Przejdź do treści

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Batonik zbożowy - to się da zrobić!
Robimy zbożowe batoniki. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Twoja przyjaciółka się kaleczy
Twoja przyjaciółka się kaleczy? Oto 5 rzeczy, które warto jej powiedzieć, a także 3, których mówić nie wolno
Jak schudnąć, gdy masz 20, 30, 40 lat?
Jak bezpiecznie i skutecznie się odchudzać, gdy masz 20, 30, 40 lat?
Wegetariańskie leczo - papryka górą!
Przepis na wegetariańskie leczo z papryką
Ćwiczenia na wzmocnienie pleców. Propozycje trenerki Kasi Bigos
chrapanie
Kilka faktów o chrapaniu. Sprawdź, czy to dotyczy twojego chłopaka albo ciebie

Zamiast łapać sklepowego batona, złapcie coś sensownego. Samodzielnie przygotowane zbożowe batoniki można wsuwać bez skrupułów.

W chwili nagłego głodu albo spadku samopoczucia bardzo łatwo łapiemy za czekoladowy batonik. Humor poprawia się na chwilę, a przez najbliższe pół godziny nie czujemy głodu. Słodycze jednak sycą tylko na moment. Poza tym zaspokajanie głodu w ten sposób może prowadzić do wahania poziomu cukru we krwi, do nadwagi, a nawet do uzależnienia od słodyczy. Natychmiast po spożyciu słodyczy poziom cukru we krwi bardzo gwałtownie rośnie (po pełnowartościowym posiłku wzrasta powoli) i równie szybko spada, często poniżej poziomu wyjściowego. W praktyce oznacza to, że szybko stajemy się z powrotem głodni i rozdrażnieni, więc… chętnie sięgamy po kolejną dawkę energii. I tak koło się zamyka.

3 razy guacamole

Oczywiście można sięgnąć po tzw. zdrowe przekąski, np. zbożowe batoniki. Wystarczy dokładnie przeczytać etykietę na opakowaniu tych sklepowych, by wiedzieć, że ze zdrową przekąską wiele wspólnego nie mają. A przecież można zrobić je sobie samemu – i nie jest to fizyka kwantowa. Nasz pomysł na te przysmaki jest pełnowartościowy, zawiera płatki owsiane i jęczmienne, które na długo zapewniają uczucie sytości. Masło zastąpiliśmy olejem kokosowym i masłem orzechowym, a cukier miodem i suszoną żurawiną. Po taki batonik możesz sięgać zawsze, gdy nie masz czasu na posiłek, i mieć pewność, że wiesz, co jesz. No, i to jest pyszne!

Zdrowe zbożowe batony

Pełnowartościowe batoniki zbożowe. Zdjęcie: masz.talerz

Zbożowe batony – składniki:

– 200 g płatków owsianych
– 100 g płatków jęczmiennych
– 50 g suszonej żurawiny
– 50 g wiórków kokosowych
– szczypta soli
– 2 łyżki masła orzechowego
– 70 g miodu
– 70 g oleju kokosowego 

Zbożowe batony – przygotowanie:

Żurawinę pokrój w małe kawałki. Do miski wsyp wszystkie suche składniki. Dodaj masło orzechowe i szczyptę soli. Rozpuść olej i miód. Dodaj do reszty produktów. Wszystko dokładnie wymieszaj. Foremkę o wymiarach 35 x 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dodaj masę. Przyklep całość, aby była równa. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu foremki od razu ponacinaj masę w prostokąty. Poczekaj, aż zupełnie wystygnie, i rozetnij do końca. Możesz jeść od razu. Batony przechowuj w szczelnym pojemniku.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Zajęcia jogi śmiechu działają jak masaż twarzy, a przecież śmiech prostuje opadające kąciki ust. Po co myśleć o zmarszczkach? Ważniejsze jest życie pełne radości” – mówi Piotr Bielski, jogin śmiechu

„Ja nie lubię swojego brzucha. Mam sobie wmawiać, że jest zajebisty, jak nie jest? Ale nie jest tak słaby, żebym miała się go bardzo wstydzić i nie wychodzić na plażę” – mówi Ewa Zakrzewska, modelka plus size

„Jesteśmy w światowej czołówce, jeśli chodzi o spożywanie cukru. Jesteśmy jedną z najszybciej tyjących narodowości na świecie!” – mówi Agnieszka Wiśniewska, założycielka Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru

„W pierwszej kolejności pobiera się serce, następnie płuca, wątrobę, trzustkę i na końcu nerki”. Panna Chirurg, czyli dziewczyna przy stole operacyjnym, opowiada jak wygląda procedura przeszczepiania

Zainteresują cię również:

Mrożone batony z malinami

Czy wiesz jak przechowywać żywność w lodówce? Wiele osób ma z tym problem. Kinga Paruzel postanowiła to zmienić!

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Sałatka z pomidorów z melasą z granatów

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem. Idealny na letnie wieczory

Pieczone brzoskwinie z marcepanem. Doskonałe na upały

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami. Idealna przekąska na letni wieczór

Wegański jaglany sernik z malinami

Wegański jaglany sernik z malinami

Idealny na upał: koktajl brzoskwiniowy

Czas na desery w zimnej odsłonie. Wegański sernik na zimno z owocami to idealna propozycja na upalny dzień

5 superfoods, których możesz nie znać

Idealny na upał: napój arbuzowy

Lody zamiast… śniadania! Pogoda dopisuje, więc czemu nie

Mrożone tartaletki z awokado

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek ale z zaskakującymi dodatkami

Krakersy – chrupnij sobie!

Przepis na domowe krakersy ziołowe. Chrupnij sobie na zdrowie!

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Bruschetta z truskawkami

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze zakończyć dzień!

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

Przewodnik dla kawoszy: aeropress

Aeropress – zdrowa metoda parzenia kawy. Doskonale sprawdzi się i w domu, i w plenerze!

Pieczona młoda kapusta z sosem curry. W takiej wersji smakuje obłędnie!

Malinowe batony z kwaskową nutą. Przekąska idealna na śniadanie, na deser czy przejażdżkę rowerową

Poczuj miętę do surowej gryczanki! Jest idealna jako danie na wynos

Sałatkowy dream team: fasola i natka pietruszki

Sałatkowy dream team: fasola i natka pietruszki