Przejdź do treści

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
pływalnia basen
Kąpiel z dreszczykiem, czyli co na nas czeka na publicznych kąpieliskach?
grzyby
Przez kilka godzin trzymałaś grzyby w foliowej reklamówce? Dietetyczka odpowiada, czy nadają się do spożycia
gettyimages.com
Czujesz się zmęczona, masz ciągle ochotę na słodycze, jesteś rozdrażniona… To mogą być objawy insulinooporności
Unikaj psychologicznej pułapki 90:10 a twój dzień będzie lepszy
Instagram.com
„Nie w porządku jest to, że zdjęcia takie jak powyższe oburzają, a to tylko czysta podpaska i ketchup”- młoda feministka podjęła ważny temat

Warzywa w deserach nikogo już nie dziwią. Najczęściej goszczą w nich burak, marchewka, pietruszka i szpinak. My postanowiliśmy wziąć na deserowy warsztat batata. Słodki ziemniak sprawi, że smakołyki będą miękkie, puszyste, słodkie i naturalnie zabarwione na pomarańczowo. Smak nie do zapomnienia!

Batat jest naturalnie słodki, więc do ciasta nie trzeba dodawać dużo cukru. Jego konsystencja z powodzeniem może zastąpić jajka w przepisie. Istnieje około 400 odmian batatów! To warzywo jest doskonałym źródłem wapnia, potasu, żelaza, magnezu i cynku. Warto je jeść ze względu na zawartość witaminy C, A, E, K i kwasu foliowego. Bataty wbrew pozorom mają niski indeks glikemiczny. Naukowcy twierdzą, że mają właściwości przeciwnowotworowe. Ich spożywanie dobrze wpływa na wzrok, włosy, skórę i pracę serca. Bataty są dużo bardziej wartościowe od zwykłych ziemniaków. Warzywa te wzmacniają odporność i mają właściwości przeciwzapalne.

Batatowe ciastka przygotujesz błyskawicznie. Doskonale sprawdzą się w roli pożywnej przekąski lub deseru. Możesz je zabrać ze sobą do pracy, szkoły albo na wycieczkę. Pamiętaj, żeby przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku, dzięki temu zachowają świeżość przez kilka następnych dni.

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – składniki (ok. 10 ciastek):

– jeden średniej wielkości batat
– 1 szklanka mąki orkiszowej
– ok pół szklanki erytrytolu albo ksylitolu
– 1/3 szklanki oleju kokosowego
– łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka sody oczyszczonej
– pół łyżeczki cynamonu
– 1/3 łyżeczki kardamonu
– szczypta gałki muszkatołowej
– skórka otarta z jednej pomarańczy
– ulubione bakalie albo gorzka czekolada do dekoracji ciastek

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotowywanie:

Batata ugotuj, aż będzie zupełnie miękki. Odstaw do wystygnięcia. Obierz ze skórki. Za pomocą widelca rozgnieć na puree.

przepis-na-batatowe-ciasteczka

Zdjęcie: masz.talerz

Olej kokosowy rozpuść i wystudź. Do miski wrzuć batata i skórkę z pomarańczy.

batatowe-ciasteczka

Zdjęcie: masz.talerz

Dodaj olej i erytrytol.

ciasteczka-z-batatow-przepis

Zdjęcie: masz.talerz

Wsyp przyprawy, mąkę, proszek i sodę. Połącz składniki. Na blaszce do pieczenia rozłóż papier. Układaj płaskie ciastka. Na wierzchu połóż bakalie.

batatowe-ciasteczka

Zdjęcie: masz.talerz

Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz przez 10-15 minut. Przełóż na kratkę do wystudzenia.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Milena Nosek

„Znam organizmy, które nie szczędzą sobie cukru, smażenia, jedzą na co i kiedy mają ochotę, osiągają przy tym sukcesy i czują się wspaniale. Pytanie tylko – do kiedy?” – mówi Milena Nosek, dietetyk tancerzy

Hello my Hero. Dominika Jeżewska, Pani Łuska: zaczęłam widzieć więcej szczęścia w łuszczycy, bawić się nią i doceniać, że dzięki niej dbam o wiele bardziej o swój organizm

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Zainteresują cię również:

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Przepis na omlet z czereśniami i twarożkiem

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Letni makaron z cukinii

Przepis na letni makaron z cukinii

Kolorowa matcha z dodatkiem superfoods. Energetyczna bomba witaminowa

Przepis na pieczone rzodkiewki. Zdrowa, niskokaloryczna przekąska

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu