Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Ale fajna babka!

Ale fajna babka!
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Jeśli planujesz, jak co roku, przygotować klasyczną babkę piaskową – taką z masłem, cukrem, pszenną mąką i tuczącym lukrem – poczekaj. Bo my tu mamy wegańską kuzynkę tradycyjnej baby. To się nazywa pyszny i zdrowy deser!

Ciasta z dodatkiem warzyw kochamy i polecamy. Dzięki nim ciasto jest zdrowsze, wilgotne i naprawdę smaczne. Ale żeby burak w wielkanocnej babie?! A tak. Burak w naszym przepisie jest prawie niewyczuwalny, a swoją funkcję spełnia doskonale. Baba jest całkowicie wegańska, nie zawiera niezdrowych tłuszczy, cukru ani mąki, która tuczy. Masło zastąpiliśmy olejem kokosowym, cukier – naturalnym słodem z buraka i agawy, a mąka powstała po zmiksowaniu orzechów i płatków owsianych. Kleik z siemienia lnianego idealnie zastępuje jajka. Czego chcieć więcej? Polewy czekoladowej. O nią też się nie musisz martwić!

Składniki:

- 2 szklanki startego buraka
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek ciepłej wody
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- szklanka płatków owsianych
- szklanka orzechów laskowych
- 5 łyżek syropu z agawy
- szczypta soli
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść miechunki + kilka łyżek mąki pełnoziarnistej
- 4 łyżki kakao (opcjonalnie)

Dodatkowo:

- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki oleju kokosowego
- płatki migdałowe do posypania

Przygotowanie:

Dzień wcześniej buraki porządnie wyszoruj, osusz, zawiń w folię do pieczenia i piecz w temperaturze 220 stopni, aż będą zupełnie miękkie. Odstaw do wystygnięcia. Pozbądź się skórki. Zetrzyj buraki na tarce o dużych oczkach. Siemię lniane zalej wodą i odstaw, aż napęcznieje. W mikserze umieść płatki owsiane i zmiksuj na mąkę. Tak samo zrób z orzechami. Mąkę pełnoziarnistą połącz z mąką z orzechów i płatków owsianych. Dodaj sodę, kakao i proszek do pieczenia. Miechunkę namocz w ciepłej wodzie przez 10 minut. Odsącz i osusz. Posyp mąką i dodaj do reszty suchych składników. W rondelku rozpuść olej kokosowy. Czekoladę posiekaj drobno. Buraka połącz z mlekiem, siemieniem lnianym, czekoladą, olejem, syropem z agawy i solą. Dokładnie wymieszaj. Powoli wsyp suche składniki do mokrych. Cały czas mieszaj. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Foremkę wysmaruj olejem i posyp odrobiną mąki. Przelej masę do foremki i piecz przez godzinę, aż patyczek będzie czysty. Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni. Wyjmij ciasto do ostudzenia. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i olej kokosowy. Wymieszaj. 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Ciasta z... warzywami

Szarlotka zacna jest, ale kto powiedział, że do wypieków nadają się tylko owoce? Dzisiaj upieczemy ciasteczka...
Szarlotka zacna jest, ale kto powiedział, że do wypieków nadają się tylko owoce? Dzisiaj upieczemy ciasteczka buraczane, kruche galette z selerem i drożdżowe ślimaki z marmoladą paprykową. Warzywa górą!

Sernik na zimno z borówkami

Gdy z nieba leje się żar, nawet przygotowanie ciepłego obiadu staje się wyzwaniem. A co dopiero zbliżenie...
Gdy z nieba leje się żar, nawet przygotowanie ciepłego obiadu staje się wyzwaniem. A co dopiero zbliżenie się do piekarnika… Jeśli macie ochotę na ciasto, nie musicie podgrzewać atmosfery w kuchni. Na ratunek przybywa sernik na zimno!

Mazurek bez pieczenia

Coraz częściej słyszy się o diecie raw, zgodnie z którą jemy tylko produkty niepoddane obróbce termicznej....
Coraz częściej słyszy się o diecie raw, zgodnie z którą jemy tylko produkty niepoddane obróbce termicznej. Naturalne, surowe i organiczne. Świąteczny mazurek, który przygotujemy, inspirując się dietą raw i lekko ją podkręcając, to będzie superzdrowy finał wielkanocnego obiadu!

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha wielkanocna to tradycyjny świąteczny deser wywodzący się zza wschodniej granicy. W niektórych...
Pascha wielkanocna to tradycyjny świąteczny deser wywodzący się zza wschodniej granicy. W niektórych regionach naszego kraju wręcz nieznany. Pod podniosłą nazwą kryje się jednak nic innego, jak rodzaj… sernika na zimno. Paschę przygotowuje się „na bogato” – dużo masła, tłustej śmietany, cukru, wanilii, bakalii. Co zrobić, by trochę...