Przejdź do treści

8 superfoods dla zdrowia układu trawiennego

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czy operacje plastyczne są refundowane?
Operacje plastyczne. Ile kosztują operacje plastyczne?
Człowiek w masce siedzi na kanapie, na stole ma rolki papieru toaletowego
Koronawirus. WHO obala najpopularniejsze mity, które krążą wokół SARS-CoV-2
Choroby serca a koronawirus / freepik
„Miejmy świadomość, że koronawirus uszkadza serce” – mówi prof. Adam Witkowski, kardiolog. Kto jest najbardziej narażony?
Mężczyzna na wózku
Czy osoba na wózku może uprawiać seks i czerpać z niego przyjemność? Odpowiada Łukasz Wala z kanału „Keep Wheel”
Tyrozyna – jakie ma działanie? Czy odpowiednie dawkowanie zmniejsza stres?
Tyrozyna – jakie ma działanie? Czy odpowiednie dawkowanie zmniejsza stres?

Każdemu zdarza nam się jeść tłustsze, bardziej ciężkostrawne rzeczy. Jeśli już skusimy się na niekoniecznie lekkie danie (schabowy u mamusi…?), to przynajmniej zapewnijmy mu towarzystwo, które zdejmie z żołądka ciężar gatunkowy. Oto 8 pomocników!

Jedzeniowa wpadka, za którą płacimy złym samopoczuciem, bo nasz układ trawienny nie wyrabia na zakrętach, zdarza się każdemu. Warto wiedzieć, że część potraw, które powodują uczucie ciężkości w żołądku i dyskomfort po jedzeniu, mogłaby nam nie zaszkodzić, gdybyśmy cały posiłek umiejętnie skomponowali. Jak? Oto dodatki, które są jak koło ratunkowe dla naszego przewodu pokarmowego. Przekonajcie się, dlaczego to działa.

Czerwona kapusta

Sałatka z czerwonej kapusty jako dodatek do niedzielnego obiadu to strzał w dziesiątkę. Zawiera substancje, które pozytywnie wpływają na układ pokarmowy. Przede wszystkim błonnik i wodę, które redukują zaparcia i zachowują zdrowie układu trawiennego. Glutamina natomiast przyspiesza regenerację delikatnej tkanki jelit, gdy ta ulegnie podrażnieniu. Nosiciele bakterii Helicobacter pylori (około 30 proc. populacji) powinni wcielić do diety czerwoną kapustę. Badania przeprowadzone przez naukowców z Osaki wykazały, że związki w niej zawarte ograniczają ilość bakterii, zapobiegając powikłaniom. Czerwona kapusta konsumowana w postaci kiszonej jest jeszcze zdrowsza!

Aloes

Sok z aloesu dostępny jest już w niemal każdym sklepie. Dobrze jest uraczyć się tym napojem po obfitym posiłku, gdyż redukuje uczucie ciężkości, a także wzdęcia i zaparcia. Prócz doraźnych zastosowań aloes działa również w przypadku poważniejszych schorzeń układu pokarmowego, jak choroba Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita.

Kiszone warzywa

Zdrowa flora bakteryjna jelit to nie tylko podstawa dla funkcjonowania układu trawiennego. To także gwarancja naszego dobrego samopoczucia i równowagi psychicznej. To nie dowcip – sygnały z tej części ciała docierają do mózgu za pomocą nerwu błędnego. Kiszone warzywa zawierają więcej dobrych bakterii niż probiotyki, które generują kwaśne środowisko sprzyjające absorpcji witamin i minerałów. Znudzeni ogórkami kiszonymi? Czas na kimchi, czyli tradycyjne koreańskie danie składające się z kiszonych warzyw z dodatkiem ostrych przypraw.

Napar z siemienia lnianego

Przygotowanie takiej herbatki jest dziecinnie proste. Wystarczy jedną łyżeczkę siemienia zalać wrzątkiem i gotować przez 10 minut. Dodatni wpływ lnu na układ trawienny jest nie do przecenienia. Dzięki zawartości kwasów omega-3, rozpuszczalnego błonnika i lignanów, które działają przeciwzapalnie, a także w przewodzie pokarmowym zachowują się jak lubrykant, napar z siemienia jest zalecany jako uzupełnienie leczenia w przypadku wielu przewlekłych chorób układu trawiennego (osoby o wrażliwych jelitach powinny pić galaretkę lnianą bez nasionek, po przetarciu przez sitko, małe pesteczki mogą bowiem podrażnić ścianę jelita).

