Przejdź do treści

Awokado – smaczliwka na zdrowie

Awokado - smaczliwka na zdrowie
Dlaczego warto rozsmakować się w awokado? Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka | www.cookitlean.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

Awokado, wdzięczniej zwane smaczliwką, to jeden z tych owoców, po które warto sięgać często. Niepozorna „gruszka” o zielonym miąższu ma tyle nadzwyczajnych właściwości, że jej awans do grupy tzw. superfoods jest jak najbardziej uprawniony.

Awokado początkowo było uprawiane w Meksyku, jednak szybko rozprzestrzeniło się na obszarze obu Ameryk. W dzisiejszych czasach owoc ten jest uprawiany w ponad 20 krajach na całym świecie i w ponad 500 odmianach. Owoce awokado dostępne w sklepach na terenie naszego kraju są importowane najczęściej z Hiszpanii, Izraela oraz RPA.

W sklepach zwykle odmiany są opisywane jako „awokado” lub „awokado premium”. Tak naprawdę najczęściej spotykane w Polsce odmiany to ettinger – owoce podłużne z gładką, zieloną skórą, bacon – o owocach bardziej zaokrąglonych niż ettinger, oraz zgodnie ze sklepową nomenklaturą awokado premium, czyli hass – lekko zaokrąglone owoce o grubej, brązowej i chropowatej skórze.

Owoc wszystko mający

Dlaczego warto rozsmakować się w awokado? Jest wiele powodów, a ich listę otwiera wysoka zawartość witamin i minerałów, takich jak witamina A (wpływająca m.in. na prawidłowy wzrost i rozwój włosów, kości, zębów i paznokci, chroniąca układ oddechowy przed infekcjami), witamina C (wzmacniająca odporność organizmu, wspomagająca układ krwionośny i opóźniająca procesy starzenia się m.in. skóry), cholina (substancja odpowiadająca m.in. za transport cholesterolu w organizmie, wpływająca korzystnie na pracę wątroby i regulująca pracę nerek), potas, fosfor i wiele innych.

Awokado jest tłuste, to prawda. Wiele osób broni się przed wprowadzeniem go do swojej diety ze względu na wysoką kaloryczność. Zupełnie niesłusznie! Nie od dziś wiadomo, że kaloria kalorii nierówna. Tłuszcz zawarty w awokado w zdecydowanej większości składa się z kwasów tłuszczowych jednonienasyconych (omega-9), które są najbardziej neutralne dla naszego organizmu. Nie musimy się więc nadmiernie martwić ich wysokim spożyciem (choć pamiętajmy, by zachować zdrowy rozsądek i w tym przypadku). Co więcej, omega-9 zawarte w awokado obniżają poziom trójglicerydów w naszej krwi, zapobiegając chorobom serca i układu krwionośnego.

Smak awokado trudno nazwać wyrazistym ‒ to raczej jeden z tych smaków, które docenia się z wiekiem. Owoc ten ma dość gęstą, tłustą konsystencję, dlatego często jest używany w zastępstwie masła. Idealnie smakuje solo, oprószone solą, skropione cytryną i oliwą. Jest świetnym dodatkiem do sałatek, sosów, a nawet deserów.

Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka | www.cookitlean.pl

Chcecie wykorzystać awokado w swojej kuchni? Skuście się na guacamole albo przygotujcie awokado z kurczakiem – Paweł Loroch poleca!

Katarzyna Karus-Wysocka – entuzjastka koncepcji paleo i powrotu do naturalnej żywności. Prowadzi bloga Cook it Lean, rozwijając swoje kulinarne i fotograficzne pasje. Kocha tworzyć nowe, smakowe i wizualne, kompozycje potraw. Na co dzień kreuje interaktywną rzeczywistość, pracując jako projektantka UX. Dużo czasu spędza w siłowni, trenując do zawodów w trójboju siłowym i wyciskaniu leżąc.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Kubek kawy

Kawa a jakość plemników. Okazuje się, że jest zależność!

Angelina Jolie najpierw szokowała, teraz ratuje życie

Strach przed bólem gorszy niż ból

Strach przed bólem gorszy niż ból

6 badań, dzięki którym diagnozujemy nowotwory

Nie odkrywaj swojej pasji – stwórz ją

Zdenerwowany? Zjedz coś

Fitness na zdrowe jelita

Owoce i warzywa bez przemycania

Owoce i warzywa bez przemycania

Pies kontra upał. Jak pomóc zwierzakowi?

10 ekokosmetyków idealnych na lato

10 rzeczy, które czyścisz źle, za rzadko lub wcale

Mamo, mam coś w oku!