Przejdź do treści

Bób. 7 powodów, dla których warto go jeść

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czy operacje plastyczne są refundowane?
Operacje plastyczne. Ile kosztują operacje plastyczne?
Człowiek w masce siedzi na kanapie, na stole ma rolki papieru toaletowego
Koronawirus. WHO obala najpopularniejsze mity, które krążą wokół SARS-CoV-2
Choroby serca a koronawirus / freepik
„Miejmy świadomość, że koronawirus uszkadza serce” – mówi prof. Adam Witkowski, kardiolog. Kto jest najbardziej narażony?
Mężczyzna na wózku
Czy osoba na wózku może uprawiać seks i czerpać z niego przyjemność? Odpowiada Łukasz Wala z kanału „Keep Wheel”
Tyrozyna – jakie ma działanie? Czy odpowiednie dawkowanie zmniejsza stres?
Tyrozyna – jakie ma działanie? Czy odpowiednie dawkowanie zmniejsza stres?

Lato coraz bliżej, jednym z jego zwiastunów jest bób. Warzywo to już pojawiło się w sklepach i na straganach. Choć cena jeszcze może zniechęcać, to jednak warto po niego sięgnąć. Dlaczego? Oto 7 powodów, dla których powinnaś zaprzyjaźnić się z bobem.

Hegemonię bobu da się zauważyć na całym świecie. Zanim stał się on królem lata we wschodniej Europie, był hodowany przez 8000 lat na Środkowym Wschodzie. Dzisiaj jest uprawiany niemal wszędzie – od Stanów, przez Europę, po północną Afrykę czy południowo-wschodnią Azję. To warzywo wielozadaniowe! Zobaczcie, w czym się specjalizuje.

Bób podnosi odporność

Strączkowiec jest prawdziwą kopalnią witaminy C! W 100 g bobu znajduje się aż 19,8 mg tej niezwyciężonej w walce z wirusami broni, co niemal odpowiada jednej tabletce suplementu diety. Dodatkowo, jak dowodzą badania kliniczne, wysoki współczynnik witaminy C w naszym organizmie zmniejsza ryzyko udarów mózgu. Zatem jedząc tę magiczną fasolę, wyposażamy nasz układ odpornościowy we wszystko, czego będzie potrzebował w sezonie największych przeziębień i chorób.

Bób wspomaga mózg

Starożytni Rzymianie twierdzili, że bób jest najlepszą przekąską w czasie nauki i pracy umysłowej. Doradzano, aby każdy student, zasiadając do nauki, zaopatrywał się w miseczkę wypełnioną tym szlachetnym warzywem. Ich intuicja była jak najbardziej słuszna. Bób jest także spichlerzem aminokwasów, które znacząco wpływają na produkcję dopaminy – substancji chemicznej używanej do leczenia parkinsona. Co więcej, strączkowiec dostarcza naszemu organizmowi żelazo, którego niedobór prowadzi do anemii skutkującej osłabieniem, zmniejszeniem energii, a w konsekwencji ograniczeniem sprawności mózgu.

Produkty bogate w błonnik

Bób walczy z nowotworami

Bezpośrednią przyczyną nowotworów jest destrukcja DNA. Zawarta w bobie witamina B9 znacząco zapobiega niszczeniu DNA i pomaga w reprodukcji zniszczonych komórek. Nieobecność tego składnika w naszym organizmie zwiększa ryzyko nowotworów piersi, mózgu, okrężnicy, płuc i krtani. Warzywo charakteryzuje się także niezwykłą właściwością – za pomocą kryjącego się w nim manganu likwiduje wolne rodniki, które niszczą nasze komórki i doprowadzają do nowotworów.

Bób chroni nasze kości

Obecny w tym warzywie mangan leczy osteoporozę i jest niezbędnym budulcem zdrowych kości. Zawarte w nim wapń, fosfor i witamina D zapobiegają problemom ze szkliwem, a także zwalczają próchnicę. Witamina D jest szczególnie ważna w czasie wyrastania zębów stałych – zwiększa absorpcję wapnia i zwiększa odporność szczęki. Z tego powodu warto włączyć bób zwłaszcza do jadłospisu dzieci.

Bób działa uspokajająco

Badania dowodzą, że zawarty w bobie tryptofan ma działanie uspokajające i zapewnia zdrowy, spokojny sen. Zwiększenie jego obecności w ludzkim ciele jest celem w leczeniu bezsenności czy bezdechu sennego. Dodatkowo zawarta w nim dopamina poprawia nastrój i zmniejsza ryzyko depresji. Zatem w wakacje, poza słońcem, lekarstwem na wszelkiego rodzaju chandry może być także bób!

