Przejdź do treści

Awokado – smaczliwka na zdrowie

Awokado - smaczliwka na zdrowie
Dlaczego warto rozsmakować się w awokado? Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka | www.cookitlean.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
8 rzeczy, których organizm mężczyzny nie wybacza po 30-tce
Dziewczyna z długimi włosami, uśmiecha się i pokazuje język
Wygląd języka – co popękany lub żółty mówi o zdrowiu?
Paznokcie
Zmiany na paznokciach. O jakich chorobach świadczą?
Kobieta w lesie
Kleszczowe zapalenie mózgu – jak się objawia, czym jest spowodowane, jak wygląda leczenie?
Trąd – jakie są objawy tej zapomnianej choroby?

Awokado, wdzięczniej zwane smaczliwką, to jeden z tych owoców, po które warto sięgać często. Niepozorna „gruszka” o zielonym miąższu ma tyle nadzwyczajnych właściwości, że jej awans do grupy tzw. superfoods jest jak najbardziej uprawniony.

Awokado początkowo było uprawiane w Meksyku, jednak szybko rozprzestrzeniło się na obszarze obu Ameryk. W dzisiejszych czasach owoc ten jest uprawiany w ponad 20 krajach na całym świecie i w ponad 500 odmianach. Owoce awokado dostępne w sklepach na terenie naszego kraju są importowane najczęściej z Hiszpanii, Izraela oraz RPA.

W sklepach zwykle odmiany są opisywane jako „awokado” lub „awokado premium”. Tak naprawdę najczęściej spotykane w Polsce odmiany to ettinger – owoce podłużne z gładką, zieloną skórą, bacon – o owocach bardziej zaokrąglonych niż ettinger, oraz zgodnie ze sklepową nomenklaturą awokado premium, czyli hass – lekko zaokrąglone owoce o grubej, brązowej i chropowatej skórze.

Najlepsze przepisy z awokado

Owoc wszystko mający

Dlaczego warto rozsmakować się w awokado? Jest wiele powodów, a ich listę otwiera wysoka zawartość witamin i minerałów, takich jak witamina A (wpływająca m.in. na prawidłowy wzrost i rozwój włosów, kości, zębów i paznokci, chroniąca układ oddechowy przed infekcjami), witamina C (wzmacniająca odporność organizmu, wspomagająca układ krwionośny i opóźniająca procesy starzenia się m.in. skóry), cholina (substancja odpowiadająca m.in. za transport cholesterolu w organizmie, wpływająca korzystnie na pracę wątroby i regulująca pracę nerek), potas, fosfor i wiele innych.

Awokado jest tłuste, to prawda. Wiele osób broni się przed wprowadzeniem go do swojej diety ze względu na wysoką kaloryczność. Zupełnie niesłusznie! Nie od dziś wiadomo, że kaloria kalorii nierówna. Tłuszcz zawarty w awokado w zdecydowanej większości składa się z kwasów tłuszczowych jednonienasyconych (omega-9), które są najbardziej neutralne dla naszego organizmu. Nie musimy się więc nadmiernie martwić ich wysokim spożyciem (choć pamiętajmy, by zachować zdrowy rozsądek i w tym przypadku). Co więcej, omega-9 zawarte w awokado obniżają poziom trójglicerydów w naszej krwi, zapobiegając chorobom serca i układu krwionośnego.

Smak awokado trudno nazwać wyrazistym ‒ to raczej jeden z tych smaków, które docenia się z wiekiem. Owoc ten ma dość gęstą, tłustą konsystencję, dlatego często jest używany w zastępstwie masła. Idealnie smakuje solo, oprószone solą, skropione cytryną i oliwą. Jest świetnym dodatkiem do sałatek, sosów, a nawet deserów.

Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka | www.cookitlean.pl

Chcecie wykorzystać awokado w swojej kuchni? Skuście się na guacamole albo przygotujcie awokado z kurczakiem – Paweł Loroch poleca!

Katarzyna Karus-Wysocka – entuzjastka koncepcji paleo i powrotu do naturalnej żywności. Prowadzi bloga Cook it Lean, rozwijając swoje kulinarne i fotograficzne pasje. Kocha tworzyć nowe, smakowe i wizualne, kompozycje potraw. Na co dzień kreuje interaktywną rzeczywistość, pracując jako projektantka UX. Dużo czasu spędza w siłowni, trenując do zawodów w trójboju siłowym i wyciskaniu leżąc.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

Kanapki z awokado - źródło magnezu

5 naturalnych źródeł magnezu. Sprawdź, gdzie go znajdziesz najwięcej

Awokado / istock

Często jesz awokado? Nie jest to zbyt ekologiczne. „Do uprawy trzech awokado potrzebne jest zużycie niemal tysiąca litrów wody” – mówi Paulina Górska

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

Wegański burger z tofu w bułce z… awokado!

Jak poprawić libido? Oto 7 produktów na zwiększenie potencji

avocado

Awokado dla urody. 7 zastosowań awokado dla ciała

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Awokado - jego właściwości działają zarówno na ciało, jak i umysł.

Awokado – 6 prozdrowotnych zastosowań

banan

Banan – niekwestionowany król owoców. Co czyni go wyjątkowym i jakie ma właściwości?

Z cholesterolem walcz dietą

Z cholesterolem walcz dietą

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Wykorzystaj lato w pełni. Bób, kasza, awokado – recepta na sytą letnią sałatkę

Tortilla z bobem i awokado

Tortilla z bobem i awokado

Mrożone tartaletki z awokado

Mocno czekoladowe brownie z batatów i awokado – moc witamin i składników mineralnych

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

awokado

Awokado w duecie z czarnym makaronem. Smak do pokochania!

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Serniczki na zimno z awokado

Miksujemy: koktajl na przyrost wagi

Chcesz przytyć skutecznie i zdrowo? Wypróbuj nasz koktajl

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę