Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Warzywa w deserach nikogo już nie dziwią. Najczęściej goszczą w nich burak, marchewka, pietruszka i szpinak. My postanowiliśmy wziąć na deserowy warsztat batata. Słodki ziemniak sprawi, że smakołyki będą miękkie, puszyste, słodkie i naturalnie zabarwione na pomarańczowo. Smak nie do zapomnienia!

Batat jest naturalnie słodki, więc do ciasta nie trzeba dodawać dużo cukru. Jego konsystencja z powodzeniem może zastąpić jajka w przepisie. Istnieje około 400 odmian batatów! To warzywo jest doskonałym źródłem wapnia, potasu, żelaza, magnezu i cynku. Warto je jeść ze względu na zawartość witaminy C, A, E, K i kwasu foliowego. Bataty wbrew pozorom mają niski indeks glikemiczny. Naukowcy twierdzą, że mają właściwości przeciwnowotworowe. Ich spożywanie dobrze wpływa na wzrok, włosy, skórę i pracę serca. Bataty są dużo bardziej wartościowe od zwykłych ziemniaków. Warzywa te wzmacniają odporność i mają właściwości przeciwzapalne.

Batatowe ciastka przygotujesz błyskawicznie. Doskonale sprawdzą się w roli pożywnej przekąski lub deseru. Możesz je zabrać ze sobą do pracy, szkoły albo na wycieczkę. Pamiętaj, żeby przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku, dzięki temu zachowają świeżość przez kilka następnych dni.

Składniki (ok. 10 ciastek):

- jeden średniej wielkości batat
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- ok pół szklanki erytrytolu albo ksylitolu
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- ulubione bakalie albo gorzka czekolada do dekoracji ciastek

Przygotowywanie:

Batata ugotuj, aż będzie zupełnie miękki. Odstaw do wystygnięcia. Obierz ze skórki. Za pomocą widelca rozgnieć na puree.

przepis-na-batatowe-ciasteczka

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Olej kokosowy rozpuść i wystudź. Do miski wrzuć batata i skórkę z pomarańczy. 

batatowe-ciasteczka

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dodaj olej i erytrytol.

ciasteczka-z-batatow-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wsyp przyprawy, mąkę, proszek i sodę. Połącz składniki. Na blaszce do pieczenia rozłóż papier. Układaj płaskie ciastka. Na wierzchu połóż bakalie.

batatowe-ciasteczka

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz przez 10-15 minut. Przełóż na kratkę do wystudzenia.


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Postaw na zdrowe przekąski

Długość trwania: 10 dni

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Bananowe ciasteczka owsiane

Wegańskie ciasteczka owsiane to deser idealny. Do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie 25 minut i...
Wegańskie ciasteczka owsiane to deser idealny. Do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie 25 minut i kilku niepozornych składników. Są naturalnie słodkie dzięki dodatkowi banana i mango, pożywne i zdrowe. Nie tylko dzieciaki je pokochają!

Dyniowe ciastka owsiane

Sezon dyniowy w pełni! Warto to wykorzystać, bo dynia to naprawdę wartościowe warzywo. Co powiecie na...
Sezon dyniowy w pełni! Warto to wykorzystać, bo dynia to naprawdę wartościowe warzywo. Co powiecie na dyniowe ciasteczka owsiane? Bez glutenu i rafinowanego cukru. Samo zdrowie!

Ciasteczka bezglutenowe z domowymi powidłami

Kto lubi kruche, lekkie ciasteczka - ręka do góry! Wszyscy je lubimy. Poszliśmy...
Kto lubi kruche, lekkie ciasteczka - ręka do góry! Wszyscy je lubimy. Poszliśmy o krok dalej i ciastka postanowiliśmy przełożyć domowymi powidłami oraz przygotować je w wersji bezglutenowej. Sprawdźcie nasz przepis i przekonajcie się, że można zjeść zdrowy i pyszny deser.

Zdrowy deser – ciasteczka z chia

Prawda jest taka, że dobrze mieć zapas ciasteczek na tak zwaną czarną godzinę. Te sprzedawane w supermarketach...
Prawda jest taka, że dobrze mieć zapas ciasteczek na tak zwaną czarną godzinę. Te sprzedawane w supermarketach zazwyczaj zawierają mnóstwo cukru, tłuszczu i konserwantów. Nie musicie jednak rezygnować z ciastek. Przygotujcie je w wersji zdrowej, bez szkodliwego cukru i tłuszczu. I z dodatkiem chia. Pycha!