniem energii, a w konsekwencji ograniczeniem sprawności mózgu.

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Bób w profilaktyce nowotworowej

Bezpośrednią przyczyną nowotworów jest destrukcja DNA. Zawarta w bobie witamina B9 znacząco zapobiega niszczeniu DNA i pomaga w reprodukcji zniszczonych komórek. Nieobecność tego składnika w naszym organizmie zwiększa ryzyko nowotworów piersi, mózgu, okrężnicy, płuc i krtani. Warzywo charakteryzuje się także niezwykłą właściwością – za pomocą kryjącego się w nim manganu likwiduje wolne rodniki, które niszczą nasze komórki i doprowadzają do nowotworów.

Bób chroni nasze kości

Obecny w tym warzywie mangan leczy osteoporozę i jest niezbędnym budulcem zdrowych kości. Zawarte w nim wapń, fosfor i witamina D zapobiegają problemom ze szkliwem, a także zwalczają próchnicę. Witamina D jest szczególnie ważna w czasie wyrastania zębów stałych – zwiększa absorpcję wapnia i zwiększa odporność szczęki. Z tego powodu warto włączyć bób zwłaszcza do jadłospisu dzieci.

Bób działa uspokajająco

Badania dowodzą, że zawarty w bobie tryptofan ma działanie uspokajające i zapewnia zdrowy, spokojny sen. Zwiększenie jego obecności w ludzkim ciele jest celem w leczeniu bezsenności czy bezdechu sennego. Dodatkowo zawarta w nim dopamina poprawia nastrój i zmniejsza ryzyko depresji. Zatem w wakacje, poza słońcem, lekarstwem na wszelkiego rodzaju chandry może być także bób!

Bób wspomaga odchudzanie

Natura wiedziała, co robi, obdarzając nas bobem właśnie latem, kiedy każda kobieta marzy, aby z dumą wskoczyć w nowe bikini. Bób bowiem, jak każde warzywo strączkowe, jest prawdziwym skarbem dla ludzi będących na diecie. Nie zawiera cholesterolu oraz tłuszczów, jest niskokaloryczny, natomiast jest bogaty w białko i błonnik. Ta kombinacja może się stać naszym zwycięstwem w walce z niechcianymi wałeczkami. Duża ilość błonnika zapewnia uczucie sytości na dłużej, a białko przyspiesza podstawową przemianę materii. Badania opublikowane w „European Journal of Clinical Nutrition” pokazują, że otyłe kobiety będące na wysokobiałkowej i bogatej w błonnik diecie straciły na wadze więcej niż te, których jadłospis był uzupełniony w duże ilości węglowodanów i tłuszczów.

Bób świetnie smakuje!

Ostatnim, choć pobocznym powodem, przez który uprawnione jest mówienie o bobie jako o władcy letnich straganów, jest jego smak. Ten zielony skarb nie poddaje się kuchennym konwenansom. Równie dobrze smakuje świeżo ugotowany w osolonej wodzie, jak i dodany do mięs, zup, sosów, past czy nawet owoców morza. Warto zatem korzystać z końcówki sezonu na bób i poszukać przepisów na przyrządzenie tego niewymagającego, ale niezwykle wartościowego warzywa.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Seks a spalanie kalorii

W czasie seksu spalamy kalorie, to wiemy. Co robić, aby tracić ich jeszcze więcej?

Te potrawy dostarczą twojemu organizmowi dawkę witaminy D. Po co sięgnąć?

Zbrodnie, które popełniamy na serach

Zbrodnie, które popełniamy na… serach. Z tych zachowań lepiej zrezygnować

Sałatka to nie posiłek? Sprawdź, co zrobić, aby nie była jedynie dodatkiem do dania

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Wiesz, jak dobrze korzystać z lodówki? Banalne pytanie? Okazuje się, że niekoniecznie

Do kiedy dodatkowy zasiłek opiekuńczy? Ministerstwo podało datę

Do kiedy dodatkowy zasiłek opiekuńczy? Ministerstwo podało datę

Wydaje ci się, że pijesz wystarczająco dużo wody? Te sygnały świadczą, że jest inaczej

Ciągle gotujesz za dużo ryżu? Sprawdź, czy możesz go zamrozić

Jesteś już zmęczona ciągłym podejmowaniem decyzji? Wypróbuj te sposoby

Zmieniłaś dietę, bo chcesz schudnąć? Te objawy mogą świadczyć o tym, że coś poszło nie tak

10 sezonowych owoców i warzyw, które pomogą ci schudnąć. Na które postawić?

Obieranie cebuli to twoja zmora? Wypróbuj ten sposób, nie pożałujesz

Śniadanie na stole

Masz zachcianki na konkretne produkty? Zobacz, czego może domagać się twój organizm

Wydaje ci się, że jesz dużo owoców i warzyw? Te sygnały mogą temu przeczyć

Czy ser może być zdrowy? Wszystko zależy od tego, jaki (i jak) jesz

Ile trzeba odczekać po jedzeniu, aby iść pływać? I czy to naprawdę konieczne?

Ciśnienie możesz obniżyć bez leków. Zobacz, jak to zrobić

Chciałabyś, ale nie potrafisz być na diecie wegetariańskiej? Oto możliwe przyczyny

Nie chcesz chodzić w staniku? To tego nie rób!

Możemy pić herbatę, gdy mamy cukrzycę? Na co trzeba zwrócić uwagę?

Dlaczego warto jeść migdały? Nie chodzi tylko o ich smak

Na boreliozę nie ma szczepionki, ale naukowcy mają inne rozwiązanie. Skuteczne?

Sok z selera cieszy się coraz większa popularnością. Warto przekonać się do jego smaku?

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę