Przejdź do treści

Bób. 7 powodów, dla których warto go jeść

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Fot. Pexels.com
Witaminy i suplementy – jakich potrzebujemy latem?
parówki
Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę
najlepsza pora dnia
Najlepsza pora dnia na zdrowy nawyk to…
Bruschetta z brzoskwiniami
Bruschetta z brzoskwiniami
Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Lato coraz bliżej, jednym z jego zwiastunów jest bób. Warzywo to już pojawiło się w sklepach i na straganach. Choć cena jeszcze może zniechęcać, to jednak warto po niego sięgnąć. Dlaczego? Oto 7 powodów, dla których powinnaś zaprzyjaźnić się z bobem.

Hegemonię bobu da się zauważyć na całym świecie. Zanim stał się on królem lata we wschodniej Europie, był hodowany przez 8000 lat na Środkowym Wschodzie. Dzisiaj jest uprawiany niemal wszędzie – od Stanów, przez Europę, po północną Afrykę czy południowo-wschodnią Azję. To warzywo wielozadaniowe! Zobaczcie, w czym się specjalizuje.

Bób podnosi odporność

Strączkowiec jest prawdziwą kopalnią witaminy C! W 100 g bobu znajduje się aż 19,8 mg tej niezwyciężonej w walce z wirusami broni, co niemal odpowiada jednej tabletce suplementu diety. Dodatkowo, jak dowodzą badania kliniczne, wysoki współczynnik witaminy C w naszym organizmie zmniejsza ryzyko udarów mózgu. Zatem jedząc tę magiczną fasolę, wyposażamy nasz układ odpornościowy we wszystko, czego będzie potrzebował w sezonie największych przeziębień i chorób.

Bób wspomaga mózg

Starożytni Rzymianie twierdzili, że bób jest najlepszą przekąską w czasie nauki i pracy umysłowej. Doradzano, aby każdy student, zasiadając do nauki, zaopatrywał się w miseczkę wypełnioną tym szlachetnym warzywem. Ich intuicja była jak najbardziej słuszna. Bób jest także spichlerzem aminokwasów, które znacząco wpływają na produkcję dopaminy – substancji chemicznej używanej do leczenia parkinsona. Co więcej, strączkowiec dostarcza naszemu organizmowi żelazo, którego niedobór prowadzi do anemii skutkującej osłabieniem, zmniejszeniem energii, a w konsekwencji ograniczeniem sprawności mózgu.

Bób walczy z nowotworami

Bezpośrednią przyczyną nowotworów jest destrukcja DNA. Zawarta w bobie witamina B9 znacząco zapobiega niszczeniu DNA i pomaga w reprodukcji zniszczonych komórek. Nieobecność tego składnika w naszym organizmie zwiększa ryzyko nowotworów piersi, mózgu, okrężnicy, płuc i krtani. Warzywo charakteryzuje się także niezwykłą właściwością – za pomocą kryjącego się w nim manganu likwiduje wolne rodniki, które niszczą nasze komórki i doprowadzają do nowotworów.

Bób chroni nasze kości

Obecny w tym warzywie mangan leczy osteoporozę i jest niezbędnym budulcem zdrowych kości. Zawarte w nim wapń, fosfor i witamina D zapobiegają problemom ze szkliwem, a także zwalczają próchnicę. Witamina D jest szczególnie ważna w czasie wyrastania zębów stałych – zwiększa absorpcję wapnia i zwiększa odporność szczęki. Z tego powodu warto włączyć bób zwłaszcza do jadłospisu dzieci.

Bób działa uspokajająco

Badania dowodzą, że zawarty w bobie tryptofan ma działanie uspokajające i zapewnia zdrowy, spokojny sen. Zwiększenie jego obecności w ludzkim ciele jest celem w leczeniu bezsenności czy bezdechu sennego. Dodatkowo zawarta w nim dopamina poprawia nastrój i zmniejsza ryzyko depresji. Zatem w wakacje, poza słońcem, lekarstwem na wszelkiego rodzaju chandry może być także bób!

