Przejdź do treści

Batony dyniowe – prosta przekąska idealna na jesień

Zdjęcie: masz.talerz |www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Na jesienne dni proponujemy batony na bazie… purée z dyni. To znakomity pomysł na drugie śniadanie, przekąskę albo deser. Przygotowuje się je zadziwiająco szybko i łatwo. Gwarantujemy, że nawet dzieci nie zauważą, że jedzą zdrowe batony z warzywami.

Dynia – właściwości

Dynia sprawdza się doskonale w kuchni jako warzywo uniwersalne. Z jej udziałem przygotujesz wytrawne danie i z powodzeniem zrobisz deser. Jest źródłem witaminy: A, E, K, B1, B2 i B6. Oprócz tego zawiera mangan, potas, fosfor, wapń i żelazo. Warto ją jeść ze względu na właściwości moczopędne, nawadniające i oczyszczające organizm z toksyn. Reguluje procesy trawienne i przyspiesza metabolizm. Sprzyja odchudzaniu. Jakby tego było mało, ma korzystny wpływ na układ kostny i wzrok.

Do przygotowania dyniowych batoników zamiast zwykłej mąki użyliśmy płatków owsianych, dzięki temu batony będą sycące i wypełnią żołądek na dłużej. Cukier zastąpiliśmy ksylitolem. Korzenne przyprawy, których nie szczędziliśmy, nadadzą batonom wyjątkowy smak i aromat.

Batony z dyni – przepis

Składniki:

– jeden kubek purée z dynii
– 3 kubki płatków owsianych
– pół kubka ksylitolu
– jedno starte jabłko
– łyżka oleju kokosowego
– garść gorzkich kropelek czekoladowych, albo 3-4 paski posiekanej gorzkiej czekolady
– szczypta soli
– łyżeczka cynamonu
– pół łyżeczki gałki muszkatołowej
– pół łyżeczki kardamonu
– garść ulubionych orzechów
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– łyżeczka sody

Przygotowanie:

Purée z dyni przygotowuje się bardzo prosto: wystarczy pokrojoną w kawałki obraną dynię piec w piekarniku w temp. 190-200 st. C, aż zmięknie, a następnie zmiksować w blenderze. ​

Do miski wrzuć szklankę purée z dyni, dodaj starte na grubych oczkach jabłko…

… i rozpuszczony olej kokosowy.

Płatki owsiane zmiksuj na mąkę. Wsyp do miski razem z proszkiem i sodą. Dodaj przyprawy i całość połącz.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Na koniec wmieszaj czekoladę i orzechy. Piekarnik nagrzej do 180 st. Ciasto przełóż do foremki o wymiarach 20×28 cm. Piecz przez 30 minut. Odstaw do wystygnięcia. Pokrój w prostokąty lub kwadraty. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

zdjęcia: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: