Przejdź do treści

Bez nabiału da się żyć

Bez nabiału da się żyć
Ilustracja: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

Kilka prostych trików, a wegańska kuchnia staje się łatwiejsza, również dla alergików i osób zmagających się z cholesterolem. Jak radzą sobie weganie w codziennym gotowaniu, szczególnie przy słodkich wypiekach, bez jajek i mleka?  Puszysty biszkopt i wegańska beza istnieją!

Powodów do rezygnacji ze spożywania jajek i mleka może być wiele. Może to lekarz postraszył wysokim cholesterolem albo dietetyk próbuje swoich sił w walce z waszą ulubioną jajecznicą na boczku? Może być też tak, że ta straszna alergia nie daje żyć albo zmiana poglądów nie pozwala już wykorzystywać zwierząt. Oto kilka pomysłów, dzięki którym mleko, jajka i nabiał zastąpicie wegańskimi produktami. Wcale nie trzeba rezygnować z ukochanych potraw!

Mleko, masło i sery

Pozbycie się mleka lub masła z diety nie jest takie kłopotliwe jak kiedyś. W sklepach znajdziecie sporą ilość zamienników mleka, którymi są napoje roślinne ‒ najpopularniejsze sojowe, ryżowe czy też migdałowe, a nawet owsiane i z nasion konopi. Możecie je również przygotować w domu ‒ najłatwiej jest zrobić te na bazie orzechów i płatków owsianych. Po namoczeniu np. migdałów przez całą noc trzeba je mocno zmiksować w blenderze, a następnie przelać przez sito, odciskając migdałowe wiórki od mlecznego płynu. Zamienniki masła to najczęściej po prostu margaryny roślinne (najlepiej takie niezawierające witaminy D, która niestety najczęściej wegańska nie jest) lub olej kokosowy, który w temperaturze pokojowej ma stałą konsystencję.

Jesteś zaprawiony w kuchennych bojach? Gotowe wegańskie sery znajdziecie w sklepach, ale możecie je też zrobić samodzielnie z namoczonych migdałów bądź nasion słonecznika (twarożek do smarowania z rzodkiewką i szczypiorkiem!). Cennym składnikiem, nadającym serowego posmaku, są płatki drożdżowe (nieaktywne drożdże), które znajdziecie w sklepach ze zdrową żywnością.

Przykład, że to proste? Przepis na twarożek z orzechów nerkowca:

Składniki (na jeden średni słoik):

– 250 g orzechów nerkowca (niecałe dwie szklanki)
– sok z 1 cytryny
– ½ łyżeczki soli
– pieprz

Przygotowanie:

1. Nerkowce namocz w miękkiej wodzie przez całą noc.
Czas można skrócić do kilku godzin, ale im dłużej, tym lepiej!
2. Namoczone nerkowce przełóż do naczynia wysokoobrotowego, mocnego blendera albo wysokiego wąskiego naczynia blendera ręcznego. Dodaj sok z cytryny. Zmiksuj na najwyższych obrotach do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji.
Dopraw do smaku solą i pieprzem i ponownie zmiksuj do wymieszania się masy.
3. Zajadaj z żytnim razowym chlebem, szczypiorem i pomidorem, smacznego!

Jajka

Bez nabiału da się żyć

I tutaj zaczynają się schody, no bo jak zastąpić jajka w wypiekach? A metod jest od groma!

Najbardziej uniwersalnym zagęszczaczem à la jajko jest siemię lniane (1 łyżka) zmielone i rozmieszane z 3 łyżkami wrzątku na gęstą papkę przypominającą rozbite i rozbełtane jajko. Idealne do panierki.

Do klasycznych naleśników najczęściej używa się zmiksowanych płatków owsianych, które po odstawieniu na krótki czas pęcznieją i zagęszczają masę. Purée z banana (1 średnia sztuka) wykorzystuję przeważnie w słodkich wypiekach, ale możecie używać również przecieru z dyni czy po prostu musu z jabłek. W produkcji wegańskiego majonezu nie używa się żółtka jaja, ale korzysta z emulgowania poprzez bardzo szybkie blendowanie oleju i mleka sojowego ‒ to serio działa! Puszystość biszkoptu zawdzięczam połączeniu octu i sody oczyszczonej.

Wegańska beza to najnowszy hit internetów! Robi się ją z rozgotowanych ziaren siemienia lnianego. Powstaje z nich gęsty kleik, który niesamowicie ładnie się ubija. Jednak lepszym i pewniejszym sposobem na bezę jest woda odlana z ciecierzycy z puszki.

Wegańska jajecznica to również żaden problem! Podobną potrawkę, którą również smaży się na patelni z dowolnymi dodatkami (cebula, pomidory, szczypior i miliony innych), tworzy się na podstawie naturalnego tofu, razem ze specyficzną czarną solą (kala namak), która dzięki związkom siarki nadaje daniu wręcz niemożliwie jajecznego posmaku. Koniecznie spróbujcie!

Jak się okazuje, istnieje wiele sposobów, dzięki którym możemy zastąpić jajka oraz nabiał w codziennych wypiekach i potrawach, nie jest to wcale trudne. Będziemy podrzucać na Hello Zdrowie coraz więcej przepisów z wykorzystaniem tych zamienników. Bądźcie czujni! A już teraz łapcie przepis na fenomenalną buraczaną bruschettę z serkiem migdałowym.

Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!​

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

5 naturalnych źródeł cynku

Justyna Markowska

Pięć posiłków dziennie? Psychodietetyk obala ten mit

Kubek kawy

Kawa a jakość plemników. Okazuje się, że jest zależność!

5 produktów zmniejszających apetyt

5 naturalnych źródeł magnezu

5 naturalnych źródeł magnezu

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek

dzieci siegające poo cukier

Agresywne dziecko? Winowajcą może być cukier

kobieta przeciągająca się w łóżku z białą pościelą

Dlaczego kobiety obficie pocą się podczas snu?

18 przepisów dla miłośników awokado

młoda kobieta w niebieskiej koszuli z ogromną lupą przy oku

Doktor Ania dosadnie o słodzonych napojach

Jak się odchudzać, mając 30, 40, 50 i więcej lat?