Bób wspomaga odchudzanie

Natura wiedziała, co robi, obdarzając nas bobem właśnie latem, kiedy każda kobieta marzy, aby z dumą wskoczyć w nowe bikini. Bób bowiem, jak każde warzywo strączkowe, jest prawdziwym skarbem dla ludzi będących na diecie. Nie zawiera cholesterolu oraz tłuszczów, jest niskokaloryczny, natomiast jest bogaty w białko i błonnik. Ta kombinacja może się stać naszym zwycięstwem w walce z niechcianymi wałeczkami. Duża ilość błonnika zapewnia uczucie sytości na dłużej, a białko przyspiesza podstawową przemianę materii. Badania opublikowane w „European Journal of Clinical Nutrition” pokazują, że otyłe kobiety będące na wysokobiałkowej i bogatej w błonnik diecie straciły na wadze więcej niż te, których jadłospis był uzupełniony w duże ilości węglowodanów i tłuszczów.

3 wariacje na temat cukinii

Bób świetnie smakuje!

Ostatnim, choć pobocznym powodem, przez który uprawnione jest mówienie o bobie jako o władcy letnich straganów, jest jego smak. Ten zielony skarb nie poddaje się kuchennym konwenansom. Równie dobrze smakuje świeżo ugotowany w osolonej wodzie, jak i dodany do mięs, zup, sosów, past czy nawet owoców morza. Warto zatem korzystać z końcówki sezonu na bób i poszukać przepisów na przyrządzenie tego niewymagającego, ale niezwykle wartościowego warzywa.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

daj naturze szansę

„Nie powinny odkładać ciąży kobiety ze schorzeniami ginekologicznymi – endometriozą, zaburzeniami endokrynologicznymi, na przykład zespołem policystycznych jajników” – mówi prof. Marzena Dębska

„Zajęcia jogi śmiechu działają jak masaż twarzy, a przecież śmiech prostuje opadające kąciki ust. Po co myśleć o zmarszczkach? Ważniejsze jest życie pełne radości” – mówi Piotr Bielski, jogin śmiechu

„Ja nie lubię swojego brzucha. Mam sobie wmawiać, że jest zajebisty, jak nie jest? Ale nie jest tak słaby, żebym miała się go bardzo wstydzić i nie wychodzić na plażę” – mówi Ewa Zakrzewska, modelka plus size

„Jesteśmy w światowej czołówce, jeśli chodzi o spożywanie cukru. Jesteśmy jedną z najszybciej tyjących narodowości na świecie!” – mówi Agnieszka Wiśniewska, założycielka Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru

Zainteresują cię również:

Stopy kobiety na plaży

„Zdrowa stopa to coś więcej, niż wrośnięty paznokieć czy nieestetyczny wygląd”. O tym, dlaczego klapki latem to kiepski wybór, mówi podolożka

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami. Idealna przekąska na letni wieczór

Idealny na upał: koktajl brzoskwiniowy

Idealny na upał: napój arbuzowy

6 pułapek wakacji all inclusive

6 pułapek wakacji all inclusive. Nie daj się zwieść małym pokusom, bo one rujnują twój całoroczny wysiłek

Bób, ciecierzyca i fasola – strączkowy pochód zdrowia

Bób, ciecierzyca i fasola – strączkowy pochód zdrowia

urlop przeziębienie

6 powodów, dla których chorujesz podczas wyjazdów

10 ekokosmetyków idealnych na lato

Mgiełka – świetny patent na lato

7 problemów zdrowotnych, które częściej atakują latem

Gdy słońca jest za dużo

Semifreddo – deser na medal

Co spakować do dziecięcej walizki?

Jak się chronić przed słońcem?

Sposób na czarny bez

Upały? Myj ręce!

Wegańskie lody ze słonym karmelem

7 grzechów, które w lecie rujnują zdrowie

7 grzechów, które w lecie rujnują zdrowie

Domowy sorbet - nic trudnego!

Domowy sorbet – nic trudnego!

SUP - trening na wodzie

SUP – trening na wodzie

W co się bawić na plaży?

W co się bawić na plaży?

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia

Letnie BHP, czyli czego nie robić podczas upałów

Letnie BHP, czyli czego nie robić podczas upałów

Jak schudnąć, gdy masz 20, 30, 40 lat?

Jak bezpiecznie i skutecznie się odchudzać, gdy masz 20, 30, 40 lat?