Aronia

Często nie doceniamy potencjału zdrowotnego, jaki niesie ze sobą aronia. Dzięki antyoksydantom i antocyjanom działa odmładzająco, przeciwdziała chorobom wieku starczego, pozytywnie wpływa na układ krążenia… Jest również przyjacielem naszych żołądków – działa jak balsam na układ pokarmowy. Polifenole regulują metabolizm, przemiany tłuszczów podczas trawienia, a także łagodzą dolegliwości w przypadku chorób wątroby i trzustki.

Nasiona chia

Nasiona chia są świetnym źródłem błonnika. W dwóch łyżeczkach tego specjału znajduje się go aż 10 g. Dodatkowo zawierają fitochemikalia (związki pochodzenia roślinnego) działające przeciwzapalnie i kojąco na żołądek i jelita.

Kefir

To kolejny sprzymierzeniec, który działa podobnie jak kiszone warzywa – dzięki enzymom i bakteriom probiotycznym. Nie tylko ułatwia trawienie, zapobiegając zaparciom czy powstawaniu uczucia ciężkości, ale również dobrze sprawuje się w przypadku biegunki wywołanej podróżą lub antybiotykoterapią czy podrażnienia jelit.

Imbir

Nic tak nie pobudzi układu trawiennego jak dodatek imbiru. Stymuluje on produkcję śliny, żółci i soków trawiennych – przyspieszając i usprawniając cały proces. Dodatkowo naukowcy utrzymują, że może być pomocny w przypadku mdłości związanych z ciążą czy chorobą lokomocyjną. Jeżeli nie przepadasz za orientalnymi daniami, wypróbuj herbatę z imbiru.

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czereśnie na talerzu

„Czysta 15-stka” i „Brudna 12-stka”. Które owoce i warzywa są najbardziej, a które najmniej zanieczyszczone? Mamy najnowsze listy na 2020 rok!

Syrop z mniszka lekarskiego – przepis, właściwości, działanie

Syrop z mniszka lekarskiego – przepis, właściwości, działanie

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Domowa musztarda na lepsze trawienie

Przepis na domową musztardę na lepsze trawienie

deser chia z figą

Nasiona chia. 10 przepisów na koktajle, puddingi i desery

herbata z hibiskusa

Herbata z hibiskusa, sprawdź jej właściwości i kiedy po nią sięgać

Co daje wolniejsze jedzenie?

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone i kwaszone – czy czymś się różnią? Wyjaśnia Moja Dietetyka

Ania Starmach / Purella

Ania Starmach o superfoods: Kraj pochodzenia jest gwarancją jakości. Jeśli produkty nie posiadają informacji o pochodzeniu surowca to znaczy, że są z Chin, a takich powinniśmy się wystrzegać

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Śniadaniowa miska zdrowia

Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Bogactwo witamin na początek dnia

kiszonki

Top 10 produktów na leniwe jelita

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Antybiotyki a alkohol / istock

Czy antybiotyki można łączyć z alkoholem?

Liście aloesu i sok z aloesu w słoiku

Aloes – poznaj jego właściwości lecznicze. Kiedy najlepiej go stosować?

figi

Nalewki – dobre przez cały rok! Idealne na ból gardła i trawienie!

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Sok z kiszonych buraków – ma same zalety. Warto go przygotować, zwłaszcza teraz

Zioła / istockphoto

Zioła i napary – korzystaj z nich mądrze

Przepis na rozgrzewający napój imbirowy dla poprawy odporności

Święta – jak polepszyć trawienie? O czym warto pamiętać?

mandarynki

5 przysmaków, którymi możesz się objadać w święta

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Kobieta z grypą hiszpanką leży w łóżku

Grypa hiszpanka – przyczyny i objawy. Historia największej pandemii na świecie.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości