Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Bombonierka pełna miłości

Bombonierka pełna miłości
Walentynki i bombonierka? Trudno o bardziej banalny zestaw... No, chyba że będzie to niepowtarzalne pudełko pełne słodkości zrobionych samodzielnie. Taka alternatywa to co innego!

Proste i naturalne, domowe słodkości można przygotowywać na wiele różnych sposobów i w wielu wariantach smakowych. My proponujemy 6 przykładowych, z których do zrobienia możesz wybrać albo wszystkie, albo tylko jedną opcję, lub kilka tych, które podajemy, zmodyfikować pod osobisty gust osoby obdarowywanej i pozamieniać niektóre dodatki na inne.

bombonierka_walentynki

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

A jest z czego wybierać! Mięciutkie i bardzo słodkie trufle czekoladowe z nutą świeżej mięty rozpływają się w ustach, ale miętę możesz zamienić na coś innego albo nawet pominąć. Kruche gorzkie czekoladki wypełnione aromatem róży są zaskakujące i bardzo smaczne, lecz jeśli trudno ci zdobyć coś różanego, użyj startej skórki z ekologicznej pomarańczy. Soczyste trufle kokosowe na pewno zasmakują każdemu. Czekoladowe pralinki wypełnione nadzieniem orzechowym lub owocowym to gwarantowany strzał w dziesiątkę za każdym razem, gwarantujemy! Suszona śliwka wypełniona słodkim masłem migdałowym, w kruchej czekoladowej otoczce przypomina miękką galaretkę z kremem, a jest o wiele łatwiejsza do zrobienia.

Prosto, naturalnie i pysznie. Polecamy!

Trufle czekoladowe z miętą

przepis na trufle czekoladowo mietowe

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (ok. 7 sztuk):

- 100 g suszonych daktyli
- 3 płaskie łyżki kakao (15 g)
- 4 duże listki świeżej mięty
- kakao, do obtoczenia i świeże listki mięty do przybrania

Daktyle wrzucamy do miseczki, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia na 15 minut. Po tym czasie dokładnie odcedzamy, wyciskamy i usuwamy pestki, jeśli jakieś są. Daktyle wrzucamy do blendera, dodajemy kakao i miksujemy na gładko. Następnie masę wkładamy do zamrażarki na 15 minut, po czym rolujemy z niej kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w kakao i przybieramy listkiem mięty. Przechowujemy w lodówce do 3 dni. 
 

Czekoladki z różą

przepis na czekoladki z różą

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (ok. 10 sztuk):

- 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości o wysokiej zawartości kakao (70-80%)
- 1 łyżeczka ekologicznych, suszonych płatków róży lub kilka kropel wody różanej

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a płatki róży tniemy nożyczkami lub rozrywamy na drobne kawałeczki. Dodajemy płatki róży lub różaną wodę do rozpuszczonej czekolady, mieszamy i rozlewamy do silikonowych foremek na ok. 5 mm wysokości. Wypełnione foremki wkładamy do lodówki, aż czekoladki stężeją. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Trufle kokosowe

trufle kokosowe

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (ok. 15 sztuk):

- 100 g suszonych daktyli
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych (ok. 40 g)
- 2-4 łyżki mleka kokosowego lub wody
- wiórki kokosowe do obtoczenia

Daktyle wrzucamy do miseczki, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia na 15 minut.

Po tym czasie dokładnie odcedzamy, wyciskamy i usuwamy pestki. Daktyle wrzucamy do blendera, dodajemy wiórki, 2 łyżki mleka i miksujemy na gładko, w razie potrzeby dodajemy dodatkową porcję mleka. Następnie masę rolujemy w kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w wiórkach. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

7 faktów o gorzkiej czekoladzie, których możesz nie znać

Czekolada, jak wiemy, zwiększa produkcję serotoniny i poprawia humor. Sprawdźcie,...
Czekolada, jak wiemy, zwiększa produkcję serotoniny i poprawia humor. Sprawdźcie, dlaczego jeszcze warto przestać walczyć ze słabością do kakaowej tabliczki, i dlaczego powinniśmy jeść ją po kawałku codziennie.

Koniec zakochania, czyli… miłość

W związku zrobiło się ciszej. Nie porywa cię energia szaleńczego zakochania. Myślisz, że miłość się wypala....
W związku zrobiło się ciszej. Nie porywa cię energia szaleńczego zakochania. Myślisz, że miłość się wypala. Nic bardziej mylnego. Dopamina ustępuje miejsca oksytocynie i właśnie teraz… miłość się zaczyna! Miłość romantyczna. Na dobre i na złe.

Zakochanie czy pożądanie? O pułapkach mózgu

Umawiacie się raz, drugi. W brzuchu motyle, spojrzenie nieobecne, serce...
Umawiacie się raz, drugi. W brzuchu motyle, spojrzenie nieobecne, serce wali jak oszalałe. Zakochanie? Być może. Ale niekoniecznie. Może mózg po prostu zwodzi umysł. Bo mózg lubi uczucie pożądania. I uwielbia przyjemność, czyli... seks. Więc kusi.

Prezent na walentynki? Czekolada!

Walentynki to idealny moment, aby przygotować pyszną czekoladę dla drugiej połówki. Jak? Proponujemy...
Walentynki to idealny moment, aby przygotować pyszną czekoladę dla drugiej połówki. Jak? Proponujemy temperowanie. Tak, brzmi intrygująco, ale to proste, a efekt was zaskoczy. Każdy doceni prezent przygotowany samodzielnie. A może... zróbcie ją wspólnie!