Przejdź do treści

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa
Mąka ryżowa może być przygotowana z ryżu białego lub odmian ciemnych. Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Niepożądany odczyn poszczepienny. Jak często występuje?
Mama Kosmetolog o bliznowcu – czym się charakteryzuje i jak powstaje?
Joanna Horodyńska
Karolina Gilon i Joanna Horodyńska zachęcają do badań piersi
magda gessler
Magda Gessler ambasadorką kampanii „Diagnostyka Jajnika”
Keira Knightley
Keira Knightley zakazała swojej córce oglądania filmów Disneya

Pożegnaliście gluten, ale brakuje wam w diecie produktów mącznych? Przedstawiamy mąkę ryżową, którą błyskawicznie zrobicie sami. A z tej mąki pyszne naleśniki, pudding, a nawet pierogi!

Mąka ryżowa to jedna z najpopularniejszych mąk bezglutenowych. Jest pozyskiwana z ziaren ryżu. Ziarna niekiedy się czyści, a potem mieli na grubo lub w drobny pył. Mąka ryżowa w porównaniu z pszenną jest mniej kaloryczna ‒ w 100 g mąki jest 348 kcal. Może być przygotowana z ryżu białego lub odmian ciemnych. Spożywając produkty z ciemnej mąki ryżowej, dostarczamy organizmowi zdrowy błonnik, magnez, cynk, mangan oraz fosfor. Czysta mąka ryżowa zawiera również wszystkie witaminy z grup B. Na 100 g zawiera 7 g białka. Ma średni indeks glikemiczny, który wynosi 40 pnk. Jeśli chodzi o właściwości zdrowotne, mąka z białego ryżu nie odbiega od ciemnej mąki ryżowej. Jest bogata w te same minerały, a co najważniejsze, jest lekkostrawna, tym samym polecana w dietach.

Mąka ryżowa wykorzystywana jest w kuchni azjatyckiej. To z niej wytwarza się papier ryżowy, makarony czy lekkie pieczywo. Azjaci wykorzystują ją na co dzień w domowych potrawach jako zagęstnik do sosów czy zup. Z mąki ryżowej powstają najpopularniejsze azjatyckie słodkie wypieki.

Mąka ryżowa: zrób to sam!

Obecnie mąka ryżowa jest bardzo łatwo dostępna, a jej cena zachęca do zakupu. Jeśli zamierzamy taką mąkę kupić, warto wybrać się do certyfikowanego sklepu lub kupić oryginalną chińską lub japońską. W innym wypadku możemy się spotkać z komunikatem na opakowaniu, iż mąka ryżowa może zawierać śladowe ilość glutenu. To dlatego, że mąki pszenne oraz te bezglutenowe, np. ryżowe, często pakowane są w tym samym zakładzie. Dlatego taką mąkę warto przygotować w domowych warunkach. Potrzebny będzie nam dobrej jakości blender kielichowy o szybkich obrotach lub elektryczny młynek do kawy.

Mąką ryżową bez problemu możemy zastąpić w potrawach mąkę pszenną. Ponieważ mąka ta nie zawiera glutenu, warto użyć dodatkowego spójnika sklejającego. Niech to będzie podwójna ilość jajek, banan, łyżka mąki z tapioki lub dodatkowa łyżka skrobi ziemniaczanej, można wykorzystać też olej. Ważne też, by ciasto, np. na pierogi lub naleśniki, miało odpowiednią wilgotność, nieco większą niż przy tradycyjnym pszennym odpowiedniku.

Mąka z białego ryżu

Składniki:

– 500 g białego ryżu 

Ryż przenieś do kielicha blendera. Zamknij wieko. Miksuj na najszybszych obrotach przez mniej więcej minutę. Następnie przemieszaj wszystko szpatułką. Jeśli chcesz uzyskać mąkę drobno mieloną, blenduj kolejne 30 sekund. Z 500 g ryżu powstanie ½ kg mąki ryżowej idealnej na naleśniki.

