Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Przebojowe masło czosnkowe

Przebojowe masło czosnkowe
Zdjęcie: masz.talerz |www.fotografiamasztalerz.pl
Niech wam się nie wydaje, że masło czosnkowe to nic ciekawego. Wręcz przeciwnie! Sprawdźcie ten przepis i przekonajcie się, że o tym przysmaku wcale nie wiedzieliście dotychczas wszystkiego. Będzie naprawdę smacznie!

Głównym składnikiem domowego masła będzie oczywiście czosnek. Aby wydobyć z niego smak, postanowiliśmy go upiec. Dzięki temu straci na ostrości, ale zyska na słodyczy i charakterze. W naszym przepisie czosnek pojawia się nie tylko ze względu na smak, ale też dzięki wartościom odżywczym.

Czosnek w zimowe dni powinien stać się naszym najlepszym przyjacielem. To dlatego, że wzmacnia organizm i odporność. Jest bakteriobójczy, przeciwzapalny i zwalcza infekcje. Warto go jeść, kiedy jesteśmy zdrowi oraz wtedy, gdy czujemy się przeziębieni. Jest uznawany za naturalny antybiotyk. Czosnek jest bogaty w aminokwasy, witaminy i mikroelementy. Zawiera witaminy A, B, C, D, E i K. Jest bogaty w potas, cynk, magnez, fosfor, selen i wapń. Oprócz tego wspomaga pracę jelit i ma działanie przeciwzakrzepowe. Opóźnia też procesy starzenia się skóry.

Nasze masło doskonale smakuje na lekko podpieczonym pieczywie. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że samodzielne przygotowanie masła to skomplikowana procedura. Tak naprawdę, aby je zrobić potrzebujesz tylko... miksera.

Składniki:

- 400 ml dobrej jakościowo, najlepiej wiejskiej śmietany 30%
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki suszonych płatków chilli
- szczypta pieprzu
- 7 ząbków czosnku
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Czosnek lekko rozgnieć, włóż do naczynia żaroodpornego, skrop olejem i piecz, aż zmięknie, w temperaturze 200 stopni. Śmietanę wlej do kielicha blendera. Miksuj, aż tłuszcz oddzieli się od maślanki.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Przelej całość przez sito i gazę.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Odciśnij masło z płynu.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Na koniec całość wymieszaj i uformuj dowolny kształt. Wstaw do lodówki na kilka godzin i podawaj z pieczywem. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

7 faktów o czosnku, których możesz nie znać

Teraz częściej niż kiedykolwiek w roku sięgamy po czosnek, sprzymierzeńca...
Teraz częściej niż kiedykolwiek w roku sięgamy po czosnek, sprzymierzeńca w walce z przeziębieniami i osłabioną odpornością. Czosnek zasługuje jednak na to, by niezależnie od pory roku pojawiać się na naszym talerzu.

10 superfoods, które lepiej działają w parze

Matematyka wkracza na talerze! Wystarczy trochę pododawać, żeby żyć zdrowiej...
Matematyka wkracza na talerze! Wystarczy trochę pododawać, żeby żyć zdrowiej – trzeba jednak wiedzieć, co do czego. Proste rozwiązania są najlepsze: dodajmy więc superzdrowe do superzdrowego. Poznajcie 10 duetów, które lepiej działają w parze.

Wek na odporność: marynowany czosnek

Jesienią o odporność dbać po prostu trzeba, zanim poczujesz, że „coś cię łapie”. Stawiamy na stary dobry,...
Jesienią o odporność dbać po prostu trzeba, zanim poczujesz, że „coś cię łapie”. Stawiamy na stary dobry, poczciwy czosnek. W marynatę go!

Odpornościowy krem czosnkowy

Dni stają się coraz chłodniejsze ‒ zima za pasem. Potrzebujemy szybkiego dania, które nas rozgrzeje i...
Dni stają się coraz chłodniejsze ‒ zima za pasem. Potrzebujemy szybkiego dania, które nas rozgrzeje i nasyci. Proponujemy zupę krem, która nie dość, że wzmocni naszą odporność, to jeszcze smakuje doskonale. Czosnek rządzi!