Przejdź do treści

Batonik zbożowy – to się da zrobić!

Batonik zbożowy - to się da zrobić!
Robimy zbożowe batoniki. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
para leżąca w łóku, on ją całuje w czoło
Innowacyjne prezerwatywy zabezpieczą przed infekcjami
Agnieszka Hyży
Agnieszka Hyży: nie oszukujmy siebie i całego świata słodkimi historyjkami jak z reklamy o pięknym bobasku
Joanna Kurowska o żałobie i wsparciu terapeutycznym. „To żaden wstyd, gdy człowiek szuka pomocy”
Meghan Markle i książe Harry
Meghan Markle podróżuje samolotem. Nasz ekspert odpowiada, czy latanie jest bezpieczne dla ciąży?
Główny Inspektor Sanitarny: teorie przeciwników szczepień to szarlataneria

Zamiast łapać sklepowego batona, złapcie coś sensownego. Samodzielnie przygotowane zbożowe batoniki można wsuwać bez skrupułów.

W chwili nagłego głodu albo spadku samopoczucia bardzo łatwo łapiemy za czekoladowy batonik. Humor poprawia się na chwilę, a przez najbliższe pół godziny nie czujemy głodu. Słodycze jednak sycą tylko na moment. Poza tym zaspokajanie głodu w ten sposób może prowadzić do wahania poziomu cukru we krwi, do nadwagi, a nawet do uzależnienia od słodyczy. Natychmiast po spożyciu słodyczy poziom cukru we krwi bardzo gwałtownie rośnie (po pełnowartościowym posiłku wzrasta powoli) i równie szybko spada, często poniżej poziomu wyjściowego. W praktyce oznacza to, że szybko stajemy się z powrotem głodni i rozdrażnieni, więc… chętnie sięgamy po kolejną dawkę energii. I tak koło się zamyka.

Oczywiście można sięgnąć po tzw. zdrowe przekąski, np. zbożowe batoniki. Wystarczy dokładnie przeczytać etykietę na opakowaniu tych sklepowych, by wiedzieć, że ze zdrową przekąską wiele wspólnego nie mają. A przecież można zrobić je sobie samemu – i nie jest to fizyka kwantowa. Nasz pomysł na te przysmaki jest pełnowartościowy, zawiera płatki owsiane i jęczmienne, które na długo zapewniają uczucie sytości. Masło zastąpiliśmy olejem kokosowym i masłem orzechowym, a cukier miodem i suszoną żurawiną. Po taki batonik możesz sięgać zawsze, gdy nie masz czasu na posiłek, i mieć pewność, że wiesz, co jesz. No, i to jest pyszne!

Przepis na zdrowe zbożowe batony

Pełnowartościowe batoniki zbożowe. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki:

– 200 g płatków owsianych
– 100 g płatków jęczmiennych
– 50 g suszonej żurawiny
– 50 g wiórków kokosowych
– szczypta soli
– 2 łyżki masła orzechowego
– 70 g miodu
– 70 g oleju kokosowego 

Przygotowanie:

Żurawinę pokrój w małe kawałki. Do miski wsyp wszystkie suche składniki. Dodaj masło orzechowe i szczyptę soli. Rozpuść olej i miód. Dodaj do reszty produktów. Wszystko dokładnie wymieszaj. Foremkę o wymiarach 35×23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dodaj masę. Przyklep całość, aby była równa. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu foremki od razu ponacinaj masę w prostokąty. Poczekaj, aż zupełnie wystygnie, i rozetnij do końca. Możesz jeść od razu. Batony przechowuj w szczelnym pojemniku.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado

Podwójnie orzechowe ciasto