Pudding ryżowy z sosem klonowym, wodą różaną i owocami

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa

Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

Składniki:

– ½ szklanki mleka migdałowego
– 3 łyżki mąki ryżowej
– ½ zakrętki wody różanej
– 2 łyżki sosu klonowego
– orzechy lub owoce 

Mleko wlej do rondelka i czekaj, aż się zagotuje. Dodaj syrop klonowy i wodę różaną. Kiedy zacznie bulgotać, zmniejsz temperaturę pod garnkiem i zaczynaj powoli dodawać mąkę. Najpierw 1 łyżkę, potem następne. Ciągle mieszaj trzepaczką, aż pudding zgęstnieje. Przelej pudding do naczynia.

Skrop sosem klonowym i dodaj orzechy lub owoce. 

Ryżowe pierożki z czarną soczewicą

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa

Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

Składniki:

– 500 g mąki ryżowej
– ½ l wrzątku
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżki oleju

Nadzienie:

– 1 szklanka czarnej soczewicy
– por
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka czubricy
– 2 łyżeczki suszonego pomidora w płatkach
– sól, pieprz, szczypta cukru
– łyżka oleju

Przesyp mąkę i sól do miski. Przygotuj dużą łyżkę. Powoli wlewaj wrzątek i mieszaj tak, by mąka chłonęła wodę i powstała zbita masa. Przykryj miskę talerzem i zostaw na 10 minut. To ważne, by mąkę na pierogi ryżowe najpierw sparzyć. Następnie dodaj olej i zacznij mieszać ciasto rękami. Powinno być miękkie i sprężyste. Podziel ciasto na 4 kule. Blat i każdą kulkę przed wałkowaniem posyp mąką ryżową. Wałkuj ciasto na placek grubości około 3 mm.

Wcześniej lub w międzyczasie przygotuj farsz.

Soczewicę ugotuj do miękkości, a potem przepłucz w zimnej wodzie. Pora posiekaj drobno i przenieś na patelnię rozgrzaną z odrobiną oleju. Podsmażaj przez 5 minut. Dodaj zgniecione ząbki czosnku. Na koniec dodaj soczewicę. Dosyp przyprawy, wszystko dosól i popieprz do smaku.

Z ciasta wycinaj koła. Na środek kładź łyżeczkę farszu i zawiń rogi ciasta. Możesz też wypróbować inne, bardziej skomplikowane formy pierożka.

Zagotuj wodę z odrobiną soli. Wrzucaj pierożki małymi partiami, kiedy wypłyną na wierzch, gotuj około 5 minut.

Pierożki możesz też ugotować na parze ma metalowym sitku lub w koszyczku bambusowym około 7‒10 minut. Wszystko zależy od wielkości pierogów. Podawaj na ciepło polane oliwą lub po prostu przybrane pietruszką albo świeżą kolendrą. 

Naleśniki z mąki ryżowej

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa

Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

Składniki:

– 450 g mąki ryżowej
– 6 łyżek skrobi ziemniaczanej
– 4 łyżki oleju
– ok. 1 l zimnej wody lub mleka sojowego
– łyżeczka soli

Przesiej mąkę i skrobię do miski. Dolewaj powoli wody, ciągle mieszając trzepaczką, lub użyj robota kuchennego. Wody powinno być sporo, ciasto ma być bardziej rozwodnione od typowego ciasta naleśnikowego. Na koniec dodaj olej.

Do smażenia naleśników użyj specjalnej patelni lub takiej z płaskim dnem. Bardzo dobrze ją rozgrzej z odrobiną oleju. Nalewaj chochelką ciasto i zwinnym ruchem ręki rozprowadź je po patelni. Smaż z obu stron. Przed przygotowaniem kolejnego naleśnika dobrze wymieszaj ciasto, gdyż lubi się rozwarstwiać.

Naleśniki podawaj tak jak tradycyjne – z ulubionymi dodatkami.

Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Kisimy czerwoną kapustę!

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z nutą kokosową

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

O co chodzi z tą pszenicą?

O co chodzi z tą pszenicą?

Tortilla z bobem i awokado

Tortilla z bobem i awokado

Akcja bez glutenu: mąka gryczana

Akcja bez glutenu: mąka gryczana

Święta na bezglutenie

Święta na bezglutenie

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Jak oswoić topinambur?

Jak oswoić topinambur?

Akcja bez glutenu: komosa ryżowa

Zdrowe przepisy z wykorzystaniem komosy ryżowej: warzywny pasztet, domowe gofry

Ciasta z... warzywami

Ciasta z… warzywami

Akcja bez glutenu: amarantus

Akcja bez glutenu: amarantus