Przejdź do treści

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ktoś cię skrzywdził i nie potrafisz o tym zapomnieć? Zamiast pielęgnować w sobie urazę, wybacz. Dla siebie!
Reklamy fast foodów mogą zostać zakazane w Wielkiej Brytanii. To plan walki z epidemią otyłości wśród dzieci. Brawo!
mama i córka
A ty, jako dorastająca dziewczyna, czego nie usłyszałaś od swojej mamy na temat cielesności, okresu czy seksu?
5 jogicznych zasad zdrowego i długiego życia. Skorzystaj z porad Kasi Bem
„Nie, nie spodziewasz się dziecka. To tylko ciąża spożywcza”. O dolegliwościach układu pokarmowego opowiada lekarka Małgorzata Ponikowska

Warzywa w deserach nikogo już nie dziwią. Najczęściej goszczą w nich burak, marchewka, pietruszka i szpinak. My postanowiliśmy wziąć na deserowy warsztat batata. Słodki ziemniak sprawi, że smakołyki będą miękkie, puszyste, słodkie i naturalnie zabarwione na pomarańczowo. Smak nie do zapomnienia!

Batat jest naturalnie słodki, więc do ciasta nie trzeba dodawać dużo cukru. Jego konsystencja z powodzeniem może zastąpić jajka w przepisie. Istnieje około 400 odmian batatów! To warzywo jest doskonałym źródłem wapnia, potasu, żelaza, magnezu i cynku. Warto je jeść ze względu na zawartość witaminy C, A, E, K i kwasu foliowego. Bataty wbrew pozorom mają niski indeks glikemiczny. Naukowcy twierdzą, że mają właściwości przeciwnowotworowe. Ich spożywanie dobrze wpływa na wzrok, włosy, skórę i pracę serca. Bataty są dużo bardziej wartościowe od zwykłych ziemniaków. Warzywa te wzmacniają odporność i mają właściwości przeciwzapalne.

Batatowe ciastka przygotujesz błyskawicznie. Doskonale sprawdzą się w roli pożywnej przekąski lub deseru. Możesz je zabrać ze sobą do pracy, szkoły albo na wycieczkę. Pamiętaj, żeby przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku, dzięki temu zachowają świeżość przez kilka następnych dni.

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – składniki (ok. 10 ciastek):

– jeden średniej wielkości batat
– 1 szklanka mąki orkiszowej
– ok pół szklanki erytrytolu albo ksylitolu
– 1/3 szklanki oleju kokosowego
– łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka sody oczyszczonej
– pół łyżeczki cynamonu
– 1/3 łyżeczki kardamonu
– szczypta gałki muszkatołowej
– skórka otarta z jednej pomarańczy
– ulubione bakalie albo gorzka czekolada do dekoracji ciastek

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotowywanie:

Batata ugotuj, aż będzie zupełnie miękki. Odstaw do wystygnięcia. Obierz ze skórki. Za pomocą widelca rozgnieć na puree.

przepis-na-batatowe-ciasteczka

Zdjęcie: masz.talerz

Olej kokosowy rozpuść i wystudź. Do miski wrzuć batata i skórkę z pomarańczy.

batatowe-ciasteczka

Zdjęcie: masz.talerz

Dodaj olej i erytrytol.

ciasteczka-z-batatow-przepis

Zdjęcie: masz.talerz

Wsyp przyprawy, mąkę, proszek i sodę. Połącz składniki. Na blaszce do pieczenia rozłóż papier. Układaj płaskie ciastka. Na wierzchu połóż bakalie.

batatowe-ciasteczka

Zdjęcie: masz.talerz

Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz przez 10-15 minut. Przełóż na kratkę do wystudzenia.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

pęczek rzodkiewki

Rzodkiewka – nie tylko do kanapki. Propozycja na obiad z tym warzywem w roli głównej

Waniliowy budyń z pietruszki

Słodka wariacja na deser – waniliowy budyń z pietruszki. Zdrowy, bo domowy!

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Masz w lodówce kiszone ogórki? Zobacz, co możesz z nich wyczarować

Pora na pora

Doceń pora! To warzywo zasługuje na uwagę

marchew

Rozgrzej się! Aromatyczna zupa marchewkowa z pikantną nutą

Napar imbirowy

Jest ci zimno i nie masz siły? Oto napar imbirowy na rozgrzewkę

Sałatka z pomarańczami – idealna na lunch albo na kolację. Lekka ale sycąca

Przednówkowa ribollita – królewskie danie z warzyw i chleba razowego

Zupa rybna w tajskiej odsłonie

Zupa rybna w tajskiej odsłonie. Znakomicie rozgrzewa i syci

Wegański solony sos karmelowy – nietypowy, bo zamiast cukru jest zdrowy zamiennik

Kisiel? Tak, ale domowy!

Lubisz kisiel, ale przeraża cię zawarta w nim chemia? Oto przepis na domową wersję

Zdrowsza opcja na tłusty czwartek – pieczone pączki z lukrem z nerkowców

Tłusty czwartek z oponką… daktylową! Sprawdź przepis na pączki w wersji odchudzonej