Przejdź do treści

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

Akcja bez glutenu: mąka jaglana
Mąkę jaglaną uzyskujemy z drobno lub grubo mielonej kaszy jaglanej. Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd i shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kobieta pracuje
Chudnięcie ze stresu jest niebezpieczne! Rozmawiamy z internistą Arkadiuszem Millerem
Gulasz vege to jest to!
Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem
Kochaj siebie i skórę, w której się znajdujesz. Niesamowita galeria zdjęć osób z wyjątkowymi znamionami
Kobieta jest w gabinecie lekarskim, widac jej plecy. Na przeciwko siedzi młoda lekarka, która słucha pacjentki.
„Niektórzy pacjenci w sposób celowy zatajają informacje. Może chcą się przedstawić w lepszym świetle”. Skąd lekarz wie, że pacjent kłamie? Tłumaczy psycholog Milena Marczak
„Wiele kobiet zaczyna trenować, rzucając się na głęboką wodę. Ich psychika nie jest na to przygotowana”.
„Wiele kobiet zaczyna trenować, rzucając się na głęboką wodę. Ich psychika nie jest na to przygotowana”. Rozmawiamy z fizjoterapeutką o kontuzjach

Z kaszy jaglanej można przygotować niemal wszystko ‒ od słodkiej jaglanki na śniadanie po wytrawne pasztety. A jeśli mamy pod ręką mąkę jaglaną, lista zdrowych i kreatywnych potraw się wydłuża. 

Kasza jaglana to inaczej proso, rodzaj roślinny jednorocznej. Jagła, bo tak można ją też nazywać, przywędrowała do Europy z Chin. Tam obok ryżu, soi, pszenicy i żyta występuje w tak zwanej świętej piątce chińskich zbóż. Ciekawostką jest, że to jedno z najstarszych zbóż, a jego historia sięga okresu neolitu. 

Jagła bogata w krzem dba o zdrowy rozwój paznokci i włosów. Dostarcza również dużych ilości witaminy E opóźniającej starzenie się organizmu, witaminy B i lecytyny, które poprawiają koncentrację i pamięć. Kasza jaglana polecana jest przy anemii, bo jest bogata w żelazo. Jest także źródłem sodu, potasu, wapnia oraz zawiera magnez, jod i brom. 

Coraz częściej mówi się o skutkach zakwaszania organizmu, a jagła jest zasadotwórcza. Działa alkalizująco, przywracając naturalną równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Oczyszcza go, zwalcza szkodliwe wolne rodniki i grzyby. Jagła jest lekkostrawna, pożywniejsza od ryżu, nie uczula jak kukurydza i jest o wiele tańsza od podobnie chwalonych kasz takich jak amarantus czy quinoa. Jest łatwo dostępna, znajdziemy ją w każdym polskim sklepie spożywczym. 

Przygotowując potrawy z jagły, warto wcześniej sparzyć ją wrzątkiem, by pozbyć się bardziej lub mniej wyczuwalnego gorzkiego smaku. Przed mieleniem oczywiście można najpierw kaszę sparzyć, a następnie dokładnie osuszać, lecz jest to pracochłonne. 

Mąkę jaglaną uzyskujemy z drobno lub grubo mielonej kaszy. Zmiel kaszę w młynku do kawy lub blenderze kielichowym o szybkich obrotach. Z 500 g kaszy uzyskasz 500 g mąki.

Kasza jaglana, a szczególnie mąka z jagły, jest wręcz stworzona do słodkich wypieków. To dzięki niej uzyskasz wspaniałe kruche ciasta, będące idealnymi spodami do tart i kiszów. Mąka jaglana sprawdza się również przy innych słodkich wypiekach np. w towarzystwie czekolady i bananów. 

Mąka jaglana jak żadna inna nadaje się również do wypieków na słono. Z przyzwyczajenia rano sięgamy po pieczywo i kanapki. Ci, którym zdrowie i alergia nie pozwalają na spożywanie tradycyjnych wypieków, zamiast kupować drogi i często niesmaczny chleb bezglutenowy, mogą szybko upiec bułeczki lub chlebek cukiniowy idealny do kanapek. Zamiast zwykłych porannych naleśników lub owsianki z mlekiem z mąki jaglanej można zrobić szybkie racuchy z jabłkiem. 

