Przejdź do treści

Zdrowe przepisy z wykorzystaniem komosy ryżowej: warzywny pasztet, domowe gofry

Zdrowe przepisy z wykorzystaniem komosy ryżowej: warzywny pasztet, domowe gofry Debbie Murphy/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Restauracja ONA
Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!
Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Komosa ryżowa, zwana też quinoa, choć brzmi egzotycznie, daje się oswoić. A oswoić ją warto, bo to bogactwo wszystkiego, w dodatku bezglutenowe. Macie ochotę na spotkanie z komosą ryżową? Zapraszamy na warzywny pasztet i zdrowe domowe gofry.

Komosa ryżowa (quinoa) – jakie ma właściwości?

Quinoa, inaczej komosa ryżowa, to spokrewniona z amarantusem bezglutenowa bohaterka Inków, nazywana przez nich „matką zbóż”, choć z botanicznego punktu widzenia do zbóż nie należy. Wzmacnia cały organizm, pobudza go i rozgrzewa. Świetna dla osób osłabionych, wymagających dodatkowej dawki odżywienia, aktywnych fizycznie czy dla świeżo upieczonych mam. Komosa ryżowa sprawdza się w codziennej profilaktyce przeciwnowotworowej, szczególnie w połączeniu z zielonymi warzywami lub skiełkowana – co sprawia, że jest jeszcze bardziej skuteczna.

Zawiera więcej wapnia niż mleko (w dodatku jest on dużo łatwiej przyswajalny przez organizm) i całe mnóstwo białka. Bogata jest w cenne aminokwasy egzogenne, witaminy E, C i z grupy B, flawonoidy, sole mineralne, dobrze przyswajalne żelazo, magnez, miedź czy potas. Mogą się z nią blisko zaprzyjaźnić osoby z nadwyżką cukru we krwi – nasza bohaterka brawurowo popisuje się niskim indeksem glikemicznym.

Komosa ryżowa ma lekko orzechowy zapach, w smaku jest słodka, delikatnie kwaśna z kończącą goryczką. Spełnia się świetnie w kuchni, jest kreatywna i całkiem ciekawska. Pcha się po trochu do wszystkiego.

Zrobiłam z nią gofry wegańskie, pasztet, waniliowe pyszne śniadanie i knedle ze śliwką. Pierwotnie biała, choć można też spotkać brązową, czarną lub po prostu mieszankę kolorów – wszystkie można z powodzeniem zmielić na mąkę i zastępować nią tradycyjną pszenną. Ziarna po ugotowaniu otwierają się, pokazując swoje delikatne i zachęcające loczki. Jeśli macie ochotę na komosowy eksperyment – zapraszam na gofry i pyszny warzywny pasztet!

Domowe gofry z komosy ryżowej

Składniki:

– szklanka mleka migdałowego z wanilią,
– szklanka mąki z komosy ryżowej,
– łyżka zmielonego siemienia lnianego,
– szczypta cynamonu i kardamonu,
– łyżeczka sody oczyszczonej,
– łyżka delikatnej oliwy z oliwek,
– szczypta różowej soli.

Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką na gładko, aby powstało gęste ciasto naleśnikowe. Gofrownicę rozgrzać, przesmarować olejem kokosowym i wlać ciasto. Piec na złoty kolor zgodnie ze wskazaniem gofrownicy. Studzić gofry na kratce, podawać ciepłe z domowym dżemem, owocami lub syropem daktylowym i listkiem mięty.

Pasztet warzywny z komosą ryżową

Składniki:

– 2 marchewki
– 2 pietruszki,
– 4 ziemniaki,
– 1/2 średniej dyni hokkaido,
– 4 łyżki oliwy,
– garść pokruszonych pestek z dyni,
– 6 łyżek ugotowanej komosy,
– 2 ząbki czosnku,
– 1/2 łyżeczki rozgniecionego czerwonego pieprzu,
– 1/2 łyżeczki utartego imbiru,
– szczypta soli,
– garść poszatkowanej natki pietruszki,
– świeży majeranek szczypta samych liści.

Marchew, pietruszkę, ziemniaki obrać, umyć i przekroić na połówki. Dynię umyć, wydrążyć i pokroić na mniejsze części. Warzywa ugotować na parze i rozgnieść widelcem. Czosnek obrać, pokroić i rozetrzeć na drewnianej desce ze szczyptą soli. Komosę przepłukać na gęstym sicie, najlepiej dwa razy wrzątkiem. Ugotować w proporcji 1:2.

Ugotowane składniki włożyć do miski, dodać oliwę (2 łyżki), przyprawy, pietruszkę i wymieszać dokładnie. Przełożyć do niewielkiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować po wierzchu oliwą i piec w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut.

 


Maia Sobczak – dietetyczka holistyczna, wegetarianka. Uwodzi pięknym, zdrowym i smacznym jedzeniem oraz świadomym podejściem do życia. Ćwiczy jogę, kocha zwierzęta, segreguje śmieci i uważnie obserwuje rzeczywistość. To ona właśnie qma kaszę: www.qmamkasze.pl.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kutia od A do Z. Pełna zdrowia słodycz, na którą czekamy przez cały rok!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Gluten – dlaczego działa na nas jak narkotyk?

Jajka a gluten - istnieje zależność?

Jesteś na diecie bezglutenowej? Sprawdź, czy możesz jeść jajka od kur karmionych ziarnem

Jak upiec chleb bezglutenowy? Sprawdzony przepis na chleb bez glutenu

Mąka gryczana – zdrowie bez glutenu. Wartości odżywcze, przepisy

Kasza jaglana – bezglutenowa królowa. Wartości odżywcze, przepisy

Karob vs kakao - właściwości, zastosowanie i przepisy

Karob vs kakao – właściwości, zastosowanie i przepisy

orzeszki

Uczuleni na jedzenie

mąka ryżowa

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa. Zrobisz z niej pyszne naleśniki, pudding i pierogi

Mąka jaglana / istock

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

święta

Święta na bezglutenie

Bezglutenowe kluseczki z dyni na jesienny obiad. Wypróbuj ten przepis!

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Pszeniczny brzuch – masz go?

Sałatka z komosą ryżową i winogronami

Sałatka z komosą ryżową i winogronami. W sam raz na wzmocnienie odporności!

Istockphoto.com

Podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu? Podpowiadamy, jak to sprawdzić

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować?

„Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować? – pyta (i odpowiada!) Monika Ciesielska, dietetyczka

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado