Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

Anemia – problem co trzeciego z nas

Anemia – problem co trzeciego z nas
Anemia może dawać bardzo różne i mylące oznaki. Ilustracja: shutterstock

Czy człowiek z anemią musi być blady i osłabiony? Nie. Szpinak na niedobory żelaza? Nic z tego. Jaka jest nasza wiedza na temat anemii? Niewystarczająca. A problem dotyczy 30 proc. ludzi na całym świecie.

Definicja Światowej Organizacji Zdrowia mówi, że anemia (inaczej niedokrwistość) to stan, w którym liczba czerwonych krwinek lub ich zdolność transportowania tlenu są niewystarczające, aby sprostać fizjologicznym potrzebom.

Anemia – skąd się bierze?

Najczęstszą przyczyną anemii jest niedobór żelaza, następnie deficyt kwasu foliowego, witamin B12 i A, przewlekłe stany zapalne, infekcje pasożytnicze i niektóre choroby. 

‒ Powszechną przyczyną anemii, również w Polsce, jest utrata krwi. Rzadko chodzi o nagły, duży krwotok, częściej do niedokrwistości dochodzi wskutek ciągłego, niewielkiego krwawienia z przewodu pokarmowego (np. wrzód żołądka lub dwunastnicy) albo bardzo obfitych krwawień miesięcznych ‒ tłumaczy lek. Tomasz Imiela i dodaje, że przy diagnozowaniu przyczyn niedokrwistości oprócz morfologii krwi często wykonuje się gastroskopię, oznacza funkcję nerek i wątroby, a czasami konieczne są inne badania – nawet biopsja szpiku.

Problem anemii jest z pewnością przez nas bagatelizowany. Wystarczy spojrzeć na statystyki. Co trzecia osoba na ziemi ma anemię. W przeważającej części są to mieszkańcy ubogich terenów, opanowanych przez choroby takie jak AIDS, malaria czy gruźlica. Co nie oznacza, że mieszkańców innych krajów ten problem nie dotyczy. W krajach rozwijających się co druga kobieta w ciąży i 40 proc. dzieci w wieku przedszkolnym słyszą diagnozę: anemia (dane za WHO).

Anemia – jak ją rozpoznać?

Objawy? Wydawałoby się, że sprawa jest prosta. Bo jaki jest człowiek anemiczny? Blady, zmęczony, osłabiony… Niekoniecznie. Tak naprawdę anemia może dawać bardzo różne i mylące oznaki. Najczęstszymi dolegliwościami są: bladość błon śluzowych, osłabienie, zmęczenie, zawroty głowy, duszność, bóle głowy, szybsze bicie serca, zaparcia lub biegunki. ‒ Czasem dochodzi jednak do drętwienia i bólu nóg, problemów z pamięcią, depresji czy zaburzeń równowagi. Tak bywa w przypadku braku witaminy B12 i kwasu foliowego. Niedobory te mogą być następstwem choroby Crohna, cukrzycy, celiakii, anoreksji lub zażywania niektórych leków – wymienia lek. Tomasz Imiela. Czasami niedokrwistość może manifestować się w jeszcze inny sposób, dlatego warto się regularnie badać, oznaczać morfologię (co najmniej raz do roku) i konsultować rutynowo z lekarzem.

Na temat anemii krąży wiele mitów. Poznajcie najpopularniejsze dotyczące tej przypadłości:

Mit 1. Przy anemii najlepiej jeść szpinak

Niekoniecznie. Szpinak wcale nie zawiera nie wiadomo jakiej ilości żelaza. To przekłamanie pochodzi jeszcze z 1870 roku, kiedy dr Emil von Wolf zrobił małą gafę ‒ pomylił się w przecinkach. Od tamtej pory szpinak uznawany był za warzywo najbardziej naszpikowane żelazem. Dopiero kilkadziesiąt lat później naukowcy odkryli, że tak naprawdę zawiera jedynie 1/10 sugerowanej przez Wolfa ilości żelaza. Co oznacza, że nie odbiega tak naprawdę pod tym względem od wielu innych zielonych warzyw.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

5 naturalnych źródeł żelaza

Niedobór żelaza bierze się zwykle ze złej diety. Jest niebezpieczny, bo prowadzi do anemii. Żelaza często...
Niedobór żelaza bierze się zwykle ze złej diety. Jest niebezpieczny, bo prowadzi do anemii. Żelaza często brakuje kobietom w ciąży i w okresie karmienia piersią. Co jeść, aby uzupełnić jego braki? Oto 5 naturalnych źródeł tego mikroelementu.

Miksujemy: koktajl na anemię

Botwinka, szpinak, pietruszka zielona – naprawdę trudno byłoby znaleźć lepsze połączenie produktów, które...
Botwinka, szpinak, pietruszka zielona – naprawdę trudno byłoby znaleźć lepsze połączenie produktów, które skutecznie pomogą zwalczyć anemię wynikająca z niedoboru żelaza.

Anemia

Niedokrwistość, potocznie zwana anemią, jest chorobą, którą charakteryzuje spadek ilości hemoglobiny...
Niedokrwistość, potocznie zwana anemią, jest chorobą, którą charakteryzuje spadek ilości hemoglobiny i liczby krwinek czerwonych we krwi poniżej wartości optymalnych.

Szpinak – i moc jest z tobą!

Pamiętacie Popeye’a? To postać z komiksu i filmu animowanego. Marynarz z mięśniami jak bochenki chleba,...
Pamiętacie Popeye’a? To postać z komiksu i filmu animowanego. Marynarz z mięśniami jak bochenki chleba, o nadludzkiej sile i złotym sercu, swą tężyznę zyskiwał, gdy zjadł szpinak! Sprawdźcie, jak przygotować to warzywo mocy, by stało się jednym z ulubionych dań.