Mąkę już macie? Oto trzy przepisy dla was na początek!

Jaglane racuchy z tartym jabłkiem

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

Składniki:

– 1 duże jabłko
– kubek mąki jaglanej
– ½ kubka mleka roślinnego
– szczypta soli
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– olej do smażenia 

Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj mąkę jaglaną, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj i pozostaw na chwilkę, aż jabłko puści soki. Masa powinna być gęsta, ale jeśli jest za sucha, dodaj odpowiednią ilość mleka ‒ nie więcej niż 150 ml. 

Nakładaj masę łyżką na rozgrzaną patelnię. Smaż z obu stron na rumiano. Podawaj z cukrem pudrem lub syropem klonowym.

Chlebek jaglany z cukinią

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

Składniki:

– 400 g mąki jaglanej
– 120 ml mleka sojowego
– 200 g startej cukinii
– sok z ½ cytryny
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– duża szczypta soli
– 1 łyżka czarnuszki
– 4 łyżki oleju 

Cukinię zetrzyj na tarce o małych oczkach. Posól i zostaw na 5‒10 minut. Odmierz mleko sojowe i dodaj do niego sok z cytryny. Do cukinii dodaj mąkę jaglaną, proszek do pieczenia i czarnuszkę. Dodaj mleko i zacznij wszystko mieszać. Dodaj olej. Masa powinna być dość lita i mokra. 

Przygotuj formę i obłóż ją papierem do pieczenia. Przelej masę do formy. Posyp ciasto słonecznikiem. Chlebek piecz w 175 stopniach przez 40‒50 minut ‒ do suchego patyczka.

Podwójnie czekoladowe brownie z bananem

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

Składniki:

– 3 średniej wielkości, bardzo dojrzałe (wręcz czarne) banany
– 200 g mąki jaglanej
– około 1/2 szklanki mleka roślinnego 
– 3 tabliczki gorzkiej czekolady
– szczypta soli
– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
– 2 łyżki oleju
– 3 łyżki mleka roślinnego

Banany obierz i przenieś do miski. Zblenduj za pomocą blendera „żyrafy” na jednolitą masę. Dodaj mąkę jaglaną. Mieszaj. Powoli dodawaj mleko, tak by masa była mokra i delikatnie rzadka. Dodaj szczyptę soli i proszek do pieczenia. Rozpuść 2 tabliczki czekolady w kąpieli wodnej.

Rozpuszczoną czekoladę dodaj do masy i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć jednolitą barwę. Na koniec dodaj olej i wymieszaj. Przygotuj formę z papierem do pieczenia. Ja użyłam większej, prostokątnej 29×21 cm. Przelej ciasto do formy i piecz w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku do suchego patyczka. Jeśli forma jest większa, ciasto będzie się piec krócej, tj. 20‒30 minut. 

Pozostałą tabliczkę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka roślinnego. Polej czekoladą ciasto. 

Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

pęczek rzodkiewki

Rzodkiewka – nie tylko do kanapki. Propozycja na obiad z tym warzywem w roli głównej

Waniliowy budyń z pietruszki

Słodka wariacja na deser – waniliowy budyń z pietruszki. Zdrowy, bo domowy!

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Masz w lodówce kiszone ogórki? Zobacz, co możesz z nich wyczarować

Pora na pora

Doceń pora! To warzywo zasługuje na uwagę

marchew

Rozgrzej się! Aromatyczna zupa marchewkowa z pikantną nutą

Napar imbirowy

Jest ci zimno i nie masz siły? Oto napar imbirowy na rozgrzewkę

Sałatka z pomarańczami – idealna na lunch albo na kolację. Lekka ale sycąca

Przednówkowa ribollita – królewskie danie z warzyw i chleba razowego

Zupa rybna w tajskiej odsłonie

Zupa rybna w tajskiej odsłonie. Znakomicie rozgrzewa i syci