Bób wspomaga odchudzanie

Natura wiedziała, co robi, obdarzając nas bobem właśnie latem, kiedy każda kobieta marzy, aby z dumą wskoczyć w nowe bikini. Bób bowiem, jak każde warzywo strączkowe, jest prawdziwym skarbem dla ludzi będących na diecie. Nie zawiera cholesterolu oraz tłuszczów, jest niskokaloryczny, natomiast jest bogaty w białko i błonnik. Ta kombinacja może się stać naszym zwycięstwem w walce z niechcianymi wałeczkami. Duża ilość błonnika zapewnia uczucie sytości na dłużej, a białko przyspiesza podstawową przemianę materii. Badania opublikowane w „European Journal of Clinical Nutrition” pokazują, że otyłe kobiety będące na wysokobiałkowej i bogatej w błonnik diecie straciły na wadze więcej niż te, których jadłospis był uzupełniony w duże ilości węglowodanów i tłuszczów.

Bób świetnie smakuje!

Ostatnim, choć pobocznym powodem, przez który uprawnione jest mówienie o bobie jako o władcy letnich straganów, jest jego smak. Ten zielony skarb nie poddaje się kuchennym konwenansom. Równie dobrze smakuje świeżo ugotowany w osolonej wodzie, jak i dodany do mięs, zup, sosów, past czy nawet owoców morza. Warto zatem korzystać z końcówki sezonu na bób i poszukać przepisów na przyrządzenie tego niewymagającego, ale niezwykle wartościowego warzywa.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czereśnie na talerzu

„Czysta 15-stka” i „Brudna 12-stka”. Które owoce i warzywa są najbardziej, a które najmniej zanieczyszczone? Mamy najnowsze listy na 2020 rok!

czosnek

Czy jedzenie czosnku chroni przed zakażeniem koronawirusem? Eksperci WHO odpowiadają

Żelki – pyszne, zdrowe, bo domowe! I tak niewiele potrzeba, żeby je zrobić

Jak bez wyrzeczeń zwiększyć ilość jedzonych warzyw? Zdradza dietetyczka Iza Dejda ze Zdrowo w Biegu

chrzan

Chrzan – co warto o nim wiedzieć? Jak kupować?

marchewka

Warzywa – gotowane czy surowe?

Co jeść, żeby nie zachorować zimą? Jak wesprzeć swoją dietę, tłumaczy dietetyczka Katarzyna Stachurska

Gruszki na stole

Szukasz zimą witamin, dzięki którym będziesz mieć zdrową skórę? Znajdziesz je w gruszce i pietruszce!

Plastry pomarańczy i fiolki na białym tle

Czy lewoskrętna witamina C istnieje? Sprawę wyjaśnia farmaceutka

Kilkanaście cebul na drewnianej desce do krojenia. Niektóre z nich przekrojone na pół.

Cebula – co ma w sobie cennego? W jakiej formie jest najlepsza? Pytamy dietetyczkę

Kobieta w ciąży na szarej kanapie trzyma się czule za brzuch

Witamina C w ciąży – dlaczego jest ważna? Skąd ją czerpać? Odpowiada dietetyczka

Kubek z naparem z owoców z dzikiej róży z dodatkiem cytryny

Dzika róża – bogate w witaminę C remedium na infekcje. O jej właściwościach opowiada naturoterapeutka

Miska z brukselkami i orzechami

Brukselka – dlaczego warto ją jeść? tłumaczą dietetycy z „Czytamy Etykiety”

8 błędów w jedzeniu warzyw i owoców

różne rodzaje sałaty

Graj w zielone! Poznaj rośliny pełne mocy

kiwi

Owoce i warzywa wolne od zanieczyszczeń. Poznaj listę „Czystej 15-stki”

Gruszka polewana wodą

Parszywa 12-stka. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone?

7 naturalnych składników wzmacniających odporność

9 faktów o witaminie C, których możesz nie znać

Pomidor czy przetwory pomidorowe? Co jest zdrowsze?

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

Dynia – królowa jesieni. Dlaczego warto po nią sięgać?

Pigwa (źródło - unsplash.com)

Pigwa, czyli polska cytryna

Way of Blonde

„Potrzebuję treningu, żeby rozsądnie myśleć i wyładować nadmiar energii”. Way of Blonde o sile kobiecej motywacji

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Kobieta z grypą hiszpanką leży w łóżku

Grypa hiszpanka – przyczyny i objawy. Historia największej pandemii na świecie.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości