Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Alternatywa dla mielonego – kotleciki rybne

Alternatywa dla mielonego – kotleciki rybne
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Znudził ci się klasyczny kotlet mielony? Mamy superprzepis na kotleciki rybne! Nasza propozycja to pełnowartościowe białko zawarte w rybim mięsie i zdrowe tłuszcze. Mało? Dodajemy bataty. Dodatkowo, zamiast smażyć kotleciki, krótko podsmażyliśmy je na oleju kokosowym, a potem podpiekliśmy. Pyszka!

To, że ryby są niezwykle zdrowe i pełnowartościowe, wiedzą nawet dzieci. Zawierają bardzo dobrze przyswajalne białko i ważne nienasycone kwasy tłuszczowe. Jedząc je, dostarczamy witaminy D i oprócz tego mnóstwo jodu, selenu, magnezu i wapnia. Ryby mają dobry wpływ na nasz układ krążenia, paznokcie, skórę i włosy. Poza tym dobrze wpływają na pamięć i koncentrację. Warto je jeść ze względu na dobroczynny wpływ na poziom cholesterolu oraz pracę serca. Obniżają także ryzyko zachorowania na nowotwory. I mają właściwości przeciwzapalne. A zatem X razy tak dla tych kotlecików!

Składniki (na ok 6 porcji):

- 250 g filetów z dorsza
- ​125 g startych, surowych batatów
- 1 jajko
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 6 czubatych łyżek mąki pełnoziarnistej
- bułka tarta do obtaczania
- sól i pieprz do smaku
- olej kokosowy do smażenia
- kiełki do podania

Przygotowanie:

Umyj i osusz rybę. Szczypiorek drobno posiekaj, a bataty zetrzyj na grubych oczkach. Rybę pokrój w kawałki jak do tatara. Wrzuć rybę do miski, dodaj szczypior, jajko, bataty i mąkę. Dopraw przyprawami i połącz dokładnie. Wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie uformuj z masy kotleciki i lekko je spłaszcz. Obsyp bułką tartą. Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotleciki z każdej strony ok. minuty. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Po usmażeniu połóż kotleciki na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie poukładaj je w naczyniu żaroodpornym i piecz 10-15 minut. Podawaj z kiełkami.


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Najlepsze źródła białka inne niż kurczak

Kurczak z ryżem. Grillowany filet z kurczaka i warzywa z wody. Sałatka z kurczakiem. Jesz kurczaka, bo...
Kurczak z ryżem. Grillowany filet z kurczaka i warzywa z wody. Sałatka z kurczakiem. Jesz kurczaka, bo jest łatwym i bardzo dobrym źródłem białka. Ale jeśli dania z kurczaka już ci się przejadły, sięgnij po alternatywę! Podpowiadamy, jakie produkty zawierają tyle białka co kurczak oraz co z nich zrobić, by było smacznie i zdrowo.

Zamiast mielonego

Kotlety mielone... Niektórzy po prostu mają do nich sentyment. A jeśli ci niektórzy przeszli na wegetarianizm?...
Kotlety mielone... Niektórzy po prostu mają do nich sentyment. A jeśli ci niektórzy przeszli na wegetarianizm? Zamiast przeżywać żałobę po tradycyjnym mieleńcu, pora wyczarować mielonego w wersji wege. To nie to samo? A założymy się, że nasze propozycje wygrają konkurencję?

Kotleciki z dyni z nutą kokosową

Pod słowem kotlet kryć się może dużo więcej niż tylko kawałek mięsa. Sprawdzi się tutaj burak, soczewica,...
Pod słowem kotlet kryć się może dużo więcej niż tylko kawałek mięsa. Sprawdzi się tutaj burak, soczewica, ciecierzyca czy brokuły. A kto próbował kotlecików z dyni? Z sałatką z kiełków groszku i sosem kokosowym smakują wybitnie!

Superfood: Burger z tuńczyka

Szybki, tani, smaczny i superzdrowy obiad dla aktywnych? Burger z tuńczyka. Samo białko. Bez dodatku...
Szybki, tani, smaczny i superzdrowy obiad dla aktywnych? Burger z tuńczyka. Samo białko. Bez dodatku tłuszczu. Rzecz szczególnie polecana dla tych, którzy wiele czasu spędzają na siłowni i pracują nad muskulaturą. Dla nich taki tuńczyk to prawdziwe superfood.