Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

9 produktów, które wyregulują poziom cukru

9 produktów, które wyregulują poziom cukru
Zdjęcie: shutterstock
Istotą cukrzycy, a także stanu przedcukrzycowego, jest zbyt wysoki poziom cukru we krwi utrzymujący się długo po posiłkach z powodu bądź to braku insuliny, bądź niewrażliwości organizmu na insulinę. Lub z obu tych powodów na raz. Czy można pomóc sobie dietą?

Cukier krążący we krwi uszkadza nerwy, naczynia krwionośne i nerki, stąd bardzo ważne jest, aby jak najszybciej cukrzycę zdiagnozować i rozpocząć właściwe leczenie. Polega ono nie tylko na farmakoterapii, ale także na wdrożeniu codziennej aktywności fizycznej oraz odpowiedniej diety. Podstawowe zasady diety dla osób borykających się z problemem wysokiego cukru obejmują: regularne jedzenie niedużych posiłków, eliminację cukrów prostych i szybko przyswajalnych (zawartych głównie w słodyczach, białym pieczywie i makaronie) na rzecz węglowodanów wolno przyswajalnych (zawartych w pełnych ziarnach, warzywach i roślinach strączkowych) oraz zwiększenie ilości błonnika i zdrowych tłuszczów.

A jak to wygląda w praktyce? Dietetycy wyróżnili kilka produktów, które mają moc obniżania poziomu cukru we krwi. Oto one:

1. Orzechy włoskie

To prawdziwa bomba błonnikowo-proteinowa, na dodatek z dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, a zatem doskonała przekąska będąca alternatywą dla chipsów czy batoników. Z badań opublikowanych na łamach American Journal of Clinical Nutrition wynika, że ludzie, którzy jedzą dużo orzechów, są szczuplejsi niż ci, którzy orzechów nie jedzą. A wiadomo, że zrzucenie nadprogramowych kilogramów jest konieczne, aby zacząć kontrolować poziom cukru we krwi. Ponadto zawarte w orzechach nienasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się do podniesienia w organizmie stężenia dobrego cholesterolu HDL, który chroni przed chorobą wieńcową i zawałem serca. Orzechy zawierają też znaczne ilości magnezu, potasu i fosforu.

Orzechy można podgryzać jako samodzielną przekąskę lub dodawać je do jogurtu, płatków czy sałatek.

2. Awokado

To jedyny owoc będący źródłem zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto zawiera około 20 różnych witamin i składników mineralnych, takich jak: potas, luteina, beta-karoten, witamina C i E oraz błonnik. Dzięki takiej kombinacji awokado nie tylko wspomaga działanie insuliny obniżające poziom cukru we krwi, ale pomaga też obniżyć poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi oraz wspomaga odchudzanie.

Miękkie, roztarte awokado można z powodzeniem stosować na kanapki zamiast masła lub używać go jako zdrowego zamiennika majonezu.

3. Chleb Ezechiela (lub inny domowy chleb z mąki pełnoziarnistej na zakwasie)

Tradycyjny, biblijny przepis na chleb Ezechiela brzmi: „Weź sobie pszenicy i jęczmienia, bobu i soczewicy, prosa i orkiszu: włóż je do tego samego naczynia i przygotuj sobie z tego chleb”. Ale równie dobroczynne właściwości przeciwcukrzycowe ma każdy chleb pieczony z pełnego ziarna, na zakwasie (zamiast orkiszowego może być żytni), zwłaszcza jeśli jest z dodatkiem roślin strączkowych, takich jak bób czy soczewica. Taka mieszanka pełnych ziaren i roślin strączkowych to skarbnica wolno przyswajalnych węglowodanów (dzięki którym poziom cukru we krwi nie skacze gwałtownie, lecz jest przez dłuższy czas stabilny), błonnika oraz witamin (m.in. z grupy B).

4. Pestki dyni

To niezwykle bogate źródło magnezu – pierwiastka niezbędnego w ponad 300 procesach metabolicznych zachodzących w organizmie. Udowodniono, że niedobór magnezu przyczynia się do powstania tzw. oporności na insulinę, czyli sytuacji, w której poziom cukru nie ulega obniżeniu pomimo obecności insuliny. Dlatego zwiększenie dziennego spożycia magnezu o 100 miligramów zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o blisko 15 procent. Tymczasem dwie łyżeczki pestek dyni zawierają aż 74 miligramy magnezu, czyli jedną czwartą rekomendowanego dziennego spożycia tego minerału.

Pestki dyni, podobnie jak orzechy, można jeść jako samodzielną przekąskę lub dodawać je do muesli, sałatek lub chleba.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

5 sygnałów, że trzeba zbadać cukier we krwi

W Polsce trzy miliony osób choruje na cukrzycę, a aż milion o tym nie wie....
W Polsce trzy miliony osób choruje na cukrzycę, a aż milion o tym nie wie. Co powinno zaniepokoić i zmobilizować do sprawdzenia poziomu glukozy we krwi?

5 zaskakujących sposobów, by uniknąć cukrzycy

14-go listopada obchodzimy Światowy Dzień Walki z Cukrzycą. WHO podaje,...
14-go listopada obchodzimy Światowy Dzień Walki z Cukrzycą. WHO podaje, że liczba diabetyków na globie to ponad 422 miliony. Nieleczona choroba prowadzi do uszkodzenia serca, naczyń, narządu wzroku, nerek i nerwów. Co zrobić, by nie dopuścić do jej rozwoju?

Czy grozi ci cukrzyca?

Ponad 2,5 miliona - orientacyjnie tylu Polaków choruje na cukrzycę. Według danych WHO częstość występowania...
Ponad 2,5 miliona - orientacyjnie tylu Polaków choruje na cukrzycę. Według danych WHO częstość występowania tej choroby w Polsce wynosi 9,5 proc. Co więcej, ponad pół miliona Polaków nie wie, że ma cukrzycę. Mamy dla ciebie krótki test sprawdzający, czy jesteś w grupie ryzyka.

Kawa i cukrzyca – przyjaciele czy wrogowie?

Kofeina to najbardziej rozpowszechniona substancja psychoaktywna. Jednym...
Kofeina to najbardziej rozpowszechniona substancja psychoaktywna. Jednym z jej głównych źródeł jest dla nas kawa. W niektórych krajach codziennie pije ją nawet 90 proc. dorosłych mieszkańców. Czy może mieć związek z epidemią cukrzycy typu 2 na świecie? Sprawdziliśmy, co na to badania.