Przejdź do treści

Aquafaba – wegańskie białko

Aquafaba po ubiciu lub zmiksowaniu zachowuje się dokładnie jak białko. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Niepożądany odczyn poszczepienny. Jak często występuje?
Mama Kosmetolog o bliznowcu – czym się charakteryzuje i jak powstaje?
Joanna Horodyńska
Karolina Gilon i Joanna Horodyńska zachęcają do badań piersi
magda gessler
Magda Gessler ambasadorką kampanii „Diagnostyka Jajnika”
Keira Knightley
Keira Knightley zakazała swojej córce oglądania filmów Disneya

Ciecierzyca, zwana żartobliwie bozonami Higgsa lub boskimi cząstkami, w ostatnich latach zawładnęła wegeumysłami. Myślicie, że znacie już wszystkie jej warianty? Cieciorka, a właściwie woda po jej gotowaniu, potrafi zamienić się w puszystą bezę, kolorowe makaroniki i spulchnić każdy wypiek! Poznajcie aquafabę.

Aquafaba to woda z gotowania ciecierzycy lub zalewa (w przypadku produktu z puszki), która po ubiciu lub zmiksowaniu zachowuje się dokładnie jak białko – staje się puszystą, sztywną pianką. Brak odpowiedniego zamiennika kurzego białka sprawiał dotychczas problem weganom i chorującym na alergie pokarmowe. Wprawdzie kuchnia wegańska wykreowała wiele dobrych zamienników całych jaj, jednak niedoścignionym wzorem pozostawało białko, które zmuszało do rezygnacji z wielu deserów i ciast. Czyniono słodkie próby z pianką z siemienia lnianego, ale ta okazała się kapryśna i wcale nie idealna.

Dlatego na blogach kulinarnych i wegańskich forach co rusz pojawiają się nowe litanie dziękczynne ku wynalazcy aquafaby. Pomysł narodził się we Francji. Joël Roessel, kucharz eksperymentujący z kuchnią molekularną, jako pierwszy ubił wodę z cieciorki. Na swoim blogu opublikował wówczas przepisy na mus czekoladowy i bezę, które szybko zrobiły furorę w internecie. Kucharz połączył łacińskie słowa woda (aqua) oraz fasola (faba), nadając nazwę płynowi, który obecnie wstrząsa wegańskim światem kulinarnym.

Co znajduje się w takim roztworze? Około 5 procent suchej masy ciecierzycy w trakcie gotowania przechodzi do wody. Oznacza to, że aquafaba ma te same składniki odżywcze co cieciorka, jednak w znacznie pomniejszonych proporcjach. Za tym idzie również niska zawartość kaloryczna – jedna łyżeczka nie przekracza granicy pięciu kalorii. Aquafaba nie jest więc, w przeciwieństwie do samej cieciorki, świetnym źródłem białka, węglowodanów i błonnika. Ale nie w tym rzecz. Przede wszystkim otworzyła nowe drzwi w kuchni wegańskiej. Od dziś zrobienie bezy, ślicznych makaroników, puszystego musu czekoladowego, muffinek, nugatów, lodów, brownie i majonezu nie stanowi właściwie żadnego problemu. Woda po cieciorce ubija się znakomicie, a jej nietransparentny zapach skutecznie daje się zniwelować przyprawami.

Dwie łyżeczki aquafaby zastępują jedno białko jaja kurzego, a trzy – całe jajko. Prócz wody z ciecierzycy można w ten sposób eksperymentować właściwie z każdym rodzajem fasoli. Próbujcie!

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Kubek kawy

Kawa a jakość plemników. Okazuje się, że jest zależność!

Angelina Jolie najpierw szokowała, teraz ratuje życie

Strach przed bólem gorszy niż ból

Strach przed bólem gorszy niż ból

6 badań, dzięki którym diagnozujemy nowotwory

Nie odkrywaj swojej pasji – stwórz ją

Zdenerwowany? Zjedz coś

Fitness na zdrowe jelita

Owoce i warzywa bez przemycania

Owoce i warzywa bez przemycania

Pies kontra upał. Jak pomóc zwierzakowi?

10 ekokosmetyków idealnych na lato

10 rzeczy, które czyścisz źle, za rzadko lub wcale

Mamo, mam coś w oku!